Jak upiec bezę i o czym warto wówczas pamiętać?

Porady 12.05.2020

Lekkie jak puch i słodkie jak nektar pity niegdyś przez bogów Olimpu. Niewiele trzeba składników, by zrobić domowe bezy, jednak nie każdemu się to udaje. Warto jednak zakochać się w tej efemerycznej chrupkości i wykorzystać ją do rozmaitych deserów, a nawet domowego tortu. Jak to zrobić? Oczywiście poznając dobry przepis na bezę i trzymając się kilku wskazówek podczas przygotowania i pieczenia.


Pieczenie bezy – czego potrzebujesz?

Prawdopodobnie wszystkie składniki masz właśnie w swojej kuchni, więc od razu możesz przystąpić do przygotować. Na lekkość i słodycz bezy składają się właściwie tylko dwa składniki. W wydaniu, które chcemy ci zaproponować, jest jednak jeszcze jeden (trzeci, tajemniczy i dodający całości sporo świeżości, która ma przełamać przejmującą słodycz). Co to takiego? Aby upiec klasyczne bezy – proporcje na 4 sztuki – musisz mieć 20 białek i 1 kg cukru. Ale… jeśli dodasz do całości 4 łyżki likieru pomarańczowego, to nawet taka porcja węglowodanów nie będzie w stanie ostudzić twojego apetytu na bezowy deser. Z połowy proporcji możesz uzyskać nawet 30 małych bezików do ozdobienia tortu!


Beza przepis – jak upiec, żeby się udało?

Sprawdźmy zatem, jak krok po kroku przygotować bezowe słodkości tak, aby zapadły wszystkim gościom i domownikom w pamięć. Jeśli masz kuchenny mikser, to powinno pójść łatwo. Do dzieła!

 

JAK ZROBIĆ I UPIEC BEZĘ?

1. Zacznij od ubicia wszystkich białek na sztywną pianę (jak to zrobić krok po kroku znajdziesz tutaj).

2. Oczywiście w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier, aby wszystko połączyło się w słodką, zwartą i puszystą całość.

3. Gdy białka będą już prawie gotowe, dodaj również przygotowaną ilość likieru (powoli i stopniowo po łyżce).

4. Używając łyżki, przenieś pianę na blaszkę z papierem do pieczenia, formując wielkość (proporcje pozwalają na zrobienie 4 sztuk o średnicy ok. 18 cm) i kształt bez.

5. Koniec przygotowań! Wstaw blachę z bezami do piekarnika rozgrzanego do 120°C (funkcja góra-dół).

6. Piecz bezy przez 1,5 godziny. Gdy czas się skończy, pozostaw bezy w piekarniku jeszcze na 15 minut do wstępnego studzenia. Po tym czasie wyjmij je i studź, aż staną się zimne.

7. Ostrożnie odklej bezy od papieru do pieczenia i… przystąp do smakowitego dekorowania!
 

Domowa beza – jakie dodatki?

Dekoruj i wzbogacaj bezy według uznania. Jeśli jednak potrzebujesz nieco inspiracji, to chętnie zdradzimy ci kilka naszych ulubionych dodatków. Taka kompozycja wygląda nie tylko apetycznie, ale i smakuje nieziemsko. Przyda ci się więc:
- puszysta, bita śmietana,
- polewa na bazie czekolady deserowej,
- powidła pomarańczowe lub cytrynowe,
- serek mascarpone i kilka świeżych owoców (np. malin),
- krem truskawkowy.