Czym i jak ubija膰 jajka oraz pian臋 z bia艂ek?

Porady 5.05.2020


Jak ubija膰 jajka? Podstawowe zasady

W przepisach bardzo cz臋sto mo偶na znale藕膰 polecenie, aby ubi膰 jajka i doda膰 je do reszty sk艂adnik贸w, wla膰 na patelni臋 lub uzupe艂ni膰 w ten spos贸b foremk臋 do pieczenia tarty, 艂膮cz膮c wybrane sk艂adniki. Zwykle oznacza to, 偶e musisz wzi膮膰 miseczk臋, wbi膰 okre艣lon膮 ilo艣膰 bia艂ek wraz z 偶贸艂tkami i zbe艂ta膰 ca艂o艣膰, a偶 do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Jak to zrobi膰? Zadbaj przede wszystkim o:
- odpowiednio du偶e naczynie, aby gwa艂towne ubijanie nie wychlapa艂o zawarto艣ci,
- czas mieszania, dop贸ki nie uzyskasz r贸wnego napowietrzenia (艂atwo poznasz ten moment po obecno艣ci du偶ej ilo艣ci p臋cherzyk贸w powietrza),
- wyb贸r 艣wie偶ych jajek oraz wbicie ich w taki spos贸b, aby do miski nie wpad艂y kawa艂ki skorupki,
- dodanie do ubijanych jajek przypraw (w przypadku robienia omletu lub wype艂nienia tarty), poniewa偶 dzi臋ki temu r贸wnomiernie wzbogacisz smak po艂膮czonych bia艂ek i 偶贸艂tek,
- je艣li przepis wymaga po艂膮czeni ubitego jajka z tartym serem, to najpierw zbe艂taj je, a dopiero potem dodawaj reszt臋 sk艂adnik贸w, kt贸re w przeciwnym razie utrudni艂yby ci mieszanie.

 


Jak ubi膰 sztywn膮 pian臋 z bia艂ek?

Piana z bia艂ek to wa偶ny sk艂adnik wielu deser贸w. Je艣li zrobisz to dobrze, mo偶esz p贸藕niej upiec nawet domow膮 bez臋 lub bezowe rozetki do dekoracji tortu. Jak j膮 ubi膰? Jakie s膮 najwa偶niejsze zasady, a czego pod 偶adnym pozorem nie nale偶y w贸wczas robi膰? Jak utrwali膰 pian臋 z bia艂ek i nada膰 jej odpowiedni膮 sztywno艣膰? Skorzystaj z naszych sprawdzonych porad!
 
  • 艢wie偶e jajka utrudniaj膮 ubijanie piany z ich bia艂ek. O wiele 艂atwiej osi膮gniesz odpowiedni efekt, wybieraj膮c takie, kt贸re maj膮 ju偶 kilka dni (najlepiej co najmniej tydzie艅).
  • Aby bia艂ka dobrze si臋 ubi艂y, musz膮 by膰 sch艂odzone, wi臋c ubijaj je bezpo艣rednio po wyj臋ciu z lod贸wki.
  • Wa偶na jest czysto艣膰 naczynia wybranego do ubijania piany z bia艂ek, a wi臋c miska nie mo偶e by膰 ani mokra, ani zabrudzona t艂uszczem.
  • Dok艂adnie oddziel 偶贸艂tka od bia艂ek (t艂uszcze znajduj膮ce si臋 w 偶贸艂tku sprawiaj膮, 偶e p臋cherzyki powietrza w napowietrzanym bia艂ku staj膮 si臋 nietrwa艂e).
  • Przed ubijaniem dodaj do surowych bia艂ek odrobin臋 soli.
  • Trwa艂y efekt ubijania da ci sok z cytryny (w po艂owie pracy dodaj do miski ¼ 艂y偶eczki na ka偶de dwa bia艂ka).
  • Zbyt d艂ugie ubijanie mo偶e zaprzepa艣ci膰 efekt twojej pracy, a wi臋c uwa偶nie wypatruj momentu, gdy piana stanie si臋 sztywna i nie b臋dzie w stanie wyp艂yn膮膰 samodzielnie z miski.
  • Je艣li nie masz pod r臋k膮 miksera z ko艅c贸wkami do ubijania bia艂ek, skorzystaj ze specjalnych przybor贸w – trzepaczki lub r贸zgi kuchennej.
  • Zawsze ubijaj bia艂ka bezpo艣rednio przed u偶yciem.
  • Tworzenie piany z bia艂ek u艂atwi膮 ci miski metalowe i szklane (te z tworzywa sztucznego sprawiaj膮, 偶e czynno艣膰 ta wymaga o wiele wi臋cej wysi艂ku).
     


Czym ubija膰 jajka, czyli co wybra膰?

Je艣li musisz i masz czas, mo偶esz to zrobi膰 nawet widelcem obiadowym. W ten spos贸b ca艂kiem dobrze mo偶na zbe艂ta膰 kilka jajek na jajecznic臋, omlet lub aby zrobi膰 jajeczne babeczki z broku艂em, szynk膮, cebulk膮, a nawet z pieczarkami. Masz jednak wyb贸r. Ceni膮c sobie wygod臋 ubijania jajek, warto zaopatrzy膰 domow膮 w kuchni臋 w produkt dedykowany temu zadaniu. Jaki? Koniecznie zapoznaj si臋 z mo偶liwo艣ciami:
- trzepaczki do jajek z kulkami (idealnie rozbija zbrylone przyprawy w ubijanym jajku i bardzo szybko 艂膮czy ze sob膮 bia艂ko i 偶贸艂tko),
- r贸zgi kuchennej (najbardziej efektywny i r臋czny pomocnik w uzyskaniu wysokiego poziomu napowietrzenia jajek lub dok艂adnej zamianie bia艂ek w sztywn膮 pian臋),
- firlejki lub m膮tewki (klasyczny spos贸b na stworzenie bazy do omlet贸w – po艂膮czenie jajek i przypraw),
- ubijakami drewnianymi, ze stali nierdzewnej oraz wyko艅czonymi silikonem (szeroki wyb贸r praktycznych akcesori贸w, kt贸re dopasujesz do stylu domowej kuchni).