Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepyszny przepis

Porady 26.10.2022

Ciasto czekoladowe z gruszkami — naprawdę warto!

Ciasto czekoladowe z gruszkami to jeden z najlepszych jesiennych deserów. Oczywiście możesz przygotować go niezależnie od pory roku, choć to właśnie jesienią gruszki są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. To sprawia, że i ciasto jest wilgotne. Czekoladowe ciasto gruszkowe możesz postawić przed wybrednymi gośćmi bądź najmłodszymi – zobaczysz, że wszystko zniknie z talerza. Co do okruszka. Jak przygotować taki deser?

Czytaj także:

Czekoladowe ciasto z gruszkami – zacznij od akcesoriów

Akcesoria do pieczenia to niezbędne produkty, których nie powinno zabraknąć w kuchni żadnego domorosłego cukiernika. Aby przygotować czekoladowe ciasto z gruszkami, musisz uzbroić się w kilka rzeczy, które ułatwią Ci pracę. Na szczęście nie ma ich zbyt wiele. Co powinno znaleźć się w Twojej kuchni?

  • Miarka – to zawsze przydatne akcesorium, które umożliwia dokładne odmierzenie wszystkich składników. Nie gwarantuje sukcesu w kuchni, jednak znacznie go ułatwia.
  • Miska – najlepiej naprawdę duża, by pomieścić wszystkie składniki.
  • Przesiewacz do mąki – dzięki przesiewaniu mąka jest napowietrzona, a to wpływa znacząco na konsystencję ciasta. Jest ono jeszcze bardziej puszyste!
  • Forma do pieczenia – tych warto mieć w domu kilka, by zawsze dobrać odpowiednią formę do konkretnego ciasta.

Przyda Ci się także łyżka do mieszania, najlepiej silikonowa, a także papier do pieczenia, by nie brudzić foremki.

To oczywiście nie wszystko. Musisz mieć też przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami. W tym chętnie pomożemy.
 

Czytaj także:

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami zrobisz w godzinę włącznie z pieczeniem. To szybki deser, który przygotujesz z łatwością. Co musisz mieć w domu, by zabrać się za pieczenie?

  • 300 gramów mąki pszennej
  • Tabliczkę czekolady lub 50 gramów kakao
  • 250 mililitrów mleka
  • 125 mililitrów oleju
  • 3 jajka
  • 100 gramów cukru
  • 2 duże gruszki
  • Dwie łyżeczki sody oczyszczonej

Jeśli chcesz, by ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, możesz dodać do niego mały jogurt naturalny. Czekoladowe ciasto jogurtowe z gruszkami jest naprawdę przepyszne. Z tym przepisem przygotujesz ciasto czekoladowe z gruszkami na oleju¸ jednak możesz spokojnie użyć masła. W wersji wegańskiej zastąp jogurtem jajka. Możesz przygotować także ciasto czekoladowe z gruszkami i mascarpone, jednak wtedy nie dodawaj jogurtu i użyj mniej oleju. Mascarpone jest przecież bardzo tłuste. Niektórzy robią także czekoladowe ciasto z gruszkami i budyniem, jednak naszym zdaniem budyń jest tu zbędny. Wystarczy kilka podstawowych składników, by otrzymać idealne ciasto.

Czytaj także:

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – przygotowanie

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami zrobisz w kilka chwil. Zacznij od wsypania sypkich składników do jednej miski. Jeśli używasz kakao, ono także w niej ląduje. Czekoladę posiekaj drobno i odstaw. W misce zmieszaj mleko, olej i dodaj jajka oraz czekoladę i cukier. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj suche składniki i znów mieszaj. Ciasto jest gotowe – możesz wylać je na blaszkę. Teraz obierz i pokrój gruszki, by ułożyć je na wierzchu masy. Do masy możesz dodać również orzechy lub bakalie, by uzyskać ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami. Proste ciasto czekoladowe z gruszkami jest już prawie gotowe. Wystarczy piec je przez 40 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.

Idealny deser na jesień jest już gotowy. Wystarczy go pokroić i nałożyć na talerzyki.