Dodatek do obiadu, czyli prosty przepis na buraczki
Przygotowując niedzielny obiad, często zastanawiamy się, co pasuje do mięsa i ziemniaków. Surówka, sałatka, a może jakieś kiszonki? Możliwości jest tak wiele, ale jest jedna rzecz, która w zasadzie pasuje do wszystkich możliwych mięs – buraczki! Do czego tak naprawdę pasują buraczki i jak je podawać? W naszym artykule znajdziesz szereg przydatnych informacji oraz poznasz odpowiedź na pytanie „co pasuje do buraczków?”.
Buraczki tarte – uniwersalny dodatek do wszystkich mięs i nie tylko
Tarte buraczki to w zasadzie klasyk na polskich stołach. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tartych buraczków. Taka surówka jest lekka i smaczna, a jej delikatny octowy smak sprawia, że staje się niezwykle uniwersalnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs, klusek, pierogów czy dań rybnych.
Tarte buraczki do obiadu można przygotować na różne sposoby – pokroić i podsmażyć, zetrzeć na tarce albo krajalnicy do warzyw i zapiec, albo ugotować w całości, następnie zdjąć skórkę obieraczką do warzyw i podawać w kawałkach. Buraczki tarte, zasmażane, czy gotowane smakują równie dobrze w wersji na zimno, jak i na ciepło. Taka buraczana surówka smakuje dobrze na świeżo, ale można z niej zrobić zimowe przetwory. Jak zrobić pyszne buraczki tarte? Dowiesz się tego z kolejnego akapitu.
Co dodać do buraczków tartych?
Zastanawiasz się jak doprawić tarte buraki? Dowolność w przygotowaniu buraczanej surówki jest widoczna również w sposobach przyprawiania – niektórym wystarcza odrobina octu, soli i cukru, inni zużywają do przyrządzania połowę ziół z przyprawnika. Niezwykle często przyprawia się je również smażoną cebulką oraz jabłkiem, a fani buraczków ćwikłowych dodają do nich tarty chrzan.
Składniki do buraczków tartych można wybrać dowolnie – ten rodzaj warzywa jest bardzo uniwersalnym smakiem, jak większość jarzyn okopowych (np. ziemniaczków). Należy pamiętać o tym, żeby dobierać przyprawy do metody przygotowywania i ewentualnej obróbki cieplnej – dodanie łyżki kuchennej suszonego rozmarynu do buraczków zasmażanych może zepsuć ich smak.
Przepis na buraczki tarte
Do przyrządzenia pysznych, aromatycznych tartych buraczków na pewno przyda się miska i salaterka. Wszystko w zależności od tego, czy buraczki zasmażane będą częścią eleganckiego obiadu rodzinnego, czy np. dodatkiem do obiadu, gdy domownicy spotkają się przy stole po ciężkim dniu w pracy. Aby zrealizować nasz przepis na buraczki czerwone do obiadu potrzebne ci będą nie tylko warzywa i przyprawy, ale również podstawowe przybory kuchenne. Jak wygląda nasz przepis na buraczki tarte? Już podajemy!
Składniki:
- 600 g małych buraczków
- Duże, kwaśne jabłko (koniecznie obrane i pokrojone w drobne paski)
- Mała cebula
- Łyżka cukru
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Weź deskę do krojenia i ostry nóż i pokój drobno buraczki w cieńkie paseczki. Dobry nóż do krojenia warzyw to recepta na sprawne przygotowanie surówki, jeśli nie masz takiego w swoim asortymencie, sprawdź naszą ofertę zestawów noży kuchennych. Następnie pokrój cebulę i całość wrzuć do dużej miski. Dodaj jabłka oraz przyprawy i wymieszaj dużą łyżką kuchenną, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane chyba każdemu kojarzą się z nostalgią i dzieciństwem, kiedy to Mama bądź Babcia przygotowywały je do obiadu. Gotowane, tarte buraczki zasmażane to wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa, jednakże nic nie stoi jednak na przeszkodzie by, zamiast zrobić to w wodzie, użyć garnka do gotowania na parze. Ciekawszy i głębszy smak można natomiast uzyskać, piekąc buraczki w piekarniku (190 ℃ przez 60 minut). Zanim jednak włoży się je do piekarnika (oczywiście w mundurkach!), każdy buraczek trzeba w takim wypadku zawinąć w folię aluminiową. Jak widać przepis też może mieć wiele odsłon.
Składniki na buraczki zasmażane do obiadu
Jak doprawić buraczki zasmażane i co do nich dodać, by smakowały jak te u Mamy? Najbardziej klasyczne przepisy na zawierają w sobie sól, ocet, pieprz oraz cukier. Jeśli masz ochotę, możesz pokusić się o doprawienie ich przyprawą korzenną (anyż i buraki to wspaniałe połączenie), albo suszonymi ziołami (np. rozmarynem i estragonem). Żeby wydobyć z nich słodycz, świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, suszone owoce (np. morele czy śliwki), ale można też pokusić się o dodanie do nich ziemniaków czy marchewki. Buraczki smakują obłędnie dosłownie w każdym wydaniu!
Buraczki zasmażane – przepis na szybki dodatek do obiadu
Jak zrobić buraczki zasmażane, które sprawdzą się w roli dodatku do niedzielnego obiadu? Ich przygotowanie jest bajecznie proste! Do przyrządzenia tego pysznego dodatku warzywnego będziesz potrzebować świeżych warzyw, owoców oraz niektórych elementów z zestawu przyborów kuchennych (głównie łyżki). Buraczki tarte do obiadu możesz przygotować według poniższych wskazówek:
Składniki:
- 0,5kg buraków
- Duża cebula
- 40ml oleju
- 50g mąki
- Jedno duże jabłko
- Łyżeczka cukru
- Szczypta soli
- Sok z cytryny
Przygotowanie:
Buraki dokładnie wyszoruj i umyj z ziemi. W całości włóż je do garnka i gotuj przez ok. 60 minut. Następnie odcedź i zetrzyj z pomocą tarki na dużych oczkach wprost do kuchennej miski. Do osobnego naczynia zetrzyj obrane jabłko. Przygotuj sobie 200 ml wrzątku. Przygotowaną cebulkę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją na patelnię z olejem i smaż, dopóki lekko się nie zarumieni. Energicznie mieszając, dodaj na patelnię mąką, a następnie starte jabłko. Zamieszaj, a po chwili wlej nieco wrzątku i wsyp cukier. Smaż do momentu, aż starte grubo jabłko zacznie się rozpadać. Nie przestając mieszać, dodaj starte buraki na patelnie i dopraw całość solą. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewaj po trochę wrzątku, aż uzyskasz pożądany efekt. Dopraw zasmażane buraczki niewielką ilością soku z cytryny. Przełóż do miski, salaterki lub słoika i ciesz się pysznym obiadem!
Wiemy już jak zrobić zasmażane buraczki do obiadu. Prawda, że przepis jest łatwy? Taki wyśmienity smak potrzebuje jednak apetycznego i równie wyjątkowego towarzystwa. Domowe buraczki wydają się pasować do wszystkiego. Naszym zdaniem najlepiej komponują się pomimo wszystko z:
- Ziemniakami i kotletem mielonym, de volaille lub schabowym
- Karkówką pieczoną w piekarniku
- Smażonym i soczystym filetem z łososia
- Ryżem i warzywami z patelni
- Mięsem z królika
- Gulaszem wołowym i plackami ziemniaczanymi
Czytaj także:
Ile gotować buraki w szybkowarze?
Owoce i warzywa jesienne – które warto jeść, a które nie?
Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej