Przepis na obłędnie pyszny tort mango-marakuja

Porady 30.04.2023

Przepis na tort mango-marakuja – wiadomości wstępne

Nie ma jasno ustalonego przepisu na tort mango-marakuja, dlatego każdy robi ten rodzaj tortu inaczej. Tort mango-marakuja można przygotować w bardziej tradycyjny sposób na bazie kremu i biszkoptu, ale również w wersji bezy lub w formie musu. Lekko kwaśny, idealnie słodki, świeży tort mango-marakuja idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Jeśli organizujesz urodziny, imieniny lub inną ważną uroczystość w tym okresie, to koniecznie spróbuj przygotować go dla swoich gości.

Żeby wypiec tort, potrzebne Ci będą podstawowe akcesoria do pieczenia, dobra tortownica i trochę cierpliwości. Musisz pamiętać o tym, że jak przy każdym wypieku czy daniu, najważniejsze w torcie są składniki. Do przyrządzenia bajecznie pysznego ciasta użyj świeżej marakui i mango lub wysokiej jakości purée, bez dodatkowych substancji słodzących. W tak lekkim torcie naprawdę da się wyczuć jakość składników. 

Tort bezowy mango-marakuja – składniki i wykonanie

Masz ochotę na tort bezowy mango-marakuja? To dobrze się składa, gdyż przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na przepyszny tort marakuja-mango z bezą. Do przyrządzenia tortu będziesz potrzebować:

  • 6 białek jaj, 
  • 300 g drobnego cukru, 
  • 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, 
  • 10 ml soku z cytryny,
  • szczyptę soli,
  • 300 ml śmietany kremówki 36%,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 100 ml pulpy mango,
  • dwa duże owoce marakui,
  • miarkę kuchenną,
  • łyżkę,
  • miskę,
  • mikser.

Przygotowanie:

W misie miksera połącz białka z solą i ubij na pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż do uzyskania błyszczącej pianki. Dodaj sok z cytryny i ponownie ubijaj. Na sam koniec dodaj skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie nałóż na niego uformowaną w okrąg masę bezową. Blachę wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Wypiekaj przez 1,5 godziny, tak aby uzyskać jasną chrupiącą bezę, którą w środku będzie pianką. Wystudź przez godzinę w piekarniku, a następnie przełóż na kratkę do studzenia

Śmietanę kremówkę ubij na sztywny krem wraz z wiórkami kokosowymi i pulpą z mango. Przełóż nią bezę, a pozostałą część ułóż na wierzchu ciasta. Przekrój marakuję na pół i wydrąż z niej miąższ, a następnie umieść go na bezie. Pyszny tort jest gotowy!

Tort musowy mango-marakuja – owocowe orzeźwienie

Tort z mango i marakują w formie musu? Czemu nie! Tak przygotowany tort będzie mocno owocowy i orzeźwiający. Standardowy mus mango-marakuja do tortu nie jest jednak zbyt łatwy do przygotowania. Jak zrobić prosty tort musowy? Już spieszymy z pomocą!

Składniki:

  • 500 g śmietany kremówki 36%,
  • 250 g pulpy mango,
  • 200 g pulpy marakui,
  • 1 marakuja pokrojona na plastry,
  • 100 g cukru,
  • 18 g żelatyny,
  • 100 ml wody,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 200 g mascarpone,
  • 120 g cukru pudru,

Akcesoria:

  • mikser z misą,
  • silikonowa forma 18 cm,
  • kubek,
  • łyżka.

Przygotowanie:

Żelatynę wsyp do kubka i zalej zimną wodą, a następnie odstaw do napęcznienia. Pulpę mango i marakui zmieszaj ze sobą. Śmietankę ubij z cukrem aż do spęcznienia, ale nie na sztywno. Do pulp dodaj żelatynę, wymieszaj. Do misy miksera wlej żelatynę z owocami i wymieszaj łyżką. Mus należy przelać do formy i zamrozić. Podczas zamrażania ubij mocno mascarpone wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy mus się zamrozi, należy wyciągnąć go z zamrażarki i dać mu chwilę odtajać. 

Po kilku minutach można przejść do tynkowania kremem tortu z góry i z boku. Masę wyrównaj, a na wierzch połóż pokrojoną marakuję. Życzymy smacznego!

Krem do tortu mango-marakuja – o czym warto pamiętać

Krem mango-marakuja do tortu można przygotować na bazie mleka, śmietany kremówki, serka ricotta lub mascarpone. Można go także przyrządzić w wersji wegańskiej z sojowej śmietany wymieszanej z kokosową. Żeby powstał krem mango-marakuja, należy połączyć kremową masę z purée z mango lub marakui, możesz także dodać do niego żelatynę, aby był gęstszy. 

Czytaj także:

Tort biszkoptowy niejeden ma smak – prosty przepis i wiele inspirujących pomysłów!

Jak zrobić krem do tortu? Różne sprawdzone przepisy na masy do tortów!

Tort walentynkowy – zaskocz swoją drugą połówkę!

Jak udekorować tort? 5 akcesoriów!

Jak pokroić biszkopt? 6 rad

Jak upiec bezę i o czym warto wówczas pamiętać?

3 ciasta bez pieczenia – poznaj nasze przepisy 

Jadalne kwiaty – jak wykorzystać je w kuchni?

Kratka do studzenia ciast – warto ją mieć!

Niesamowicie apetyczny sernik z mango. Ten przepis podbije Twoje serce!