Babeczki z czekoladą – 3 pomysły na czekoladowe muffinki

Porady 16.12.2022

Czekoladowe muffinki to małe, wilgotne, słodkie przekąski, które popularność zyskały najpierw w krajach anglosaskich, a dziś zdobywają ją również w Polsce. Tego rodzaju babeczki są wysokie i mają bardziej zbitą strukturę. Muffinki występują w różnych wersjach – od słodkich po wytrawne. Zobacz, jak je przyrządzić.

Babeczki z czekoladą – świetny pomysł na słodką przekąskę

Prostota i szybkość wykonania, nieskomplikowane składniki, a przede wszystkim niezwykły smak. Nic dziwnego, że moda na muffinki dotarła również do Polski. Tego rodzaju przysmaki możesz nie tylko kupić w sklepie, ale też w prosty sposób przygotować w domu. Gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po nasz przepis na nieco inne od tradycyjnych babeczki z czekoladą.

Czytaj także:

 

Jak zrobić babeczki z czekoladą? Na początek ustal, jaką formę będzie miała czekolada zawarta w muffince: płynną, a może mają to być kawałki czekolady? Równie istotne jest określenie wielkości babeczek. Wybrana forma do muffinek musi odpowiadać Twoim oczekiwaniom w tym zakresie.

W sklepie Tadar.pl znajdziesz np. formę do pieczenia na 12 muffinek Tadar z silikonowymi foremkami, które są naprawdę praktycznym i ekologicznym rozwiązaniem, ponieważ tego rodzaju foremek możesz użyć wielokrotnie. Poza tym silikonowa powłoka ułatwia wyjmowanie muffinek bez większego ryzyka ich uszkodzenia.

Czytaj także:

Muffiny z kawałkami czekolady – możliwe modyfikacje

Ulubione muffiny z czekoladą możesz nieco urozmaicić, dodając do nich kawałki ulubionych owoców. Babeczki z kawałkami czekolady świetnie smakują z dodatkiem banana, orzechów albo rodzynek.

Można zadbać o to, by muffiny z kawałkami czekolady polać smaczną polewą czy sosem. To nieco uatrakcyjni babeczkę. Warto też w ciekawy sposób udekorować taki wypiek, sięgając po rękaw cukierniczy do ciast i tortów Tadar.

Czytaj także:

Przepis na babeczki z czekoladą

Gdy już zgromadzimy niezbędne akcesoria do pieczenia, czas na zorganizowanie odpowiednich składników. Poniżej prezentujemy, co powinien zawierać przepis na babeczki z czekoladą.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej (500 ml),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka (250 ml),
  • pół szklanki oleju,
  • 13 dag drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Aby odmierzanie tej ilości składników było łatwiejsze, przydatna okaże się miarka. Ten przepis na muffiny z czekoladą pozwala na przygotowanie 10 większych babeczek.

Czytaj także:

 

Przygotuj miskę i wsyp do niej suche składniki. Posiekaj czekoladę i wymieszaj łyżką ze składnikami.

Za pomocą trzepaczki ubij jajka z cukrem w osobnym naczyniu. Dolej olej, mleko i wszystko wymieszaj starannie. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj. Nakładaj ciasto do foremek łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.

Pamiętaj, by zostawić nieco przestrzeni w każdej foremce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 25 minut. Wyjmij muffinki na kratkę do studzenia.

Czytaj także:

Babeczki z płynną czekoladą – prosty sposób na pyszną przekąskę

Smaczną opcją są muffiny z czekoladą w środku. Aby uzyskać babeczki z płynną czekoladą, wystarczy do nałożonego ciasta w foremce nałożyć po 2 kostki czekolady. W trakcie pieczenia czekolada powinna się roztopić.

Przepis na babeczki z czekoladą w środku bazuje na tych samych składnikach, co te wskazane w powyższym przepisie.

Czytaj także:

Muffinki z czekoladą – z czym zrobić?

Znanych jest wiele smacznych wersji babeczek. Można poeksperymentować z rodzajem czekolady, decydując się np. na muffiny z białą czekoladą. Dobrym pomysłem jest dodanie do czekolady owoców – niezwykle udane połączenia to muffiny bananowe z czekoladą albo babeczki z malinami i białą czekoladą. Owoców nie trzeba dodawać do wypieku, bo można nimi udekorować wierzch babeczki.