Ciasto czekoladowe z mascarpone – przepis na lekkie ciasto

Porady 24.12.2022

Serek mascarpone jest niezwykle smacznym dodatkiem do ciasta czekoladowego. Taki krem wyróżnia się słodkim smakiem, dzięki czemu można cieszyć się jego walorami bez konieczności dosładzania. Zobacz, jak przyrządzić ciasto czekoladowe z mascarpone i zaserwuj je swoim bliskim do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.

Ciasto czekoladowe z mascarpone - pyszne ciasto dla najbliższych

Spotkania ze znajomymi czy z rodziną sprzyjają podawaniu pysznych wypieków. Co jednak zaserwować bliskim osobom, by przypadło im do gustu? Jedną z najbardziej uniwersalnych propozycji jest ciasto czekoladowe z mascarpone. Łączy ono w sobie prostotę wykonania z finezyjnym smakiem.

Zobacz, jak przygotować proste ciasto czekoladowe z mascarpone, by w pełni cieszyć się z jego walorów smakowych.

Szybki przepis na ciasto z mascarpone

Jeśli szukasz recepty na szybki deser, który zachwyci twoich gości, czekoladowe ciasto z mascarpone w wersji ekspresowej to strzał w dziesiątkę. Ta uproszczona wersja tradycyjnego przepisu pozwala zaoszczędzić czas, nie rezygnując z wyśmienitego smaku. Oto szybki przepis, który możesz przygotować nawet w ostatniej chwili przed wizytą gości.

Zacznij od przygotowania prostego biszkoptu czekoladowego. Wymieszaj 3 jajka z 150 g cukru do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodaj 100 g rozpuszczonego masła i kontynuuj miksowanie. W osobnej misce połącz 150 g mąki, 2 łyżki kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a następnie przesiej do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Gotowość biszkoptu sprawdź przy pomocy suchego patyczka – jeśli po wbiciu w środek ciasta wychodzi czysty, wypiek jest gotowy.

Podczas gdy biszkopt się piecze, przygotuj krem. Ubij 250 ml śmietanki kremówki z 2 łyżkami cukru pudru, a następnie delikatnie wmieszaj 250 g serka mascarpone. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go poziomo na dwie części, nasącz delikatnie sokiem owocowym lub kawą i przełóż przygotowanym kremem. Na wierzchu możesz posypać ciasto kakao lub startą czekoladą dla dodatkowego smaku i elegancji.

Ten ekspresowy wariant będzie gotowy w mniej niż godzinę, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone - jak je uzyskać?

Chcąc przyrządzić wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone, warto zadbać o to, by po wypieczeniu placka, nasączyć go odrobiną soku albo rumu. Wpływ na wilgotność wypieku z pewnością ma również obecność kremu z mascarpone.

Mascarpone to serek pochodzący z Lombardii, wyrabiany ze śmietanki. Wyróżnia się delikatnym smakiem, a jednocześnie wysoką zawartością tłuszczu. Właśnie ten drugi czynnik sprawia, że ser mascarpone nie powinien być stałym składnikiem diety. Jednak zjedzenie go od czasu do czasu nie powinno przynieść negatywnych skutków zdrowotnych.

Szybkie ciasto czekoladowe z mascarpone właśnie dzięki obecności serka w wypieku jest dosyć kaloryczne, ale smak z pewnością zrekompensuje dostarczenie organizmowi większej ilości kalorii.

Tajniki wyjątkowo wilgotnego czekoladowego ciasta

Sekret naprawdę wilgotnego i puszystego ciasta czekoladowego leży nie tylko w dodaniu serka mascarpone, ale również w kilku sprawdzonych technikach cukierniczych. Przede wszystkim wykorzystanie gorzkiej czekolady zamiast lub obok kakao nada wyraźniejszy smak i wpłynie na konsystencję. Najlepiej wybrać czekoladę zawierającą minimum 60% kakao – rozpuszczona w kąpieli wodnej i dodana do ciasta sprawi, że wypiek będzie bardziej wilgotny.

Kolejnym trikiem jest dodanie do ciasta niewielkiej ilości kawy – zaledwie 2-3 łyżki espresso lub mocnej kawy rozpuszczalnej wystarczą, by wydobyć głębię smaku czekolady bez wyczuwalnego posmaku kawy. Ten składnik działa jak naturalny wzmacniacz czekoladowego aromatu, jednocześnie dodając wilgoci.

Ważnym aspektem jest również technika mieszania. Ciasto z czekoladą i mascarpone nie powinno być nadmiernie mieszane po dodaniu składników suchych – wystarczy delikatnie połączyć składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Zbyt intensywne mieszanie aktywuje gluten w mące, co może prowadzić do zbitego, twardego wypieku.

Ostatnią wskazówką jest odpowiedni czas pieczenia – lepiej wyjąć ciasto nieco wcześniej niż później. Idealny moment to ten, gdy środek ciasta jest jeszcze lekko wilgotny, ale boki już się upiekły. Pamiętaj, że ciasto będzie dalej piekło się przez chwilę po wyjęciu z piekarnika dzięki zgromadzonemu ciepłu.

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone - składniki

Przejdźmy teraz do składników, z jakich powinno składać się ciasto czekoladowe z kremem mascarpone. Zacznijmy od produktów spożywczych niezbędnych do pieczenia ciasta. Przygotuj:

  • 24 dag pszennej mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 125 ml wody,
  • 16 dag oleju,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 5 dużych jajek,
  • dodatkowo 13 dag cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Aby ułatwić sobie odmierzanie powyższych składników, sięgnij po miarkę prosto ze sklepu internetowego Tadar.pl.

Z kolei do przygotowania masy z mascarpone będziesz potrzebować takich składników jak:

  • 50 dag serka mascarpone,
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego,
  • 40 dag śmietanki kremówki 30%,
  • 2 saszetki śmietan-fix,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Ciasto czekoladowe przekładane mascarpone może zostać zaserwowane jako tort. Oprócz walorów smakowych, tego rodzaju ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone wyróżnia się również eleganckim, apetycznym wyglądem.

Czytaj także:

Wariacje na temat kremu mascarpone

Klasyczny krem mascarpone doskonale komponuje się z czekoladowym ciastem, ale warto wiedzieć, że istnieje wiele jego wariantów, które mogą nadać twojemu wypiekowi unikalny charakter. Czekoladowe ciasto zyskuje nowy wymiar smaku, gdy połączymy je z kremem o różnych nutach aromatycznych.

Jedną z najbardziej lubianych wersji jest krem mascarpone z dodatkiem gorzkiej czekolady. Wystarczy rozpuścić 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, ostudzić ją do temperatury pokojowej i delikatnie wmieszać do 250 g serka mascarpone połączonego wcześniej z ubitą śmietaną. Taki krem ma głęboki, intensywny smak, który pięknie kontrastuje ze słodkim ciastem.

Dla miłośników bardziej wykwintnych smaków polecamy wersję z alkoholem – odrobina likieru kawowego, amaretto czy whisky dodana do kremu mascarpone tworzy elegancki, dorosły deser. Pamiętaj jednak, by zachować umiar – wystarczy zaledwie 1-2 łyżki alkoholu, by nadać krem wyraźny, ale niezbyt dominujący aromat.

Ciekawą propozycją jest również krem mascarpone z dodatkiem pasty pistacjowej lub pralinowej. Ten wariant nie tylko wzbogaci smak deseru, ale również nada mu atrakcyjny kolor, szczególnie efektowny w przekrojonym cieście. Dla tych, którzy preferują orzeźwiające nuty, krem mascarpone można wzbogacić startą skórką z cytryny lub pomarańczy.

Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami - przepyszne opcje

Jeżeli chcesz urozmaicić swój wypiek, możesz dodać do niego owoce. Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami znane jest w kilku wersjach smakowych. Najpopularniejsze połączenia to:

  • ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone,
  • ciasto czekoladowe z mascarpone i wiśniami,
  • ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami.

Owoce mogą zostać wmieszane do serka mascarpone albo stanowić osobną warstwę wypieku. Pamiętaj, żeby zamiast surowych owoców, postawić na uprzednio podgrzane z dodatkiem cukru. W ten sposób zmiękną i przemienią się w gładką masę. Możesz też zastosować je do ozdobienia wierzchu ciasta. Świetnie sprawdzą się tu jako ta przysłowiowa wisienka na torcie.

Czytaj także:

Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone - wykonanie

Powyżej poznałeś już składniki na ciasto czekoladowe z mascarpone. Teraz czas przejść do jego wykonania. W rondelku podgrzej olej wraz z wodą. Najlepiej postawić tu na naczynie nieprzywierające prosto z kolekcji Nowe Starke ProNastępnie dodaj kakao i 16 dag cukru. Podgrzewaj masę na średnim ogniu, nieustannie mieszającłyżką nierysującą powierzchni garnka. Po zagotowaniu i pełnym rozpuszczeniu cukru zdejmij naczynie z palnika. Odstaw je do wystudzenia.

Do osobnejmiskiwbij jajka i 13 dag cukru. Ubijaj całość za pomocątrzepaczkilub miksera.Gdy powstanie puszysta masa, możesz zakończyć ubijanie. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj masę jajeczną i wszystko wymieszaj. Przesiej teraz do uzyskanego ciasta składniki sypkie, takie jak mąka czy proszek do pieczenia i soda oczyszczona.

Gdy składniki się połączą i uzyskasz jednolitą masę, przygotuj akcesoria do pieczenia. Potrzebna Ci będzie przede wszystkim forma do pieczenia, najlepiej o wymiarach około 24x24 cm oraz papier do pieczenia, którym wyłożysz tę blachę. Wlej ciasto do formy.

Piecz ten przysmak w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 1 godzinę. Następnie wyjmij na kratkę do studzenia. Gdy ciasto będzie się chłodzić, przystąp do przygotowania kremu z mascarpone. Wszystkie składniki ubijaj intensywnie na krem.

Przestudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa płaty. Na jednym z nich rozłóż całą uzyskaną masę z serka mascarpone. Nakryj całość drugą częścią ciasta. Możesz do dekoracji wykorzystać również polewę czekoladową i owoce.

Tego rodzaju ciasto możesz zaserwować swoim bliskim jako dodatek do popołudniowej herbatki albo urozmaicić nim poranną kawę. Ciekawą opcją jest jego zaserwowanie na świątecznym stole. Okazji do jedzenia ciasta z mascarpone jest naprawdę wiele.