Ciasto czekoladowe z wiśniami – klasyczny przepis

Porady 19.12.2022

Szukasz inspirującego przepisu na smaczny placek do serwowania swoim gościom w wolne popołudnie? A może chcesz sprawić przyjemność sobie lub swojej rodzinie i zaskoczyć ich niezwykle ciekawym wypiekiem? Poznaj przepisy na ciasto czekoladowe z wiśniami, które przypadną do gustu każdemu koneserowi słodkich przysmaków.

Ciasto czekoladowe z wiśniami – inspiracje

Nie masz pomysłu na to, co zaserwować podczas rodzinnego spotkania, np. z okazji świąt? Postaw na ciasto czekoladowe z wiśniami. Poniżej podpowiemy Ci, jak uzyskać niezwykle soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami.

Opcji przyrządzenia jest bardzo wiele – może być to np. klasyczne ciasto z polewą, jak również biszkopt czekoladowy przekładany wiśniami i kremem.

Czytaj także:

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami – składniki i wykonanie

Pierwszą propozycją wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami jest smaczny biszkopt. Aby go zrobić, potrzebujesz:

  • 8 jajek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao.

Takie ciasto czekoladowe możesz przyrządzić z frużeliną wiśniową przekładaną kremem zrobionym z:

  • 2 kremów do karpatki w proszku,
  • 20 dag masła,
  • 20 dag margaryny,
  • 4-5 łyżek kakao,
  • 1 litra mleka.

Czytaj także:

 

Aby łatwiej odmierzyć te wartości, przydatna okaże się miarka. Zacznij od przygotowania biszkopta. Oddziel żółtka od jajek. Następnie białka ubij za pomocą trzepaczki, dosypując do nich cukier. Ubijaj do momentu jego rozpuszczenia. Dodaj żółtka, a potem stopniowo przesiewaj do miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, ciasto możesz wylać na blachę. Potrzebne będą Ci takie akcesoria do pieczenia jak papier do pieczenia, którym należy wyłożyć wcześniej formę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez około 35 minut.

Czas na przygotowanie kremu. Wszystkie składniki podgrzewaj na wolnym ogniu, a następnie dokładnie zmiksuj. Biszkopt przetnij na 2 części. Na jedną z nich wyłóż ¾ kremu i wypełnij go wydrążonymi wiśniami lub frużeliną. Przykryj drugim biszkoptem, posmaruj pozostałą częścią kremu i ozdób wiśniami. Dodatkowo możesz przygotować polewę czekoladową, którą polejesz wierzch ciasta.

Czytaj także:

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami – jak je zrobić?

Masz ochotę na szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami? Wystarczy miska i łyżka do jego przygotowania. W misce wymieszaj:

  • 30 dag mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 dag cukru,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Następnie dodaj składniki mokre:

  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • ¼ szklanki oleju.

Na koniec dosyp wydrylowane wiśnie. Całość wymieszaj i nałóż do formy do pieczenia. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, nastawionym na grzanie góra-dół. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw przez około 15 minut w formie, a następnie przełóż na kratkę do studzenia.

Mokre ciasto czekoladowe z wiśniami gotowe!

Czytaj także:

Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami – test umiejętności kulinarnych

Wybór przepisu na ciasto czekoladowe z wiśniami zależy od Twoich preferencji smakowych oraz Twojego czasu i doświadczenia w kuchni. Mniejszego wysiłku wymaga druga z przedstawionych receptur. Jest również łatwiejsza do zrealizowania niż przygotowanie biszkopta. Jednak biszkopt to znacznie lżejszy wypiek, który ujawnia cukiernicze umiejętności kucharza.

Przygotowanie ciasta nie powinno być zadaniem ponad siły, ale przynosić przyjemność i satysfakcję. Dlatego warto zacząć od łatwiejszych wypieków i stale podnosić sobie poprzeczkę.

Czytaj także: