Muffinki bananowe — szybki przepis 

Porady 26.01.2024

Muffinki bananowe to świetny sposób na szybką przekąskę i wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Te wilgotne, bananowe cuda wprost rozpływają się w ustach, przepełniając kuchnię swoim cudownym zapachem. Jak je zrobić? Poznaj nasz prosty przewodnik, jak stworzyć tę pyszną, słodką przekąskę!

Jak zrobić muffinki bananowe?

Muffiny bananowe to niezwykle proste do przygotowania wypieki, idealne na każdą okazję, a zwłaszcza wtedy kiedy goni nas czas, a w lodówce brakuje składników. Bananowe muffinki to gratka dla fanów ekologii i zero waste — w ich składzie odszukać można nazbyt dojrzałe banany, które nadają muffinkom niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Jak zrobić ten słodki, owocowy, szybki deser?

Muffinki bananowe, jak wiele innych wypieków, nie posiadają jednej jasno ustalonej receptury, a w każdym domu przyrządza się je nieco inaczej ze składników dostępnych w każdej domowej spiżarni. Szybkie i łatwe w przygotowaniu muffinki to prawdziwa gratka dla każdego, kto pragnie cieszyć się pysznym i domowym wypiekiem bez zbędnego zachodu i wykorzystywania sporej ilości profesjonalnych akcesoriów do pieczenia.

Muffinki bananowe — składniki

Muffinki z bananami można przygotować na wiele różnych sposobów, jednakże podstawowe składniki nie różnią się zbytnio od siebie, niezależnie od wybranego przepisu. Składniki bazowe do babeczek z bananami są zwykle łatwo dostępne i stanowią bazę dla większości przepisów. W tym recepturze zawsze znajdziesz dojrzałe banany, które nadają ciastu wilgotność i intensywnego smaku, a także jajka, które pełnią funkcję spajającą. W muffinach często znaleźć można także roztopione masło, cukier oraz substancję wspomagającą wyrastanie np. sodę lub proszek do pieczenia. 

Różnice między przepisami na muffinki bananowe często wynikają z dodatków, jakie autorzy decydują się użyć. Niektórzy wybierają posiekane orzechy, które nadają babeczkom chrupkości, podczas gdy inni wzbogacają przepis na muffiny z bananem czekoladą i innymi słodkimi dodatkami. Niezwykle często spotkać można także muffinki bananowe z dodatkiem innych owoców i wzbogacone jogurtem — te elementy nadają wypiekom świeżości i delikatnej kwasowości.

Znaczący wzrost popularności alternatywnych diet oraz ogólna moda na zdrowe odżywianie doprowadziły do powstania przepisów na muffinki bananowe dostosowanych do różnych potrzeb i wykluczeń pokarmowych. Istnieją przepisy na muffiny bez cukru i glutenu, a także ich wersje wegańskie. Osoby unikające jajek mogą zastosować substytuty, takie jak purée z jabłek, jogurt czy nasiona chia. I uwierz nam, w każdej odsłonie babeczki bananowe smakują równie pysznie! 

Muffinki bananowe — przepis krok po kroku

Chcesz zaskoczyć rodzinę czy gości aromatycznym wypiekiem bez zbędnego wysiłku? Zaserwuj im wilgotne babeczki bananowe! Nasz przepis na szybkie i proste muffinki bananowe to idealna propozycja na przekąskę robioną gdzieś w biegu! Ich smak jest tak niezwykły, że w mig staną się ulubionym dodatkiem do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Sprawdź naszą recepturę na pyszne muffinki bananowe, a po spróbowaniu wszystkie inne skomplikowane przepisy pójdą w odstawkę!

Składniki:

Przygotowanie:

W dużej misce zgnieć dojrzałe banany widelcem na purée. Dodaj jajka, roztopione masło oraz cukier i wymieszaj. W osobnej misce zmieszaj ze sobą suche składniki — mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do momentu ich połączenia. Gotowe ciasto przełóż do papilotek, a każdą napełnioną w ⅔ papilotkę włóż do foremki, by dodatkowo je ustabilizować. 

Jeśli masz ochotę, możesz w tym momencie przygotować krem albo inne nadzienie do babeczek i napełnić nim rękaw cukierniczy bądź szprycę cukierniczą. Przygotowanym kremem możesz także udekorować babeczki po upieczeniu — pamiętając, żeby użyć do tego odpowiedniej nakładki lub tylki cukierniczej, by precyzyjnie nałożyć krem na muffinkę. 

Piecz muffinki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek pozostaje suchy po wyciągnięciu. Po upieczeniu wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w foremkach przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do studzenia, by całkowicie je schłodzić.

Jak piec babeczki bananowe?

Babeczki z dojrzałych bananów to prosta przekąska, którą można przyrządzić bez specjalnych umiejętności cukierniczych. Jeśli chcesz, aby Twoje babeczki bananowe smakowały jeszcze lepiej, koniecznie zastosuj się do kilku trików i zasad, które podamy Ci w kolejnym akapicie.

Chcesz, by babeczki były wilgotne i lekkie? Pamiętaj o tym, aby nie mieszać ciasta zbyt długo, by ciasto nie zrobiło się za bardzo zbite. Kontroluj także czas pieczenia, sprawdzając patyczkiem, czy wyjęte muffinki są już dobrze wypieczone. W przypadku, gdy w przepisie jest używane soda oczyszczona, warto ją aktywować kwasem, dodając do babeczek odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Te proste triki pomogą ci osiągnąć doskonały smak i konsystencję muffinek z dodatkiem banana. Życzymy smacznego!

Czytaj także:

Babeczki wielkanocne – przepis

Babeczki waniliowe – pyszny przepis

Muffinki jogurtowe – przepi

Muffinki cytrynowe – przepis

Muffiny wytrawne z farszem – przepis

Czym udekorować muffinki?

Muffiny z gruszkami na 4 sposoby

Babeczki z czekoladą – 3 pomysły na czekoladowe muffinki

Dietetyczne muffinki marchewkowe — zdradzamy nasz przepis!

Chlebek bananowy na 5 sposobów