Jakie warzywa mo偶na je艣膰 na surowo?

Porady 20.12.2021

Surowe warzywa

Warzywa na surowo tak偶e mog膮 by膰 elementem diety – nie musimy poddawa膰 ich obr贸bce termicznej, by zajada膰 je z przyjemno艣ci膮. Niekt贸re z nich z ca艂膮 pewno艣ci膮 b臋d膮 lepiej smakowa膰 i dostarcz膮 nam wi臋cej witamin oraz minera艂贸w, gdy pozostan膮 surowe. Warzywa surowe s膮 bardziej j臋drne, chrupi膮ce, ale przede wszystkim zdrowsze. Wszystko dzi臋ki temu, i偶 nie zosta艂y poddane obr贸bce, podczas kt贸rej trac膮 wiele warto艣ci od偶ywczych. Jednak nie w przypadku wszystkich warzyw. Niekt贸re po obr贸bce cieplnej s膮 jeszcze zdrowsze. Dotyczy to na przyk艂ad marchwi i dyni. Zawarty w nich beta-karoten jest lepiej dost臋pny w艂a艣nie wtedy, gdy ugotujemy czy te偶 upieczemy te warzywa. Podobnie jest z warzywami kapustnymi – takimi, jak broku艂y czy brukselka. W tym przypadku jednak obr贸bka umo偶liwia pozbycie si臋 szkodliwych substancji goitrogennych. Jak zatem wida膰, nie wszystkie warzywa s膮 lepsze na surowo.

Czytaj tak偶e:

Warzywa surowe czy gotowane?

Warzywa na surowo czy gotowane? To pytanie z pewno艣ci膮 zadaj膮 sobie osoby, kt贸rym zale偶y na zdrowym od偶ywianiu. Witarianie, a zatem osoby, kt贸re jedz膮 tylko surowe warzywa i owoce, twierdz膮, 偶e obr贸bka termiczna niszczy wszystkie najwa偶niejsze witaminy. Jest w tym troch臋 racji. Witamina C utlenia si臋 w wysokich temperaturach i jest bardzo 艂atwa do wyp艂ukania. To samo dzieje si臋 z witaminami z grupy B oraz polifenolami. S膮 to bowiem witaminy rozpuszczalne w wodzie. Zatem warzywa na parze czy surowe? Okazuje si臋, 偶e sprawa nie jest ju偶 taka prosta. Gotowanie na parze stanowi bowiem zdrowy spos贸b przyrz膮dzania posi艂k贸w, kt贸ry chroni przed utrat膮 witamin. Jak wspomnieli艣my wcze艣niej, trudno orzec jednoznacznie, jakie warzywa s膮 zdrowsze – surowe czy gotowane. Niekt贸re z nich potrzebuj膮 obr贸bki, by m贸c zaoferowa膰 nam to, co najlepsze.

Czytaj tak偶e:

  • Jak zdrowo si臋 od偶ywia膰?
  • Jak je艣膰 tanio i zdrowo? 
  • Jak przygotowa膰 zdrowy posi艂ek?
  • Jak zrobi膰 warzywa na parze?
  • Jakie warzywa mo偶na mrozi膰?

Czy surowe warzywa s膮 zdrowe?

Czy jedzenie surowych warzyw jest zdrowe? Jak najbardziej. Surowe warzywa w diecie s膮 doskona艂ym dodatkiem, przek膮sk膮 mi臋dzy posi艂kami, ale tak偶e elementem da艅, kt贸rego nie nale偶y si臋 pozbywa膰. Lepiej chrupa膰 papryk臋 na surowo ni偶 zajada膰 j膮 w sosie. To samo dotyczy chocia偶by szpinaku, kt贸ry poddany zbyt d艂ugiej obr贸bce traci wszystkie swoje w艂a艣ciwo艣ci. Korzystniej jest wi臋c je艣膰 go w sa艂atce na surowo. Czy surowe warzywa s膮 ci臋偶kostrawne? Nie. Tak samo jak warzywa gotowane – te surowe s膮 艂atwe do spalenia. Jednak w przypadku niekt贸rych warzyw, lepiej nie ryzykowa膰 – dotyczy to m.in. warzyw kapustnych, cebuli, pora, czosnku czy kukurydzy. Je艣li masz problemy 偶o艂膮dkowe, lepiej nie je艣膰 tych warzyw na surowo.

Jakie warzywa mo偶na je艣膰 na surowo?

Warzywa, kt贸re mo偶na je艣膰 na surowo? To do艣膰 d艂uga lista. W ich przypadku przydadz膮 ci si臋 tylko deski kuchenne, no偶e pojedyncze i obieraczki do warzyw i owoc贸w. Ewentualnie warto mie膰 w domu tak偶e krajalnice do warzyw i owoc贸w, by m贸c szatkowa膰, kroi膰 i przygotowywa膰 pyszne, 艂adnie wygl膮daj膮ce przek膮ski. Najzdrowsze warzywa na surowo to z pewno艣ci膮 korze艅 selera, korze艅 pietruszki czy buraki. Znajdziemy w nich mn贸stwo witamin i minera艂贸w, a poza tym na surowo smakuj膮 po prostu ob艂臋dnie. Dobrze jest te偶 zrobi膰 z nich sok. 

Kt贸re warzywa mo偶na je艣膰 na surowo, cho膰 raczej si臋 tego nie spodziewamy? To mi臋dzy innymi cukinia, kt贸r膮 zwykle zjada si臋 g艂贸wnie pieczon膮 czy sma偶on膮. Na surowo mo偶na je艣膰 te偶 kalafiora i broku艂, jednak jak wspominali艣my wcze艣niej, warto je podgotowa膰 na parze. Na surowo warto je艣膰 te偶 jarmu偶 i szpinak (te mo偶na lekko zblanszowa膰), kapust臋, a tak偶e cebul臋 i czosnek. W przypadku tego ostatniego skorzystaj jednak z praski do czosnku. To warzywo dopiero po rozdrobnieniu uwalnia enzymy dobre dla naszego organizmu.

Jakich warzyw nie mo偶na je艣膰 na surowo?

Kt贸rych warzyw nie mo偶na je艣膰 na surowo? Tu oczywi艣cie nale偶y umie艣ci膰 ziemniaki, kt贸re musz膮 zosta膰 ugotowane. Inaczej czekaj膮 ci臋 nieprzyjemne doznania - wymioty i gor膮czka. Jednak warzywa, kt贸rych nie jemy na surowo to tak偶e dynia (niekt贸re odmiany) oraz ro艣liny str膮czkowe, m.in. ciecierzyca i soczewica. Warzywa niejadalne na surowo to tak偶e bak艂a偶an. Cho膰 tu zdania s膮 podzielone.

Z ca艂膮 pewno艣ci膮 warzywa, niezale偶nie od sposobu podania, warto do艂膮czy膰 do swojej diety. Najlepiej w bardzo du偶ych ilo艣ciach.