Jak zrobi膰 warzywa na parze?

Warzywa na parze – czego potrzebujesz?
Zrobienie pysznych warzyw na parze wcale nie jest trudne. Potrzebujesz do tego jednak odpowiedniego sprz臋tu. I tu z pomoc膮 przychodzi parowar. To urz膮dzenie, kt贸re pozwala na wygodne gotowanie na parze. Dzia艂a na pr膮d, wi臋c mo偶esz korzysta膰 z niego tak偶e w miejscach bez kuchenki. Dodatkowo posiada timer, kt贸ry u艂atwia pilnowanie potrawy. Tak przygotujesz nie tylko warzywa gotowane na parze, ale tak偶e mi臋sa, ryby, ry偶 i kasze. Do tego zadania mo偶esz wybra膰 tak偶e garnki do gotowania na parze. Dzia艂aj膮 podobnie do parowaru, jednak nie s膮 zasilane elektrycznie. Oba urz膮dzenia s膮 naprawd臋 wygodne w u偶ytkowaniu, dlatego nie musisz obawia膰 si臋, 偶e sobie z nimi nie poradzisz.
Warzywa na par臋 mo偶esz zrobi膰 tak偶e w zwyk艂ym garnku, korzystaj膮c z durszlaka b膮d藕 specjalnej nak艂adki. Tam jednak nie masz mo偶liwo艣ci stworzenia pi臋ter, na kt贸rych po艂o偶ysz r贸偶ne sk艂adniki spo偶ywcze. Dlaczego warto gotowa膰 na parze? To spos贸b na stworzenie lekkostrawnych posi艂k贸w, kt贸re nie trac膮 swoich warto艣ci od偶ywczych, w przeciwie艅stwie do gotowania w wodzie. Warzywa w parowarze traktowane s膮 dok艂adnie tak jak chcesz – mog膮 by膰 al dente b膮d藕 te偶 bardzo mi臋kkie, na przyk艂ad je艣li robisz warzywa na parze dla niemowlaka. Ile kalorii maj膮 warzywa na parze? To oczywi艣cie zale偶y od warzyw, kt贸re wybierasz. Przyk艂adowo – 100 gram贸w gotowanego kalafiora to 19 kcal, natomiast 100 gram贸w marchewki ma ju偶 35 kcal.
Czytaj tak偶e:
- Gotowanie na parze – kompletny poradnik od Tadar.pl
- Jak pokroi膰 warzywa?
- Zielone warzywa — dlaczego powinni艣my je je艣膰?
- Jakie warzywa mo偶na je艣膰 na surowo?
Warzywa na parze – przepis
Ile os贸b, tyle pomys艂贸w na r贸偶norodne dania z warzywami na parze. Mog膮 stanowi膰 albo dodatek do ryby, albo ca艂o艣膰 posi艂ku – w zale偶no艣ci od tego, co lubisz. Przepis na warzywa na parze jest prosty. Wystarczy wybra膰 ulubione warzywa, umy膰 je, obra膰 za pomoc膮 obieraczki do warzyw i owoc贸w, a nast臋pnie w艂膮czy膰 parowar i ustawi膰 na odpowiedni czas. Ile gotowa膰 warzywa na parze? O tym opowiemy poni偶ej.
Je艣li masz mro偶one warzywa na parze, przepis jest jeszcze 艂atwiejszy. Wystarczy mieszank臋 przesypa膰 do pojemnika parowaru lub do garnka i gotowa膰 do mi臋kko艣ci oko艂o 15 minut. Do warzyw na parze warto tak偶e przygotowa膰 sos. Zw艂aszcza je艣li jeste艣 na diecie redukcyjnej i trudno jest ci si臋 przyzwyczai膰 do jedzenia samych warzyw. Najzdrowszym sosem do warzyw b臋dzie winegret. Lepiej zrezygnuj z gotowych sos贸w pieczeniowych, kt贸re maj膮 w sobie wiele konserwant贸w. Wlej do miseczki sok z po艂贸wki cytryny, a nast臋pnie powoli dolewaj do niej oliw臋 z oliwek (oko艂o 5 艂y偶ek), ca艂y czas mieszaj膮c. Sos powinien by膰 kremowy, dobrze po艂膮czony. Idealnie sprawdzi si臋 do warzyw.
A mo偶e chcesz zje艣膰 szybki obiad z ryb膮 w roli g艂贸wnej? J膮 tak偶e mo偶esz przygotowa膰 na parze. Ryba w warzywach na parze to jeden z najprostszych obiad贸w do zrobienia. Je艣li masz ma艂o czasu, to doskona艂y pomys艂 na posi艂ek. Najpierw przygotuj filet z ryby, na przyk艂ad z dorsza. Natrzyj go odrobin膮 soli, pieprzu i czosnku – tu skorzystaj z praski do czosnku. Teraz wybierz warzywa – marchewki, brukselki, broku艂, a tak偶e ziemniaki. Przydadz膮 ci si臋 te偶 dwie deski kuchenne. Na jednej pokr贸j obrane ziemniaki, na drugiej – marchew w grubsze plastry, broku艂 w r贸偶yczki i brukselki na p贸艂. Do tego zadania niezb臋dne b臋d膮 tak偶e dobre no偶e pojedyncze. Ziemniaki u艂贸偶 na ni偶szym pi臋trze parowaru b膮d藕 garnka do gotowania i zacznij je gotowa膰, gdy偶 potrzebuj膮 co najmniej 25 minut, ryba za艣 10 minut. Po 10 minutach do艂贸偶 reszt臋 warzyw na kolejne pi臋tro, a po kolejnych pi臋ciu minutach do艂贸偶 ryb臋 i gotuj j膮 do mi臋kko艣ci. Danie jest ju偶 gotowe.
Czytaj tak偶e:
- Jak zdrowo si臋 od偶ywia膰?
- Jak je艣膰 tanio i zdrowo?
- Jak przygotowa膰 zdrowy posi艂ek?
Jak zrobi膰 warzywa na parze?
Jak ugotowa膰 warzywa na parze? Nie ma chyba prostszego zadania w kuchni. To, jak gotowa膰 warzywa na parze zale偶ne jest jednak od samych warzyw. Niekt贸re potrzebuj膮 wi臋cej czasu, inne mniej. Niekt贸rych raczej nie warto przygotowywa膰 w ten spos贸b, gdy偶 stan膮 si臋 nieatrakcyjne i niezbyt smaczne. Je艣li zatem zastanawiasz si臋, jak gotowa膰 warzywa na parze, koniecznie sprawd藕 ci膮g dalszy artyku艂u.
Jakie warzywa na parze mo偶na zrobi膰?
Jakie warzywa mo偶na gotowa膰 na parze? Wi臋kszo艣膰 z nich mo偶esz swobodnie przyrz膮dzi膰 w ten spos贸b. Wyj膮tkiem s膮 buraki, kt贸re zaleca si臋 piec, nie za艣 gotowa膰. Nie warto gotowa膰 na parze tak偶e sa艂at ani kapusty, gdy偶 te szybko zwi臋dn膮 i nie b臋d膮 zbyt apetyczne. To samo dotyczy pomidor贸w. Na parze mo偶esz robi膰 tak偶e mieszanki warzyw. Warzywa mro偶one na parze b臋d膮 zachowywa膰 si臋 du偶o lepiej ni偶 w wodzie. Nie zmi臋kn膮, zostan膮 j臋drne i zachowaj膮 sw贸j kolor. Je艣li nie przepadasz za mro偶onymi warzywami, to spos贸b na to, by nareszcie je polubi膰. Wiesz ju偶, jakie warzywa gotowa膰 na parze. A jak je traktowa膰, by by艂y pyszne?
Jak przyprawi膰 warzywa na parze?
Czym przyprawi膰 warzywa na parze? To ju偶 zale偶y od ciebie. Pami臋taj jednak, 偶e warzywa na parze nie potrzebuj膮 soli. Dzi臋ki temu procesowi wydzielaj膮 naturalny s贸d, kt贸ry nadaje im bardziej wyrazistego smaku. Zrezygnuj zatem z soli i postaw na inne dodatki, z kt贸rymi lubi膮 si臋 warzywa na parze. Przyprawy po偶膮dane to chocia偶by tymianek, bazylia, oregano czy zwyk艂y pieprz.
Ile gotowa膰 warzywa na parze?
Gotowanie warzyw na parze nie jest czasoch艂onne. Czasem wystarczy tylko kilka minut przygotowa艅, by wysz艂y ci pyszne warzywa na parze. Ile czasu b臋dziesz je gotowa膰? To zale偶y od konkretnego warzywa. Zwykle najszybciej dochodz膮 szparagi – potrzebuj膮 zaledwie 10 minut do idealnej konsystencji. Cukinia, broku艂y i kalafior, a tak偶e brukselka b臋d膮 gotowe ju偶 po 15 minutach, jednak broku艂 i kalafior zrobi膮 si臋 w tym czasie na p贸艂twardo. Na mi臋kko ugotujesz je w 20 minut. To oczywi艣cie nie wszystkie warzywa na parze. Ile minut gotowa膰 b臋d膮 si臋 ziemniaki? Mo偶esz zrobi膰 je w 25-30 minut – wszystko zale偶y od ich wielko艣ci. Dlatego warzywa najlepiej kontrolowa膰, by uzyska膰 idealn膮 konsystencj臋.
Warzywa na parze niejednokrotnie uratuj膮 ci臋, gdy poczujesz nag艂y g艂贸d, a lod贸wka oka偶e si臋 pusta. Wystarczy tylko je obra膰, pokroi膰, a po 15 minutach zajada膰 gotowe danie. Szybkie i zdrowe!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej