Formy do tarty – jak wybrać?

Rodzaje foremek do pieczenia tarty
Nie ma jednej i najlepszej formy na tartę, choć jak w każdym przypadku warto zawsze zwracać uwagę na ich jakość wykonania. Foremki do tarty mają również kilka rodzajów, te z kolei wpływają na wygodę pieczenia oraz serwowania dań i deserów. Jeśli chcesz zaprosić ten rodzaj formy do pieczenia do swojej kuchni, warto dobrze przemyśleć jej rozmiar. Kolejnym krokiem jest już wybór formy do pieczenia tarty, która może być szklana, ceramiczna, silikonowa, a także wykonana ze stali węglowej i z powłoką non-stick. Oprócz tego zwróć uwagę, że do wyboru masz również:- wysokie i niskie foremki na tartę,
- prostokątne lub okrągłe formy do tarty,
- blachy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem ułatwiającym serwowanie.
Forma do tarty – dlaczego warto?
Wybór blachy do pieczenia powinien być podyktowany przede wszystkim twoimi potrzebami. Nie ma sensu kupować czegoś tylko po to, by skorzystać z tego raz. Oczywiście danie się ponieść ciekawości nie jest niczym złym, jednak pełną satysfakcję zyskasz dzięki przemyślanym zakupom. Dlaczego zatem warto mieć własną foremkę do tarty? Po pierwsze, dla jej potencjału i możliwości wygodnego upieczenia czegoś na słodko lub w wersji wytrawnej. Tarta w wielu domach bardzo często przejmuje rolę pizzy. Jeden pomysł, proste w wykonaniu ciasto i niezliczona ilość kombinacji składników. Możesz ją też zrobić na zimno, wykorzystując kruche ciasto, pyszny krem i świeże owoce. Co więcej, formy na tartę mają specyficzny kształt. Ich brzegi są zawsze pofalowane, co w połączeniu z ciastem daje niezwykle smakowity efekty. Może więc także dlatego opłaca się mieć w domu chociaż jedną formę do pieczenia tarty.
Jak dobrze wybrać formy na tartę?
Wybór blaszki do pieczenia tarty to kwestia kilku niuansów, na które zwracasz również uwagę przy wyborze klasycznych form do pieczenia. Gdy wiesz już, czy wolisz prostokątny, czy też okrągły wariant oraz jaka wielkość blaszki do tarty będzie najlepiej odpowiadała twoim potrzebom, możesz zwrócić także uwagę na:- powłokę formy do tarty (warto wybierać modele, które zapewnią ci ochronę przed przywieraniem ciasta i składników),
- materiał, z którego wykonano blaszkę do pieczenia tarty (klasyczna stal nierdzewna jest lżejsza niż szkło żaroodporne, ale dla wielu jest też mniej atrakcyjna pod względem estetyki podania wypieku),
- łatwość czyszczenia formy do tarty (czy np. można ją myć w zmywarce),
- możliwość włożenia do kuchenki mikrofalowej (modele szklane, silikonowe i ceramiczne),
- bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością (wybierz te formy do pieczenia tarty, które zapewnią ci możliwość przechowywania w lodówce),
- opcjonalnie wyjmowane dno, dzięki któremu wygodnie oddzielisz tartę od blaszki, przełożysz ją na talerz do ciasta lub paterę i uchronisz przed uszkodzeniem podczas krojenia i nakładania z pomocą posiadanych akcesoriów kuchennych,
- zakres temperatur, w jakich można przechowywać i piec z pomocą wybranych foremek na tartę.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej