Jesień z orzechami włoskimi – jak je wykorzystać w kuchni?

Orzechy włoskie – co warto o nich wiedzieć?
Czy wiesz, że orzechy włoskie to przede wszystkim doskonałe źródło magnezu i selenu? Są to mikroelementy istotne dla osób uprawiających sport, np. biegaczy, gdyż zwiększają wydolność organizmu i zabezpieczają mięśnie przed skurczami. Nie powinno się jednak przesadzać z ich ilością w diecie, gdyż mają w sobie również wiele wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Najwyżej dwie garści dziennie (czyli ok. 7-8 orzechów), aby utrzymać odpowiednią wagę i figurę. Jeśli masz je w swoim przydomowym ogrodzie, to cudownie! Jeśli natomiast kupujesz je, pamiętaj, aby były w łupinach. Tak, łuskanie może być trochę nużące, ale to przecież zaledwie kilka orzechów. Zakup w formie bez łupin jest natomiast decyzją o wprowadzeniu do diety produktu przetworzonego i pozbawionego w różnym stopniu swoich zbawiennych właściwości.Co na śniadanie – chleb z orzechami włoskimi i żurawiną!
Możesz po prostu obrać garść orzechów i zjeść je pijąc poranną kawę. Posiekanie ich na drobniejsze kawałki i wrzucenie do jogurtu naturalnego razem z kilkoma rodzynkami i odrobiną miodu także będzie świetnym pomysłem. Ale czy nie byłoby bardziej satysfakcjonujące, gdyby orzechy włoskie stały się dodatkiem do kanapek? Nic łatwiejszego!Proste przepisy to oszczędność czasu i małe, codzienne sukcesy! Wypróbuj więc recepturę na smakowity chleb z żurawiną i orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI:
- 350-400 ml lekko ciepłej wody
- 20 g drożdży (świeżych)
- łyżeczka cukru i soli
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g suszonej żurawiny
JAK ZROBIĆ?
2. W lekko ciepłej wodzie (ok. 2-3 łyżek) rozpuść cukier, a następnie przygotowaną porcję drożdży. W misce połącz składniki sypkie – mąkę z łyżeczką soli. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże, żurawinę i orzechy. Wszystko wymieszasz łyżka, a gdy składniki dobrze się połączą, wlej resztę wody i zagnieć ciasto.
3. Ciasto musi teraz odpocząć i wyrosnąć, aby było puszyste i lekkie. Daj mu na to ok. 2 godziny w jakimś ciepłym miejscu (np. w misce przykrytej bawełnianym ręcznikiem). Po tym czasie przemieszaj je, aby nieco zmniejszyło swoją objętość, a następnie umieść w przygotowanej formie do pieczenia.
4. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia możesz wcześniej nieco ogrzać (np. w rozgrzewającym się piekarniku), aby ciasto nie doznało szoku i dobrze wyrosło. Tak przygotowany pakiet włóż do rozgrzanego piekarnika (ustaw maksymalną temperaturę 240-250°C).
5. Teraz wszystko zależy od twojego piekarnika. Minimalny czas pieczenia to ok. 30 minut. Jeśli używasz naczynia żaroodpornego, przez pierwsze pół godziny piecz pod przykryciem, a następnie zdejmij je i zostaw chleb jeszcze na 10 minut. Gdy zauważysz, że ciasto zaczyna się mocno rumienić, możesz przykryć je folią aluminiową i tym samym zapobiec przypaleniu chleba z orzechami włoskimi i żurawiną.
6. To już prawie koniec. Bochenek musi teraz nieco ostygnąć. Gdy będzie już chłodny, przełóż go na kratkę, aby w pełni go przestudzić. Teraz możesz schować domowe pieczywo do chlebaka lub bambusowego pojemnika na chleb. Następnego dnia wszyscy podziękują ci za twój wysiłek i smakowitą bazę do kanapek.
Drugie śniadanie – sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi
W porze drugiego śniadania warto zrobić coś szybkiego i lekkiego. Prym wśród takich receptur wiodą między innymi świeże sałatki. Chcesz włączyć orzechy włoskie do swojej diety? Nie wiesz, co zrobić na drugie śniadanie? Sprawdź więc ten pomysł! Jeśli jesz w domu, przygotuj ulubiony talerz (może z tej eleganckiej kolekcji porcelanowej, którą dostałeś w prezencie?). Zabierając sałatkę do pracy, wyjmij koniecznie z szuflady odpowiedni lunchbox lub inny pojemnik do przechowywania żywności. Pora na esencję smaku. Umyj mix sałat i nałóż ok. 1/3 opakowania na talerz lub do pudełka. Gruszkę pokrój na cienkie małe plasterki, przełóż do miseczki, skrop lekko sokiem z cytryny (ok. jedną łyżką), a następnie dodaj do sałaty. Sok z cytryny, który pozostał w miseczce, zmieszaj z połową łyżki miodu, łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Teraz pora na pokrojony ser kozi (ok. 150 g) i posiekane na większe kawałki orzechy włoskie (25 g). Polej wszystko sosem z soku z cytryny i wymieszaj. UWAGA! Ciekawszy smak uzyskasz, prażąc lekko orzechy włoskie. Sałatka idealnie smakuje ze świeżą bagietką posmarowaną masłem, a więc zadbaj, by mieć ją w swoim chlebaku lub na talerzu.Co na obiad – fasolka szparagowa z porem, boczkiem i orzechami włoskimi
Praca, szkoła, realizacja pasji, spotkania ze znajomymi, randka w kawiarni, zakupy… Obowiązków mamy coraz więcej i lubimy radzić sobie z nimi coraz szybciej, sprawniej i niewielkim kosztem wysiłku. Co więc w takiej codzienności zrobić na obiad, aby odnieść sukces? Głównym składnikiem niech będzie fasolka szparagowa (zielona lub żółta). Chrupiącym dodatkiem dwie garści orzechów włoskich. Bardzo prosty przepis.SKŁADNIKI:
- 300 g fasolki szparagowej
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- jeden por średniej wielkości
- trochę oleju kokosowego,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól, pieprz, świeża bazylia
JAK ZROBIĆ?
2. Umyj fasolkę, odetnij jej twarde końce i ugotuj w osolonej wodzie (od 4 do 8 minut – im młodsza fasolka, tym krótszy czas we wrzątku).
3. Na patelni zeszklij posiekanego pora i boczek pokrojony w kostkę lub słupki.
4. Dodaj na patelnię pestki dyni i orzechy włoskie i lekko podpraż.
5. Pora na odcedzoną fasolkę. Wrzuć ją na patelnię i podgrzej z innymi składnikami, dosypując granulowany czosnek.
6. Gdy danie będzie gorące, wyłącz palnik. Dodaj sól, świeżo mielony pieprz, zamieszaj składniki i podaj do stołu. Do dekoracji potrawy na talerzu użyj świeżych listków bazylii.
Coś słodkiego na koniec dnia – co na deser?
To był pracowity dzień, prawda? Masz już dosyć gotowania, pieczenia i smażenia. Czas na chwilę relaksu… i coś słodkiego. To twoja nagroda, którą chętnie podzielisz się również ze swoimi bliskimi. Mamy dla ciebie prosty przepis z minimalną ilością składników. Uwiniesz się sprawnie, bo w mniej niż kwadrans. Czas, start! Posiekaj trzy garści orzechów włoskich. Umyj małe opakowanie borówek (ok. 200 g). Przygotuj 4 kokilki o średnicy ok. 12 cm. Ubij 250 ml śmietanki 36% ze szczyptą soli i trzema łyżkami ksylitolu. Dodaj do śmietany 200 g serka mascarpone oraz posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj. Nałóż równe porcje masy do każdej z kokilek i wsyp do nich umyte borówki. To wszystko. Smacznego i wielu codziennych sukcesów!Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej