Ciasto czekoladowe z kremem – przepis na 4 rozmaite sposoby

Porady 20.12.2022

W przypadku ciasta wiele zależy od wykorzystanego kremu. Może on w istotny sposób zmienić smak całego wypieku. Jeżeli szukasz nowych wrażeń kulinarnych, warto eksperymentować z różnymi kremami. Poznaj propozycje ciasta czekoladowego z kremowymi dodatkami. Wypróbuj je wszystkie i wybierz najsmaczniejszą Twoim zdaniem wersję.

Ciasto czekoladowe z kremem – składniki i wykonanie

Ciasto czekoladowe z kremem jest niezwykle smacznym i soczystym wypiekiem. Z uwagi na specyfikę tego przysmaku do jego przełożenia pasują różne typy kremów. Na uwagę zasługuje np. krem mascarpone, krem budyniowy czy też krem czekoladowy, który dodatkowo podkręca smak czekolady. Zanim jednak przejdziemy do omówienia poszczególnych rodzajów kremów, wskażemy, jak upiec ciasto czekoladowe.

Szybkie ciasto czekoladowe z dowolnym kremem przygotujesz, umieszczając w misce:

  • 20 dag mąki,
  • 20 dag cukru,
  • 5 dag gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki mleka.

Najpierw połącz ze sobą suche składniki, a następnie dodaj te tzw. mokre, czyli jajko, olej i mleko. Wymieszaj je za pomocą trzepaczki. Zbierz akcesoria do pieczenia, przede wszystkim blachę. Przelej przygotowaną masę do wysmarowanej masłem i pokrytej mąką formy do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Wybierz grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyłóż na kratkę do studzenia i przystąp do przygotowania kremu.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone – jak zrobić krem?

Jeżeli masz ochotę na ciasto czekoladowe z kremem mascarpone, przygotuj na ten dodatek:

  • 40 dag śmietanki kremówki 30%,
  • 50 dag serka mascarpone,
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 saszetki śmietanki fix.

Produkty schłódź wcześniej w lodówce, a następnie zmiksuj w wysokim naczyniu. Aby ułatwić sobie odmierzanie poszczególnych porcji składników, skorzystaj z miarki.

Rozetnij ciasto wzdłuż na pół. Gdy krem będzie przygotowany umieść go na spodzie ciasta i rozłóż równomiernie. Przykryj ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym drugą częścią wypieku. Na koniec możesz zalać całość polewą czekoladową. Odłóż ciasto do lodówki.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z kremem i owocami

Nieco bardziej rozbudowaną wersją przysmaku z dodatkiem serka mascarpone jest ciasto czekoladowe z kremem i owocami. Aby przygotować taki wypiek, należy postępować zgodnie z powyższymi wskazówkami i dodać jeszcze owoce. Można je potem wymieszać bezpośrednio z kremem. Mogą też stanowić odrębną warstwę w cieście.

Zamiast decydować się na surowe owoce, warto je wcześniej podgrzać wraz z cukrem w nieprzywierającym garnku. Idealne naczynie znajdziesz w kolekcji Nowe Starke Pro. Tego rodzaju garnki zostały wykonane z tworzywa, które nie wchodzi w interakcję z jedzeniem, nie zmienia jego smaku i jest przyjazne dla alergików. Garnki Nowe Starke Pro nadają się również do przechowywania w lodówce, co jest istotne w przypadku przygotowywania kremu.

Jakie owoce wybrać do tego rodzaju wypieku? Smaczne propozycje to m.in.:

  • ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem,
  • ciasto czekoladowe z malinami i kremem.

Warto też wypróbować opcję z żurawiną lub granatem.

Czytaj także:

Proste ciasto czekoladowe z kremem budyniowym – nieśmiertelny wypiek

Klasycznym dodatkiem do ciasta czekoladowego jest budyń. Proste ciasto czekoladowe z kremem budyniowym opiera się na przełożeniu wypieku uprzednio przygotowanym budyniem.

Budyń przyrządź według wytycznych na opakowaniu. Następnie rozłóż go na całym wypieku, używając do tego łyżki. W podobny sposób możesz działać, robiąc ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym. Krem wykonaj według wskazań od producenta, a następnie przełóż wypiek uzyskaną masą.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym – składniki

Jeżeli uwielbiasz czekoladę, to z pewnością przypadnie Ci do gustu ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym. W tym przypadku możesz skorzystać z gotowego kremu, który przygotujesz tak, jak nakazuje instrukcja na opakowaniu.

Z kolei, gdy zależy Ci na tym, by zrobić ciasto czekoladowe przekładane kremem własnej roboty, wymieszaj i podgrzej w garnuszku takie składniki jak:

  • 25 dag połamanej gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kakao,
  • sól do smaku,
  • 5 łyżek wody.

W osobnym naczyniu ubij na sztywno 1 szklankę śmietany kremówki 36%. Przygotuj 2 duże jaja i oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1 łyżką cukru, a żółtka z 0,5 łyżki cukru. Do naczynia z żółtkiem wlewaj powoli roztopioną czekoladę. Następnie stopniowo dodawaj do masy czekoladowej ubite białka. Połącz całość z ubitą kremówką. Odstaw do lodówki, a później przełóż tym kremem ciasto.