Kotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
Co to jest kotlet pożarski?
Kotlet pożarski — co to? Odpowiedź na pytanie, co to jest kotlet pożarski jest prosta— to potrawa mięsna, której korzenie sięgają kuchni rosyjskiej. Kotlet pożarski przypomina klasycznego mielonego, chociaż powstaje z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego — wraz z bułką tartą i innymi składnikami.
Kotlet pożarski został wymyślony w XIX wieku, a za jego autora uważa się rosyjskiego karczmarza o nazwisku Pożarski. Według jednego z podań to właśnie on przygotował kotleta siekanego z drobiu i panierki dla cara Mikołaja I, który tak zachwycił się tym daniem, że wprowadził je na swój dwór.
Inne źródła mówią, że kotlet pożarski wymyślił już kucharz dworski Aleksandra I, a w jego skład wchodziło mięso cielęce i drób. Kotlet pożarski szybko zrobił karierę w państwach ościennych, także w Polsce. Jeszcze w XIX wieku spotkać go można było w wieku restauracjach oraz książkach kucharskich, dziś cieszy się znacznie mniejszą popularnością.
Jak się robi kotlet pożarski?
Jak zrobić kotlet pożarski? Przygotowanie tego pysznego dania nie jest trudne. Tłuczkiem do mięsa rozbija się filet z kurczaka, a potem sieka się go drobno tasakiem (odpowiedni do tego model znajdziesz w kategorii noże pojedyncze), a potem miesza z dodatkiem namoczonej bułki, jajka i bułki tartej oraz podstawowymi przyprawami z przyprawnika, solniczki i pieprzniczki. O wiele popularniejszym (bo prostszym i szybszym) rozwiązaniem jest jednak wykorzystanie mielonej piersi kurczaka. Filet wystarczy rozdrobnić w blenderze, co zajmuje znacznie mniej czasu niż ręczne siekanie.
Dziś kotlet formuje się w podłużny, spłaszczony kształt, niegdyś formowano go na kształt udka kurczaka, do którego czasem wkładano nawet kość. Tak przygotowany kotlet panieruje się, a potem smaży się na dobrej jakości patelni (np. patelni stalowej, patelni grillowej lub patelni ceramicznej do smażenia z mniejszą ilością tłuszczu) na złocisty kolor i podaje w towarzystwie sosu, najczęściej pieczarkowego.
Bardzo ważnym elementem całego procesu jest samo smażenie kotleta, a w zasadzie używany do tego tłuszcz — warto użyć miękkiego masła wyciągniętego prosto z maselniczki (maselniczki i maselnice znajdziesz u nas w najlepszych cenach) wymieszanego z oliwą, aby nie spalić nadmiernie panierki kotleta.
Kotlet pożarski —składniki
Jak przygotować pyszny kotlet pożarski drobiowy? Kluczem do uzyskania idealnego smaku drobiowego kotleta pożarskiego są świeże składniki! Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso drobiowe (np. kurze lub indycze). Jeśli decydujemy się na ręczne siekanie, mięso to powinno być odpowiednio ponakłuwane lub rozbite (przydatny może okazać się nakłuwacz do mięs), a dopiero potem posiekane. W ten sposób rozbite zostaną wszystkie ścięgna i żyłki.
Kolejnym istotnym składnikiem jest czerstwa bułka, którą należy namoczyć w mleku. Namoczone w mleku pieczywo spulchni mięsną masę, nadając jej lekkości. Do kotletów należy dodać także jajko oraz panierkę zrobioną z bułki tartej i grzanek o nieco większych rozmiarach. Wybór odpowiedniej panierki ma duże znaczenie dla smaku i wyglądu potrawy — może być to wysuszona i rozdrobniona bagietka lub japońska panierka panko.
Co jeszcze dodać do kotletów? Nie można zapomnieć o dodaniu do nich przypraw i ziół. Świeżo zmielony pieprz i inne przyprawy z młynka i moździerza, granulowany czosnek, czy zioła takie jak lubczyk czyż majeranek nadadzą kotletom wyjątkowego smaku i aromatu. Staraj się odmierzać przyprawy precyzyjnie przy pomocy miarki kuchennej lub wagi — zbyt duża ilość przypraw może zdominować smak delikatnego mięsa.
Kotlety pożarski — przepis krok po kroku
Chcesz poznać oryginalny przepis na kotlet pożarski? To doskonale trafiłeś! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na prawdziwy kotlet pożarski, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Chwytajcie patelnie, noże, łopatki i łyżki kuchenne w dłoń i do dzieła!
Składniki:
500 g fileta z kurczaka
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
60 g panierki panko
40 g bułki tartej
40 g masła
30 ml oliwy
Sól
Świeżo mielony pieprz
Patelnia z nieprzywierającą powłoką (znajdziesz ją wśród naszych zestawów patelni)
Miska lub misa kuchenna o większej pojemności
Tłuczek do mięsa
Tasak
Nóż
Ścierka lub ściereczka kuchenna
Folia spożywcza
Sposób przygotowania:
Mięso starannie oczyść i ułóż na desce. Tłuczek owiń cieniutką ścierką, a potem folią spożywczą i zacznij rozbijanie mięsa. Tak przygotowane, spulchnione mięso posiekaj i wrzuć do miski. Następnie przypraw solą i pieprzem, dodaj jajko i bułkę wymoczoną w mleku, a potem dokładnie wszystko wymieszaj. Z masy uformuj kotlety, a następnie obtocz je w klasycznej bułce tartej wymieszanej z panko. Na patelni rozgrzej olej wraz z masłem, a następnie usmaż na niej kotlety z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety pożarskie podaj z domowym sosem pieczarkowym w towarzystwie świeżej surówki. Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Kotlety mielone - jak je idealnie usmażyć?
Kotlety z kalafiora - wege alternatywa dla mielonego
Kotlety ziemniaczane - przepis
Kotlety jajeczne - przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety siekane - jak je zrobić?
Jak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Jak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na ten zapomniany produkt!
Jak rozmrozić mięso? 6 złotych rad od Tadar.pl
Co zrobić, żeby mięso było kruche i soczyste?
Jakie tłuszcze są zdrowe?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej