Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem?

Porady 23.12.2022

Dżem to nie tylko smaczny dodatek do kanapek czy naleśników, ale również do ciast. Co więcej, można nim z powodzeniem przekładać ciasta czekoladowe. Poznaj przepis na tego rodzaju przysmak i zaserwuj go swoim bliskim nie tylko od święta, ale również bez okazji. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Ciasto czekoladowe z dżemem – tyle opcji ile rodzajów konfitur

Miłośnikom soczystych wypieków na bazie domowych składników z pewnością przypadnie do gustu ciasto czekoladowe z dżemem. Rodzaj dżemu dobierz do własnych preferencji smakowych. Możesz postawić na klasyczne rozwiązania, np. dżem malinowy czy truskawkowy.

Warto jednak nieco poeksperymentować ze smakami i zdecydować się na wypiek przekładany bardziej nietypową konfiturą z pigwy albo dżemem z czarnych porzeczek. Te ostatnie owoce nadadzą ciastu nieco kwaskowy posmak.

Czytaj także:

Wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem – składniki

Aby uzyskać wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem, należy przygotować następujące składniki do przyrządzenia wypieku:

  • 22 dag mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 14 dag cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżek wybranego dżemu.

Ciasto czekoladowe na oleju z dżemem może być bardziej wilgotne niż inne ciasta. Warto jednak i tak po wyjęciu wypieku z piekarnika i jego przestudzeniu, nasączyć ciasto np. rumem lub sokiem.

Czytaj także:

Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem – nasze inspiracje

Gdy znasz już składniki, czas zgromadzić niezbędne akcesoria do pieczenia i przejść do realizacji tego szybkiego ciasta czekoladowego z dżemem. Odmierz za pomocą miarkii przesyp do miski wszystkie tzw. suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj z użyciem trzepaczkiwybrany dżem z jajkami, olejem i mlekiem. Proponowane opcje wypieków z konfiturami to:

  • ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym,
  • ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym,
  • ciasto czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki.

Teraz czas na połączenie ze sobą składników suchych z mokrymi. Przełóż je łyżką, a następnie zmiksuj mikserem. Przelej uzyskaną masę do formy do pieczenia. Umieść foremkę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 40 minut. Ciasto wyjmij na kratkę do studzenia. Na koniec możesz polać je polewą czekoladową.

Czytaj także:

Ciasto czekoladowe z kremem i dżemem

Jeżeli chcesz nieco urozmaicić ten wypiek, możesz przygotować ciasto czekoladowe z kremem i dżemem. Wystarczy, że uzyskane ciasto przekroisz wzdłuż, a środek wypełnisz kremem mascarpone. Aby przyrządzić taki dodatek, niezbędne będą:

  • 0,5 l śmietanki 36%,
  • 50 dag serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Zmiksuj ze sobą wszystkie powyższe składniki. Gotową masę możesz wykorzystać do przełożenia ciasta czekoladowego. Tego typu dodatek będzie też stanowić smaczną dekorację wierzchu placka.

Czytaj także:

Innym pomysłem na ciasto czekoladowe z dżemem i bitą śmietaną jest dodatkowe przełożenie ciasta czekoladowego dżemem oraz warstwą kremu. Możesz też pokusić się o upieczenie ciasta czekoladowego z budyniem i dżemem. Taki przysmak można serwować do popołudniowej kawy czy herbaty albo soku.

Spraw przyjemność sobie i bliskim już teraz, serwując pyszny wypiek, np. ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym i kremem.

Czytaj także: