Jakie warzywa mo偶na je艣膰 na surowo?

Surowe warzywa
Warzywa na surowo tak偶e mog膮 by膰 elementem diety – nie musimy poddawa膰 ich obr贸bce termicznej, by zajada膰 je z przyjemno艣ci膮. Niekt贸re z nich z ca艂膮 pewno艣ci膮 b臋d膮 lepiej smakowa膰 i dostarcz膮 nam wi臋cej witamin oraz minera艂贸w, gdy pozostan膮 surowe. Warzywa surowe s膮 bardziej j臋drne, chrupi膮ce, ale przede wszystkim zdrowsze. Wszystko dzi臋ki temu, i偶 nie zosta艂y poddane obr贸bce, podczas kt贸rej trac膮 wiele warto艣ci od偶ywczych. Jednak nie w przypadku wszystkich warzyw. Niekt贸re po obr贸bce cieplnej s膮 jeszcze zdrowsze. Dotyczy to na przyk艂ad marchwi i dyni. Zawarty w nich beta-karoten jest lepiej dost臋pny w艂a艣nie wtedy, gdy ugotujemy czy te偶 upieczemy te warzywa. Podobnie jest z warzywami kapustnymi – takimi, jak broku艂y czy brukselka. W tym przypadku jednak obr贸bka umo偶liwia pozbycie si臋 szkodliwych substancji goitrogennych. Jak zatem wida膰, nie wszystkie warzywa s膮 lepsze na surowo.
Czytaj tak偶e:
- Jak my膰 warzywa i owoce?
- Co to s膮 nowalijki?
- Jak pokroi膰 warzywa?
- Zielone warzywa — dlaczego powinni艣my je je艣膰?
Warzywa surowe czy gotowane?
Warzywa na surowo czy gotowane? To pytanie z pewno艣ci膮 zadaj膮 sobie osoby, kt贸rym zale偶y na zdrowym od偶ywianiu. Witarianie, a zatem osoby, kt贸re jedz膮 tylko surowe warzywa i owoce, twierdz膮, 偶e obr贸bka termiczna niszczy wszystkie najwa偶niejsze witaminy. Jest w tym troch臋 racji. Witamina C utlenia si臋 w wysokich temperaturach i jest bardzo 艂atwa do wyp艂ukania. To samo dzieje si臋 z witaminami z grupy B oraz polifenolami. S膮 to bowiem witaminy rozpuszczalne w wodzie. Zatem warzywa na parze czy surowe? Okazuje si臋, 偶e sprawa nie jest ju偶 taka prosta. Gotowanie na parze stanowi bowiem zdrowy spos贸b przyrz膮dzania posi艂k贸w, kt贸ry chroni przed utrat膮 witamin. Jak wspomnieli艣my wcze艣niej, trudno orzec jednoznacznie, jakie warzywa s膮 zdrowsze – surowe czy gotowane. Niekt贸re z nich potrzebuj膮 obr贸bki, by m贸c zaoferowa膰 nam to, co najlepsze.
Czytaj tak偶e:
- Jak zdrowo si臋 od偶ywia膰?
- Jak je艣膰 tanio i zdrowo?
- Jak przygotowa膰 zdrowy posi艂ek?
- Jak zrobi膰 warzywa na parze?
- Jakie warzywa mo偶na mrozi膰?
Czy surowe warzywa s膮 zdrowe?
Czy jedzenie surowych warzyw jest zdrowe? Jak najbardziej. Surowe warzywa w diecie s膮 doskona艂ym dodatkiem, przek膮sk膮 mi臋dzy posi艂kami, ale tak偶e elementem da艅, kt贸rego nie nale偶y si臋 pozbywa膰. Lepiej chrupa膰 papryk臋 na surowo ni偶 zajada膰 j膮 w sosie. To samo dotyczy chocia偶by szpinaku, kt贸ry poddany zbyt d艂ugiej obr贸bce traci wszystkie swoje w艂a艣ciwo艣ci. Korzystniej jest wi臋c je艣膰 go w sa艂atce na surowo. Czy surowe warzywa s膮 ci臋偶kostrawne? Nie. Tak samo jak warzywa gotowane – te surowe s膮 艂atwe do spalenia. Jednak w przypadku niekt贸rych warzyw, lepiej nie ryzykowa膰 – dotyczy to m.in. warzyw kapustnych, cebuli, pora, czosnku czy kukurydzy. Je艣li masz problemy 偶o艂膮dkowe, lepiej nie je艣膰 tych warzyw na surowo.
Jakie warzywa mo偶na je艣膰 na surowo?
Warzywa, kt贸re mo偶na je艣膰 na surowo? To do艣膰 d艂uga lista. W ich przypadku przydadz膮 ci si臋 tylko deski kuchenne, no偶e pojedyncze i obieraczki do warzyw i owoc贸w. Ewentualnie warto mie膰 w domu tak偶e krajalnice do warzyw i owoc贸w, by m贸c szatkowa膰, kroi膰 i przygotowywa膰 pyszne, 艂adnie wygl膮daj膮ce przek膮ski. Najzdrowsze warzywa na surowo to z pewno艣ci膮 korze艅 selera, korze艅 pietruszki czy buraki. Znajdziemy w nich mn贸stwo witamin i minera艂贸w, a poza tym na surowo smakuj膮 po prostu ob艂臋dnie. Dobrze jest te偶 zrobi膰 z nich sok.
Kt贸re warzywa mo偶na je艣膰 na surowo, cho膰 raczej si臋 tego nie spodziewamy? To mi臋dzy innymi cukinia, kt贸r膮 zwykle zjada si臋 g艂贸wnie pieczon膮 czy sma偶on膮. Na surowo mo偶na je艣膰 te偶 kalafiora i broku艂, jednak jak wspominali艣my wcze艣niej, warto je podgotowa膰 na parze. Na surowo warto je艣膰 te偶 jarmu偶 i szpinak (te mo偶na lekko zblanszowa膰), kapust臋, a tak偶e cebul臋 i czosnek. W przypadku tego ostatniego skorzystaj jednak z praski do czosnku. To warzywo dopiero po rozdrobnieniu uwalnia enzymy dobre dla naszego organizmu.
Jakich warzyw nie mo偶na je艣膰 na surowo?
Kt贸rych warzyw nie mo偶na je艣膰 na surowo? Tu oczywi艣cie nale偶y umie艣ci膰 ziemniaki, kt贸re musz膮 zosta膰 ugotowane. Inaczej czekaj膮 ci臋 nieprzyjemne doznania - wymioty i gor膮czka. Jednak warzywa, kt贸rych nie jemy na surowo to tak偶e dynia (niekt贸re odmiany) oraz ro艣liny str膮czkowe, m.in. ciecierzyca i soczewica. Warzywa niejadalne na surowo to tak偶e bak艂a偶an. Cho膰 tu zdania s膮 podzielone.
Z ca艂膮 pewno艣ci膮 warzywa, niezale偶nie od sposobu podania, warto do艂膮czy膰 do swojej diety. Najlepiej w bardzo du偶ych ilo艣ciach.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej