Przepis na ob艂臋dnie pyszny tort mango-marakuja

Porady 30.04.2023

Przepis na tort mango-marakuja – wiadomo艣ci wst臋pne

Nie ma jasno ustalonego przepisu na tort mango-marakuja, dlatego ka偶dy robi ten rodzaj tortu inaczej. Tort mango-marakuja mo偶na przygotowa膰 w bardziej tradycyjny spos贸b na bazie kremu i biszkoptu, ale r贸wnie偶 w wersji bezy lub w formie musu. Lekko kwa艣ny, idealnie s艂odki, 艣wie偶y tort mango-marakuja idealnie sprawdzi si臋 w ciep艂e dni. Je艣li organizujesz urodziny, imieniny lub inn膮 wa偶n膮 uroczysto艣膰 w tym okresie, to koniecznie spr贸buj przygotowa膰 go dla swoich go艣ci.

呕eby wypiec tort, potrzebne Ci b臋d膮 podstawowe akcesoria do pieczenia, dobra tortownica i troch臋 cierpliwo艣ci. Musisz pami臋ta膰 o tym, 偶e jak przy ka偶dym wypieku czy daniu, najwa偶niejsze w torcie s膮 sk艂adniki. Do przyrz膮dzenia bajecznie pysznego ciasta u偶yj 艣wie偶ej marakui i mango lub wysokiej jako艣ci pur茅e, bez dodatkowych substancji s艂odz膮cych. W tak lekkim torcie naprawd臋 da si臋 wyczu膰 jako艣膰 sk艂adnik贸w. 

Tort bezowy mango-marakuja – sk艂adniki i wykonanie

Masz ochot臋 na tort bezowy mango-marakuja? To dobrze si臋 sk艂ada, gdy偶 przygotowali艣my dla Ciebie przepis na przepyszny tort marakuja-mango z bez膮. Do przyrz膮dzenia tortu b臋dziesz potrzebowa膰:

  • 6 bia艂ek jaj, 
  • 300 g drobnego cukru, 
  • 1 艂y偶eczk臋 skrobi kukurydzianej, 
  • 10 ml soku z cytryny,
  • szczypt臋 soli,
  • 300 ml 艣mietany krem贸wki 36%,
  • 50 g wi贸rk贸w kokosowych,
  • 100 ml pulpy mango,
  • dwa du偶e owoce marakui,
  • miark臋 kuchenn膮,
  • 艂y偶k臋,
  • misk臋,
  • mikser.

Przygotowanie:

W misie miksera po艂膮cz bia艂ka z sol膮 i ubij na pian臋. Stopniowo dodawaj cukier, ca艂y czas ubijaj膮c, a偶 do uzyskania b艂yszcz膮cej pianki. Dodaj sok z cytryny i ponownie ubijaj. Na sam koniec dodaj skrobi臋 i wymieszaj dok艂adnie 艂y偶k膮. Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia, a nast臋pnie na艂贸偶 na niego uformowan膮 w okr膮g mas臋 bezow膮. Blach臋 wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejsz temperatur臋 do 150 stopni C. Wypiekaj przez 1,5 godziny, tak aby uzyska膰 jasn膮 chrupi膮c膮 bez臋, kt贸r膮 w 艣rodku b臋dzie piank膮. Wystud藕 przez godzin臋 w piekarniku, a nast臋pnie prze艂贸偶 na kratk臋 do studzenia

艢mietan臋 krem贸wk臋 ubij na sztywny krem wraz z wi贸rkami kokosowymi i pulp膮 z mango. Prze艂贸偶 ni膮 bez臋, a pozosta艂膮 cz臋艣膰 u艂贸偶 na wierzchu ciasta. Przekr贸j marakuj臋 na p贸艂 i wydr膮偶 z niej mi膮偶sz, a nast臋pnie umie艣膰 go na bezie. Pyszny tort jest gotowy!

Tort musowy mango-marakuja – owocowe orze藕wienie

Tort z mango i marakuj膮 w formie musu? Czemu nie! Tak przygotowany tort b臋dzie mocno owocowy i orze藕wiaj膮cy. Standardowy mus mango-marakuja do tortu nie jest jednak zbyt 艂atwy do przygotowania. Jak zrobi膰 prosty tort musowy? Ju偶 spieszymy z pomoc膮!

Sk艂adniki:

  • 500 g 艣mietany krem贸wki 36%,
  • 250 g pulpy mango,
  • 200 g pulpy marakui,
  • 1 marakuja pokrojona na plastry,
  • 100 g cukru,
  • 18 g 偶elatyny,
  • 100 ml wody,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 200 g mascarpone,
  • 120 g cukru pudru,

Akcesoria:

  • mikser z mis膮,
  • silikonowa forma 18 cm,
  • kubek,
  • 艂y偶ka.

Przygotowanie:

呕elatyn臋 wsyp do kubka i zalej zimn膮 wod膮, a nast臋pnie odstaw do nap臋cznienia. Pulp臋 mango i marakui zmieszaj ze sob膮. 艢mietank臋 ubij z cukrem a偶 do sp臋cznienia, ale nie na sztywno. Do pulp dodaj 偶elatyn臋, wymieszaj. Do misy miksera wlej 偶elatyn臋 z owocami i wymieszaj 艂y偶k膮. Mus nale偶y przela膰 do formy i zamrozi膰. Podczas zamra偶ania ubij mocno mascarpone wraz z cukrem pudrem na g艂adk膮 mas臋. Gdy mus si臋 zamrozi, nale偶y wyci膮gn膮膰 go z zamra偶arki i da膰 mu chwil臋 odtaja膰. 

Po kilku minutach mo偶na przej艣膰 do tynkowania kremem tortu z g贸ry i z boku. Mas臋 wyr贸wnaj, a na wierzch po艂贸偶 pokrojon膮 marakuj臋. 呕yczymy smacznego!

Krem do tortu mango-marakuja – o czym warto pami臋ta膰

Krem mango-marakuja do tortu mo偶na przygotowa膰 na bazie mleka, 艣mietany krem贸wki, serka ricotta lub mascarpone. Mo偶na go tak偶e przyrz膮dzi膰 w wersji wega艅skiej z sojowej 艣mietany wymieszanej z kokosow膮. 呕eby powsta艂 krem mango-marakuja, nale偶y po艂膮czy膰 kremow膮 mas臋 z pur茅e z mango lub marakui, mo偶esz tak偶e doda膰 do niego 偶elatyn臋, aby by艂 g臋stszy. 

Czytaj tak偶e:

Tort biszkoptowy niejeden ma smak – prosty przepis i wiele inspiruj膮cych pomys艂贸w!

Jak zrobi膰 krem do tortu? R贸偶ne sprawdzone przepisy na masy do tort贸w!

Tort walentynkowy – zaskocz swoj膮 drug膮 po艂贸wk臋!

Jak udekorowa膰 tort? 5 akcesori贸w!

Jak pokroi膰 biszkopt? 6 rad

Jak upiec bez臋 i o czym warto w贸wczas pami臋ta膰?

3 ciasta bez pieczenia – poznaj nasze przepisy 

Jadalne kwiaty – jak wykorzysta膰 je w kuchni?

Kratka do studzenia ciast – warto j膮 mie膰!

Niesamowicie apetyczny sernik z mango. Ten przepis podbije Twoje serce!