Nie tylko ogórki – jakie warzywa możesz kisić?

Porady 29.07.2020


Najpopularniejsze wybory – jakie warzywa można kisić?

Nikomu nie trzeba przedstawiać kiszonych ogórków, w końcu jest to najpopularniejszy rodzaj przetworów tego typu. Niemal równie często spotyka się także kiszoną kapustę, która ma całą masę witaminy C, jest dobra na kaca oraz smakuje wybornie w wersji zasmażanej, z grzybami, mięsem, czy w bigosie. Na tym jednak możliwości się nie kończą. Wiele osób lubi oraz samodzielnie kisi także:
- buraki,
- pomidory,
- czosnek,
- marchew.


Rzadziej i równie smacznie – co można kisić?

Poszukiwanie nowych smaków jest motorem napędowym dla kulinarnych zaskoczeń i udanych eksperymentów. Nie inaczej jest w przypadku kiszonek, które potem gromadzimy w domowych piwnicach i spiżarniach. Często nawet nie podejrzewamy, jak ten prosty i naturalny proces konserwacji w solance może wzbogacić smak nawet najlepiej znanych warzyw. Chcecie dowodu? Zatem przy najbliższej okazji spróbujcie, jak wybornie smakuje:
- kiszona cukinia,
- kiszona rzodkiewka,
- kiszony kalafior,
- kiszona papryka.


Czy można kisić… owoce?!

Naszym największym zaskoczeniem jest możliwość kiszenia wielu z dobrze znanych nam owoców. Ktoś to jednak kiedyś zrobił, spróbował, podzielił się tą wiedzą z innymi. Efekt okazał się… niezwykle ciekawy. Na tyle interesujący i nietuzinkowy, że popularność kiszonych owoców wciąż rośnie. Przepisów na takie pyszności jest wiele. Nas jednak urzekł przede wszystkim smak umiejętnie kiszonych:
- cytryn i pomarańczy,
- jabłek i bananów,
- śliwek,
- truskawek.