Czym i jak ubija膰 jajka oraz pian臋 z bia艂ek?

Jak ubija膰 jajka? Podstawowe zasady
W przepisach bardzo cz臋sto mo偶na znale藕膰 polecenie, aby ubi膰 jajka i doda膰 je do reszty sk艂adnik贸w, wla膰 na patelni臋 lub uzupe艂ni膰 w ten spos贸b foremk臋 do pieczenia tarty, 艂膮cz膮c wybrane sk艂adniki. Zwykle oznacza to, 偶e musisz wzi膮膰 miseczk臋, wbi膰 okre艣lon膮 ilo艣膰 bia艂ek wraz z 偶贸艂tkami i zbe艂ta膰 ca艂o艣膰, a偶 do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Jak to zrobi膰? Zadbaj przede wszystkim o:- odpowiednio du偶e naczynie, aby gwa艂towne ubijanie nie wychlapa艂o zawarto艣ci,
- czas mieszania, dop贸ki nie uzyskasz r贸wnego napowietrzenia (艂atwo poznasz ten moment po obecno艣ci du偶ej ilo艣ci p臋cherzyk贸w powietrza),
- wyb贸r 艣wie偶ych jajek oraz wbicie ich w taki spos贸b, aby do miski nie wpad艂y kawa艂ki skorupki,
- dodanie do ubijanych jajek przypraw (w przypadku robienia omletu lub wype艂nienia tarty), poniewa偶 dzi臋ki temu r贸wnomiernie wzbogacisz smak po艂膮czonych bia艂ek i 偶贸艂tek,
- je艣li przepis wymaga po艂膮czeni ubitego jajka z tartym serem, to najpierw zbe艂taj je, a dopiero potem dodawaj reszt臋 sk艂adnik贸w, kt贸re w przeciwnym razie utrudni艂yby ci mieszanie.
Jak ubi膰 sztywn膮 pian臋 z bia艂ek?
Piana z bia艂ek to wa偶ny sk艂adnik wielu deser贸w. Je艣li zrobisz to dobrze, mo偶esz p贸藕niej upiec nawet domow膮 bez臋 lub bezowe rozetki do dekoracji tortu. Jak j膮 ubi膰? Jakie s膮 najwa偶niejsze zasady, a czego pod 偶adnym pozorem nie nale偶y w贸wczas robi膰? Jak utrwali膰 pian臋 z bia艂ek i nada膰 jej odpowiedni膮 sztywno艣膰? Skorzystaj z naszych sprawdzonych porad!- 艢wie偶e jajka utrudniaj膮 ubijanie piany z ich bia艂ek. O wiele 艂atwiej osi膮gniesz odpowiedni efekt, wybieraj膮c takie, kt贸re maj膮 ju偶 kilka dni (najlepiej co najmniej tydzie艅).
- Aby bia艂ka dobrze si臋 ubi艂y, musz膮 by膰 sch艂odzone, wi臋c ubijaj je bezpo艣rednio po wyj臋ciu z lod贸wki.
- Wa偶na jest czysto艣膰 naczynia wybranego do ubijania piany z bia艂ek, a wi臋c miska nie mo偶e by膰 ani mokra, ani zabrudzona t艂uszczem.
- Dok艂adnie oddziel 偶贸艂tka od bia艂ek (t艂uszcze znajduj膮ce si臋 w 偶贸艂tku sprawiaj膮, 偶e p臋cherzyki powietrza w napowietrzanym bia艂ku staj膮 si臋 nietrwa艂e).
- Przed ubijaniem dodaj do surowych bia艂ek odrobin臋 soli.
- Trwa艂y efekt ubijania da ci sok z cytryny (w po艂owie pracy dodaj do miski ¼ 艂y偶eczki na ka偶de dwa bia艂ka).
- Zbyt d艂ugie ubijanie mo偶e zaprzepa艣ci膰 efekt twojej pracy, a wi臋c uwa偶nie wypatruj momentu, gdy piana stanie si臋 sztywna i nie b臋dzie w stanie wyp艂yn膮膰 samodzielnie z miski.
- Je艣li nie masz pod r臋k膮 miksera z ko艅c贸wkami do ubijania bia艂ek, skorzystaj ze specjalnych przybor贸w – trzepaczki lub r贸zgi kuchennej.
- Zawsze ubijaj bia艂ka bezpo艣rednio przed u偶yciem.
- Tworzenie piany z bia艂ek u艂atwi膮 ci miski metalowe i szklane (te z tworzywa sztucznego sprawiaj膮, 偶e czynno艣膰 ta wymaga o wiele wi臋cej wysi艂ku).
Czym ubija膰 jajka, czyli co wybra膰?
Je艣li musisz i masz czas, mo偶esz to zrobi膰 nawet widelcem obiadowym. W ten spos贸b ca艂kiem dobrze mo偶na zbe艂ta膰 kilka jajek na jajecznic臋, omlet lub aby zrobi膰 jajeczne babeczki z broku艂em, szynk膮, cebulk膮, a nawet z pieczarkami. Masz jednak wyb贸r. Ceni膮c sobie wygod臋 ubijania jajek, warto zaopatrzy膰 domow膮 w kuchni臋 w produkt dedykowany temu zadaniu. Jaki? Koniecznie zapoznaj si臋 z mo偶liwo艣ciami:- trzepaczki do jajek z kulkami (idealnie rozbija zbrylone przyprawy w ubijanym jajku i bardzo szybko 艂膮czy ze sob膮 bia艂ko i 偶贸艂tko),
- r贸zgi kuchennej (najbardziej efektywny i r臋czny pomocnik w uzyskaniu wysokiego poziomu napowietrzenia jajek lub dok艂adnej zamianie bia艂ek w sztywn膮 pian臋),
- firlejki lub m膮tewki (klasyczny spos贸b na stworzenie bazy do omlet贸w – po艂膮czenie jajek i przypraw),
- ubijakami drewnianymi, ze stali nierdzewnej oraz wyko艅czonymi silikonem (szeroki wyb贸r praktycznych akcesori贸w, kt贸re dopasujesz do stylu domowej kuchni).
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej