Jak zrobić krem do tortu? Różne sprawdzone przepisy na masy do tortów!

Porady 29.04.2021

Tort to mniej lub bardziej udekorowane ciasto deserowe. Zazwyczaj robi się torty biszkoptowe, choć nie wolno zapomnieć o tych bezowych. Czasem mają polewę, innym razem masę cukrową. Przede wszystkim robi się jednak torty tynkowane, bo jak tort to również pyszna masa do tortów. Przepisów na to jest bardzo dużo, więc postaramy się zdradzić ci… wszystkie najważniejsze. Zaszalejmy! W końcu decydując się na zrobienie pysznego tortu, nie ma miejsca na półśrodki. Krem musi być wybory i w twoim ulubionym smaku. Wybierz więc coś dla siebie i dowiedz się, jak zrobić prostą, lekką, a nawet angielską masę do tortu!


Prosty krem do tortu – przepis

To twój pierwszy tort? Masz mało czasu? Wypróbuj zatem recepturę na prostą masę do tortów z zaledwie kilku składników. Wszystko przygotujesz w ciągu paru chwil i z pomocą domowego miksera. Potem wystarczy przemyśleć dodatki i nikt nie pozna, że całość została zrobiona w mgnieniu oka. Tortem z takim kremem sprawisz sobie i komuś dużą przyjemność. Pasują do niego niemal wszystkie owoce, orzechy, rodzaje czekolady oraz konfitury. Co to za masa do tortu? Klasyczna bita śmietana z odrobiną żelatyny do kremów tortowych. Oczywiście na słodko. Możesz dodać do niej dowolny aromat lub barwnik spożywczy. Wystarczy krok po kroku realizować następujące wskazówki:
 
  • Upewnij się, że śmietana jest dobrze schłodzona (powinna spędzić całą noc w lodówce)
  • Wlej do miski minimum 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • Uruchom mikser, włącz największe obroty i ubijaj ją, aż stanie się gęsta
  • Pod koniec dodaj łyżkę lub dwie cukru pudru i fix do śmietany, aby zapewnić jej trwałość (wmieszaj w śmietanę na średnich obrotach miksera)
  • Jeśli chcesz, wmieszaj również kilka kropel aromatu do ciast, a następnie po prostu zacznij smarować blaty tortu biszkoptowego lub bezowego prostym kremem domowym z bitej śmietany
 


Lekki krem do tortu – jak zrobić?

Słodki krem z bitej śmietany jest pyszny i prosty, ale może też okazać się ciężki. Gdy robienie tortu przypada na środek lata lub cudowną pogodę za oknem, wszyscy marzą raczej o lekkim deserze i orzeźwieniu. Taka właśnie jest cytrynowa masa do tortów zrobiona domowym sposobem. Przepis na nią nie jest skomplikowany. Efekt będzie puszysty jak pianka lub chmurka. Zresztą nie koniecznie musi to być cytrynowy krem do tortu, ogranicza cię bowiem… ulubiony smak i kolor galaretki! Aby zrobić lekką masę tortową, potrzebujesz następujących składników: 200 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%, 50 ml wrzątku oraz 1 opakowanie jakiejkolwiek galaretki. Jeśli potrzebujesz więcej lekkiego kremu do tortów, po prostu zwiększ proporcje np. mnożąc razy dwa lub trzy. Tort przecież ma kilka pięter. Każde może być lekkie, w innym smaku oraz mieć inny kolor. Wystarczy, że robiąc tortową masę:
 
  • Ubijesz na sztywno śmietanę mikserem
  • W szklance dokładnie wymieszasz opakowanie galaretki z 50 ml wrzątku
  • Przestudzisz galaretkę do momentu, gdy będzie lekko ciepła
  • Dodasz rozpuszczoną galaretkę do ubitej śmietany i wmieszasz ją mikserem lub z pomocą rózgi kuchennej
 
*UWAGA*
Gdyby temperatura galaretki była zbyt duża, śmietana może stać się wodnista. Przerwij wówczas mieszanie i wstaw miskę z lekkim kremem do tortu na kilka do kilkunastu minut do lodówki. Po tym czasie masa powinna dać się już bez problemu ubić w kilka chwil.
 


Krem z mascarpone – śmietankowy krem do dekoracji tortu

Taka masa do tortu walentynkowego i nie tylko to absolutna klasyka wypieków i deserów. Krem śmietankowy idealnie komponuje się nie tylko ze wszystkimi owocami, ale również kawałkami czekolady, konfiturą o dowolnym smaku, czy bakaliami. Można go zrobić po prostu ze śmietany, ale… wówczas nie będzie tak kremowy. Zamiast więc stabilizować jego puszystość fixem z żelatyną, użyj serka mascarpone. Jaki jest przepis na śmietankową masę tortową z jego dodatkiem? W jakich proporcjach połączyć składniki? Krem z mascarpone o smaku śmietankowym, którym udekorujesz swój tort najłatwiej zrobić według poniższej receptury:
 
  • Przygotuj sobie zimną śmietanę 36% i serek mascarpone (również schłodzony) w takiej samej ilości (np. 250 g każdego)
  • Aby sprawić, żeby krem śmietankowy z mascarpone do tortów był słodki, uszykuj 1 lub 2 łyżki cukru pudru (po dodaniu i wmieszaniu pierwszej sprawdź, czy twoim kubkom smakowym potrzeba więcej słodyczy)
  • Najpierw ubij śmietanę do momentu, gdy będzie sztywna
  • Następnie zmniejsz obroty do minimum i dodając po łyżce serka mascarpone połącz dokładnie oba składniki w misce miksera
  • Wraz z ostatnią łyżką mascarpone dodaj cukier puder (po chwili mieszania otrzymasz puszysty domowy krem śmietankowy do tortu z mascarpone)
 


Masy do tortów – pomysły Tadar.pl

W robieniu kremów do tortów biszkoptowych i bezowych nie ma nic trudnego. Jeśli masz w kuchni mikser, to wszystko zrobisz również bardzo sprawnie. Każdy smak możesz uzyskać na kilka sposobów. Najczęściej jako bazę używamy śmietankową masę z mascarpone, gdyż bardzo łatwo przerobić ją np. na krem truskawkowy, cytrynowy, a nawet taki o smaku masła orzechowego. Jakie przepisy warto jeszcze poznać? Jaką techniką można jeszcze uzyskać pyszny krem do tortów? Mamy kilka pomysłów, a nawet trochę więcej. Grunt to różnorodność. W sklepie internetowym Tadar.pl znajdziesz wszystko, czego możesz potrzebować do zrobienia dowolnego smaku i rodzaju masy tortowej do dekoracji wypieków lub deserów!
 



Krem budyniowy

  1. Przygotuj sobie 250 ml mleka, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka, łyżeczkę cukru wanilinowego, 100 g cukru, 20 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej.
     
  2. Zacznij od zagotowania połowy szklanki mleka z cukrem.
     
  3. W innym naczyniu wymieszaj pozostałe mleko ze skrobią lub mąka ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz żółtkami – następnie dodaj do gotującego się mleka.
     
  4. Intensywnie mieszaj całość trzepaczką na małym ogniu, aby nie powstały grudki.
     
  5. Gotuj masę budyniową przez ok. 1 minutę (nie przestawaj mieszać!) do momentu aż będzie gęsta.
     
  6. Zdejmij naczynie z domowym budyniem z kuchenki i odstaw do ostygnięcia kładąc bezpośrednio na wierzch budyniu folię spożywczą (dzięki temu nie wytworzy się kożuch).
     
  7. W tym czasie utrzyj miękkie masło na puszystą i jasną masę.
     
  8. Kiedy zarówno masa budyniowa jak i masło będą miały temperaturę pokojową, połącz je stopniowo mikserem, dodając zimny budyń do masła (rób to po jednej łyżce i mieszaj tylko do momentu, aż wszystko się połączy, gdyż zbyt długie miksowanie może zwarzyć krem budyniowy do tortów).
 



Krem maślany – przepis

  1. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieraj mikserem (średnia prędkość obrotów) przez 6-10 minut, aż nie stanie się jasne i puszyste.
     
  2. Zacznij dodawać stopniowo do masła cukier puder (w sumie ok. 350-400 g) przesiewając go przez sito.
     
  3. Całość miksuj kilka minut, a następnie dodaj 2 lub 3 łyżki mleka (ostatnią dodaj tylko wtedy, gdy krem nadal jest bardzo gesty, gdyż mleko ma za zadanie rozrzedzić go i ułatwić późniejsze nakładanie masy na tort).
     
  4. Jeśli chcesz, to teraz jest czas, aby dodać do maślanego kremu tortowego wybrany barwnik spożywczy lub/oraz aromat.
 
*UWAGA*
Jeśli barwnik jest płynny, do dodaj go do kremu maślanego na torty, zanim wlejesz 2-3 łyżek mleka. Inaczej krem może zrobić się zbyt rzadki.
 



Krem czekoladowy

  1. Posiekaj drobno jedną wybraną czekoladę (białą 200 g, mleczną 150 g, gorzką min. 50% kakao ok. 100-125 g) i przełóż ją do dużej miski.
     
  2. W rondelku, garnku, czy też dużym kubku emaliowanym zagotuj 250 ml śmietany 30% lub 36 %.
     
  3. Gorącą śmietaną zalej posiekaną czekoladę, poczekaj minutę lub dwie i wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji i całkowitego rozpuszczenia czekolady.
     
  4. Miskę odstaw do ostygnięcia, a gdy masa będzie zimna, włóż ją do lodówki na minimum 6 godzin, aby dodatkowo zgęstniała.
     
  5. Po tym czasie dodawaj partiami schłodzony serek mascarpone (250 g) miksując całość na gładko. Jeśli w przepisie została użyta gorzka czekolada, wsyp także 2 łyżki cukru pudru.
     
  6. Przerwij miksowanie, gdy tylko czekoladowy krem do tortów i deserów stanie się gęsty, inaczej się zwarzy.
 



Krem kokosowy – jak zrobić?

  1. Do rondla wlej 530 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, a następnie dodaj 6 żółtek, 250 g miękkiego masła i 300-400 g cukru – składniki wymieszaj trzepaczką lub rózgą kuchenną.
     
  2. Włącz palnik i gotuj całość przez ok. pół godziny na małym ogniu, często mieszając – do momentu aż masa zgęstnieje.
     
  3. W tym czasie posiekaj 200 g orzechów pekan i dodaj je, gdy masa będzie już gęsta.
     
  4. Wrzuć do rondelka z kremem do dekoracji domowych tortów również 400 g wiórków kokosowych (niesłodzonych).
     
  5. Wymieszaj, przestudź i wstaw do lodówki, gdyż kokosowa masa tortowa musi już tylko zgęstnieć, zanim nałożysz ją na blaty tortu biszkoptowego, bezowego lub po prostu do pucharków z owocami.
 



Krem orzechowy – pistacjowy

  1. Aby zrobić krem orzechowy do tortu na bazie pistacji potrzebujesz: zimne mleko (110 ml), zmielone pistacje (125 g), miękkie masło (120 g) oraz cukier puder 80-90 g.
     
  2. Na początku podgrzej mleko z cukrem, aż do zagotowania.
     
  3. Potem dodaj do naczynia zmielone pistacje.
     
  4. Wymieszaj i gotuj, aż baza orzechowej masy tortowej zacznie gęstnieć.
     
  5. Zdejmij z kuchenki naczynie i przestudź.
     
  6. W osobnej misce utrzyj masło na puszystą i jasną masę (ok. 10 minut).
     
  7. Wystudzoną masę orzechową dodawaj do utartego masła po jednej łyżce, miksując na średnich obrotach.
     
  8. Przerwij łączenie składników, gdy tylko pistacjowy krem do tortu stanie się jednolity.
     
  9. Miskę z kremem włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie mieszaj masę co 5 minut, aby równomiernie się schłodziła i zgęstniała.
 



Krem malinowy – sprawdzony przepis

  1. Ubij 500 ml śmietany kremówki 30-36%.
     
  2. W 100 ml gorącej wody rozpuść dokładnie galaretkę malinową (1 opakowanie).
     
  3. Maliny przekształć w purée, gotując je do zgęstnienia.
     
  4. Pestki z malinowego purée do tortów możesz oddzielić, przesączając zagotowane owoce przez sito kuchenne o drobnych oczkach.
     
  5. Wymieszaj purée z owoców z rozpuszczoną galaretką, a następnie przestudź do temperatury pokojowej.
     
  6. Chłodne purée malinowe z galaretką dodawaj do ubitej śmietany po 1 do 2 łyżek i mieszaj na wolnych obrotach.
     
  7. Jeśli układasz tort z użyciem rantu, możesz od razu smarować kremem malinowym do tortów. W przeciwnym razie wstaw całość do lodówki do momentu, aż nieco zgęstnieje.
 



Krem angielski

  1. Zagotuj 250 ml mleka 3,2 % z 1 łyżką cukru wanilinowego lub 1 łyżeczką pasty waniliowej.
     
  2. Dobrze schłodź głęboką miskę w lodówce lub zamrażalniku.
     
  3. W osobnym naczyniu ubij 4 żółtka (w temperaturze pokojowej) z 2-3 łyżkami cukru.
     
  4. Wlewaj stopniowo ciepłe mleko do utartych z cukrem żółtek, mieszając całość intensywnie i dokładnie, aż składniki dobrze się połączą.
     
  5. Rzadki krem przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, redukując masę, aż do zgęstnienia (ok. 3 minuty, gdyż nie może być gorąca, ani się zagotować, gdyż wówczas jajka się zetną).
     
  6. Przelej angielski krem tortowy i deserowy do dobrze schłodzonej miski i odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki, aby nieco zgęstniał.
 



Krem jogurtowy… z białą czekoladą!

  1. Przygotuj 3 składniki: średnio gęsty jogurt naturalny (400 ml), białą czekoladę (200 g), bitą śmietanę w proszku (1 opakowanie, np. typu Śnieżka).
     
  2. Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
     
  3. Odstaw naczynie z białą czekoladą do wystudzenia.
     
  4. Lekko ciepłą czekoladę wlewaj powoli do miski z jogurtem naturalnym, łącząc mikserem lub rózgą kuchenną.
     
  5. Dodaj bitą śmietanę w proszku i dokładnie wymieszaj całość.
     
  6. Używaj od razu lub włóż do lodówki, aby jogurtowa masa do dekoracji tortu zgęstniała i ustabilizowała się jej puszysta struktura.
 



Krem bananowy – pyszny i delikatny

  1. Zblenduj na gładko 2 dojrzałe banany (wówczas są najsłodsze i najbardziej aromatyczne).
     
  2. Do zmiksowanego banana dodaj 250 g sera mascarpone i ponownie włącz blender, by składniki bazy na masę do torów i deserów się połączyły.
     
  3. Ubij 250 ml śmietany 30% razem z 50 g cukru pudru.
     
  4. Wmiksuj do ubitej śmietany serek bananowy dodając go stopniowo po 1 łyżce (mieszaj powoli i tylko do momentu, aż równomiernie połączą się wszystkie produkty).
     
  5. Masa powinna być gęsta, więc można od razu aplikować ją na tort lub inne wypieki (np. babeczki) z pomocą rękawa cukierniczego lub cukierniczej szprycy.
 



Krem chałwowy – przepis domowy

  1. Chałwową masę do przekładania tortu biszkoptowego lub bezowego przygotujesz z: śmietany kremówki 30% (500 ml), chałwy waniliowej (100 g), żelatyny (2 łyżeczki), mocnej esencji kawy (60 ml).
     
  2. W pierwszej kolejności ubij na sztywno śmietanę.
     
  3. Pokrusz drobno chałwę i wmieszaj ją w śmietanę.
     
  4. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody (odstaw na 10 minut).
     
  5. Zaparz mocną, gorącą kawę i połącz ją dokładnie z nasączoną żelatyną (jeśli trzeba, podgrzej, ale nie dopuść, aby się zagotowała).
     
  6. Szybko ostudź kawę z żelatyną, zanurzając kubek z nią w misce z zimną wodą i cały czas mieszając.
     
  7. Powoli wlewaj kawę z żelatyną do bazy kremu chałwowego ze śmietany, wolno miksując tylko do momentu, aż masa na torty stanie się jednolita i gładka.
 
*WSKAZÓWKA OD TADAR.PL*
Chałwowy smak kremu do dekoracji wypieków najlepiej łączyć z konfiturami, dżemami, frużelinami i całymi owocami wiśni. Masa tortowa dedykowana przede wszystkim do przekładania i smarowania kakaowego biszkoptu.
 



Krem z kaszy manny do tortów – jak zrobić?

  1. Tani i łatwy krem z kaszy manny zacznij przygotowywać od zagotowania 3 szklanek mleka z ½ szklanki cukru.
     
  2. Do gorącego mleka wsyp 6 łyżek kaszy manny cały czas mieszając – do czasu zgęstnienia.
     
  3. Zestaw naczynie z kaszką z kuchenki i wystudź zawartość.
     
  4. Z 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej utrzyj puszystą i lekką masę.
     
  5. Do puchu maślanego dodawaj po jednej łyżce kaszki manny, cały czas wolno mieszając.
     
  6. Na koniec wmieszaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (możesz dodać go również do gotowanego na początku mleka, wówczas aromat będzie lepiej wyczuwalny i równomiernie wsiąknie w domową masę do tortów z kaszy manny).