Pięć pomysłów na smaczną, domową herbatę

Porady 14.10.2019

Zastanawiasz się czym, zamiast cukru, można posłodzić herbatę i jednocześnie uzyskać ciekawy smak? Oto pięć naszych odważnych propozycji. O każdej z nich można powiedzieć, że to dobra herbata (w naszym odczuciu wręcz wyśmienita)!

Herbata na jesień – ciepło i głęboki smak!

Potrzebujesz jedynie czterech składników oraz ulubionego kubka lub filiżanki. Do parzenia możesz natomiast wykorzystać dzbanek z zaparzaczem – dla wygody oraz dokładnego wydobycia esencji smaku. Przygotuj więc sobie 4 łyżeczki czarnej herbaty, 4 łyżeczki wiórków kokosowych, szklankę mleka i dwie laski wanilii (proporcje na 1 litr herbaty). Herbatę, laski wanilii oraz wiórki kokosowe umieść w zaparzaczu i zalej całość 750 ml wrzątku. Parz przez 5 minut. W tym czasie mleko – 250 ml – wlej do rondelka lub ulubionego kubka emaliowanego i podgrzej, ale nie gotuj. Gdy już będzie ciepłe, masz dwie możliwości: wlać je do dzbanka lub przelać do mlecznika, aby każdy mógł uzupełnić sobie filiżankę w proporcjach, które najbardziej mu odpowiadają. Idealna receptura na jesienne popołudnie!
 

Jaka herbata najlepsza? Receptura, która cię nie zawiedzie!

Oto przyjaciółka każdego, kto jesienne wieczory lubi spędzać z książką w dłoni. Jej przyjemny aromat wypełni cały dom i rozwieje jesienną chandrę. Natomiast smak ukoi twoje zmysły i sprawi, że z przyjemnością oddasz się błogim chwilom, siedząc w fotelu i tuląc polarowy koc. Podziel się więc tym przepisem z kimś bliskim (proporcje na dwie szklanki / dwa kubki). Bazą będzie tu delikatna, czarna herbata – wystarczą dwie lub trzy łyżeczki. Zanim zaczniesz ją parzyć, dodaj również gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu. Po pięciu minutach możesz dodać (już w szklance) kilka cienkich plasterków jabłka oraz po pół garści suszonej żurawiny na kubek. Zaczekaj jeszcze 2 minuty. Jeśli po tym czasie smak jest dla ciebie za mało słodki, dodaj miód wedle uznania (ważne, aby nie dodawać go do wrzątku, gdyż wówczas jego właściwości zostają zneutralizowane przez wysoką temperaturę). Sukces i dobry humor na resztę wieczoru gwarantowane!
 

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Lubisz aromat rozmarynu? A czy wiesz, że składnik ten pozytywnie wpływa na twój układ odpornościowy, trawienie, a nawet łagodzi bóle stawów? Przyszła więc pora, aby zrobić dziś herbatę rozmarynową (oczywiście z imbirem, tak jak obiecaliśmy!). Cztery do pięciu gałązek rozmarynu oraz pokrojony w plasterki imbir zalej 750 ml wrzątku. Po około 5 minutach parzenia pod przykryciem wyjmij liście i dodaj łyżkę miodu. Przyjemnie będzie spróbować, co kryje się za tym głębokim aromatem. Weź więc dzbanek z herbatą do jadalni, wyciągnij porcelanowe filiżanki i… zaczekaj jeszcze chwilę. Szybko wróć do kuchni. Wyciągnij ze spiżarni sok z malin, zrobiony latem i dodaj do herbaty ok. 7 łyżek. Wrzuć do środka również ze 3 plasterki grejpfruta i dwie szczypty kolorowego pieprzu. Tak, teraz wszystko gotowe. Zanim rozłożysz serwis kawowy, zapachy i smaki pięknie zaprzyjaźnią się za żaroodpornym szkłem. Przelej więc zawartość do filiżanek i uzupełnij spotkanie z przyjaciółmi talerzem domowych ciastek owsianych.
 

Jaka herbata na odchudzanie? Pyszny przepis!

Dla niektórych odpowiedzią na pytanie „jaka herbata jest najlepsza?” będzie oczywiście herbata na odchudzanie. My jednak skupiamy się również na ciekawym smaku tego popularnego napoju, więc pozwól, że przedstawimy ci chińską odmianę milk oolong. Jak już sama nazwa wskazuje, gatunek ten ma mleczny smak. Tak delikatna baza to wymarzona okazja dla kilku subtelnych dodatków. Zaparz więc sobie cały dzbanek, a jeśli nie zakochasz się w podstawowej wersji, dodaj do niej np. płatki karmelu, odrobinę masła lub laskę wanilii. Efekt będzie delikatny, ale odczuwalny, gdyż pogłębi twoje doznania. Poza tym wspomniany napój wspomaga metabolizm, więc w połączeniu z aktywnością fizyczną możesz szybciej zredukować tkankę tłuszczową.
 

Szerbet z zielonej herbaty.

W wersji pitej w Turcji, skąd pochodzi szerbet, używa się czarnej herbaty. Jeśli jednak zamienisz ją na zieloną, uzyskasz jeszcze ciekawszy efekt. Czasem, gdy jesienne wieczory spędzone w cieple kaloryferów zaczynają rozleniwiać twoje ciało, warto sięgnąć po trochę smacznego orzeźwienia. Taki właśnie jest szerbet – dobra herbata, na którą przepis znajdziesz poniżej. Przygotuj sobie ładne szklanki oraz litrowy, szklany dzbanek.

 

SKŁADNIKI:

- 4 łyżeczki zielonej herbaty
- 1000 ml chłodnej wody
- 40 ml syropu z dzikiej róży
- 15 ml wody różanej
- jedna, duża cytryna
- kilka listków mięty


JAK ZROBIĆ?

1. Zaparz esencję z zielonej herbaty według opisu na jej opakowaniu, następnie wyjmij rozmokłe liście i pozostaw całość do całkowitego ostygnięcia.

2. Wyciśnij całą cytrynę i wlej jej sok do dzbanka razem z syropem z dzikiej róży.

3. Do chłodnej wody dolej wodę różaną, zmieszaj i wlej do dzbanka.

4. Na koniec dodaj ostudzoną, zieloną herbatę. Możesz też wrzucić do środka lód, aby dodatkowo schłodzić szerbet. Liście mięty idealnie podkreślą jego smak na zasadzie kontrastu.
 
 

Czym można posłodzić herbatę?

Słodycz herbaty w wielu krajach jest czymś bardzo lubianym, dlatego wiele osób dosładza ten napój. W Polsce również lubimy korzystać z cukru w takich momentach. Na naszych stołach goszczą nie tylko mleczniki ze świeżą śmietaną, ale i ozdobne cukierniczki z porcelany NBC. Wiemy jednak, jak nadmiar cukru w diecie może wpłynąć na nasze zdrowie. Postaw więc na alternatywne metody słodzenia. Jakie? Spróbuj herbaty wzbogaconej o łyżeczkę:
- ksylitolu lub erytrolu (pierwsze to cukier brzozowy, a drugie to niskokaloryczny słodzik występujący również naturalnie w warzywach i owocach),
- miodu (nie dodawaj go tylko do wrzątku, aby nie utracił swojej magii i właściwości),
- syropu klonowego lub syropu z agawy,
- stewi (bezpiecznej dla cukrzyków),
- domowej konfitury wiśniowej, truskawkowej lub malinowej.