Tarta z gruszkami na 6 sposob贸w

Tarta z gruszkami – sk艂adniki
Szukasz pomys艂u na wykorzystanie sezonowych owoc贸w? Postaw na tart臋 z gruszkami, czyli lekki wypiek z dodatkiem nadzienia. Przygotuj takie sk艂adniki na ciasto jak:
- 25 dag m膮ki,
- 12,5 dag mas艂a,
- 50 ml wody,
- 1 艂y偶ka cukru pudru,
- 1 偶贸艂tko,
- szczypta soli.
Sk艂adniki na krem:
- 2 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- 1 艂y偶eczka cukru waniliowego,
- 18 dag jogurtu naturalnego.
Czytaj tak偶e: Jak zrobi膰 ciasto na tart臋? 2 przepisy
Po艂膮cz na stolnicy posiekane no偶em mas艂o, m膮k臋, cukier i s贸l. . Teraz dodaj wod臋 oraz 偶贸艂tko. Ugnie膰 wszystko i w艂贸偶 do miski. Schowaj naczynie na godzin臋 do lod贸wki. Wyjmij ciasto, rozwa艂kuj i umie艣膰 je w formie do tarty.
Czytaj tak偶e: Formy do tarty – jak wybra膰?
Dopasuj ciasto kszta艂tem do foremki, wykorzystuj膮c do tego takie akcesoria do pieczenia jak wa艂ek. Nak艂uj placuszek widelcem, by nie wybrzuszy艂 si臋 w trakcie pieczenia. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza.
Kilka gruszek umyj, obierz i pokr贸j w plasterki. Pouk艂adaj je na podpieczonym cie艣cie. Zmiksuj sk艂adniki na krem i pokryj nim tart臋. Piecz w 180 st. Celsjusza przez 30 minut.
Czytaj tak偶e: Sernik z gruszkami – przepis, kt贸ry zawsze wychodzi!
Szybka tarta z gruszkami gotowa!
Tarta z gruszkami i budyniem
Je偶eli marzy Ci si臋 tarta z gruszkami i budyniem, wystarczy, 偶e w czasie pieczenia ciasta przygotujesz krem z budyniu. P贸艂 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, dodaj 艂y偶k臋 m膮ki i 3 艂y偶ki cukru. Oko艂o 200 ml mleka i 1 艂y偶k臋 mas艂a zagotuj w garnku, np. w naczyniu z kategorii Ewa Wachowicz poleca.
Teraz stopniowo dodawaj do mieszanki mleka i mas艂a rozpuszczony budy艅 i mieszaj a偶 ca艂o艣膰 zg臋stnieje. Gor膮cy krem prze艂贸偶 na tart臋.
Czytaj tak偶e: Ciasto z gruszkami – 2 pomys艂y na pyszne przepisy
Ozd贸b ca艂o艣膰 sma偶onymi gruszkami. Tart臋 z karmelizowanymi gruszkami przygotujesz, podsma偶aj膮c kawa艂ki owoc贸w na ma艣le z dodatkiem cukru. Do karmelizacji gruszek mo偶esz u偶y膰 patelni z kolekcji Nowe Stark Pro.
Czytaj tak偶e:Ciasto dyniowe fit – 11 pomys艂贸w
Tarta z gruszkami i kruszonk膮
Chc膮c urozmaici膰 smak tego deseru, mo偶esz zdecydowa膰 si臋 na tart臋 z gruszkami i kruszonk膮. Wystarczy, 偶e przed ponownym umieszczeniem w piekarniku tarty z owocami, nasypiesz na ni膮 kruszonk臋 przygotowan膮 z zagniecionego mas艂a, cukru oraz m膮ki.
Tarta z gruszkami i mascarpone
Je偶eli chcesz uzyska膰 ciasto z gruszkami i mascarpone, przygotuj krem z dodatkiem tego serka. Wymieszaj 50 dag mascarpone, 5 偶贸艂tek i 200 g cukru. Ser i cukier mo偶esz odmierzy膰 za pomoc膮 miarki.
Na wypieczony placek na艂贸偶 krem, a nast臋pnie karmelizowane gruszki. Tart臋 z gruszkami i mascarpone mo偶esz posypa膰 cynamonem.
Czytaj tak偶e: Dietetyczne muffinki marchewkowe — zdradzamy nasz przepis!
Wytrawna tarta z gruszkami
Ten przysmak przygotujesz r贸wnie偶 w wersji wytrawnej, stawiaj膮c na tart臋 z gruszkami i serem. Do przyrz膮dzenia ciasta potrzebujesz jedynie 1,75 szklanki m膮ki, 3 艂y偶ki zimnej wody, 125 g mas艂a i szczypt臋 soli. Wyr贸b ciasto, umie艣膰 na p贸艂 godziny w lod贸wce i piecz je przez oko艂o 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza.
Czytaj tak偶e:Jak zrobi膰 d偶em z gruszek?
Przygotuj nadzienie do wytrawnej tarty z gruszkami. Je偶eli chcesz przygotowa膰 tart臋 z gruszkami i serem ple艣niowym u偶yj:
- 15 dag sera gorgonzola,
- 12 dag serka ricotta,
- 0,25 l 艣mietany 18%,
- 3 du偶e jajka,
- 1 gruszk臋 do masy,
- s贸l, pieprz do smaku.
Czytaj tak偶e: Muffiny z gruszkami na 4 sposoby
Wymieszaj wszystkie sk艂adniki. Pokr贸j w kostk臋 1 gruszk臋 i dodaj do masy. Na艂贸偶 krem na sp贸d ciasta, a nast臋pnie pouk艂adaj na wierzchu pokrojon膮 w plastry 2 gruszk臋. Piecz przez oko艂o p贸艂 godziny.
Wytrawn膮 tart臋 z gruszkami i gorgonzol膮 mo偶esz udekorowa膰 listkami rukoli i zje艣膰 na ciep艂o lub zimno.
Czytaj tak偶e: Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepyszny przepis
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej