Ciasto czekoladowe z mascarpone – przepis na lekkie ciasto

Serek mascarpone jest niezwykle smacznym dodatkiem do ciasta czekoladowego. Taki krem wyróżnia się słodkim smakiem, dzięki czemu można cieszyć się jego walorami bez konieczności dosładzania. Zobacz, jak przyrządzić ciasto czekoladowe z mascarpone i zaserwuj je swoim bliskim do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.
Ciasto czekoladowe z mascarpone – pyszne ciasto dla najbliższych
Spotkania ze znajomymi czy z rodziną sprzyjają podawaniu pysznych wypieków. Co jednak zaserwować bliskim osobom, by przypadło im do gustu? Jedną z najbardziej uniwersalnych propozycji jest ciasto czekoladowe z mascarpone. Łączy ono w sobie prostotę wykonania z finezyjnym smakiem.
Zobacz, jak przygotować proste ciasto czekoladowe z mascarpone, by w pełni cieszyć się z jego walorów smakowych.
Czytaj także:
- Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami - sprawdzony przepis
- Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kakao
Wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone - jak je uzyskać?
Chcąc przyrządzić wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone, warto zadbać o to, by po wypieczeniu placka, nasączyć go odrobiną soku albo rumu. Wpływ na wilgotność wypieku z pewnością ma również obecność kremu z mascarpone.
Mascarpone to serek pochodzący z Lombardii, wyrabiany ze śmietanki. Wyróżnia się delikatnym smakiem, a jednocześnie wysoką zawartością tłuszczu. Właśnie ten drugi czynnik sprawia, że ser mascarpone nie powinien być stałym składnikiem diety. Jednak zjedzenie go od czasu do czasu nie powinno przynieść negatywnych skutków zdrowotnych.
Szybkie ciasto czekoladowe z mascarpone właśnie dzięki obecności serka w wypieku jest dosyć kaloryczne, ale smak z pewnością zrekompensuje dostarczenie organizmowi większej ilości kalorii.
Czytaj także:
- Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi - klasyczny przepis
- Ciasteczka z czekoladą w amerykańskim stylu - koniecznie spróbuj
- Babeczki z czekoladą - 3 pomysły na czekoladowe muffinki
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone – składniki
Przejdźmy teraz do składników, z jakich powinno składać się ciasto czekoladowe z kremem mascarpone. Zacznijmy od produktów spożywczych niezbędnych do pieczenia ciasta. Przygotuj:
- 24 dag pszennej mąki,
- 15 dag cukru,
- 125 ml wody,
- 16 dag oleju,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 5 dużych jajek,
- dodatkowo 13 dag cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Aby ułatwić sobie odmierzanie powyższych składników, sięgnij po miarkę prosto ze sklepu internetowego Tadar.pl.
Z kolei do przygotowania masy z mascarpone będziesz potrzebować takich składników jak:
- 50 dag serka mascarpone,
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego,
- 40 dag śmietanki kremówki 30%,
- 2 saszetki śmietan-fix,
- 4 łyżki cukru pudru.
Ciasto czekoladowe przekładane mascarpone może zostać zaserwowane jako tort. Oprócz walorów smakowych, tego rodzaju ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone wyróżnia się również eleganckim, apetycznym wyglądem.
Czytaj także:
- Tarta z białą czekoladą - zachwyć swoich bliskich
- Rogaliki z czekoladą - idealne na drugie śniadanie czy pyszny deser
- Ciasto czekoladowe z wiśniami - klasyczny przepis
Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami – przepyszne opcje
Jeżeli chcesz urozmaicić swój wypiek, możesz dodać do niego owoce. Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami znane jest w kilku wersjach smakowych. Najpopularniejsze połączenia to:
- ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone,
- ciasto czekoladowe z mascarpone i wiśniami,
- ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami.
Owoce mogą zostać wmieszane do serka mascarpone albo stanowić osobną warstwę wypieku. Pamiętaj, żeby zamiast surowych owoców, postawić na uprzednio podgrzane z dodatkiem cukru. W ten sposób zmiękną i przemienią się w gładką masę. Możesz też zastosować je do ozdobienia wierzchu ciasta. Świetnie sprawdzą się tu jako ta przysłowiowa wisienka na torcie.
Czytaj także:
- Ciasto czekoladowe z kremem - przepis na 4 różne sposoby
- Ciasto czekoladowe z bananami - jak je zrobić
Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone – wykonanie
Powyżej poznałeś już składniki na ciasto czekoladowe z mascarpone. Teraz czas przejść do jego wykonania. W rondelku podgrzej olej wraz z wodą. Najlepiej postawić tu na naczynie nieprzywierające prosto z kolekcji Nowe Starke Pro. Następnie dodaj kakao i 16 dag cukru. Podgrzewaj masę na średnim ogniu, nieustannie mieszającłyżką nierysującą powierzchni garnka. Po zagotowaniu i pełnym rozpuszczeniu cukru zdejmij naczynie z palnika. Odstaw je do wystudzenia.
Do osobnej miski wbij jajka i 13 dag cukru. Ubijaj całość za pomocą trzepaczki lub miksera.Gdy powstanie puszysta masa, możesz zakończyć ubijanie. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj masę jajeczną i wszystko wymieszaj. Przesiej teraz do uzyskanego ciasta składniki sypkie, takie jak mąka czy proszek do pieczenia i soda oczyszczona.
Gdy składniki się połączą i uzyskasz jednolitą masę, przygotuj akcesoria do pieczenia. Potrzebna Ci będzie przede wszystkim forma do pieczenia, najlepiej o wymiarach około 24x24 cm oraz papier do pieczenia, którym wyłożysz tę blachę. Wlej ciasto do formy.
Piecz ten przysmak w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 1 godzinę. Następnie wyjmij na kratkę do studzenia. Gdy ciasto będzie się chłodzić, przystąp do przygotowania kremu z mascarpone. Wszystkie składniki ubijaj intensywnie na krem.
Przestudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa płaty. Na jednym z nich rozłóż całą uzyskaną masę z serka mascarpone. Nakryj całość drugą częścią ciasta. Możesz do dekoracji wykorzystać również polewę czekoladową i owoce.
Tego rodzaju ciasto możesz zaserwować swoim bliskim jako dodatek do popołudniowej herbatki albo urozmaicić nim poranną kawę. Ciekawą opcją jest jego zaserwowanie na świątecznym stole. Okazji do jedzenia ciasta z mascarpone jest naprawdę wiele.
Czytaj także:
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej