Tarta z gruszkami na 6 sposobów
Tarta z gruszkami – składniki
Szukasz pomysłu na wykorzystanie sezonowych owoców? Postaw na tartę z gruszkami, czyli lekki wypiek z dodatkiem nadzienia. Przygotuj takie składniki na ciasto jak:
- 25 dag mąki,
- 12,5 dag masła,
- 50 ml wody,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 2 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 18 dag jogurtu naturalnego.
Czytaj także: Jak zrobić ciasto na tartę? 2 przepisy
Połącz na stolnicy posiekane nożem masło, mąkę, cukier i sól. . Teraz dodaj wodę oraz żółtko. Ugnieć wszystko i włóż do miski. Schowaj naczynie na godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i umieść je w formie do tarty.
Czytaj także: Formy do tarty – jak wybrać?
Dopasuj ciasto kształtem do foremki, wykorzystując do tego takie akcesoria do pieczenia jak wałek. Nakłuj placuszek widelcem, by nie wybrzuszył się w trakcie pieczenia. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza.
Kilka gruszek umyj, obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj je na podpieczonym cieście. Zmiksuj składniki na krem i pokryj nim tartę. Piecz w 180 st. Celsjusza przez 30 minut.
Czytaj także: Sernik z gruszkami – przepis, który zawsze wychodzi!
Szybka tarta z gruszkami gotowa!
Tarta z gruszkami i budyniem
Jeżeli marzy Ci się tarta z gruszkami i budyniem, wystarczy, że w czasie pieczenia ciasta przygotujesz krem z budyniu. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, dodaj łyżkę mąki i 3 łyżki cukru. Około 200 ml mleka i 1 łyżkę masła zagotuj w garnku, np. w naczyniu z kategorii Ewa Wachowicz poleca.
Teraz stopniowo dodawaj do mieszanki mleka i masła rozpuszczony budyń i mieszaj aż całość zgęstnieje. Gorący krem przełóż na tartę.
Czytaj także: Ciasto z gruszkami – 2 pomysły na pyszne przepisy
Ozdób całość smażonymi gruszkami. Tartę z karmelizowanymi gruszkami przygotujesz, podsmażając kawałki owoców na maśle z dodatkiem cukru. Do karmelizacji gruszek możesz użyć patelni z kolekcji Nowe Stark Pro.
Czytaj także:Ciasto dyniowe fit – 11 pomysłów
Tarta z gruszkami i kruszonką
Chcąc urozmaicić smak tego deseru, możesz zdecydować się na tartę z gruszkami i kruszonką. Wystarczy, że przed ponownym umieszczeniem w piekarniku tarty z owocami, nasypiesz na nią kruszonkę przygotowaną z zagniecionego masła, cukru oraz mąki.
Tarta z gruszkami i mascarpone
Jeżeli chcesz uzyskać ciasto z gruszkami i mascarpone, przygotuj krem z dodatkiem tego serka. Wymieszaj 50 dag mascarpone, 5 żółtek i 200 g cukru. Ser i cukier możesz odmierzyć za pomocą miarki.
Na wypieczony placek nałóż krem, a następnie karmelizowane gruszki. Tartę z gruszkami i mascarpone możesz posypać cynamonem.
Czytaj także: Dietetyczne muffinki marchewkowe — zdradzamy nasz przepis!
Wytrawna tarta z gruszkami
Ten przysmak przygotujesz również w wersji wytrawnej, stawiając na tartę z gruszkami i serem. Do przyrządzenia ciasta potrzebujesz jedynie 1,75 szklanki mąki, 3 łyżki zimnej wody, 125 g masła i szczyptę soli. Wyrób ciasto, umieść na pół godziny w lodówce i piecz je przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza.
Czytaj także:Jak zrobić dżem z gruszek?
Przygotuj nadzienie do wytrawnej tarty z gruszkami. Jeżeli chcesz przygotować tartę z gruszkami i serem pleśniowym użyj:
- 15 dag sera gorgonzola,
- 12 dag serka ricotta,
- 0,25 l śmietany 18%,
- 3 duże jajka,
- 1 gruszkę do masy,
- sól, pieprz do smaku.
Czytaj także: Muffiny z gruszkami na 4 sposoby
Wymieszaj wszystkie składniki. Pokrój w kostkę 1 gruszkę i dodaj do masy. Nałóż krem na spód ciasta, a następnie poukładaj na wierzchu pokrojoną w plastry 2 gruszkę. Piecz przez około pół godziny.
Wytrawną tartę z gruszkami i gorgonzolą możesz udekorować listkami rukoli i zjeść na ciepło lub zimno.
Czytaj także: Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepyszny przepis
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej