Maliny w diecie – dlaczego warto i co z nich zrobić?

Maliny – poznaj ich wartość!
Maliny to istna kopalnia mikroelementów, które sprawią, że twoje ciało stanie się zdrowsze. Warto wiedzieć między innymi, że mają w sobie sporo wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Jeśli szukasz deserowego źródła witamin z grupy B, C i E to również znajdziesz je w tych soczystych i aromatycznych owocach. Ich indeks glikemiczny jest niższy niż truskawek, a więc równie swobodnie można wprowadzić je do diety diabetyków. Zapewne zainteresują cię również malinowe właściwości przeciwgorączkowe (choremu warto podać sok z malin), zwalczające dolegliwości żołądkowe, łagodzące bóle menstruacyjne (napar z liści malin), a także przeciwnowotworowe.
Malinowe codzienne sukcesy – prosto i smacznie!
Lato w pełni, a więc i okazji do zakupu świeżych malin nie brakuje. To najlepszy czas na delektowanie się ich głębokim smakiem. Czego jeszcze potrzebujesz, aby były to smakowite chwile? Z całą pewnością w twojej kuchni przyda się patelnia do naleśników, które potem uzupełnisz malinową konfiturą, bitą śmietaną, płynną czekoladą, a nawet posiekanymi orzeszkami pinii. W tortownicy możesz zrobić sernik na zimno z galaretką morelową i kawałkami malin. Foremka do tarty z wyjmowanym dnem przyda ci się, gdy zdobędziesz przepis na kruchą tartę czekoladową z kremem malinowym. Zrób też ciasto drożdżowe, uformuj z niego kilka drożdżówek nadziewanych malinową konfiturą, a po upieczeniu polej odrobiną lukru cytrynowego. W rondelku zrobisz natomiast szybki budyń jaglany z malin – oto przepis:- Wsyp pół szklanki kaszy jaglanej do sitka i opłucz
- Do rondelka wlej ok. 500 ml mleka, dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem (15 minut od momentu zagotowania)
- Zawartość rondelka przełóż do blendera kielichowego, dodaj pół szklanki malin, 2-3 łyżki malinowego soku i miksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji
- Przełóż do miseczek i ozdób owocami (proporcje wystarczą ci na porcję dla dwojga)
Co jeszcze z malin? Odważne i klasyczne inspiracje
Najprostsza będzie zapewne owsianka na mleku kokosowym i z dodatkiem erytrolu. Maliny idealnie skomponują się wówczas z resztą składników. Charakteru owsianki nada także dodatek soku pomarańczowego lub syropu klonowego. Malinowe śniadanie możesz ubarwić również koktajlem owocowym – połącz mleko owsiane, maliny i brzoskwinie (dosłodź według uznania). Jeśli natomiast chcesz czegoś bardziej wytrawnego i po głowie chodzi ci chęć zaskoczenia bliskich obiadem z dodatkiem malin, to spróbuj:- sałatki z kurkami, malinami, rukolą, serem kozim, boczkiem, czosnkiem, parmezanem i rozmarynem,
- łososia pieczonego w panierce z płatków migdałów, podanego na komosie ryżowej i z dodatkiem sosu malinowego na białym winie i miodzie,
- piersi z kaczki z sosem na bazie malin, czerwonego wina wytrawnego oraz przyprawy piernikowej.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej