Jak upiec bezę i o czym warto wówczas pamiętać?

Porady 12.05.2020

A jeśli zastanawiasz się, ile beza ma kalorii bądź czy beza ma gluten, możemy Cię uspokoić. To, wbrew wszelkim pozorom, lekki i całkowicie bezglutenowy deser. Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób go przygotować? Koniecznie przeczytaj nasz tekst.
 

Przepis na bezę

Sprawdzony przepis na bezę ma chyba każda pani domu i każda osoba, która chociaż trochę interesuje się cukiernictwem. Jest to jeden z tych deserów, który robi się, by sprawdzić swoje umiejętności. Czy jednak istnieje coś takiego jak beza, która zawsze wychodzi? Nie. Wiele zależy nie tylko od przepisu, ale również od warunków, które zapewnimy bezie. Beza nie cierpi radykalnych skoków temperatury, dlatego zapomnij o częstym otwieraniu piekarnika w trakcie pieczenia. Z drugiej strony jednak operowanie temperaturą powinno być jedną z posiadanych przez Ciebie umiejętności. Im dłużej pieczona jest beza, tym temperatura powinna być niższa – zapomnij zatem o pozostawianiu masy samej sobie. Musisz jej pilnować, by wyszła idealnie. Nie bój się jednak – dzisiaj przekażemy Ci wszystko to, co wiemy na temat bezy. Jeśli będziesz przestrzegać tych zasad, beza z pewnością Ci się uda.
 

    

Składniki na bezę

Składniki na bezy z pewnością masz już w swoim domu. To proste produkty, których używamy każdego dnia. Zadziwiające jest to, że można z nich wyczarować tak cudowny deser. Składniki do bezy to przede wszystkim białka jajek, które będziesz ubijać razem z cukrem i szczyptą soli. Pamiętaj jednak, że cukier musi być jak najdrobniejszy, cukierniczy. Możesz użyć także cukru pudru, który łatwiej się rozpuszcza. Dużym błędem jest tworzenie masy na bezę, która ma nadal wyczuwalne ziarenka cukru. Niektórzy do swojej bezy dodają także skrobię ziemniaczaną oraz składnik zakwaszający, taki jak sok z cytryny czy nawet ocet. Wychodzimy jednak z założenia, że idealna beza wcale tego nie potrzebuje. Magia tkwi w prostocie! Czego jeszcze potrzebujesz do stworzenia bezy? Przyda Ci się:

Jeśli obawiasz się, że ręcznie nie dasz rady ubić tak sztywnej pianki, zawsze możesz skorzystać z miksera. Pamiętaj jednak, że zbyt długie i mocne ubijanie białek także nie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego? Białka mogą osiągnąć piękną konsystencję, a później znów zmienić stan w płynny. Ubijając białka ręcznie zauważysz, kiedy są idealne i z pewnością nie przegapisz tego momentu. Wtedy wystarczy już tylko nałożyć masę do rękawa piekarniczego i zacząć formować piękne bezy na papierze do pieczenia.

Przeczytaj także:

 

Jak upiec bezę?

Jak piec bezę, by była idealna? Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Pamiętaj jednak o tym, by nie otwierać piekarnika, nie powodować nagłych skoków temperatury. Zacznij od nagrzania piekarnika do 130 stopni (dotyczy to piekarników z funkcją termoobiegu). Osoby, które posiadają piekarniki gazowe, mają doskonałe wyczucie swoich urządzeń – również powinny ustawić dokładnie taką temperaturę. W momencie, w którym beza już znajduje się w piekarniku, temperatura musi zostać zmniejszona do 120 stopni. To jeden z kluczowych sposobów na to, jak upiec dobrze bezę. Beza z 4 białek będzie piekła się w tej samej temperaturze, co beza z 3 lub 5 białek. Pamiętaj także, że beza nie powinna leżeć bezpośrednio na blaszce. Musisz ułożyć na niej papier do pieczenia. Być może zastanawiasz się także, czym zastąpić papier do pieczenia bezy. Idealnym akcesorium będzie mata silikonowa, od której beza odchodzi jeszcze łatwiej, niż od papieru. To tylko jeden z kroków, którego potrzebuje idealna beza. Jak zrobić kolejne? O tym opowiemy za chwilę.

Wiesz już, jak upiec dobrą bezę. Jednak to przecież nie wszystko. Musisz też przyrządzić odpowiednią masę.

 Przeczytaj także:

 

Jak ubić białko na bezę?

Przygotowanie białek na bezę nie jest wcale bardzo trudną sztuką. Musisz jedynie pamiętać o proporcjach oraz o tym, że białka powinny być mocno ścięte. Jak długo ubijać białka na bezę? To zależy od włożonej w to siły. Jeśli robisz to ręcznie, cały proces może zająć Ci nawet 10-15 minut. Mikser poradzi sobie z tym znacznie szybciej. Białka powinny być tak sztywne, że po odwróceniu miski do góry nogami nie zaczną z niej ściekać. Istotne jest także, jakie białka do bezy wybierzesz. Muszą one być świeże, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Najlepiej ubijają się także białka w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij jajka z lodówki na minimum godzinę przed robieniem bezy. Być może zastanawiasz się, czemu beza nie chce się ubić? Najczęściej dzieje się tak dlatego, że ubijamy ją…za długo. Wtedy sztywne białka powoli wracają do płynnej konsystencji. Przyglądaj się zatem masie podczas ubijania, by nie przegapić tego newralgicznego momentu.
 

Ile cukru do bezy?

Do bezy musisz dodać także konkretną ilość cukru. Główną zasadą jest dodawanie 50 gramów cukru do jednego białka. Ile cukru do bezy z 5 jajek będziesz zatem potrzebować? Dokładnie 250 gramów. Tyle wystarczy, by masa była idealna. Pamiętaj także, o potrzebach, jakie ma beza. Jaki cukier będzie dla niej najlepszy? Jak wspominaliśmy – jest to cukier drobny bądź cukier puder. Stosując go możesz mieć pewność, że szybko rozpuści się w masie.
 

Jak długo piec bezę?

Ile piec bezę? To kwestia, która spędza sen z powiek domorosłym cukiernikom. Wiele zależy od konsystencji, którą chcesz otrzymać, ale także od wielkości samej bezy. Pamiętaj również, że czas pieczenia bezy nie równa się temu, ile beza powinna być w piekarniku. Istotnym procesem w trakcie przygotowania idealnej bezy jest nie tylko jej pieczenie, ale i suszenie. No dobrze, w takim razie ile piec bezy w termoobiegu? Bezy należy piec przez około 40-60 minut. Jednak uwaga! Jeśli beza jest większa, powinna piec się krócej w wyższej temperaturze. Natomiast mniejsza beza powinna piec się dłużej w niższej temperaturze. Istotne jest, by nie zarumieniła się i pozostała biała. Teraz przyszedł czas na suszenie bezy. Oznacza to, że musi ona pozostać w piekarniku o obniżonej temperaturze. Zmniejsz ją do 100 stopni i trzymaj bezę nawet do trzech godzin. Dotyczy to zwłaszcza większej bezy, która potrzebuje dużo czasu, by stężeć. Obserwuj bezę uważnie – jeśli zacznie przywierać, przypalać się bądź brązowieć, możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika.
 

W jakiej temperaturze piec bezy?

W jakiej temperaturze piec bezę, by była idealna? Jak już wspomnieliśmy – zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 130 stopni. Następnie podczas wkładania bezy do piekarnika zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Po upieczeniu bezy (czas jest zależny od jej wielkości), rozpocznij suszenie w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Wiesz już, w jakiej temperaturze piec beze. A co z piekarnikiem? Czy zawsze musi on mieć włączoną funkcję termoobiegu?
 

Jak piec bezę w piekarniku?

Jak upiec bezę w piekarniku elektrycznym? To nie powinno być dla Ciebie problemem – w przypadku tych urządzeń, ustawienie temperatury jest banalnie proste. Może zastanawiasz się, czy piec bezę z termoobiegiem. W powyższych akapitach wyjaśniliśmy już, jak upiec bezy z termoobiegiem i jest to naprawdę proste. Wystarczy włączyć ten program i pilnować czasu oraz temperatury. Czy jednak jest on konieczny? Zupełnie nie.  Jak upiec bezę w piekarniku gazowym? Trochę trudniej. Nie ma on tak dokładnego wyczucia temperatury, dlatego konieczne jest ciągłe sprawdzanie stanu bezy – bez otwierania drzwiczek. Istotne jest również zmniejszanie temperatury podczas pieczenia. Wymaga to najczęściej delikatnego otwarcia drzwiczek. Pamiętaj jednak, by zrobić tylko mały lufcik zaledwie na chwilę, by wypuścić nadmiar gorącego powietrza. Wiesz już, jak upiec bezę w piekarniku bez termoobiegu. Teraz czas na suszenie.
 

Jak suszyć bezę?

Suszenie bezy to istotny element przygotowywania tego pysznego deseru. Może wydawać Ci się, że wszystko rozgrywa się w trakcie pieczenia, jednak nie jest to prawda. Beza, wbrew pozorom, potrzebuje dużo czasu, by być lekko chrupiąca i ciągnąca się w środku. Aby osiągnąć mistrzostwo w przygotowywaniu bezy, musisz wiedzieć, ile suszyć bezę oraz w jakiej temperaturze suszyć bezę. Suszenie bezy to końcowy etap pieczenia, który pozwala na osiągnięcie dokładnie takiej konsystencji, na jakiej nam zależy. Jeśli chcesz, by beza była trochę bardziej chrupiąca, musisz suszyć ją dłużej. Małe bezy zwykle suszy się przez około 1-2 godziny. Duże nawet do czterech godzin. Tradycyjna beza Pavlova o średnicy 20 centymetrów powinna suszyć się w piekarniku przez trzy godziny. Wiesz już, jak długo suszyć bezę. A jakiej temperatury suszenia wymaga beza? Suszenie odbywa się w temperaturze 100 stopni. Niektórzy decydują się na suszenie w zamkniętym piekarniku. Inni wolą lekko uchylić drzwiczki. Jest to kwestia wprawy oraz ulubionej metody. Wiesz już, jak suszyć bezy w piekarniku. Teraz czas dowiedzieć się, jak ją przechowywać.
 

Jak przechowywać bezę?

Po wyciągnięciu bezy na kratki do studzenia ciasta możesz już zajadać swoją bezę. Jeśli jednak chcesz, by została ona w domu trochę dłużej, koniecznie dowiedz się, jak przechowywać bezy, które już zostały upieczone. Ile beza może stać po upieczeniu? Wcale nie tak krótko, jak mogłoby się wydawać. Upieczone białka nie zepsują się zbyt szybko – można trzymać je w zamkniętym pojemniku nawet do dwóch tygodni. Wszystko dzięki długiemu suszeniu! Jak przechowywać upieczone bezy? Przyda się do tego na przykład patera na ciasto z zamknięciem. Musi być jednak szczelne. Możesz wykorzystać także pojemnik na żywność. Możesz również mrozić bezę w przeznaczonych do tego workach. Beza wytrzyma w zamrażalniku nawet miesiąc. Pamiętaj, że istotne znaczenie dla chrupkości bezy jest wilgotność powietrza. Jak przechowywać bezę, żeby była chrupiąca? Jeśli w domu jest wilgotno, najlepiej trzymać bezę w zamkniętym pojemniku w lodówce.
 

Dodatki do bezy

Co do bezy dodać, by była jeszcze smaczniejsza? Tutaj ogranicza Cię właściwie tylko wyobraźnia. Jakie dodatki do bezy są jednak najpopularniejsze? To głównie owoce, ale także orzechy. Idealnym dodatkiem do bezy są prażone orzechy, rodzynki, żurawina oraz krem na bazie śmietany i mascarpone. To niebo w gębie, a nie beza! Jakie owoce z kolei mogą sprawić, że jeszcze chętniej będziesz zajadać ten deser? Idealnym owocem do bezy jest marakuja, która dzięki kwaskowatemu smakowi i ciekawej strukturze przełamuje słodkość bezy. Bardzo często do deseru dodaje się także świeże figi. Jednym z częstych dodatków do bezy są także sosy. Doskonałym pomysłem jest stworzenie owocowego sosu, na przykład malinowego lub porzeczkowego. Jeśli łączysz smaki, staraj się raczej przeciwstawiać je sobie, by nie przytłoczyć zbytnio kubków smakowych słodyczą. Wyjątkiem jest tort bezowy dacquoise, który po prostu musi być zabójczo słodki.
 

Dlaczego beza nie wychodzi?

Czemu beza nie wychodzi? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które starają się zrobić idealną bezę, a nadal nie są w stanie osiągnąć tego stanu kruchej z wierzchu i piankowej w środku bezy. Ten deser nie musi być koszmarem. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Dlaczego beza nie wyszła? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.
 

Dlaczego beza opada?

Czemu beza opada? Istnieje kilka przyczyn, które sprawiają, że beza opada na środku bądź całkowicie się kurczy. Najczęściej beza opada dlatego, że jest źle upieczona. Chociaż zewnętrze wydaje się piękne, wnętrze nadal jest miękkie i zaczyna opadać pod wpływem ciężkiej skorupki. Beza, która nie opada, jest zatem po prostu dobrze upieczona. Kolejnym powodem, dla którego beza opada, jest wyciągnięcie jej z piekarnika wtedy, gdy nie jest jeszcze całkowicie wystygnięta. Jak mówiliśmy wcześniej – beza nie cierpi gwałtownych zmian temperatury. Stąd tak drastyczna reakcja. Beza, która nigdy nie opada, musi odczekać około 20-30 minut po wyłączeniu piekarnika. Czy beza opada, bo jest suszona w zbyt wysokiej temperaturze? Jak najbardziej. Taka beza szybko pęka, co powoduje jej opadanie.
 

Dlaczego bezy pękają?

A to sprowadza nas do kolejnego problemu – dlaczego beza pęka. Zwykle dzieje się tak wtedy, gdy jest ona suszona w wyższej temperaturze, niż to zalecane. Jak wspominaliśmy wcześniej, bezę należy suszyć w temperaturze 100 stopni. Im większa temperatura, tym większe prawdopodobieństwo zarumienienia się bezy oraz pękania. Dlaczego beza pęka podczas pieczenia? To również sprawka temperatury – prawdopodobnie jest za wysoka. Pamiętaj, że bezę musisz piec w temperaturze 120 stopni.

Dlaczego beza jest gumowata? 

Dlaczego beza jest gumowa? Ponieważ jej środek nie zdążył dobrze wyschnąć. Niektórzy jednak lubią gumową bezę, która pięknie klei się do palców. Nie oznacza to, że jest ona zła. Ideałem jest właśnie ta beza, która na zewnątrz jest lśniąca i chrupiąca, a wewnątrz piankowa. Nie zastanawiaj się zatem, dlaczego beza się klei, a po prostu zacznij ją zajadać. Taka jest pyszna! Jeśli jednak chcesz, by była bardziej sucha w środku, musisz dłużej ją suszyć.

Dlaczego beza ciemnieje?

Dlaczego beza robi się brązowa? Niestety jest to jasny sygnał, że temperatura ustawiona w piekarniku jest stanowczo zbyt wysoka dla bezy. Brązowienie skórki ma miejsce wtedy, gdy cukier zaczyna się karmelizować. Nie jest to efekt, który chcemy osiągnąć. Idealna beza powinna być całkowicie biała, wręcz gładka, bez żadnych zmian w swojej strukturze. Gdy zauważasz, że beza zaczyna brązowieć, koniecznie zmniejsz temperaturę. Nie oznacza to, że nie jest już do odratowania – może być jeszcze dobrze zrobiona, choć na pewno nie będzie wyglądać idealnie. Wiemy jednak, że często to nie wygląd, a smak liczy się najbardziej. Dlatego nie zniechęcaj się nawet wtedy, gdy biała beza zacznie nabierać innego koloru.

Idealna beza istnieje i wcale nie jest niemożliwa do zrobienia. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość i pamiętać o tym, co lubi, a czego nie toleruje ten deser. Jeśli zastosujesz się do prostych zasad, które opisaliśmy, z pewnością uda Ci się zrobić pyszną bezę, która zachwyci Twoich gości.