Tarta z białą czekoladą – zachwyć swoich bliskich!

Porady 17.12.2022

Przysmakiem, który z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim, jest tarta z białą czekoladą. Możesz ją wzbogacić również o inne dodatki, np. serek mascarpone czy owoce. Zobacz, jak przyrządzić taką przekąskę i ciesz się czasem spędzonym z najbliższymi na jedzeniu tego wyjątkowego specjału.

Tarta z białą czekoladą – wszystko, co musisz wiedzieć o tartach

Czy wiesz, że tarta należy do najpopularniejszych potraw w kuchni francuskiej? To rodzaj wypieku składający się z ciasta oraz wybranego typu nadzienia: wytrawnego lub słodkiego.

Tarta z białą czekoladą może być ciekawą alternatywą dla klasycznego ciasta czy babeczek.

Czytaj także:

Ze względu na specyfikę tego przysmaku do jego przygotowania niezbędna będzie odpowiednia forma do pieczenia, która pozwoli na nadanie jej kształtu. W sklepie Tadar.pl znajdziesz idealną blachę do tarty. Na uwagę zasługuje np. okrągła forma do tarty Konighoffer Black Marble z nieprzywierającą powłoką, dzięki której łatwo wyjmiesz ciasto z wnętrza.

Czytaj także:

Tarta z mascarpone i białą czekoladą – składniki i wykonanie

Gdy już zgromadzisz potrzebne akcesoria do pieczenia, możesz przejść do kompletowania składników na tartę z mascarpone i białą czekoladą. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą:

  • 20 dag kruchych ciastek,
  • 8 dag masła,
  • 125 ml śmietanki 18%,
  • 20 dag białej czekolady,
  • 25 dag mascarpone.

Czytaj także:

Jak zrobić tartę z białą czekoladą i mascarpone? Zadbaj o dokładne rozdrobnienie ciasteczek z dodatkiem masła. Uzyskaną masą wyłóż foremkę do tarty. Podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 10 minut. Wyjmij na kratkę do studzenia.

Odmierz śmietankę, wykorzystując do tego miarkęi zagotuj wraz z kawałkami rozdrobnionej czekolady na małym ogniu. Doskonale sprawdzi się tu nieprzywierający garnek z kolekcji Nowe Starke Pro. Przełóż mascarpone do miski. Ubij go za pomocą miksera lub trzepaczki. Wymieszaj razem ze śmietanką i czekoladą. Nałóż na ciasto i umieść w lodówce.

Czytaj także:

Tarta z białą czekoladą i owocami – możliwe warianty

Ciekawą opcją jest przyrządzenie tarty z różnymi owocowymi dodatkami. Będą one stanowić środkową lub górną warstwę przekąski. Na uwagę zasługują m.in. takie możliwości jak:

  • tarta z białą czekoladą i malinami,
  • tarta z białą czekoladą i borówkami,
  • tarta z żurawiną i białą czekoladą,
  • tarta z białą czekoladą i granatem.

Owoce przed dodaniem do tarty warto podgrzać z dodatkiem cukru, od czasu do czasu mieszając łyżką. Należy je gotować do całkowitego rozpadu i zagęszczenia zawartości naczynia. Gotowe owoce wystarczy ułożyć na spód i przykryć kremem.

Czytaj także:

Tarta z białą czekoladą – z czym zrobić?

Do klasycznej tarty sernikowej z białą czekoladą możesz dodać bitą śmietanę. Ciekawym rozwiązaniem jest też tarta z budyniem i białą czekoladą.

Warto również zadbać o ciekawą dekorację na wierzchu. Przygotowaną tartę można ozdobić np. żurawiną w cukrze albo innymi gotowymi dodatkami.

Czytaj także:

Jeżeli nie dysponujesz piekarnikiem lub po prostu nie masz ochoty na pieczenie, możesz pominąć tę czynność. Tarta z białą czekoladą bez pieczenia składa się z tych samych składników. Jedyna różnica polega na tym, że foremkę ze spodem należy włożyć do lodówki zamiast do piekarnika.