Przepis na świąteczne ciasto marchewkowe – zrobisz je w 90 minut!
Świąteczne ciasto marchewkowe – czego potrzebujesz?
Gdy myślisz o bożonarodzeniowym cieście, wyobrażasz sobie dużą blaszkę do pieczenia wypełnioną ciastem, które jednocześnie pachnie smakowicie i jest idealnie wilgotne? Też tak mamy, dlatego w tym roku na naszym blogu oraz w piekarniku będzie gościć proste i szybkie ciasto marchewkowe. Świąteczne wypieki mają w sobie wiele pozytywnej mocy. Jeśli tak jak my nie wyobrażasz sobie atmosfery Bożego Narodzenia bez czegoś aromatycznego i słodkiego, sprawdź, czy masz wszystko by zrobić fit ciasto marchewkowe na święta. Możesz upiec je nawet w formie do babki, jeśli inne blaszki są już zajęte.ŚWIĄTECZNE I PROSTE CIASTO MARCHEWKOWE – SKŁADNIKI:
- masło (100 g)
- mleko (125 ml)
- mąka pszenna (250 g)
- cukier trzcinowy (100 g)
- miód (4 łyżki)
- orzechy włoskie (60 g)
- cukier wanilinowy (1 opakowanie)
- jajka (2 sztuki)
- proszek do pieczenia i soda oczyszczona (po 1 łyżeczce)
- cynamon (pół łyżeczki)
- aromat pomarańczowy (łyżeczka)
Najprostsze ciasto marchewkowe – jak upiec?
Pisaliśmy już na naszym blogu jak zrobić dietetyczne muffinki marchewkowe. Udało się nam również stworzyć dla ciebie poradnik dotyczący wykorzystania pełnego potencjału orzechów włoskich. Patery ze sklepu internetowego Tadar.pl służyły już do serwowania wielu łakoci i domowych ciast. Najwyższa pora, żeby do tego grona dołączyło szybkie ciasto marchewkowe na święta Bożego Narodzenia.JAK UPIEC CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI?
2. W rondelku rozpuść masło i połącz je z miodem oraz aromatem pomarańczowym.
3. Zdejmij naczynie z ognia i po przestudzeniu dodaj mleko oraz jajka. Następnie wymieszaj zawartość z pomocą rózgi kuchennej.
4. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę i połącz ją z innymi, sypkimi składnikami (proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, cukrem trzcinowym, sodą, cynamonem).
5. Z użyciem ostrego noża drobno posiekaj orzechy włoskie i wrzuć je do miski.
6. Do miski z suchymi składnikami wlej mokre. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj wszystko powoli łyżką. Ciasto wyłóż do okrągłej formy (w przypadku podanych proporcji do tortownicy o średnicy ok. 22 cm).
7. Piecz przez 40-45 minut w 180 ℃ (program góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu wyjmij blaszkę z piekarnika. Świąteczne i proste ciasto marchewkowe według przepisu Tadar.pl podawaj na szklanej lub ceramicznej paterze.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej