Owoce i warzywa jesienne – które warto jeść, a które nie?

Warzywa jesienne – które wybrać?
Możesz o nich pomyśleć, kiedy robisz sobie kanapki do pracy podczas jednego z październikowych poranków. Warto wziąć je pod uwagę planując obiad godny polskiej, złotej jesieni. Warzywa o tej porze roku mogą dać ci wiele dobrego, jeśli tylko wiesz, które z nich wybrać, a których unikać. Będzie kolorowo, wyraziście, smacznie, a tekstury poszczególnych warzyw jesieni zadbają o odpowiednią przyjemność dla twojego podniebienia. Wystarczy, że idąc do sklepu, na rynek lub tworząc listę zakupów, dodasz do niej kilka z tych warzyw:- Pasternak (z dużą ilością witaminy C i potasu, wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, obniża cholesterol i wspiera odchudzanie)
- Brukselkę (smaczne źródło witamin B, C oraz K, ma w sobie dużo żelaza, wapnia, potasu i białka roślinnego, wzmacnia odporność organizmu)
- Jarmuż (różnorodność witamin z grupy A, B, C, E i K, działanie antyoksydacyjne beta-karotenu, a więc przeciwzmarszczkowe i antyrakowe, urozmaicenie sałatek jesiennych)
- Buraki (wzmocnienie układu krwionośnego, przeciwdziałają anemii, polecane często kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego)
- Paprykę (skutecznie reguluje ciśnienie krwi, ma całą masę witaminy C, na surowo wspomaga trawienie)
- Dynię (ma dużo witaminy A, wzmacnia skórę, włosy, paznokcie oraz dobrze działa na wzrok, ma sporo potasu, magnezu, błonnika i kwasu foliowego)
- Roszponkę
- Świeży korzeń imbiru lub chrzanu (mają w sobie naturalne antybiotyki, działają przeciwwirusowo i bakteriobójczo, rozgrzewają, pobudzając krążenie, imbir świetnie nadaje się zarówno do jedzenia, jak i jesiennej herbaty)
Owoce jesieni – jedz je na zdrowie!
Jesienne desery to bardzo często ciasta z owocami lub wypieki lubiące magię składników połączonych z głębią czekolady. Alternatywą są owoce. Mniej kaloryczne, naturalnie słodkie i pełne fajnych mikroelementów oraz witamin. Choć w sklepie wybór tych darów jesieni jest spory, to warto wiedzieć, że część owoców została na ten czas np. zaimportowana, a to… niezbyt dobrze z kilku względów. Najlepiej skupić się na pewniakach, a o tej porze roku są nimi:- Gruszki (wspaniale poprawiają trawienie i łagodzą objawy przeziębienia, dietetyczne, gdyż w większości zbudowane z wody, swoje największe skarby skrywają w skórce)
- Jabłka (niskokaloryczne, jesienią w Polsce jest ich największy wybór, dobre w odchudzaniu, niezastąpione w regulacji przemiany materii, mają w sobie cynk, krzem, potas i miedź oraz witaminy A, C i E, szybki sposób na jesienną przekąskę)
- Śliwki (stymulują trawienie i wzmacniają apetyt, mają dużo witaminy E oraz B, chronią przed miażdżycą)
- Aroniowe jagody (czyli tzw. aronia)
- Żurawina
- Dzika róża
Które warzywa i owoce nie jeść jesienią?
Jesienna aura nie sprzyja dojrzewaniu wielu owoców. W tym czasie nie ma już także sezonu na całą masę warzyw. Skąd więc na straganach i w koszykach kupujących pojawiają się wówczas np. pomidory? Oczywiście z importu. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby ich walory utrzymały się na podobnym poziomie. Prawda jest jednak taka, że niektóre dary natury (pomimo apetycznego wyglądu!) skrywają w sobie wówczas niewiele smaku, a ich wartości odżywcze są widocznie zubożone.Inna sprawa, że część z warzyw i owoców pochodzi wówczas z upraw stosujących sztuczne wspomagacze oraz pestycydy, które w nadmiernej ilości mogą być bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Czego zatem nie jeść? Które warzywa i owoce należy sobie odpuścić jesienią? Oprócz wspomnianych pomidorów zalecamy unikać również:
- Cytrusów (bardzo niskiej jakości oraz o tej porze roku powodują szybsze wychładzanie się ciała)
- Kiwi (bo liczne pestycydy)
- Bananów (jesienią i przy niewielkiej ilości ruchu powodują, że przybiera się na wadze)
- Szpinaku (sztuczna i mocno zanieczyszczona uprawa)
Warto przeczytać

Sekret ostrego noża - jak dbać o ostrze w kuchni?
Ostry nóż to nie luksus – to podstawa bezpiecznego i komfortowego gotowania. Sprawdź, jak prawidłowo czyścić, ostrzyć i przechowywać noże, by służyły Ci latami. Poznaj sekrety pielęgnacji ostrzy, najczęstsze błędy, których warto unikać, oraz praktyczne wskazówki, które ułatwią Ci codzienne gotowanie!
czytaj więcej
Jak przygotować sorgo? Odkryj wartościowe zboże bez glutenu
Sorgo to starożytne zboże z Afryki, które wraca do kuchni jako zdrowa, bezglutenowa alternatywa dla ryżu i kasz. Delikatne, orzechowe w smaku, pełne błonnika i minerałów – idealne do słodkich i wytrawnych dań. Sprawdź, jak je przygotować i wykorzystać w swojej kuchni!
czytaj więcej
Garnek na ognisko
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie lub wyprawę na biwak? Garnek na ognisko to niezbędne naczynie do przygotowania aromatycznych dań z kociołka, które zachwycą wszystkich gości. Poznaj najlepsze przepisy na zupy, gulasze i dania wegetariańskie, które smakują wyjątkowo, gdy gotowane są na świeżym powietrzu!
czytaj więcej
Przekąski na Andrzejki
Organizujesz wieczór andrzejkowy pełen wróżb i zabawy? Kluczem do udanej imprezy są smaczne przekąski, które zaspokoją apetyt gości i dodadzą klimatu wieczorowi. Poznaj sprawdzone pomysły na pyszne przekąski – od szybkich kanapek po efektowne zimne przystawki – które zachwycą wszystkich zgromadzonych!
czytaj więcej
Faworki - przepisy który zachwyci gości!
Chrupiące, lekkie faworki to symbol karnawału i tłustego czwartku. Te delikatne ciastka, znane również jako chrust lub róże karnawałowe, rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniany smak. Poznaj sprawdzone metody, dzięki którym przygotujesz idealne faworki w domowej kuchni!
czytaj więcej
Rogaliki z serem, orzechami - i czym jeszcze?
Szukasz inspiracji na oryginalne rogaliki z nadzieniem, które zachwycą rodzinę i gości? Możliwości są niemal nieograniczone – od klasycznych serowych, przez orzechowe, aż po kreatywne połączenia smaków. Poznaj sprawdzone nadzienia, dzięki którym Twoje domowe rogaliki za każdym razem będą smakowały inaczej!
czytaj więcej
Rogaliki z marmoladą - jak je zrobić
Klasyczne rogaliki drożdżowe z marmoladą to wypiek, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i zapachem domowej piekarni. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga odrobiny czasu i cierpliwości. Odkryj sprawdzone metody, dzięki którym upieczesz rogaliki dorównujące tym z najlepszych cukierni!
czytaj więcej
Rogaliki z ciasta francuskiego - jak zrobić najlepsze?
Chrupiące, delikatne rogaliki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na każdą porę dnia. Czy wolisz słodkie rogaliki z dżemem, czy wytrawne z serem i szynką – ten przepis sprawdzi się w każdej wersji. Przekonaj się, jak szybko i łatwo możesz przygotować te wypieki w domowej kuchni!
czytaj więcej
Rogaliki drożdżowe - sprawdź najlepsze przepisy!
Marzysz o puszystych, domowych rogalikach, które rozpływają się w ustach? Przygotowanie rogalików drożdżowych nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych – wystarczy dobry przepis i odrobina cierpliwości. Poznaj sprawdzone metody, dzięki którym upieczesz wypieki dorównujące tym z najlepszych piekarni!
czytaj więcej