Keksówki
Keksówka forma do pieczenia non-stick Tadar 30 x 13 x 6 cm prostokątna
Keksówka forma do pieczenia non-stick Tadar 25,5 x 12,5 x 6 cm prostokątna
Keksówka forma do pieczenia non-stick Tadar 39 x 12,5 x 6 cm prostokątna
Keksówka Tadar Silico 29 x 12,8 x 6,2 cm czarna
Naczynie żaroodporne Termisil Keksówka 28,5 cm
Zestaw 3 keksówek non-stick Tadar i 5 miarek kuchennych
Keksówka non-stick SNB 25 x 11 x 7,5 cm czekoladowa
Keksówka ocynowana do pieczenia SNB 11 x 30 x 7,5 cm
Keksówka ocynowana do pieczenia SNB 11 x 25 x 7,5 cm
Keksówka ocynowana do pieczenia SNB 11 x 20 x 7,5 cm
Keksówka ocynowana do pieczenia SNB 11 x 35 x 7,5 cm
Forma do pieczenia ćwibakówka SNB 30 x 10 x 5 cm
Keksówka non-stick SNB Caffe Creme 31 x 14 cm
Keksówka ocynowana do pieczenia SNB 11 x 39 x 7,5 cm
Czy wiesz, że pierwsze keksy przyrządzano już w starożytnym Rzymie? Przepisy, które zachowały się do tego czasu, zakładają, że do upieczenia tego rodzaju ciasta warto wykorzystać takie dodatki jak orzeszki, rodzynki czy owoce granatowca. Aby je przygotować, obecnie niezbędna jest odpowiednia blacha. Znajdziesz ją w ofercie sklepu Tadar.
Keksówki – skąd ich popularność?
Keks to rodzaj ciasta, który wielu osobom kojarzy się z czasem świąt Bożego Narodzenia. Smaczne bakalie i kuszący zapach, który roznosi się po całej kuchni to znak, że zbliża się jeden z najpiękniejszych momentów w roku. Choć każdy wie, jak wygląda keks, to każdy ma też swój indywidualny przepis na ten przysmak. Często jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Jedno pozostaje natomiast niezmienne – jest to rodzaj blachy tzw. keksówki, niezbędnej do przyrządzenia keksu. Keksówka to podłużna, prostokątna blacha, na której można w wygodny sposób upiec ciasto. W naszej ofercie można znaleźć wiele interesujących typów tego kuchennego akcesorium, które różnią się materiałem wykonania, ale też wymiarami, chociaż wszystkie utrzymane są w konwencji prostokątnego pojemnika.
Keksówki do pieczenia – poznaj różne rodzaje
W ofercie sklepu internetowego Tadar możesz znaleźć wskazany rodzaj blach, wykonany z różnych materiałów. Na uwagę zasługują:
- keksówki silikonowe – dzięki zastosowanemu tworzywu z łatwością przyrządzisz smaczne dania słodkie i wytrawne, np. wszelkiego rodzaju tiramisu, galaretki czy przekładańce. Fakt, iż keksówka wykonana jest z silikonu, wiąże się z wyższą wytrzymałością takiego pojemnika oraz jest to gwarancja bezproblemowego wyjęcia jedzenia z formy. Tego rodzaju keksówki silikonowe z naszego sklepu internetowego zostały wyposażone w specjalne uchwyty, które chronią przed oparzeniami dłoni, a przy tym zapewniają wygodne, stabilne przenoszenie pojemnika;
- keksówki ceramiczne – jeżeli masz ochotę na upieczenie chleba lub ciast, skorzystaj z niezwykłej keksówki z powłoką granitową. Taka forma do pieczenia świetnie radzi sobie w skrajnych temperaturach. Dzięki temu możesz przechowywać w niej jedzenie zarówno w lodówce, jak i w nagrzanym piekarniku, np. tuż przed przybyciem gości. Wytrzymałość i wysoka jakość to drugie imię takiego naczynia;
- szklane keksówki – szklane naczynie wyróżnia się zazwyczaj żaroodpornością, dzięki czemu możesz wykorzystywać go do pieczenia w nawet bardzo wysokich temperaturach. Szkło to materiał, który nie wchodzi z interakcje z jedzeniem, przez co uzyskujesz zdrowy i smaczny obiad lub apetyczną przekąskę czy niezwykle pachnący chleb.
Nie można również pominąć faktu, że keksówki występują w różnych wymiarach. Dobierz je do własnych oczekiwań, a w ten sposób nikt nie odejdzie od stołu głodny, a jednocześnie nie zmarnujesz ani kawałka. Keksówki z naszej oferty zostały wyposażone w nieprzywierającą powłokę non-stick. Dzięki temu ciasto z łatwością wyjmiesz z formy, a blachę wygodnie umyjesz czy pozbędziesz się resztek jedzenia podczas czyszczenia. Nie będziesz też musiał wykorzystywać dużej ilości tłuszczu do jego przyrządzenia.
Pamiętaj, że keksówka to naczynie, w którym nie tylko można upiec keks, ale także inne desery czy też przyrządzić pasztet. Warto wziąć pod uwagę takie zastosowania tego pojemnika, zwłaszcza gdy zależy nam na tym, by stworzyć niezwykle smaczne przekąski dla siebie i bliskich.
Keksówki – wymiary na większe i mniejsze wypieki
Święta w większym gronie to zawsze wyzwanie. Jeżeli wiesz, że Twoi bliscy to prawdziwe łasuchy i z łatwością poradzą sobie z keksem, zadbaj o to, by w tym roku keksówka miała większe wymiary. W ten sposób za jednym zamachem przygotujesz więcej tego smacznego ciasta.
Jeżeli chcesz przyrządzić klasyczne ciasto do kawy, sprawdzi się tu keksówka w wymiarach około 30 cm. Z kolei, gdy np. jesteś na diecie i nie możesz zjadać dużych ilości wypieków, lepszym wyborem będzie postawienie na mniejszą keksówkę, nawet o długości zaledwie 20 cm. Nieco większą propozycją jest keksówka długa na 25 cm.
Zbliżają się święta i odwiedzą Cię najbliżsi albo przyjaciele? Warto upiec smaczne ciasto. Przyrządzenie większej ilości nikomu nie zaszkodzi. Często mnóstwo wypieków na stole to po prostu wyznacznik świąt. Jeżeli chcesz wprowadzić świąteczną atmosferę, postaw na większe foremki. Sprawdzą się tu: keksówka o długości 35 cm, a nawet keksówka o długości około 40 cm.
Zweryfikuj własne potrzeby kulinarne i wybierz wymiar keksówki dostosowany do własnych potrzeb. Przyrządzaj niezwykle smaczne dania, w tym wytrawne pasztety, korzystając z tej foremki. Przekonaj się, jak ciekawe może być pieczenie z wykorzystaniem keksówki.
Dowiedz się więcej:
Co ugotować na Święta Bożego Narodzenia?
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki z czekoladą
Muffinki bananowe
Przepis na obłędnie pyszny tort mango-marakuja
Tort biszkoptowy niejeden ma smak
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kakao
Ciasto z gruszkami - 2 przepisy
Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z malinami