Tarta z gruszkami na 6 sposobów

Porady 11.10.2022

Tarta z gruszkami – składniki

Szukasz pomysłu na wykorzystanie sezonowych owoców? Postaw na tartę z gruszkami, czyli lekki wypiek z dodatkiem nadzienia. Przygotuj takie składniki na ciasto jak:

  • 25 dag mąki,
  • 12,5 dag masła,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 18 dag jogurtu naturalnego.

Czytaj także: Jak zrobić ciasto na tartę? 2 przepisy

Połącz na stolnicy posiekane nożem masło, mąkę, cukier i sól. . Teraz dodaj wodę oraz żółtko. Ugnieć wszystko i włóż do miski. Schowaj naczynie na godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i umieść je w formie do tarty.

Czytaj także: Formy do tarty – jak wybrać?

Dopasuj ciasto kształtem do foremki, wykorzystując do tego takie akcesoria do pieczenia jak wałek. Nakłuj placuszek widelcem, by nie wybrzuszył się w trakcie pieczenia. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza.

Kilka gruszek umyj, obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj je na podpieczonym cieście. Zmiksuj składniki na krem i pokryj nim tartę. Piecz w 180 st. Celsjusza przez 30 minut.

Czytaj także: Sernik z gruszkami – przepis, który zawsze wychodzi!

Szybka tarta z gruszkami gotowa!

Tarta z gruszkami i budyniem

Jeżeli marzy Ci się tarta z gruszkami i budyniem, wystarczy, że w czasie pieczenia ciasta przygotujesz krem z budyniu. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, dodaj łyżkę mąki i 3 łyżki cukru. Około 200 ml mleka i 1 łyżkę masła zagotuj w garnku, np. w naczyniu z kategorii Ewa Wachowicz poleca.

Teraz stopniowo dodawaj do mieszanki mleka i masła rozpuszczony budyń i mieszaj aż całość zgęstnieje. Gorący krem przełóż na tartę.

Czytaj także: Ciasto z gruszkami – 2 pomysły na pyszne przepisy

Ozdób całość smażonymi gruszkami. Tartę z karmelizowanymi gruszkami przygotujesz, podsmażając kawałki owoców na maśle z dodatkiem cukru. Do karmelizacji gruszek możesz użyć patelni z kolekcji Nowe Stark Pro.

Czytaj także:Ciasto dyniowe fit – 11 pomysłów

Tarta z gruszkami i kruszonką

Chcąc urozmaicić smak tego deseru, możesz zdecydować się na tartę z gruszkami i kruszonką. Wystarczy, że przed ponownym umieszczeniem w piekarniku tarty z owocami, nasypiesz na nią kruszonkę przygotowaną z zagniecionego masła, cukru oraz mąki.

Tarta z gruszkami i mascarpone

Jeżeli chcesz uzyskać ciasto z gruszkami i mascarpone, przygotuj krem z dodatkiem tego serka. Wymieszaj 50 dag mascarpone, 5 żółtek i 200 g cukru. Ser i cukier możesz odmierzyć za pomocą miarki.

Na wypieczony placek nałóż krem, a następnie karmelizowane gruszki. Tartę z gruszkami i mascarpone możesz posypać cynamonem.

Czytaj także: Dietetyczne muffinki marchewkowe — zdradzamy nasz przepis!

Wytrawna tarta z gruszkami

Ten przysmak przygotujesz również w wersji wytrawnej, stawiając na tartę z gruszkami i serem. Do przyrządzenia ciasta potrzebujesz jedynie 1,75 szklanki mąki, 3 łyżki zimnej wody, 125 g masła i szczyptę soli. Wyrób ciasto, umieść na pół godziny w lodówce i piecz je przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza.

Czytaj także:Jak zrobić dżem z gruszek?

Przygotuj nadzienie do wytrawnej tarty z gruszkami. Jeżeli chcesz przygotować tartę z gruszkami i serem pleśniowym użyj:

  • 15 dag sera gorgonzola,
  • 12 dag serka ricotta,
  • 0,25 l śmietany 18%,
  • 3 duże jajka,
  • 1 gruszkę do masy,
  • sól, pieprz do smaku.

Czytaj także: Muffiny z gruszkami na 4 sposoby

Wymieszaj wszystkie składniki. Pokrój w kostkę 1 gruszkę i dodaj do masy. Nałóż krem na spód ciasta, a następnie poukładaj na wierzchu pokrojoną w plastry 2 gruszkę. Piecz przez około pół godziny.

Wytrawną tartę z gruszkami i gorgonzolą możesz udekorować listkami rukoli i zjeść na ciepło lub zimno.

Czytaj także: Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepyszny przepis