Rogaliki z czekoladą – idealne na drugie śniadanie czy pyszny deser!

Porady 18.12.2031

Masz ochotę na smaczną przekąskę? Sięgnij po rogaliki z dodatkiem czekolady. Poznaj przepis na niezwykłe wypieki. Mogą być one doskonałym uzupełnieniem popołudniowej herbaty i kawy. Warto je również zaserwować w ramach dodającego energii śniadania, jedzonego w towarzystwie rodziny czy znajomych.

Rogaliki z czekoladą – uniwersalna przekąska

Niezwykle smaczną przekąską, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek są rogaliki z czekoladą. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.

Bardzo szybkie rogaliki z czekoladą zrobisz z użyciem ciasta francuskiego. Nieco więcej czasu poświęcisz na przyrządzenie rogalików drożdżowych.

Czytaj także:

Rogaliki z czekoladą – jakie ciasto?

Do przygotowania puszystych rogalików z czekoladą możesz wykorzystać różne rodzaje ciasta. Najbardziej znane tego typu słodkie przekąski to croissanty, czyli rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Są one szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wysoko rozwiniętych umiejętności kulinarnych.

Równie smaczną alternatywą dla rogalików z czekoladą z ciasta francuskiego są drożdżowe rogaliki z czekoladą.

Niezależnie od tego, który typ tego przysmaku wybierasz, przed rozpoczęciem pieczenia zgromadź niezbędne akcesoria do pieczenia, m.in. blachę.

Czytaj także:

Przepis na rogaliki z czekoladą – składniki

Jeżeli nie masz czasu na kulinarne eksperymenty, postaw na szybki przepis na rogaliki z czekoladą. Opiera się on w zasadzie na dwóch składnikach: opakowaniu ciasta francuskiego i kilku kawałkach czekolady. Następnie wystarczy poprzecinać ciasto francuskie w trójkąty i na każdym z nich położyć kostkę czekolady. Ciasto francuskie należy pozawijać w rogaliki i piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.

Czytaj także:

 

Nieco bardziej skomplikowany przepis na rogaliki z czekoladą zakłada zastosowanie ciasta drożdżowego. Do jego przyrządzenia potrzebne Ci będą:

  • 0,5 kg mąki,
  • 15 g drożdży suchych,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 250 ml mleka,
  • 8 dag masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Aby odmierzyć ilość tych składników, potrzebna będzie Ci miarka. Z kolei do wykonania nadzienia użyj:

  • 10 dag czekolady,
  • 1 jajka,
  • 1 łyżki mleka.

Czytaj także:

Jak zrobić rogaliki z czekoladą?

Teraz przejdźmy do tego, jak zrobić rogaliki z czekoladą. Przesiej mąkę do miski. Dodaj suche drożdże, cukier, sól i wymieszaj całość. Podgrzej mleko w garnku nieprzywierającym, np. z kolekcji Nowe Starke Proi wlej do mąki. Wbij jajko oraz 1 żółtko. Przemieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki.

Stopniowo dodawaj masło, nieustannie mieszając. Wyrabiaj ciasto, a następnie zawiń w folię i zostaw na 1,5 godz. do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ugnieć i podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i podziel na trójkąty. Następnie nałóż krem czekoladowy lub podgrzaną i ubitą za pomocą trzepaczki czekoladę z dodatkiem jajka i mleka.

Zawiń rogalik. Piecz na blasze do pieczenia w temperaturze 180 st. Celsjusza do zarumienienia. Na koniec wyłóż na kratkę do studzenia.

Czytaj także: