Jak zrobić ciasto na tartę? 2 przepisy
Jak zrobić tartę z ciasta francuskiego?
Mówi się, że przygotowanie ciasta francuskiego jest czasochłonne i… jest to niestety prawda. Po ok. 30 minutach mieszania, odmierzania i wyrabiania czekają cię minimum 4 godziny oczekiwania. Smak takiego ciasta jest jednak wart wysiłku. Wiemy również, że lubisz szybsze rozwiązania, więc mamy coś specjalnego – i o niebo smaczniejszego niż gotowe ciasto francuskie ze sklepu. Jak zrobić na szybko ciasto do tarty? Zacznijmy od składników (proporcje na 500 g, więc ok. 2 duże tarty): zimne masło (250 g), zimna woda (125 ml), mąka pszenna (250 g), sól (wystarczy łyżeczka).Jak więc zrobić dobre francuskie ciasto na tarte w rekordowym czasie? Zacznij od ręcznego połączenia mąki i pokrojonego w kostkę masła, tak by powstały małe grudki. Teraz rozpuść sól w wodzie i dodaj do miski z mąką i masłem. Zagnieć całość na w miarę gładką masę i utwórz kulę, którą następnie sprasuj na placek i owiń folią spożywczą. Tak ukształtowane ciasto włóż na kwadrans do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i unikając klejenia się ciasta do stolnicy, z pomocą mąki rozwałkuj ciasto na prostokąt. Złóż go na 4, włóż na kwadrans do lodówki, potem powtórz składanie. Takie ciasto można przechowywać w lodówce ok. 3 dni oraz mrozić. Przed użyciem wystarczy je rozwałkować – składanie spowoduje, że będzie miało ładne warstwy. Użyj go do tarty na słono lub słodko.
Kruche ciasto na tartę – jak zrobić?
Tarta na słodko smakuje bardzo dobrze z ciastem francuskim. Jeśli zamiast niego użyjesz kruchego ciasta, będzie… jeszcze lepsza. Warto wiedzieć więc jak je zrobić domowym sposobem. Kruchego ciasta wcale nie musisz kupować. To nie takie trudne zrobić tartę na kruchym cieście – na zimno lub na ciepło. Wystarczy, że przygotujesz sobie dwa jajka, 0,5 kg mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżki śmietany 18%, 180 g masła oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.Najpierw posiekaj zimne masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem (aż do uzyskania konsystencji piasku). Następnie dodaj jajka oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Gotowe kruche ciasto musi teraz zostać owinięte w folię spożywczą i trafić do lodówki na pół godziny. Schłodzone trzeba już tylko rozwałkować i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Czas pobytu w piekarniku zależy od przepisu (średnio jest to 20 minut).
Niezbędne akcesoria do pieczenia a ciasto na tartę
O tym, jaką formę do tarty wybrać pisaliśmy już w jednym z poprzednich wpisów. Niemniej od jej wykonania, wielkości i kształtu wiele zależy. Jeśli trzeba by wymienić najbardziej niezbędne akcesoria do pieczenia, to forma do tarty byłaby zdecydowanie na pierwszym miejscu. Jeśli chcesz zrobić ciasto francuskie lub kruche i wykorzystać je do stworzenia tarty na słono lub słodko, przydadzą ci się również stolnica, duża nierdzewna miska, wałek i rozdrabniacz kuchenny do ciasta. Nie zaszkodzi, kiedy w kuchennych szufladach będą na ciebie czekać także:- precyzyjne miarki kuchenne oraz waga cyfrowa,
- sito do przesiania mąki na ciasto francuskie lub kruche,
- trzepaczka do jajek (szczególnie przydatna podczas robienia wytrawnej wersji tarty),
- zestaw talerzyków deserowych wraz z paterą i łopatką do ciasta (wyjątkowe wypieki zasługują na wyjątkowe podanie).
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej