Babeczki z czekoladą – 3 pomysły na czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki to małe, wilgotne, słodkie przekąski, które popularność zyskały najpierw w krajach anglosaskich, a dziś zdobywają ją również w Polsce. Tego rodzaju babeczki są wysokie i mają bardziej zbitą strukturę. Muffinki występują w różnych wersjach – od słodkich po wytrawne. Zobacz, jak je przyrządzić.
Babeczki z czekoladą – świetny pomysł na słodką przekąskę
Prostota i szybkość wykonania, nieskomplikowane składniki, a przede wszystkim niezwykły smak. Nic dziwnego, że moda na muffinki dotarła również do Polski. Tego rodzaju przysmaki możesz nie tylko kupić w sklepie, ale też w prosty sposób przygotować w domu. Gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po nasz przepis na nieco inne od tradycyjnych babeczki z czekoladą.
Czytaj także:
- Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami - sprawdzony przepis
- Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kakao
Jak zrobić babeczki z czekoladą? Na początek ustal, jaką formę będzie miała czekolada zawarta w muffince: płynną, a może mają to być kawałki czekolady? Równie istotne jest określenie wielkości babeczek. Wybrana forma do muffinek musi odpowiadać Twoim oczekiwaniom w tym zakresie.
W sklepie Tadar.pl znajdziesz np. formę do pieczenia na 12 muffinek Tadar z silikonowymi foremkami, które są naprawdę praktycznym i ekologicznym rozwiązaniem, ponieważ tego rodzaju foremek możesz użyć wielokrotnie. Poza tym silikonowa powłoka ułatwia wyjmowanie muffinek bez większego ryzyka ich uszkodzenia.
Czytaj także:
- Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi - klasyczny przepis
- Ciasteczka z czekoladą w amerykańskim stylu - koniecznie spróbuj
Muffiny z kawałkami czekolady – możliwe modyfikacje
Ulubione muffiny z czekoladą możesz nieco urozmaicić, dodając do nich kawałki ulubionych owoców. Babeczki z kawałkami czekolady świetnie smakują z dodatkiem banana, orzechów albo rodzynek.
Można zadbać o to, by muffiny z kawałkami czekolady polać smaczną polewą czy sosem. To nieco uatrakcyjni babeczkę. Warto też w ciekawy sposób udekorować taki wypiek, sięgając po rękaw cukierniczy do ciast i tortów Tadar.
Czytaj także:
- Tarta z białą czekoladą - zachwyć swoich bliskich
- Rogaliki z czekoladą - idealne na drugie śniadanie czy pyszny deser
Przepis na babeczki z czekoladą
Gdy już zgromadzimy niezbędne akcesoria do pieczenia, czas na zorganizowanie odpowiednich składników. Poniżej prezentujemy, co powinien zawierać przepis na babeczki z czekoladą.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej (500 ml),
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka (250 ml),
- pół szklanki oleju,
- 13 dag drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Aby odmierzanie tej ilości składników było łatwiejsze, przydatna okaże się miarka. Ten przepis na muffiny z czekoladą pozwala na przygotowanie 10 większych babeczek.
Czytaj także:
- Ciasto czekoladowe z wiśniami - klasyczny przepis
- Ciasto czekoladowe z kremem - przepis na 4 różne sposoby
Przygotuj miskę i wsyp do niej suche składniki. Posiekaj czekoladę i wymieszaj łyżką ze składnikami.
Za pomocą trzepaczki ubij jajka z cukrem w osobnym naczyniu. Dolej olej, mleko i wszystko wymieszaj starannie. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj. Nakładaj ciasto do foremek łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Pamiętaj, by zostawić nieco przestrzeni w każdej foremce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 25 minut. Wyjmij muffinki na kratkę do studzenia.
Czytaj także:
- Ciasto czekoladowe z bananami - jak je zrobić
- Ciasto czekoladowe z malinami - przepis na słodkie ciasto
- Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem
Babeczki z płynną czekoladą – prosty sposób na pyszną przekąskę
Smaczną opcją są muffiny z czekoladą w środku. Aby uzyskać babeczki z płynną czekoladą, wystarczy do nałożonego ciasta w foremce nałożyć po 2 kostki czekolady. W trakcie pieczenia czekolada powinna się roztopić.
Przepis na babeczki z czekoladą w środku bazuje na tych samych składnikach, co te wskazane w powyższym przepisie.
Czytaj także:
- Ciasto czekoladowe z mascarpone - przepis na lekkie ciasto
- Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami
Muffinki z czekoladą – z czym zrobić?
Znanych jest wiele smacznych wersji babeczek. Można poeksperymentować z rodzajem czekolady, decydując się np. na muffiny z białą czekoladą. Dobrym pomysłem jest dodanie do czekolady owoców – niezwykle udane połączenia to muffiny bananowe z czekoladą albo babeczki z malinami i białą czekoladą. Owoców nie trzeba dodawać do wypieku, bo można nimi udekorować wierzch babeczki.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej