Muffiny z gruszkami na 4 sposoby
Muffiny z gruszkami
Muffiny z gruszkami to deser idealny. Są słodkie, ale nie za bardzo. Niezwykle wilgotne i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy pół godziny, by cieszyć się smakiem owocowych babeczek z przeróżnymi dodatkami. My mamy dla Ciebie cztery przepisy na muffiny z gruszkami. Wybierz ten, który odpowiada Ci najbardziej. Zanim jednak zabierzesz się za pieczenie, sprawdź w swojej kuchni, czy masz wszystkie akcesoria do pieczenia. Co będzie tutaj niezbędne?
- Forma do muffinek – to tak zwane papilotki. Znajdziesz je w wersji jednorazowej i wielorazowej, wykonanej najczęściej z silikonu.
- Miarka – za jej pomocą idealnie odmierzysz wszystkie składniki. Niezbędne akcesorium każdego cukiernika.
- Miska – w przypadku muffinek zwykle wystarczy jedna bądź maksymalnie dwie miski. Warto mieć ich w kuchni kilka, bo do pieczenia przydają się różne miski. Możesz zdecydować się na przykład na miski nierdzewne z silikonową podstawą Konighoffer, które poleca Ewa Wachowicz.
Przyda Ci się także łyżka, najlepiej silikonowa oraz kratka do studzenia. W przypadku muffinek warto zaopatrzyć się również w akcesoria do ozdabiania ciast i ciasteczek.
Czytaj także:
- Czym udekorować muffinki?
- Dietetyczne muffinki marchewkowe — zdradzamy nasz przepis!
- Ciasto dyniowe fit – 11 pomysłów
- Jak zrobić dżem z gruszek?
Babeczki z gruszkami – przepis podstawowy
Zacznijmy od tego, jak zrobić babeczki z gruszkami. Później będziemy je trochę modyfikować. Przepis na muffiny z gruszkami jest naprawdę bajecznie prosty. Przyda Ci się:
- 250 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Dwa jajka
- 100 gramów masła lub oleju
- 100 mililitrów mleka
- Trzy gruszki
Zacznij od obrania gruszek i pokrojenia ich w drobną kostkę. Rozpuść masło i odstaw je, by przestygło. W tym czasie w jednej misce umieść wszystkie suche składniki. W drugiej natomiast połącz mleko z jajkami, wymieszaj dokładnie i dodaj masło. Do mokrych składników dorzuć gruszkę, a następnie wszystkie suche półprodukty. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Przelej masę na muffinki do papilotek, jednak pamiętaj, by nie zalewać ich w całości. Babeczki urosną, dlatego warto zostawić im trochę miejsca. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Następnie ostudź na kratce. Pamiętaj, by muffinek nie jeść na gorąco. Wiemy, to trudne zadanie.
Czytaj także:
- Sernik z gruszkami – przepis, który zawsze wychodzi!
- Tarta z gruszkami na 6 sposobów
- Ciasto z gruszkami — 2 pomysły na pyszne przepisy
Muffiny z gruszkami i imbirem
Imbir jest idealnym dodatkiem do wielu jesiennych dań, między innymi do tych muffinek. Babeczki z gruszkami i imbirem będą bardziej wyraziste w smaku, lekko ostre i rozgrzewające. Możesz jednak mieć pewność, że smaki świetnie będą się ze sobą komponować. Muffiny z gruszkami i imbirem możesz zrobić na dwa sposoby – dodać dwie łyżeczki imbiru suszonego lub zetrzeć około 5 centymetrów obranego imbiru wprost do ciasta. Druga wersja jest bardziej aromatyczna.
Czytaj także:
- Przepis na świąteczne ciasto marchewkowe – zrobisz je w 90 minut!
- Jak zrobić ciasto drożdżowe? Sprawdzony przepis od Tadar
- Przepis na babkę wielkanocną
Muffiny czekoladowe z gruszkami
Muffiny czekoladowe z gruszkami to czysta poezja. Możesz zrobić je na wiele sposobów. Babeczki z gruszkami i czekoladą warto zrobić w wersji podstawowej – po prostu dodając do ciasta posiekaną czekoladę lub dropsy czekoladowe. Możesz użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej, a nawet białej! Muffiny z gruszkami i czekoladą warto jednak zrobić także poprzez roztopienie tabliczki czekolady z masłem, by znajdowała się ona w masie. Czekoladowe babeczki z gruszkami zrobisz też poprzez dodanie kakao (około 30 gramów) do ciasta. To naprawdę proste.
Muffiny z gruszkami i cynamonem
Muffiny z gruszkami i cynamonem to idealne połączenie. Wystarczy, że do ciasta dodasz dwie łyżeczki cynamonu. Chcesz jeszcze bardziej podkręcić ten smak? Zrób muffinki z gruszkami i orzechami – na przykład włoskimi. Będą boskie!
Cztery sposoby na muffinki i każdy z nich dobry. Wybierz taki, który wydaje Ci się najsmaczniejszy.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej