Kociołek myśliwski — jak przygotować go do użycia i w nim gotować?

Porady 31.08.2019

Jesteście miłośnikami przyrządzania potraw na świeżym powietrzu i znudziły Wam się tradycyjne dania z grilla? To znak, że najwyższa pora zaopatrzyć się w kociołek myśliwski! Co to za naczynie?

 

Kociołek żeliwny — co to takiego?

Kociołek myśliwski to duży, głęboki garnek, do produkcji którego najczęściej wykorzystuje się żeliwo. Materiał ten gwarantuje bowiem równomierne rozprowadzanie się ciepła, chroni przed przywieraniem składników i na długi czas utrzymuje wysoką temperaturę gotowego dania. Najbardziej praktyczne są kociołki żeliwne pokryte od wewnętrznej strony warstwą emalii. Tego typu naczynia, poza korpusem, w którym przyrządza się wybraną potrawę, składają się z dokręcanej śrubkami pokrywki, nóżek (najczęściej 3), które umożliwiają stabilne ustawienie kociołka myśliwskiego żeliwnego nad paleniskiem oraz uchwytu pozwalającego na powieszenie go nad ogniskiem. Kociołek do gulaszu bez obaw postawić można również na kominku lub umieścić w piecu.

 

Jak przyrządzić kociołek myśliwski?

Po zakupie kociołka na ognisko powinno się go umyć przy pomocy wody z dodatkiem piasku, a następnie wypalić z zastosowaniem oleju roślinnego. Przygotowane w ten sposób naczynie zostawiamy do ostygnięcia.


Przed rozpoczęciem gotowania potrawy z kociołka, jego wnętrze należy natrzeć olejem lub smalcem, a następnie wyłożyć liśćmi kapusty, najlepiej włoskiej. To sprawdzony sposób na zabezpieczenie składników przed przywieraniem. Dania z kociołka bazować mogą między innymi na mięsie. Do tego celu wykorzystuje się zarówno karkówkę, jak i boczek, kiełbasę, golonkę czy dziczyznę. W skład przyrządzanej w ten sposób potrawy wchodzić mogą także warzywa takie jak kapusta, marchewka, ziemniaki, cebula lub papryka. Gotowe danie warto doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem czy pieprzem. W kociołku na grilla umieścić należy również płyn. Do tego celu wykorzystać można zarówno wodę, jak i bulion, wino czy piwo.


Jak krok po kroku gotować w kociołku do gulaszu? W pierwszej kolejności, w naczyniu umieszczamy mięso oraz pokrojone warzywa. Następnie wypełniamy kociołek żeliwny płynem i przykrywamy danie liśćmi kapusty. Zamykamy pokrywę, ustawiamy ją nad żarem i gotujemy, aż do momentu, w którym zacznie wydobywać się para. Jeżeli okaże się, że danie nie jest jeszcze gotowe, wlewamy odrobinę płynu i czekamy kilkanaście minut.


Jakie dania można przygotować z pomocą kociołka na ognisko? Znakomicie sprawdzi się on do przyrządzania gulaszu, lecza, grochówki czy zapiekanki ziemniaczanej. Po użyciu kociołek żeliwny należy umyć i wysmarować olejem lub smalcem.

 

Kociołek do gotowania z naszej oferty

Szukacie wysokiej jakości garnka do ogniska? Nasza propozycja to Kociołek myśliwski KonigHOFFER 8 litrów żeliwny o wysokości 23 cm. Model ten wykonany został z wysokiej jakości żeliwa. Wnętrze kociołka do ogniska pokrywa kontrastująca, biała emalia. W zestawie znajdują się wysokie na 4 cm nóżki, które pozwalają na stabilne postawienie naczynia na ziemi, żeliwna pokrywka oraz uchwyt umożliwiający wygodne przenoszenie kociołka myśliwskiego z miejsca na miejsce lub zawieszenie go nad ogniskiem. Do zalet tego kociołka żeliwnego zaliczyć można wysoką odporność na odkształcenia, korozję oraz działanie wysokiej temperatury, ochronę przed przywieraniem lub zmianą smaku przyrządzanej potrawy, równomierne ogrzewanie składników i utrzymywanie wysokiej temperatury gotowego dania przez długi czas. Kociołek myśliwski to znakomita alternatywa dla grilla.


W asortymencie naszego sklepu internetowego Tadar.pl znaleźć można również inne naczynia do gotowania takie, jak chociażby gęsiarki oraz brytfanny. Dostępne są tutaj także wysokiej jakości garnki do gotowania na parze. Więcej na ich temat przeczytacie we wpisie Gotowanie na parze – kompletny poradnik od Tadar.