Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kakao

Porady 2.12.2022

Ciasto czekoladowe to jeden z najwspanialszych wynalazków ludzkości. Można się od niego uzależnić, śnić o nim i piec je codziennie. I nic z tych rzeczy nas nie dziwi. Czasem jednak w domu ani widu, ani słychu czekolady. W takich sytuacjach warto sięgnąć po inny przepis – ten na ciasto czekoladowe z kakao. Jest prosty, a deser wychodzi niezwykle wręcz smaczny. Jeśli jeszcze nie masz go w swoim portfolio, koniecznie wypróbuj tę recepturę.

Ciasto czekoladowe z kakao — co przygotować do pieczenia?

Nie zawsze w naszej kuchni znajdzie się miejsce na czekoladę. Czasem nawet specjalnie jej nie kupujemy, by zbytnio nie kusiła. A jednak nawet wtedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dlatego w takiej sytuacji warto sięgnąć po ciasto czekoladowe z kakao – pyszne, łatwe do zrobienia i niezwykle aromatyczne. Jest mocno kakaowe, bardzo esencjonalne, wilgotne i wcale nie musi być słodkie. Jeśli lubisz desery z lekką nutą goryczki, ciasto czekoladowe z kakao, wilgotne i idealnie upieczone, stanie się Twoim ulubieńcem.

Aby je przygotować, potrzebujesz nie tylko dobrych składników, ale też kilku dodatkowych produktów, takich jak akcesoria do pieczenia.

  • Miarka – to gadżet, którego nie da się przecenić. Dokładność jest w kuchni niezbędna, jednak w cukiernictwie może zapewnić nam prawdziwy sukces.
  • Miska – najlepiej kilka misek, bo w jednej zwykle trudno przygotować wszystkie składniki do ciasta. Wybierz na przykład miski nierdzewnej z silikonową podstawą Konighoffer. Warto mieć je w swojej kuchni.
  • Łyżka – do mieszania, oczywiście!
  • Forma do pieczenia – w przypadku tego ciasta możesz wybrać obojętnie jaką foremkę. Zarówno w okrągłej, jak i prostokątnej ciasto wyjdzie świetnie.
  • Kratka do studzenia – to bardzo sprytne akcesorium do pieczenia. Niektóre ciasta powinny spokojnie dochodzić w piekarniku, inne zaś – takie jak ciasto czekoladowe z kakao – lepiej wyciągnąć i studzić właśnie na kratce. Dzięki temu będzie wilgotne, a nie przepieczone.

To niedługa lista, prawda? Wszystko dlatego, że to ciasto nie jest zbyt wymagające. Obejdzie się nawet bez miksera, gdyż jajka możesz ubić za pomocą trzepaczki.

Czytaj także:

Przepis na ciasto czekoladowe z kakao — składniki

Przepis na ciasto czekoladowe z kakao jest łatwy i nie wymaga wielu składników. Czego potrzebujesz, by zrobić ten deser?

  • 350 gramów mąki
  • 3 jajek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 gramów cukru
  • Kostki masła
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 50 gramów kakao

Możesz dodać również przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon bądź wanilia.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z kakao? Wykonanie

Jak zrobić ciasto czekoladowe z kakao? Jak wspomnieliśmy, to banalnie proste. Zacznij od rozpuszczenia masła w garnku lub kąpieli wodnej. Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich masło, które powinno już wystygnąć. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wlej masę jajeczną i mleko oraz przyprawy, jeśli z nich korzystasz. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być wilgotne, może być odrobinę lejące się. Przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 55 minut bądź do suchego patyczka. Będzie idealne!

Tak przygotowany deser z pewnością zostanie szybko spałaszowany przez domowników. Możesz więc przygotować większą blachę, by mieć pewność, że każdy zje kawałek.

Szybkie ciasto czekoladowe z kakao — możliwe w wersji wegańskiej

Szybkie ciasto czekoladowe z kakao zrobisz w godzinę. Przygotujesz je awaryjnie na przyjście znajomych, czy też w sytuacji, w której najdzie Cię nagła i bardzo silna ochota na coś słodkiego. To naprawdę minimum pracy i maksimum smaku.

Ciasto czekoladowe na szybko z kakao możesz zrobić na kilka sposobów. Zwykle przygotowuje się je z masła, jajek, mleka i oczywiście innych składników, takich jak mąka i kakao. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w wersji wegańskiej. Jajka zastąp siemieniem lnianym, mleko – mlekiem roślinnym – a masło olejem. Ciasto czekoladowe z olejem i kakao będzie równie smaczne, co deser w wersji oryginalnej z dodatkiem masła.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z kakao bez czekolady — co możesz jeszcze dodać?

Doskonałe ciasto czekoladowe z kakao, bez czekolady, jednak z całą masą smaku, to prawdziwa łatwizna. Właściwie wystarczy wrzucić wszystkie składniki i je ze sobą połączyć, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować z przepisem. Możesz dodać do niego na przykład posiekane orzechy, które sprawią, że deser będzie bardziej treściwy. Wilgotne ciasto czekoladowe z kakao uzyskasz także, dodając do niego…banany. Wtedy możesz odpuścić jajka i dodać trochę mniej cukru. Takie ciasto czekoladowe na kakao to prawdziwy hit!

Czytaj także: