Jak zrobić warzywa na parze?

Warzywa na parze – czego potrzebujesz?
Zrobienie pysznych warzyw na parze wcale nie jest trudne. Potrzebujesz do tego jednak odpowiedniego sprzętu. I tu z pomocą przychodzi parowar. To urządzenie, które pozwala na wygodne gotowanie na parze. Działa na prąd, więc możesz korzystać z niego także w miejscach bez kuchenki. Dodatkowo posiada timer, który ułatwia pilnowanie potrawy. Tak przygotujesz nie tylko warzywa gotowane na parze, ale także mięsa, ryby, ryż i kasze. Do tego zadania możesz wybrać także garnki do gotowania na parze. Działają podobnie do parowaru, jednak nie są zasilane elektrycznie. Oba urządzenia są naprawdę wygodne w użytkowaniu, dlatego nie musisz obawiać się, że sobie z nimi nie poradzisz.
Warzywa na parę możesz zrobić także w zwykłym garnku, korzystając z durszlaka bądź specjalnej nakładki. Tam jednak nie masz możliwości stworzenia pięter, na których położysz różne składniki spożywcze. Dlaczego warto gotować na parze? To sposób na stworzenie lekkostrawnych posiłków, które nie tracą swoich wartości odżywczych, w przeciwieństwie do gotowania w wodzie. Warzywa w parowarze traktowane są dokładnie tak jak chcesz – mogą być al dente bądź też bardzo miękkie, na przykład jeśli robisz warzywa na parze dla niemowlaka. Ile kalorii mają warzywa na parze? To oczywiście zależy od warzyw, które wybierasz. Przykładowo – 100 gramów gotowanego kalafiora to 19 kcal, natomiast 100 gramów marchewki ma już 35 kcal.
Czytaj także:
- Gotowanie na parze – kompletny poradnik od Tadar.pl
- Jak pokroić warzywa?
- Zielone warzywa — dlaczego powinniśmy je jeść?
- Jakie warzywa można jeść na surowo?
Warzywa na parze – przepis
Ile osób, tyle pomysłów na różnorodne dania z warzywami na parze. Mogą stanowić albo dodatek do ryby, albo całość posiłku – w zależności od tego, co lubisz. Przepis na warzywa na parze jest prosty. Wystarczy wybrać ulubione warzywa, umyć je, obrać za pomocą obieraczki do warzyw i owoców, a następnie włączyć parowar i ustawić na odpowiedni czas. Ile gotować warzywa na parze? O tym opowiemy poniżej.
Jeśli masz mrożone warzywa na parze, przepis jest jeszcze łatwiejszy. Wystarczy mieszankę przesypać do pojemnika parowaru lub do garnka i gotować do miękkości około 15 minut. Do warzyw na parze warto także przygotować sos. Zwłaszcza jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i trudno jest ci się przyzwyczaić do jedzenia samych warzyw. Najzdrowszym sosem do warzyw będzie winegret. Lepiej zrezygnuj z gotowych sosów pieczeniowych, które mają w sobie wiele konserwantów. Wlej do miseczki sok z połówki cytryny, a następnie powoli dolewaj do niej oliwę z oliwek (około 5 łyżek), cały czas mieszając. Sos powinien być kremowy, dobrze połączony. Idealnie sprawdzi się do warzyw.
A może chcesz zjeść szybki obiad z rybą w roli głównej? Ją także możesz przygotować na parze. Ryba w warzywach na parze to jeden z najprostszych obiadów do zrobienia. Jeśli masz mało czasu, to doskonały pomysł na posiłek. Najpierw przygotuj filet z ryby, na przykład z dorsza. Natrzyj go odrobiną soli, pieprzu i czosnku – tu skorzystaj z praski do czosnku. Teraz wybierz warzywa – marchewki, brukselki, brokuł, a także ziemniaki. Przydadzą ci się też dwie deski kuchenne. Na jednej pokrój obrane ziemniaki, na drugiej – marchew w grubsze plastry, brokuł w różyczki i brukselki na pół. Do tego zadania niezbędne będą także dobre noże pojedyncze. Ziemniaki ułóż na niższym piętrze parowaru bądź garnka do gotowania i zacznij je gotować, gdyż potrzebują co najmniej 25 minut, ryba zaś 10 minut. Po 10 minutach dołóż resztę warzyw na kolejne piętro, a po kolejnych pięciu minutach dołóż rybę i gotuj ją do miękkości. Danie jest już gotowe.
Czytaj także:
- Jak zdrowo się odżywiać?
- Jak jeść tanio i zdrowo?
- Jak przygotować zdrowy posiłek?
Jak zrobić warzywa na parze?
Jak ugotować warzywa na parze? Nie ma chyba prostszego zadania w kuchni. To, jak gotować warzywa na parze zależne jest jednak od samych warzyw. Niektóre potrzebują więcej czasu, inne mniej. Niektórych raczej nie warto przygotowywać w ten sposób, gdyż staną się nieatrakcyjne i niezbyt smaczne. Jeśli zatem zastanawiasz się, jak gotować warzywa na parze, koniecznie sprawdź ciąg dalszy artykułu.
Jakie warzywa na parze można zrobić?
Jakie warzywa można gotować na parze? Większość z nich możesz swobodnie przyrządzić w ten sposób. Wyjątkiem są buraki, które zaleca się piec, nie zaś gotować. Nie warto gotować na parze także sałat ani kapusty, gdyż te szybko zwiędną i nie będą zbyt apetyczne. To samo dotyczy pomidorów. Na parze możesz robić także mieszanki warzyw. Warzywa mrożone na parze będą zachowywać się dużo lepiej niż w wodzie. Nie zmiękną, zostaną jędrne i zachowają swój kolor. Jeśli nie przepadasz za mrożonymi warzywami, to sposób na to, by nareszcie je polubić. Wiesz już, jakie warzywa gotować na parze. A jak je traktować, by były pyszne?
Jak przyprawić warzywa na parze?
Czym przyprawić warzywa na parze? To już zależy od ciebie. Pamiętaj jednak, że warzywa na parze nie potrzebują soli. Dzięki temu procesowi wydzielają naturalny sód, który nadaje im bardziej wyrazistego smaku. Zrezygnuj zatem z soli i postaw na inne dodatki, z którymi lubią się warzywa na parze. Przyprawy pożądane to chociażby tymianek, bazylia, oregano czy zwykły pieprz.
Ile gotować warzywa na parze?
Gotowanie warzyw na parze nie jest czasochłonne. Czasem wystarczy tylko kilka minut przygotowań, by wyszły ci pyszne warzywa na parze. Ile czasu będziesz je gotować? To zależy od konkretnego warzywa. Zwykle najszybciej dochodzą szparagi – potrzebują zaledwie 10 minut do idealnej konsystencji. Cukinia, brokuły i kalafior, a także brukselka będą gotowe już po 15 minutach, jednak brokuł i kalafior zrobią się w tym czasie na półtwardo. Na miękko ugotujesz je w 20 minut. To oczywiście nie wszystkie warzywa na parze. Ile minut gotować będą się ziemniaki? Możesz zrobić je w 25-30 minut – wszystko zależy od ich wielkości. Dlatego warzywa najlepiej kontrolować, by uzyskać idealną konsystencję.
Warzywa na parze niejednokrotnie uratują cię, gdy poczujesz nagły głód, a lodówka okaże się pusta. Wystarczy tylko je obrać, pokroić, a po 15 minutach zajadać gotowe danie. Szybkie i zdrowe!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej