Ciasteczka z czekoladą w amerykańskim stylu – koniecznie spróbuj!

Porady 15.12.2022

„Chocolate chip cookies”, bo tak właśnie o ciasteczkach z czekoladą mówią Amerykanie, to amerykański przysmak narodowy. Z naszą pomocą słynne cookies przygotujesz w prawdziwie amerykańskim stylu – a więc szybko i w dużych ilościach. Poznaj lepiej recepturę na ten deser i zachwyć się smakiem kruchych ciasteczek z czekoladą.

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą – przysmak nie tylko dla Ciasteczkowego Potwora

Na zewnątrz mają być chrupiące, a w środku ciągnące – amerykańskie ciasteczka z czekoladą doczekały się nawet swojego miejsca w popkulturze. Właśnie takimi przekąskami zajadał się Ciasteczkowy Potwór z Ulicy Sezamkowej. Ciasteczkowego Potwora możemy oglądać od nieco ponad półwiecza, tymczasem amerykańskie ciasteczka czekoladowe znane są niemal od stu lat. Po raz pierwszy zostały przyrządzone w latach 30. ubiegłego stulecia przez Ruth Graves Wakefield, amerykańską kucharkę i dietetyczkę.

Amerykańskie kruche czekoladowe ciasteczka są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący cukiernik-amator.

Czytaj także:

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady – możliwe modyfikacje

Czy wiesz, że amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady to niejedyna wersja tego deseru? Okazuje się, że możesz je wzbogacić np. o orzechy albo bakalie. Polecane odmiany orzechów do tego wypieku to orzechy włoskie albo pecan. Co ciekawe, właśnie orzechami możesz zastąpić czekoladę i całkowicie z niej zrezygnować.

Czytaj także:

 

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami pomimo tego, że są kaloryczne, to również dzięki zawartości czekolady czy orzechów wyróżniają się właściwościami zdrowotnymi. Stanowią świetną propozycję na drugie śniadanie, a poprzez obecność magnezu wspierają sprawność umysłową.

Czytaj także:

Przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Tradycyjny przepis na amerykańskie ciasteczka czekoladowe pierwotnie składał się z takich składników jak: mąka, cukier, cukier brązowy, soda oczyszczona, jajka, masło lub smalec, wanilia oraz czekoladowe drobinki. Obecnie receptura jest urozmaicana o wiórki kokosowe, orzeszki ziemne, a nawet różnego rodzaju cukierki.

Czytaj także:

 

My jednak skupimy się bardziej na klasycznym przepisie na amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Aby je przygotować, będziesz potrzebować miarkę do odmierzania poszczególnych składników. Zachowanie odpowiednich proporcji pozwoli Ci odnieść prawdziwy kulinarny sukces.

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • ½ margaryny,
  • 2 łyżki wody,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
  • 2 tabliczki czekolady,
  • 10-15 dag orzechów,
  • opcjonalnie 10 dag rodzynek.

Zgromadź także niezbędne akcesoria do pieczenia, takie jak m.in. blacha do pieczenia. Z tego przepisu uzyskasz około 20 amerykańskich ciasteczek czekoladowych.

Czytaj także:

Ciasteczka amerykańskie z czekoladą – wykonanie

Przejdźmy teraz do przygotowania ciasteczek amerykańskich z czekoladą. Potrzebna będzie Ci duża miska, do której należy wsypać wszystkie składniki oprócz czekolady, orzechów i rodzynek. Następnie z produktów w misce trzeba wyrobić masę i odstawić do lodówki.

Czytaj także:

 

Kolejnym krokiem jest posiekanie czekolady, orzechów oraz rodzynek i wsypanie ich za pomocą łyżki do ciasta. Masę należy wyrabiać do momentu, gdy wszystkie dodatki połączą się z masą. Na koniec ciasto dzielimy na małe kulki, a potem robimy z nich płaskie placuszki i na około 15-20 minut wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.

Gotowe, upieczone ciastka amerykańskie z czekoladą będą wyróżniać się zarumienioną skórką. Po wyciągnięciu z piekarnika można wyłożyć je na kratkę do studzenia, która umożliwi im osiągnięcie temperatury idealnej do jedzenia.

Amerykańskie ciasteczka można serwować na drugie śniadanie, ale też na podwieczorek razem z sokiem.