Maliny w diecie – dlaczego warto i co z nich zrobić?

Porady 1.04.2020

Z malinami można zrobić naprawdę wiele pysznych deserów i dań. Są to owoce, które świetnie czują się jako główna atrakcja posiłku lub wyrazisty dodatek nadający charakteru nawet najprostszym ciastom na ciepło i zimno. W spiżarni warto mieć również malinowe konfitury i soki. Nigdy nie wiadomo, kiedy właśnie takie przetwory, w których zamknięty jest wakacyjny smak beztroski, przydadzą się do stworzenia czegoś apetycznego i wyjątkowego dla bliskich ci osób. Wystarczy dobry pomysł.


Maliny – poznaj ich wartość!

Maliny to istna kopalnia mikroelementów, które sprawią, że twoje ciało stanie się zdrowsze. Warto wiedzieć między innymi, że mają w sobie sporo wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Jeśli szukasz deserowego źródła witamin z grupy B, C i E to również znajdziesz je w tych soczystych i aromatycznych owocach. Ich indeks glikemiczny jest niższy niż truskawek, a więc równie swobodnie można wprowadzić je do diety diabetyków. Zapewne zainteresują cię również malinowe właściwości przeciwgorączkowe (choremu warto podać sok z malin), zwalczające dolegliwości żołądkowe, łagodzące bóle menstruacyjne (napar z liści malin), a także przeciwnowotworowe.


Malinowe codzienne sukcesy – prosto i smacznie!

Lato w pełni, a więc i okazji do zakupu świeżych malin nie brakuje. To najlepszy czas na delektowanie się ich głębokim smakiem. Czego jeszcze potrzebujesz, aby były to smakowite chwile? Z całą pewnością w twojej kuchni przyda się patelnia do naleśników, które potem uzupełnisz malinową konfiturą, bitą śmietaną, płynną czekoladą, a nawet posiekanymi orzeszkami pinii. W tortownicy możesz zrobić sernik na zimno z galaretką morelową i kawałkami malin. Foremka do tarty z wyjmowanym dnem przyda ci się, gdy zdobędziesz przepis na kruchą tartę czekoladową z kremem malinowym. Zrób też ciasto drożdżowe, uformuj z niego kilka drożdżówek nadziewanych malinową konfiturą, a po upieczeniu polej odrobiną lukru cytrynowego. W rondelku zrobisz natomiast szybki budyń jaglany z malin – oto przepis:
 
  • Wsyp pół szklanki kaszy jaglanej do sitka i opłucz
  • Do rondelka wlej ok. 500 ml mleka, dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem (15 minut od momentu zagotowania)
  • Zawartość rondelka przełóż do blendera kielichowego, dodaj pół szklanki malin, 2-3 łyżki malinowego soku i miksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji
  • Przełóż do miseczek i ozdób owocami (proporcje wystarczą ci na porcję dla dwojga)
     


Co jeszcze z malin? Odważne i klasyczne inspiracje

Najprostsza będzie zapewne owsianka na mleku kokosowym i z dodatkiem erytrolu. Maliny idealnie skomponują się wówczas z resztą składników. Charakteru owsianki nada także dodatek soku pomarańczowego lub syropu klonowego. Malinowe śniadanie możesz ubarwić również koktajlem owocowym – połącz mleko owsiane, maliny i brzoskwinie (dosłodź według uznania). Jeśli natomiast chcesz czegoś bardziej wytrawnego i po głowie chodzi ci chęć zaskoczenia bliskich obiadem z dodatkiem malin, to spróbuj:
- sałatki z kurkami, malinami, rukolą, serem kozim, boczkiem, czosnkiem, parmezanem i rozmarynem,
- łososia pieczonego w panierce z płatków migdałów, podanego na komosie ryżowej i z dodatkiem sosu malinowego na białym winie i miodzie,
- piersi z kaczki z sosem na bazie malin, czerwonego wina wytrawnego oraz przyprawy piernikowej.