Golonka w szybkowarze – sprawdź, jak łatwo ją zrobić
Pyszna, aromatyczna golonka w piwie to jedno z tradycyjnych dań, które pomimo wyjątkowego smaku jadamy niezbyt często. Czemu obchodzimy się smakiem? Przyrządzanie tego dania jest niezwykle czasochłonne. A co jeśli jest sposób by przyspieszyć jej czas przygotowania? Jeśli chcesz dowiedzieć się jak, koniecznie sprawdź nasz artykuł!
Jak i ile gotować golonkę w szybkowarze?
Szybkowary świetnie nadają się do tzw. dań jednogarnkowych, a gotowanie i pieczenie z pomocą tego urządzenia jest niezwykle przyjemne. Wrzucasz składniki, zamykasz, a ciśnienie robi za ciebie całą magię i to w rekordowo szybkim czasie. Jeśli zamierzasz przyrządzać golonkę w szybkowarze to czas jej gotowania to ok. godziny. To, jak długo należy gotować mięso w szybkowarze, jest zależne od wielkości golonki – im większa jest, tym czas gotowania powinien być dłuższy. Przygotowaliśmy Dla Ciebie przepis na pyszną golonkę w piwie:
Składniki:
- 1 l jasnego piwa
- 3 golonki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały korzeń selera
- Sól
- Pieprz
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Szybkowar
- Zimna woda
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone golonki wieprzowe ułóż na dnie szybkowaru. Warzywa obierz, umyj i również włóż do garnka ciśnieniowego. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz posyp wszystko solą i pieprzem. Wlej do naczynia przygotowane piwo, a następnie uzupełnij litraż wodą do poziomu, gdy twoje golonki będą delikatnie zakryte.
Dokładnie zamknij szybkowar, ustaw go na kuchence i zacznij gotować. Ile gotować golonkę w szybkowarze? Od momentu wzrostu ciśnienia w garnku odliczaj 45-50 minut (maksymalny czas podajemy na wypadek jeśli użyte przez ciebie golonki są duże). Podawaj bezpośrednio po dekompresji z musztardą sarepską, chlebem pszennym oraz oczywiście kiszona kapustą lub ogórkami.
Inne przepisy na dania z szybkowaru tylko czekają, aż je odkryjesz. Próbuj śmiało i nie bój się eksperymentować. Niech twoje golonki z szybkowara oraz inne dania staną się wyraziste w bardzo krótkim czasie!
Golonka w szybkowarze. Co jeszcze warto wiedzieć?
Golonka z szybkowaru to sposób na pyszny obiad, jak i zakąskę do alkoholu. W szybkowarze z łatwością przygotujesz też inne posiłki np. szynkę czy karkówkę. To naprawdę fascynujące, jak działa szybkowar. Prawdę mówić ma trochę wspólnego z garnkami parowymi, jednak poprzez wykorzystanie ciśnienia jego skuteczność jest jeszcze większa. Oczywiście znaczenie ma wybór odpowiedniego modelu, gdyż od tego zależą nie tylko efekty gotowania, ale i bezpieczeństwo użytkowania.
Dla każdego, kto rozważa zaopatrzenie się w taki produkt, stworzyliśmy wpis ze wskazówkami, jaki szybkowar kupić. Wyśmienite golonki w piwie nie przekonują cię, że warto mieć coś takiego w domowej kuchni? Koniecznie sprawdź, nasze inne propozycje na to, co gotować w szybkowarze. Postaw na sprawdzone marki, jakość wykonania oraz upewnij się, że garnek ciśnieniowy, który wpadł ci w oko, ma odpowiednie zabezpieczenia przed nagłą dekompresją i nadmiernym przyrostem ilości pary wewnątrz.
Jeśli to twoje pierwsze podejście do gotowania w garnku ciśnieniowym, lepiej zapoznaj się dokładnie z jego instrukcją. Musisz ponadto wiedzieć, że otwarcie go w trakcie gotowania jest surowo zabronione i bardzo niebezpieczne. Dekompresje trzeba również przeprowadzać w określony sposób… zresztą wszystko możesz przeczytać w naszym artykule „Szybkowar – jak gotować w tym garnku?”.
Jeśli natomiast masz dylemat, co będzie lepsze, parowar czy szybkowar, odpowiedz sobie, co będzie wygodniejsze i jakie dania chcesz w szczególności robić dzięki temu szybciej, smaczniej i łatwiej. Wróćmy jednak do najbardziej istotnej kwestii, czyli tego, jak przyrządzić golonkę z szybkowaru? W kolejnym akapicie znajdziesz przepis na pyszną, aromatyczną golonkę przygotowaną w szybkowarze, którą z łatwością przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni.
Czytaj więcej:
Szybkowar – 2 przepisy na pyszne dania
Kociołek myśliwski — jak przygotować go do użycia i w nim gotować?
Żeberka z szybkowaru – szybko i pysznie!
Dania z kociołka myśliwskiego – inspiracje na jesienne potrawy z ogniska
Parowar czy szybkowar – co lepsze?
Jaki szybkowar kupić? Podpowiadamy!
Szybkowar – jak gotować w tym garnku?
Co gotować w szybkowarze? 12 klasyków oraz niecodziennych pomysłów
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej