Ciasto czekoladowe z malinami – przepis na słodkie ciasto

Porady 22.12.2022

Maliny to owoce pełne witamin i wartościowych składników odżywczych. Choćby z tego powodu warto przemycać je w najróżniejszych formach, również w wypiekach. Poznaj propozycję przepisu na ciasto czekoladowe z ich dodatkiem i ciesz się smaczną przekąską. Taki deser możesz zaserwować w czasie świąt, ale również podać bez okazji.

Ciasto czekoladowe z malinami

Przyrządzenie ciasta czekoladowego z malinami na podstawie naszej receptury nie powinno zająć Ci więcej niż około 1 godzinę. Możesz więc upiec to ciasto tuż przed przybyciem gości. Nie musisz poświęcać dodatkowego dnia na wypieki.

Szybkie ciasto czekoladowe z malinami opiera się na tanich składnikach, które w większości znajdziesz w swoim domu.

Czytaj także:

Wilgotne ciasto czekoladowe z malinami – składniki

Jakich produktów będziesz potrzebować, by przygotować wilgotne ciasto czekoladowe z malinami? Niezbędne artykuły to:

  • 25 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 20 dag czekolady,
  • 8 dag oleju,
  • 25 dag malin.

Chcąc w prawidłowy sposób wymierzyć poszczególne produkty, najlepiej posłużyć się miarką. Jeżeli marzy Ci się ciasto mocno czekoladowe z malinami, możesz zdecydować się też na czekoladową polewę całego wypieku.

Poniżej krok po kroku wyjaśniamy, jak upiec mokre ciasto czekoladowe z malinami.

Czytaj także:

Przepis na ciasto czekoladowe z malinami – wykonanie

Gdy zgromadzisz składniki wskazane w przepisie na ciasto czekoladowe z malinami, możesz przejść do realizacji receptury. Na początek rozgrzej olej w rondelku i dodaj do niego połamaną w kosteczki czekoladę. Mieszaj co chwilę, używając do tego odpowiedniej łyżki, która nie porysuje naczynia, np. łyżki drewnianej, prosto ze sklepu Tadar.pl. Odstaw czekoladę z ognia i dodaj do masy mleko oraz jajka. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki.

W osobnej misce umieść przesianą mąkę i inne suche składniki. Połącz ze sobą zawartość garnka z suchymi produktami. Dodaj 2/3 malin i ponownie wymieszaj. Pozostała część posłuży do dekoracji ciasta.

Przelej całość do formy do pieczenia. Powstałe według tego przepisu ciasto czekoladowe z malinami piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Chcąc przestudzić taki przysmak, zastosuj takie akcesoria do pieczenia jak kratka do studzenia.

Czytaj także:

Fit ciasto czekoladowe z malinami

Jeżeli chcesz przygotować fit ciasto czekoladowe z malinami, możesz cukier zastąpić np. ksylitolem, a także wymienić mąkę pszenną na zdrowsze rodzaje mąki. Dietetyczne ciasto czekoladowe z malinami uzyskasz, zmniejszając również ilość czekolady w wypieku.

Zdrowe ciasto czekoladowe z malinami nie powinno również zawierać różnego rodzaju mas czy kremów.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem – składniki na niebiański krem

Z kolei, gdy masz ochotę na ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone, wystarczy, że wymieszasz maliny z tego rodzaju serem. Aby przygotować ciasto czekoladowe z malinami i kremem, należy ubić w naczyniu:

  • 0,5 l śmietanki 36%,
  • 50 dag serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Po dokładnym zmiksowaniu powyższych produktów, do uzyskanej masy wsyp uprzednio podgrzane z dodatkiem cukru maliny. Przełóż wypiek kremem.

Ciasto czekoladowe z malinami i bitą śmietaną gotowe.

Czytaj także: