Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kakao

Ciasto czekoladowe to jeden z najwspanialszych wynalazk贸w ludzko艣ci. Mo偶na si臋 od niego uzale偶ni膰, 艣ni膰 o nim i piec je codziennie. I nic z tych rzeczy nas nie dziwi. Czasem jednak w domu ani widu, ani s艂ychu czekolady. W takich sytuacjach warto si臋gn膮膰 po inny przepis – ten na ciasto czekoladowe z kakao. Jest prosty, a deser wychodzi niezwykle wr臋cz smaczny. Je艣li jeszcze nie masz go w swoim portfolio, koniecznie wypr贸buj t臋 receptur臋.
Ciasto czekoladowe z kakao — co przygotowa膰 do pieczenia?
Nie zawsze w naszej kuchni znajdzie si臋 miejsce na czekolad臋. Czasem nawet specjalnie jej nie kupujemy, by zbytnio nie kusi艂a. A jednak nawet wtedy mamy ochot臋 na co艣 s艂odkiego. Dlatego w takiej sytuacji warto si臋gn膮膰 po ciasto czekoladowe z kakao – pyszne, 艂atwe do zrobienia i niezwykle aromatyczne. Jest mocno kakaowe, bardzo esencjonalne, wilgotne i wcale nie musi by膰 s艂odkie. Je艣li lubisz desery z lekk膮 nut膮 goryczki, ciasto czekoladowe z kakao, wilgotne i idealnie upieczone, stanie si臋 Twoim ulubie艅cem.
Aby je przygotowa膰, potrzebujesz nie tylko dobrych sk艂adnik贸w, ale te偶 kilku dodatkowych produkt贸w, takich jak akcesoria do pieczenia.
- Miarka – to gad偶et, kt贸rego nie da si臋 przeceni膰. Dok艂adno艣膰 jest w kuchni niezb臋dna, jednak w cukiernictwie mo偶e zapewni膰 nam prawdziwy sukces.
- Miska – najlepiej kilka misek, bo w jednej zwykle trudno przygotowa膰 wszystkie sk艂adniki do ciasta. Wybierz na przyk艂ad miski nierdzewnej z silikonow膮 podstaw膮 Konighoffer. Warto mie膰 je w swojej kuchni.
- 艁y偶ka – do mieszania, oczywi艣cie!
- Forma do pieczenia – w przypadku tego ciasta mo偶esz wybra膰 oboj臋tnie jak膮 foremk臋. Zar贸wno w okr膮g艂ej, jak i prostok膮tnej ciasto wyjdzie 艣wietnie.
- Kratka do studzenia – to bardzo sprytne akcesorium do pieczenia. Niekt贸re ciasta powinny spokojnie dochodzi膰 w piekarniku, inne za艣 – takie jak ciasto czekoladowe z kakao – lepiej wyci膮gn膮膰 i studzi膰 w艂a艣nie na kratce. Dzi臋ki temu b臋dzie wilgotne, a nie przepieczone.
To nied艂uga lista, prawda? Wszystko dlatego, 偶e to ciasto nie jest zbyt wymagaj膮ce. Obejdzie si臋 nawet bez miksera, gdy偶 jajka mo偶esz ubi膰 za pomoc膮 trzepaczki.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 ciasto czekoladowe z jab艂kami - sprawdzony przepis
- Ciasto czekoladowe z powid艂ami 艣liwkowymi - klasyczny przepis
- Ciasteczka z czekolad膮 w ameryka艅skim stylu - koniecznie spr贸buj
- Babeczki z czekolad膮 - 3 pomys艂y na czekoladowe muffinki
Przepis na ciasto czekoladowe z kakao — sk艂adniki
Przepis na ciasto czekoladowe z kakao jest 艂atwy i nie wymaga wielu sk艂adnik贸w. Czego potrzebujesz, by zrobi膰 ten deser?
- 350 gram贸w m膮ki
- 3 jajek
- 1,5 szklanki mleka
- 150 gram贸w cukru
- Kostki mas艂a
- 2 艂y偶eczek proszku do pieczenia
- 50 gram贸w kakao
Mo偶esz doda膰 r贸wnie偶 przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon b膮d藕 wanilia.
Jak zrobi膰 ciasto czekoladowe z kakao? Wykonanie
Jak zrobi膰 ciasto czekoladowe z kakao? Jak wspomnieli艣my, to banalnie proste. Zacznij od rozpuszczenia mas艂a w garnku lub k膮pieli wodnej. Ubij jajka z cukrem, a nast臋pnie dodaj do nich mas艂o, kt贸re powinno ju偶 wystygn膮膰. W oddzielnej misce wymieszaj suche sk艂adniki – m膮k臋, kakao i proszek do pieczenia. Wlej mas臋 jajeczn膮 i mleko oraz przyprawy, je艣li z nich korzystasz. Nast臋pnie ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj. Ciasto powinno by膰 wilgotne, mo偶e by膰 odrobin臋 lej膮ce si臋. Prze艂贸偶 je do formy do pieczenia wy艂o偶onej papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 55 minut b膮d藕 do suchego patyczka. B臋dzie idealne!
Tak przygotowany deser z pewno艣ci膮 zostanie szybko spa艂aszowany przez domownik贸w. Mo偶esz wi臋c przygotowa膰 wi臋ksz膮 blach臋, by mie膰 pewno艣膰, 偶e ka偶dy zje kawa艂ek.
Szybkie ciasto czekoladowe z kakao — mo偶liwe w wersji wega艅skiej
Szybkie ciasto czekoladowe z kakao zrobisz w godzin臋. Przygotujesz je awaryjnie na przyj艣cie znajomych, czy te偶 w sytuacji, w kt贸rej najdzie Ci臋 nag艂a i bardzo silna ochota na co艣 s艂odkiego. To naprawd臋 minimum pracy i maksimum smaku.
Ciasto czekoladowe na szybko z kakao mo偶esz zrobi膰 na kilka sposob贸w. Zwykle przygotowuje si臋 je z mas艂a, jajek, mleka i oczywi艣cie innych sk艂adnik贸w, takich jak m膮ka i kakao. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobi膰 je w wersji wega艅skiej. Jajka zast膮p siemieniem lnianym, mleko – mlekiem ro艣linnym – a mas艂o olejem. Ciasto czekoladowe z olejem i kakao b臋dzie r贸wnie smaczne, co deser w wersji oryginalnej z dodatkiem mas艂a.
Czytaj tak偶e:
- Tarta z bia艂膮 czekolad膮 - zachwy膰 swoich bliskich
- Rogaliki z czekolad膮 - idealne na drugie 艣niadanie czy pyszny deser
- Ciasto czekoladowe z wi艣niami - klasyczny przepis
- Ciasto czekoladowe z kremem - przepis na 4 r贸偶ne sposoby
Ciasto czekoladowe z kakao bez czekolady — co mo偶esz jeszcze doda膰?
Doskona艂e ciasto czekoladowe z kakao, bez czekolady, jednak z ca艂膮 mas膮 smaku, to prawdziwa 艂atwizna. W艂a艣ciwie wystarczy wrzuci膰 wszystkie sk艂adniki i je ze sob膮 po艂膮czy膰, cho膰 oczywi艣cie nic nie stoi na przeszkodzie, by troch臋 poeksperymentowa膰 z przepisem. Mo偶esz doda膰 do niego na przyk艂ad posiekane orzechy, kt贸re sprawi膮, 偶e deser b臋dzie bardziej tre艣ciwy. Wilgotne ciasto czekoladowe z kakao uzyskasz tak偶e, dodaj膮c do niego…banany. Wtedy mo偶esz odpu艣ci膰 jajka i doda膰 troch臋 mniej cukru. Takie ciasto czekoladowe na kakao to prawdziwy hit!
Czytaj tak偶e:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej