Ciasto z gruszkami – 2 pomysły na pyszne przepisy

Porady 7.10.2022

Ciasto z gruszkami – w jakich wypiekach sprawdzą się gruszki?

Choć wielu z nas może utożsamiać ciasto z gruszkami ze zwykłym plackiem z gruszkowym nadzieniem, to trzeba mieć świadomość, że takie wypieki mają niejedno oblicze. Decyduje tu przede wszystkim rodzaj zastosowanych dodatków.

Znane są m.in. ciasta gruszkowe z czekoladą, z twarogiem czy modne od lat wilgotne ciasto z gruszkami i budyniem. Można też pokusić się o wymieszanie gruszek z innymi owocami, np. jabłkiem czy śliwkami. Wówczas powstanie nam prawdziwie jesienny wypiek.

Czytaj także: Sernik z gruszkami – przepis, który zawsze wychodzi!

Ogromną rolę odgrywa również posypka. Możesz zdecydować się na cukier puder lub nieco urozmaicić smak ciasta, stosując kruszonkę. Poniżej kilka inspiracji kulinarnych, które pomogą Ci odnieść prawdziwy cukierniczy sukces.

Czytaj także:

Ciasto z gruszkami i budyniem

Niezwykle ciekawie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto z gruszkami i budyniem nie wymaga zastosowania wielu składników. Do jego wykonania potrzebne Ci będą takie produkty jak:

  • 25 dag masła,
  • 4 jaja,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu (śmietankowe lub waniliowe),
  • 1 kg gruszek.


Jak widać, jest to dość proste ciasto z gruszkami, które opiera się na najprostszych składnikach na placek. Jeżeli chcesz dokładniej odmierzać wymienione komponenty, możesz pokusić się o zastosowanie miarki. Pomoże Ci ona w precyzyjnym doborze produktów, przez co z powodzeniem przyrządzisz smakowite ciasto.

Czytaj także: Muffiny z gruszkami na 4 sposoby

Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem wykonasz w kilku krokach. Na początek ugotuj budyń w 750 ml mleka. Teraz przejdź do obrania gruszek i pozbycia się gniazd nasiennych. W misce utrzyj masło i cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, stopniowo ucierając całość. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy. Białka z jajek wykorzystaj do ubicia sztywnej piany, którą będziesz dodawać do całości w mniejszych porcjach. Możesz do tego wykorzystać łyżkę.

Czas na przygotowanie formy do pieczenia. Wyłóż ją papierem. Połowę ciasta umieść na dnie. Kolejną warstwę niech stanowią gruszki, na które wylejesz przyrządzony budyń. Nałóż resztę ciasta na wierzch. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza i piecz przez godzinę.

Po wystudzeniu i wyjęciu z piekarnika możesz nałożyć na placek kruszonkę, przyrządzoną z połączenia masła, mąki i cukru. Wszystkie te składniki siekaj i łącz ze sobą na stolnicy. Prawidłowe proporcje wymienionych produktów to 1:2:1. Oznacza to, że na 10 g masła należy zastosować 20 g mąki i 10 g cukru. Ciasto z gruszkami i kruszonką serwuj do ulubionych napojów.

Czytaj także: Tarta z gruszkami na 6 sposobów

Szybkie ciasto z gruszkami

Inny przepis na szybkie ciasto z gruszkami zakłada użycie dużej ilości oleju. Wśród składników na przysmak, jakim jest szybkie ciasto z gruszkami na oleju, wymienić należy:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 4 średnie jajka,
  • 1 łyżkę cynamonu,
  • 1 łyżkę imbiru tartego,
  • składniki na kruszonkę.
 

Czytaj także:

Na takie szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką potrzebny będzie około 1 kg nieco twardszych gruszek. Sposób działania jest tu podobny jak w przedstawionym powyżej przepisie. Tu jednak od razu łączysz jajka w całości z cukrem i do uzyskanego puchu dolewasz olej i wsypujesz pozostałe sypkie składniki.

Gruszki należy pokroić w półksiężyce i wymieszać z imbirem oraz cynamonem. Następnie warto sięgnąć po akcesoria do pieczenia, takie jak forma i papier do pieczenia. Dno foremki wyłóż papierem, natomiast brzegi wysmaruj olejem. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Ciasto gotowe!