Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami

Porady 25.12.2022

Chcesz nieco urozmaicić sobie podwieczorek? Przygotuj ciasto czekoladowe z dodatkiem truskawek. Prezentujemy przepis, dzięki któremu przyrządzisz dla siebie i bliskich smaczny wypiek, który na długo pozostanie w Waszej pamięci. Taki placek możesz zaserwować również w formie tortu urodzinowego lub jako ciasto świąteczne.

Ciasto czekoladowe z truskawkami – prosty do wykonania przysmak

Wspaniałym wspomnieniem czerwcowego słońca będzie z pewnością ciasto czekoladowe z truskawkami. To połączenie czekoladowej słodyczy z niezwykle smacznymi, owocami lata. Kolejnym walorem tego wypieku jest z pewnością krótki czas jego wykonania.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z truskawkami jest na tyle prosty, że powinna poradzić sobie z jego realizacją nawet osoba początkująca. Dzięki naszym wskazówkom z pewnością odniesiesz prawdziwy cukierniczy sukces.

Czytaj także:

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami – składniki i wykonanie

Przejdźmy teraz do składników niezbędnych do wykonania prostego ciasta czekoladowego z truskawkami. Jeżeli chcesz zaoszczędzić jak najwięcej czasu, ten przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami sprawdzi się znakomicie.

Przygotuj:

  • 500 ml mąki pszennej,
  • 250 ml maślanki,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • 10 dag czekolady,
  • 40 dag truskawek,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego.

Czytaj także:

Aby było Ci łatwiej zrealizować powyższy przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami, przydatna okaże się miarka. Dzięki niej precyzyjnie odmierzysz składniki na Twój wypiek. W jednym naczyniu za pomocą trzepaczki wymieszaj tzw. mokre składniki wraz z dodatkiem cukru waniliowego. Natomiast w misce połącz wszystkie suche komponenty. Dodaj zawartość naczyń do siebie, używając łyżki, wymieszaj całość ze sobą.

Teraz przygotuj niezbędne akcesoria do pieczenia. Dobrze, by forma do pieczenia była wyłożona papierem do pieczenia. Wlej na blachę przygotowane ciasto. Na górną część ciasta połóż kawałki truskawek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 50 minut. Następnie wyłóż na kratkę do studzenia.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką

Jeżeli chcesz nieco urozmaicić wypiek, możesz zdecydować się na ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką. Po wystudzeniu placka wylej na niego galaretkę i schowaj do lodówki, do czasu aż stężeje.

Równie smaczną opcją jest także ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami, które jednak wymaga nieco więcej pracy.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z truskawkami i mascarpone

Jak przygotować ciasto czekoladowe z truskawkami i mascarpone? Przede wszystkim upiecz ciasto bez dodatku truskawek. Następnie przekrój placek na dwie części. Na jednej z nich umieść krem mascarpone wraz z truskawkami. Do przygotowania kremu zastosuj:

  • 50 dag serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 6 dag cukru pudru.

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.

Owoce możesz uprzednio podgrzać w garnku z dodatkiem cukru. Całość przykryj drugą częścią wypieku. Możesz tu także zastosować polewę czekoladową.

Jeżeli masz ochotę na bardziej wymagające kulinarne wyzwania, zrób ciasto czekoladowe z budyniem i truskawkami. Budyń należy przygotować według wytycznych na opakowaniu i dodać do ciasta.

Wypiek podawaj z ulubionymi napojami.

Czytaj także: