Jak zrobi膰 ciasto na tart臋? 2 przepisy

Porady 21.05.2020

Przepis podstawowy na klasyczny sp贸d do tarty

Idealne ciasto na tart臋 to podstawa ka偶dego udanego wypieku. Kruchy sp贸d powinien by膰 delikatny, ale jednocze艣nie wytrzyma艂y, aby utrzyma膰 nadzienie bez p臋kania czy rozpadania si臋. Proporcje sk艂adnik贸w w klasycznym przepisie s膮 kluczowe - zbyt du偶o mas艂a sprawi, 偶e ciasto b臋dzie si臋 rozpada膰, za ma艂o za艣 uczyni je twardym i niesmacznym.

Podstawowe sk艂adniki na ciasto do tarty to zawsze m膮ka pszenna, mas艂o, jajko (mo偶na u偶y膰 ca艂e jajko lub jedno 偶贸艂tko dla bogatszego smaku), odrobina cukru (albo cukru pudru dla delikatniejszej tekstury) oraz szczypta soli. W przypadku ciasta na tarty s艂odkie mo偶na doda膰 wi臋cej cukru, natomiast do tart wytrawnych ograniczamy jego ilo艣膰 do minimum lub ca艂kowicie go pomijamy.

Temperatura sk艂adnik贸w ma ogromne znaczenie - mas艂o powinno by膰 zimne, ale nie twarde jak kamie艅. Najlepiej wyj膮膰 je z lod贸wki oko艂o 15 minut przed rozpocz臋ciem pracy. Podobnie w przypadku jajek – one te偶 powinny by膰 w temperaturze pokojowej. Te detale sprawiaj膮 r贸偶nic臋 mi臋dzy przeci臋tnym a doskona艂ym ciastem.


Jak zrobi膰 tart臋 z ciasta francuskiego?

M贸wi si臋, 偶e przygotowanie ciasta francuskiego jest czasoch艂onne i... jest to niestety prawda. Po ok. 30 minutach mieszania, odmierzania i wyrabiania czekaj膮 ci臋 minimum 4 godziny oczekiwania. Smak takiego ciasta jest jednak wart wysi艂ku. Wiemy r贸wnie偶, 偶e lubisz szybsze rozwi膮zania, wi臋c mamy co艣 specjalnego -- i o niebo smaczniejszego ni偶 gotowe ciasto francuskie ze sklepu. Jak zrobi膰 na szybko ciasto do tarty? Zacznijmy od sk艂adnik贸w (proporcje na 500 g, wi臋c ok. 2 du偶e tarty): zimne mas艂o (250 g), zimna woda (125 ml), m膮ka pszenna (250 g), s贸l (wystarczy 艂y偶eczka).
Jak wi臋c zrobi膰 dobre francuskie ciasto na tarte w rekordowym czasie? Zacznij od r臋cznego po艂膮czenia m膮ki i pokrojonego w kostk臋 mas艂a, tak by powsta艂y ma艂e grudki. Teraz rozpu艣膰 s贸l w wodzie i dodaj do miski z m膮k膮 i mas艂em. Zagnie膰 ca艂o艣膰 na w miar臋 g艂adk膮 mas臋 i utw贸rz kul臋, kt贸r膮 nast臋pnie sprasuj na placek i owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮. Tak ukszta艂towane ciasto w艂贸偶 na kwadrans do lod贸wki. Po tym czasie wyjmij je i unikaj膮c klejenia si臋 ciasta do stolnicy, z pomoc膮 m膮ki rozwa艂kuj ciasto na prostok膮t. Z艂贸偶 go na 4, w艂贸偶 na kwadrans do lod贸wki, potem powt贸rz sk艂adanie. Takie ciasto mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce ok. 3 dni oraz mrozi膰. Przed u偶yciem wystarczy je rozwa艂kowa膰 -- sk艂adanie spowoduje, 偶e b臋dzie mia艂o 艂adne warstwy. U偶yj go do tarty na s艂ono lub s艂odko.

Czemu ciasto na tart臋 jest twarde?

Najcz臋stsz膮 przyczyn膮 twardego ciasta jest zbyt d艂ugie wyrabianie lub zbyt wysoka temperatura sk艂adnik贸w. Ciasto kruche wymaga delikatnego traktowania - im wi臋cej je mieszamy, tym wi臋cej glutenu - co sprawia, 偶e sp贸d do tarty staje si臋 gumowy i twardy. Wyrabianie powinno trwa膰 tylko tyle, ile potrzeba do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.

Kolejn膮 przyczyn膮 mo偶e by膰 nieprawid艂owa proporcja t艂uszczu do m膮ki. Zbyt ma艂o mas艂a powoduje, 偶e ciasto jest suche i twarde, podczas gdy zbyt du偶o mo偶e sprawi膰, 偶e b臋dzie si臋 rozpada膰. Idealne proporcje to oko艂o 125-150g mas艂a na 250g m膮ki, w zale偶no艣ci od rodzaju ciasta i osobistych preferencji.

Temperatura pieczenia r贸wnie偶 ma znaczenie. Zbyt wysoka tna pocz膮tku mo偶e sprawi膰, 偶e zewn臋trzna warstwa ciasta stwardnieje zbyt szybko, podczas gdy wn臋trze pozostanie nieprzepieczone. Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury (zazwyczaj 180-190°C) i piecz r贸wnomiernie. Niekt贸rzy piekarze zalecaj膮 tak偶e kr贸tkie pieczenie ciasta na 艣lepo przed dodaniem nadzienia.


Kruche ciasto na tart臋 -- jak zrobi膰?

Tarta na s艂odko smakuje bardzo dobrze z ciastem francuskim. Je艣li zamiast niego u偶yjesz kruchego ciasta, b臋dzie... jeszcze lepsza. Warto wiedzie膰 wi臋c jak je zrobi膰 domowym sposobem. Kruchego ciasta wcale nie musisz kupowa膰. To nie takie trudne zrobi膰 tart臋 na kruchym cie艣cie -- na zimno lub na ciep艂o. Wystarczy, 偶e przygotujesz sobie dwa jajka, 0,5 kg m膮ki pszennej, 200 g cukru, 2 艂y偶ki 艣mietany 18%, 180 g mas艂a oraz 艂y偶eczk臋 proszku do pieczenia.
Najpierw posiekaj zimne mas艂o z m膮k膮, proszkiem do pieczenia i cukrem (a偶 do uzyskania konsystencji piasku). Nast臋pnie dodaj jajka oraz 艣mietan臋 i zagnie膰 ciasto. Gotowe kruche ciasto musi teraz zosta膰 owini臋te w foli臋 spo偶ywcz膮 i trafi膰 do lod贸wki na p贸艂 godziny. Sch艂odzone trzeba ju偶 tylko rozwa艂kowa膰 i wy艂o偶y膰 nim blach臋 do pieczenia. Czas pobytu w piekarniku zale偶y od przepisu (艣rednio jest to 20 minut).

Jak sprawdzi膰, czy tarta jest upieczona?

Sprawdzenie stopnia wypieczenia tarty to umiej臋tno艣膰, kt贸r膮 warto opanowa膰, aby unikn膮膰 ciasta surowego lub przepieczonego. Pierwsz膮 oznak臋 gotowo艣ci stanowi kolor - sp贸d do tarty powinien mie膰 z艂ocisty, lekko rumiany odcie艅. Ciasto nie mo偶e by膰 bia艂e, ale r贸wnie偶 nie powinno by膰 ciemnobr膮zowe.

Skutecznym testem jest delikatne naci艣ni臋cie 艣rodka tarty palcem lub 艂y偶k膮. Dobrze upieczone ciasto powinno by膰 j臋drne i spr臋偶yste, a nie mi臋kkie. Je艣li ciasto si臋 ugina pod naciskiem, potrzebuje jeszcze kilku minut pieczenia. W przypadku tart z mokrym nadzieniem mo偶na sprawdzi膰, czy 艣rodek jest ju偶 艣ci臋ty, czy nadal lekko dr偶膮cy.

Bardzo przydatnym narz臋dziem jest patyczek do szasz艂yk贸w lub n贸偶 - wbity w 艣rodek tarty powinien wyj艣膰 suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruchami. Je艣li na patyku zostaje du偶a ilo艣膰 surowego ciasta, tarta wymaga d艂u偶szego pieczenia. Pami臋taj jednak, 偶e ciasto b臋dzie si臋 dopieka膰 jeszcze przez kilka minut po wyj臋ciu z pieca.

Czy tart臋 piec z termoobiegiem?

Pieczenie tarty z termoobiegiem ma swoje zalety i wady, kt贸re warto zna膰 przed podj臋ciem decyzji. Termoobieg zapewnia r贸wnomierne rozprowadzenie ciep艂a w ca艂ym piekarniku, co jest szczeg贸lnie przydatne przy pieczeniu wi臋kszych tart lub gdy piecze si臋 kilka rzeczy jednocze艣nie. Dzi臋ki cyrkulacji powietrza ciasto mo偶e by膰 bardziej r贸wnomiernie zarumienione.

Wa偶n膮 zalet膮 termoobiegu przy pieczeniu tarty jest te偶 mo偶liwo艣膰 obni偶enia temperatury o oko艂o 20-30 stopni w por贸wnaniu z piekarnikiem tradycyjnym. To oznacza mniejsze ryzyko przesuszenia ciasta i lepsz膮 kontrol臋 nad procesem pieczenia. Szczeg贸lnie sprawdza si臋 to przy tartach z delikatnym nadzieniem, kt贸re mo偶e 艂atwo si臋 przypieka膰.

Jednak w przypadku niekt贸rych rodzaj贸w ciasta, szczeg贸lnie francuskiego, tradycyjne pieczenie bez termoobiegu mo偶e da膰 lepsze rezultaty. Sta艂y kierunek ciep艂a z g贸ry i do艂u pozwala lepiej kontrolowa膰 rumienienie si臋 powierzchni. Je艣li decydujesz si臋 na termoobieg, warto skr贸ci膰 czas pieczenia tarty o oko艂o 5-10 minut i uwa偶nie obserwowa膰 proces, szczeg贸lnie w ostatnich minutach.


Niezb臋dne akcesoria do pieczenia a ciasto na tart臋

O tym, jak膮 form臋 do tarty wybra膰 pisali艣my ju偶 w jednym z poprzednich wpis贸w. Niemniej od jej wykonania, wielko艣ci i kszta艂tu wiele zale偶y. Je艣li trzeba by wymieni膰 najbardziej niezb臋dne akcesoria do pieczenia, to forma do tarty by艂aby zdecydowanie na pierwszym miejscu. Je艣li chcesz zrobi膰 ciasto francuskie lub kruche i wykorzysta膰 je do stworzenia tarty na s艂ono lub s艂odko, przydadz膮 ci si臋 r贸wnie偶 stolnica, du偶a nierdzewna miska, wa艂ek i rozdrabniacz kuchenny do ciasta. Nie zaszkodzi, kiedy w kuchennych szufladach b臋d膮 na ciebie czeka膰 tak偶e: - precyzyjne miarki kuchenne oraz waga cyfrowa, - sito do przesiania m膮ki na ciasto francuskie lub kruche, - trzepaczka do jajek (szczeg贸lnie przydatna podczas robienia wytrawnej wersji tarty), - zestaw talerzyk贸w deserowych wraz z pater膮 i 艂opatk膮 do ciasta (wyj膮tkowe wypieki zas艂uguj膮 na wyj膮tkowe podanie).

Profesjonalne pieczenie tarty wymaga r贸wnie偶 znajomo艣ci kilku wa偶nych technik. Gdy wyk艂adasz ciasto w formie, koniecznie musisz nak艂u膰 widelcem dno i 艣cianki - te ma艂e dziurki zapobiegaj膮 p臋cznieniu ciasta podczas pieczenia. Zr贸b dziurki widelcem w regularnych odst臋pach, szczeg贸lnie na dnie formy.

Pieczenie na 艣lepo to kolejna wa偶na technika, szczeg贸lnie przydatna przy tartach z mokrym nadzieniem. Wy艂o偶on膮 ciastem form臋 nale偶y obci膮偶y膰 ciasto specjalnymi kulkami ceramicznymi, fasol膮 lub ry偶em, aby zapobiec deformacji podczas wst臋pnego pieczenia. To gwarantuje, 偶e kruchy sp贸d zachowa sw贸j kszta艂t i b臋dzie r贸wnomiernie upieczony.

Przed przyst膮pieniem do pieczenia tarty zawsze rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury. W piekarniku nagrzanym do w艂a艣ciwej temperatury ciasto zacznie si臋 piec od razu, co jest kluczowe dla uzyskania odpowiedniej tekstury. Temperatura powinna by膰 stabilna przez ca艂y proces pieczenia tarty, dlatego unikaj cz臋stego otwierania drzwiczek piekarnika.