Ciasto czekoladowe z kremem – przepis na 4 rozmaite sposoby
W przypadku ciasta wiele zależy od wykorzystanego kremu. Może on w istotny sposób zmienić smak całego wypieku. Jeżeli szukasz nowych wrażeń kulinarnych, warto eksperymentować z różnymi kremami. Poznaj propozycje ciasta czekoladowego z kremowymi dodatkami. Wypróbuj je wszystkie i wybierz najsmaczniejszą Twoim zdaniem wersję.
Ciasto czekoladowe z kremem – składniki i wykonanie
Ciasto czekoladowe z kremem jest niezwykle smacznym i soczystym wypiekiem. Z uwagi na specyfikę tego przysmaku do jego przełożenia pasują różne typy kremów. Na uwagę zasługuje np. krem mascarpone, krem budyniowy czy też krem czekoladowy, który dodatkowo podkręca smak czekolady. Zanim jednak przejdziemy do omówienia poszczególnych rodzajów kremów, wskażemy, jak upiec ciasto czekoladowe.
Szybkie ciasto czekoladowe z dowolnym kremem przygotujesz, umieszczając w misce:
- 20 dag mąki,
- 20 dag cukru,
- 5 dag gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- ¾ szklanki mleka.
Najpierw połącz ze sobą suche składniki, a następnie dodaj te tzw. mokre, czyli jajko, olej i mleko. Wymieszaj je za pomocą trzepaczki. Zbierz akcesoria do pieczenia, przede wszystkim blachę. Przelej przygotowaną masę do wysmarowanej masłem i pokrytej mąką formy do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Wybierz grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyłóż na kratkę do studzenia i przystąp do przygotowania kremu.
Czytaj także:
- Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami - sprawdzony przepis
- Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kakao
- Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi - klasyczny przepis
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone – jak zrobić krem?
Jeżeli masz ochotę na ciasto czekoladowe z kremem mascarpone, przygotuj na ten dodatek:
- 40 dag śmietanki kremówki 30%,
- 50 dag serka mascarpone,
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 saszetki śmietanki fix.
Produkty schłódź wcześniej w lodówce, a następnie zmiksuj w wysokim naczyniu. Aby ułatwić sobie odmierzanie poszczególnych porcji składników, skorzystaj z miarki.
Rozetnij ciasto wzdłuż na pół. Gdy krem będzie przygotowany umieść go na spodzie ciasta i rozłóż równomiernie. Przykryj ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym drugą częścią wypieku. Na koniec możesz zalać całość polewą czekoladową. Odłóż ciasto do lodówki.
Czytaj także:
- Ciasteczka z czekoladą w amerykańskim stylu - koniecznie spróbuj
- Babeczki z czekoladą - 3 pomysły na czekoladowe muffinki
- Tarta z białą czekoladą - zachwyć swoich bliskich
Ciasto czekoladowe z kremem i owocami
Nieco bardziej rozbudowaną wersją przysmaku z dodatkiem serka mascarpone jest ciasto czekoladowe z kremem i owocami. Aby przygotować taki wypiek, należy postępować zgodnie z powyższymi wskazówkami i dodać jeszcze owoce. Można je potem wymieszać bezpośrednio z kremem. Mogą też stanowić odrębną warstwę w cieście.
Zamiast decydować się na surowe owoce, warto je wcześniej podgrzać wraz z cukrem w nieprzywierającym garnku. Idealne naczynie znajdziesz w kolekcji Nowe Starke Pro. Tego rodzaju garnki zostały wykonane z tworzywa, które nie wchodzi w interakcję z jedzeniem, nie zmienia jego smaku i jest przyjazne dla alergików. Garnki Nowe Starke Pro nadają się również do przechowywania w lodówce, co jest istotne w przypadku przygotowywania kremu.
Jakie owoce wybrać do tego rodzaju wypieku? Smaczne propozycje to m.in.:
- ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem,
- ciasto czekoladowe z malinami i kremem.
Warto też wypróbować opcję z żurawiną lub granatem.
Czytaj także:
- Rogaliki z czekoladą - idealne na drugie śniadanie czy pyszny deser
- Ciasto czekoladowe z wiśniami - klasyczny przepis
- Ciasto czekoladowe z bananami - jak je zrobić
Proste ciasto czekoladowe z kremem budyniowym – nieśmiertelny wypiek
Klasycznym dodatkiem do ciasta czekoladowego jest budyń. Proste ciasto czekoladowe z kremem budyniowym opiera się na przełożeniu wypieku uprzednio przygotowanym budyniem.
Budyń przyrządź według wytycznych na opakowaniu. Następnie rozłóż go na całym wypieku, używając do tego łyżki. W podobny sposób możesz działać, robiąc ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym. Krem wykonaj według wskazań od producenta, a następnie przełóż wypiek uzyskaną masą.
Czytaj także:
- Ciasto czekoladowe z malinami - przepis na słodkie ciasto
- Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym – składniki
Jeżeli uwielbiasz czekoladę, to z pewnością przypadnie Ci do gustu ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym. W tym przypadku możesz skorzystać z gotowego kremu, który przygotujesz tak, jak nakazuje instrukcja na opakowaniu.
Z kolei, gdy zależy Ci na tym, by zrobić ciasto czekoladowe przekładane kremem własnej roboty, wymieszaj i podgrzej w garnuszku takie składniki jak:
- 25 dag połamanej gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- sól do smaku,
- 5 łyżek wody.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno 1 szklankę śmietany kremówki 36%. Przygotuj 2 duże jaja i oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1 łyżką cukru, a żółtka z 0,5 łyżki cukru. Do naczynia z żółtkiem wlewaj powoli roztopioną czekoladę. Następnie stopniowo dodawaj do masy czekoladowej ubite białka. Połącz całość z ubitą kremówką. Odstaw do lodówki, a później przełóż tym kremem ciasto.
Czytaj także:
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej