Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami – sprawdzony przepis

Porady 1.12.2022

Jabłka to owoce, których w naszym kraju nigdy nie brakuje. Znajdziesz je w sklepach i na rynkach niezależnie od pory roku. Są soczyste i słodkie, więc doskonale nadają się do wypieków. Dziś mamy dla Ciebie przepis na doskonałe ciasto czekoladowe z jabłkami – wilgotne i pełne smaku. Przygotuj je koniecznie!

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Jak przygotować ciasto czekoladowe z jabłkami? Do tego potrzebujesz tylko kilku składników, a także akcesoria do pieczenia, które są niezbędne w kuchni każdego cukiernika. To między innymi miarka, miska, ale też trzepaczki, które umożliwią łatwe ubicie jajek z cukrem oraz łyżka do mieszania. W wypiekach takich jak szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami przyda Ci się również kratka do studzenia. Dlaczego? Ponieważ ciasto w piekarniku może bardzo szybko wyschnąć pod wpływem temperatury. Szkoda byłoby psuć w ten sposób wilgotny, idealny w smaku deser.

Czytaj także:

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami — składniki

Przygotowując wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami, potrzebujesz przede wszystkim odpowiednich jabłek – słodkich i soczystych – masła i kakao. To właśnie te składniki stanowią siłę tego deseru. Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami nie należy do najtrudniejszych. Możesz zrobić je w niecałą godzinę, na przykład przed przyjściem znajomych lub rodziny. Ciasto kakaowe z jabłkami na dużą blachę z pewnością uratuje niejedną imprezę. Możesz eksperymentować ze składnikami, dodawać do ciasta orzechy, rodzynki, a nawet rum. Jednak najpierw sprawdź ten przepis i zdecyduj, czy jest on w sam raz dla Ciebie, czy wymaga drobnych zmian.

Czytaj także:

Amerykańskie ciasto czekoladowe z jabłkami — przepis

Amerykańskie ciasto czekoladowe z jabłkami na pewno zasmakuje Twoim bliskim. Zrobisz je ze składników, które prawdopodobnie masz już w domu.

Jeśli nie masz masła, możesz przygotować ciasto czekoladowe na oleju – z jabłkami i tak będzie smakować idealnie.

Jak je zrobić? Zacznij od obrania i pokrojenia w kostkę czterech jabłek. Następnie cztery duże jajka rozbij i dodaj 130 gramów cukru brązowego lub drobnego białego. Ubij. W garnuszku rozpuść kostkę masła i poczekaj, aż ostygnie. W oddzielnej misce wymieszaj 200 gramów mąki pszennej, trzy łyżeczki kakao i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.

Jeśli chcesz zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami na oleju, dodaj zamiast masła około 130 mililitrów tego składnika.

Teraz nadszedł czas na łączenie składników. Do miski z mąką wlej masę jajeczną, rozpuszczone masło i jabłka. Wymieszaj wszystko dokładnie. Możesz najpierw zmiksować ciasto, a następnie dodać jabłka – kolejność w tym przypadku nie ma znaczenia. Teraz przyda Ci się forma do pieczenia wyłożona papierem. Przełóż ciasto i wyrównaj je szpatułką. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami — jak zmodyfikować przepis?

Ciasto już zrobione? To świetnie! My je uwielbiamy, ale dobrze wiemy, że można je jeszcze podrasować. Na przykład przygotowując ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami – wystarczy dodać 100 gramów wybranych orzechów, koniecznie posiekanych. A może by tak… ciasto kakaowe z jabłkami i cynamonem? Jest pyszne, aromatyczne i bardziej świąteczne. Ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem to idealna alternatywa dla innych deserów przygotowywanych w święta.

Ten przepis przyda Ci się zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco z jabłkami. My moglibyśmy jeść je codziennie!