Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kakao
Ciasto czekoladowe to jeden z najwspanialszych wynalazków ludzkości. Można się od niego uzależnić, śnić o nim i piec je codziennie. I nic z tych rzeczy nas nie dziwi. Czasem jednak w domu ani widu, ani słychu czekolady. W takich sytuacjach warto sięgnąć po inny przepis – ten na ciasto czekoladowe z kakao. Jest prosty, a deser wychodzi niezwykle wręcz smaczny. Jeśli jeszcze nie masz go w swoim portfolio, koniecznie wypróbuj tę recepturę.
Ciasto czekoladowe z kakao — co przygotować do pieczenia?
Nie zawsze w naszej kuchni znajdzie się miejsce na czekoladę. Czasem nawet specjalnie jej nie kupujemy, by zbytnio nie kusiła. A jednak nawet wtedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dlatego w takiej sytuacji warto sięgnąć po ciasto czekoladowe z kakao – pyszne, łatwe do zrobienia i niezwykle aromatyczne. Jest mocno kakaowe, bardzo esencjonalne, wilgotne i wcale nie musi być słodkie. Jeśli lubisz desery z lekką nutą goryczki, ciasto czekoladowe z kakao, wilgotne i idealnie upieczone, stanie się Twoim ulubieńcem.
Aby je przygotować, potrzebujesz nie tylko dobrych składników, ale też kilku dodatkowych produktów, takich jak akcesoria do pieczenia.
- Miarka – to gadżet, którego nie da się przecenić. Dokładność jest w kuchni niezbędna, jednak w cukiernictwie może zapewnić nam prawdziwy sukces.
- Miska – najlepiej kilka misek, bo w jednej zwykle trudno przygotować wszystkie składniki do ciasta. Wybierz na przykład miski nierdzewnej z silikonową podstawą Konighoffer. Warto mieć je w swojej kuchni.
- Łyżka – do mieszania, oczywiście!
- Forma do pieczenia – w przypadku tego ciasta możesz wybrać obojętnie jaką foremkę. Zarówno w okrągłej, jak i prostokątnej ciasto wyjdzie świetnie.
- Kratka do studzenia – to bardzo sprytne akcesorium do pieczenia. Niektóre ciasta powinny spokojnie dochodzić w piekarniku, inne zaś – takie jak ciasto czekoladowe z kakao – lepiej wyciągnąć i studzić właśnie na kratce. Dzięki temu będzie wilgotne, a nie przepieczone.
To niedługa lista, prawda? Wszystko dlatego, że to ciasto nie jest zbyt wymagające. Obejdzie się nawet bez miksera, gdyż jajka możesz ubić za pomocą trzepaczki.
Czytaj także:
- Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami - sprawdzony przepis
- Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi - klasyczny przepis
- Ciasteczka z czekoladą w amerykańskim stylu - koniecznie spróbuj
- Babeczki z czekoladą - 3 pomysły na czekoladowe muffinki
Przepis na ciasto czekoladowe z kakao — składniki
Przepis na ciasto czekoladowe z kakao jest łatwy i nie wymaga wielu składników. Czego potrzebujesz, by zrobić ten deser?
- 350 gramów mąki
- 3 jajek
- 1,5 szklanki mleka
- 150 gramów cukru
- Kostki masła
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 50 gramów kakao
Możesz dodać również przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon bądź wanilia.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kakao? Wykonanie
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kakao? Jak wspomnieliśmy, to banalnie proste. Zacznij od rozpuszczenia masła w garnku lub kąpieli wodnej. Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich masło, które powinno już wystygnąć. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wlej masę jajeczną i mleko oraz przyprawy, jeśli z nich korzystasz. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być wilgotne, może być odrobinę lejące się. Przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 55 minut bądź do suchego patyczka. Będzie idealne!
Tak przygotowany deser z pewnością zostanie szybko spałaszowany przez domowników. Możesz więc przygotować większą blachę, by mieć pewność, że każdy zje kawałek.
Szybkie ciasto czekoladowe z kakao — możliwe w wersji wegańskiej
Szybkie ciasto czekoladowe z kakao zrobisz w godzinę. Przygotujesz je awaryjnie na przyjście znajomych, czy też w sytuacji, w której najdzie Cię nagła i bardzo silna ochota na coś słodkiego. To naprawdę minimum pracy i maksimum smaku.
Ciasto czekoladowe na szybko z kakao możesz zrobić na kilka sposobów. Zwykle przygotowuje się je z masła, jajek, mleka i oczywiście innych składników, takich jak mąka i kakao. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w wersji wegańskiej. Jajka zastąp siemieniem lnianym, mleko – mlekiem roślinnym – a masło olejem. Ciasto czekoladowe z olejem i kakao będzie równie smaczne, co deser w wersji oryginalnej z dodatkiem masła.
Czytaj także:
- Tarta z białą czekoladą - zachwyć swoich bliskich
- Rogaliki z czekoladą - idealne na drugie śniadanie czy pyszny deser
- Ciasto czekoladowe z wiśniami - klasyczny przepis
- Ciasto czekoladowe z kremem - przepis na 4 różne sposoby
Ciasto czekoladowe z kakao bez czekolady — co możesz jeszcze dodać?
Doskonałe ciasto czekoladowe z kakao, bez czekolady, jednak z całą masą smaku, to prawdziwa łatwizna. Właściwie wystarczy wrzucić wszystkie składniki i je ze sobą połączyć, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować z przepisem. Możesz dodać do niego na przykład posiekane orzechy, które sprawią, że deser będzie bardziej treściwy. Wilgotne ciasto czekoladowe z kakao uzyskasz także, dodając do niego…banany. Wtedy możesz odpuścić jajka i dodać trochę mniej cukru. Takie ciasto czekoladowe na kakao to prawdziwy hit!
Czytaj także:
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej