Jesień z orzechami włoskimi – jak je wykorzystać w kuchni?

Orzechy włoskie – co warto o nich wiedzieć?
Czy wiesz, że orzechy włoskie to przede wszystkim doskonałe źródło magnezu i selenu? Są to mikroelementy istotne dla osób uprawiających sport, np. biegaczy, gdyż zwiększają wydolność organizmu i zabezpieczają mięśnie przed skurczami. Nie powinno się jednak przesadzać z ich ilością w diecie, gdyż mają w sobie również wiele wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Najwyżej dwie garści dziennie (czyli ok. 7-8 orzechów), aby utrzymać odpowiednią wagę i figurę. Jeśli masz je w swoim przydomowym ogrodzie, to cudownie! Jeśli natomiast kupujesz je, pamiętaj, aby były w łupinach. Tak, łuskanie może być trochę nużące, ale to przecież zaledwie kilka orzechów. Zakup w formie bez łupin jest natomiast decyzją o wprowadzeniu do diety produktu przetworzonego i pozbawionego w różnym stopniu swoich zbawiennych właściwości.Co na śniadanie – chleb z orzechami włoskimi i żurawiną!
Możesz po prostu obrać garść orzechów i zjeść je pijąc poranną kawę. Posiekanie ich na drobniejsze kawałki i wrzucenie do jogurtu naturalnego razem z kilkoma rodzynkami i odrobiną miodu także będzie świetnym pomysłem. Ale czy nie byłoby bardziej satysfakcjonujące, gdyby orzechy włoskie stały się dodatkiem do kanapek? Nic łatwiejszego!Proste przepisy to oszczędność czasu i małe, codzienne sukcesy! Wypróbuj więc recepturę na smakowity chleb z żurawiną i orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI:
- 350-400 ml lekko ciepłej wody
- 20 g drożdży (świeżych)
- łyżeczka cukru i soli
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g suszonej żurawiny
JAK ZROBIĆ?
2. W lekko ciepłej wodzie (ok. 2-3 łyżek) rozpuść cukier, a następnie przygotowaną porcję drożdży. W misce połącz składniki sypkie – mąkę z łyżeczką soli. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże, żurawinę i orzechy. Wszystko wymieszasz łyżka, a gdy składniki dobrze się połączą, wlej resztę wody i zagnieć ciasto.
3. Ciasto musi teraz odpocząć i wyrosnąć, aby było puszyste i lekkie. Daj mu na to ok. 2 godziny w jakimś ciepłym miejscu (np. w misce przykrytej bawełnianym ręcznikiem). Po tym czasie przemieszaj je, aby nieco zmniejszyło swoją objętość, a następnie umieść w przygotowanej formie do pieczenia.
4. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia możesz wcześniej nieco ogrzać (np. w rozgrzewającym się piekarniku), aby ciasto nie doznało szoku i dobrze wyrosło. Tak przygotowany pakiet włóż do rozgrzanego piekarnika (ustaw maksymalną temperaturę 240-250°C).
5. Teraz wszystko zależy od twojego piekarnika. Minimalny czas pieczenia to ok. 30 minut. Jeśli używasz naczynia żaroodpornego, przez pierwsze pół godziny piecz pod przykryciem, a następnie zdejmij je i zostaw chleb jeszcze na 10 minut. Gdy zauważysz, że ciasto zaczyna się mocno rumienić, możesz przykryć je folią aluminiową i tym samym zapobiec przypaleniu chleba z orzechami włoskimi i żurawiną.
6. To już prawie koniec. Bochenek musi teraz nieco ostygnąć. Gdy będzie już chłodny, przełóż go na kratkę, aby w pełni go przestudzić. Teraz możesz schować domowe pieczywo do chlebaka lub bambusowego pojemnika na chleb. Następnego dnia wszyscy podziękują ci za twój wysiłek i smakowitą bazę do kanapek.
Drugie śniadanie – sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi
W porze drugiego śniadania warto zrobić coś szybkiego i lekkiego. Prym wśród takich receptur wiodą między innymi świeże sałatki. Chcesz włączyć orzechy włoskie do swojej diety? Nie wiesz, co zrobić na drugie śniadanie? Sprawdź więc ten pomysł! Jeśli jesz w domu, przygotuj ulubiony talerz (może z tej eleganckiej kolekcji porcelanowej, którą dostałeś w prezencie?). Zabierając sałatkę do pracy, wyjmij koniecznie z szuflady odpowiedni lunchbox lub inny pojemnik do przechowywania żywności. Pora na esencję smaku. Umyj mix sałat i nałóż ok. 1/3 opakowania na talerz lub do pudełka. Gruszkę pokrój na cienkie małe plasterki, przełóż do miseczki, skrop lekko sokiem z cytryny (ok. jedną łyżką), a następnie dodaj do sałaty. Sok z cytryny, który pozostał w miseczce, zmieszaj z połową łyżki miodu, łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Teraz pora na pokrojony ser kozi (ok. 150 g) i posiekane na większe kawałki orzechy włoskie (25 g). Polej wszystko sosem z soku z cytryny i wymieszaj. UWAGA! Ciekawszy smak uzyskasz, prażąc lekko orzechy włoskie. Sałatka idealnie smakuje ze świeżą bagietką posmarowaną masłem, a więc zadbaj, by mieć ją w swoim chlebaku lub na talerzu.Co na obiad – fasolka szparagowa z porem, boczkiem i orzechami włoskimi
Praca, szkoła, realizacja pasji, spotkania ze znajomymi, randka w kawiarni, zakupy… Obowiązków mamy coraz więcej i lubimy radzić sobie z nimi coraz szybciej, sprawniej i niewielkim kosztem wysiłku. Co więc w takiej codzienności zrobić na obiad, aby odnieść sukces? Głównym składnikiem niech będzie fasolka szparagowa (zielona lub żółta). Chrupiącym dodatkiem dwie garści orzechów włoskich. Bardzo prosty przepis.SKŁADNIKI:
- 300 g fasolki szparagowej
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- jeden por średniej wielkości
- trochę oleju kokosowego,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól, pieprz, świeża bazylia
JAK ZROBIĆ?
2. Umyj fasolkę, odetnij jej twarde końce i ugotuj w osolonej wodzie (od 4 do 8 minut – im młodsza fasolka, tym krótszy czas we wrzątku).
3. Na patelni zeszklij posiekanego pora i boczek pokrojony w kostkę lub słupki.
4. Dodaj na patelnię pestki dyni i orzechy włoskie i lekko podpraż.
5. Pora na odcedzoną fasolkę. Wrzuć ją na patelnię i podgrzej z innymi składnikami, dosypując granulowany czosnek.
6. Gdy danie będzie gorące, wyłącz palnik. Dodaj sól, świeżo mielony pieprz, zamieszaj składniki i podaj do stołu. Do dekoracji potrawy na talerzu użyj świeżych listków bazylii.
Coś słodkiego na koniec dnia – co na deser?
To był pracowity dzień, prawda? Masz już dosyć gotowania, pieczenia i smażenia. Czas na chwilę relaksu… i coś słodkiego. To twoja nagroda, którą chętnie podzielisz się również ze swoimi bliskimi. Mamy dla ciebie prosty przepis z minimalną ilością składników. Uwiniesz się sprawnie, bo w mniej niż kwadrans. Czas, start! Posiekaj trzy garści orzechów włoskich. Umyj małe opakowanie borówek (ok. 200 g). Przygotuj 4 kokilki o średnicy ok. 12 cm. Ubij 250 ml śmietanki 36% ze szczyptą soli i trzema łyżkami ksylitolu. Dodaj do śmietany 200 g serka mascarpone oraz posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj. Nałóż równe porcje masy do każdej z kokilek i wsyp do nich umyte borówki. To wszystko. Smacznego i wielu codziennych sukcesów!Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej