3 ciasta bez pieczenia – poznaj nasze przepisy

Porady 28.05.2020


Ciasto bez pieczenia z mascarpone

Dobre ciasto – nieważne czy wyszło z piekarnika, czy z twojej lodówki – zawsze musi mieć dobry spód. Dzięki niemu nie rozpadnie się podczas krojenia i będzie wyglądać apetycznie na talerzu. Wygląd deseru to przecież połowa doznań smakowych. Zrób więc ciasto bez pieczenia na biszkoptach, aby oszczędzić czas. To bardzo proste. Spód formy do pieczenia wykładasz biszkoptami. Następnie ubijasz śmietanę 30%, a gdy będzie już puszysta, dodajesz do niej serek mascarpone (200 g) i cukier puder (2 łyżki). Wszystko delikatnie mieszasz łyżką lub miksujesz i wykładasz na warstwę biszkoptu. U góry możesz ułożyć teraz borówki, plasterki bananów, truskawki, maliny i co tylko chcesz. Posyp wierzch również płatkami migdałów, posiekanymi pistacjami i wiórkami czekoladowymi. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa mascarpone stężała. Twoje pierwsze ciasto bez pieczenia gotowe. Spójrz, jak niewiele akcesoriów do pieczenia było potrzebne, aby je zrobić.


Tort jako ciasto bez pieczenia

Wiemy, co sobie teraz myślisz. Aby zrobić tort potrzebna będzie przecież okrągła blaszka do pieczenia zwana tortownicą, sprytny przepis, sporo akcesoriów do pieczenia ciast i… piekarnik. Chętnie pokarzemy ci więc nasz sposób na to jakże urodzinowe ciasto bez pieczenia. Nie odbiega smakiem od klasycznych tortów i wygląda równie apetycznie. Spróbuj na własnym przyjęciu, a zdmuchując świeczki, życz sobie więcej takich sprytnych przepisów.


 

SKŁADNIKI:

- biszkopty podłużne (ilość wedle rozmiaru tortownicy, na dwie warstwy)
- likier cytrynowy lub pomarańczowy (ok. 100 ml)
- śmietana kremówka 36% (700 ml)
- jogurt naturalny (300 g)
- cukier puder (7 łyżek)
- truskawki (ok. 700 g)
- ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
- woda


JAK ZROBIĆ TORT BEZ PIECZENIA?

1. Zacznij od pokrycia spodu formy do pieczenia podłużnymi biszkoptami. Następnie połącz 40 ml wody z 100 ml likieru. Użyj połowy do nasączenia biszkoptów na spodzie tortu.

2. W misce lub rondelku wymieszaj 23 g żelatyny z 200 ml wody. Odstaw na kwadrans do napęcznienia.

3. W międzyczasie zmiksuj w blenderze ok. 350-400 g truskawek (umytych, bez szypułek) do uzyskania konsystencji musu.

4. Napęczniałą żelatynę podgrzej do momentu rozpuszczenia (nie gotuj!). Następnie odstaw.

5. Ubij 400 ml śmietanki z łyżeczką ekstraktu z wanilii i 6 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj do niej jogurt naturalny i wymieszaj dokładnie składniki ręcznie.

6. Do miski ze śmietaną dodaj 2/3 musu truskawkowego. Wymieszaj. Resztę zblendowanych truskawek przełóż do żelatyny. Na koniec połącz żelatynę z truskawkami z kremem truskawkowym.

7. Krem możesz wstawić do lodówki na max. 15 minut. Sprawdzaj regularnie, czy nie zaczął tężeć. Gdy zrobi się już lekko sztywny, wyłóż połowę na nasączone biszkopty, pokrój kilka truskawek i ułóż je na wierzchu, a następnie zalej resztą kremu. Wyrównaj powierzchnię.

8. Ułóż drugą warstwę z podłużnych biszkoptów i nasącz ją mieszanką wody i likieru. Wstaw do lodówki na całą noc (minimum 5 godzin).

9. Wyjmij tort z lodówki. Ubij 300 ml kremówki z łyżką cukru pudru i łyżeczką ekstraktu z wanilii. Posmaruj wierzch tortu. Ozdób resztą truskawek. Tort-ciasto bez pieczenia jest już gotowe do podania.
 
 

Słodkie ciasto bez pieczenia

Wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Co to takiego? Oczywiście ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Możesz użyć dowolnej blachy do pieczenia. Na spód lądują oczywiście herbatniki – solidna podstawa ciasta jest bardzo ważna. Następnie posmaruj je cienko masą kajmakową i zalej słodkim budyniem. Włóż do lodówki, a gdy budyń zastygnie, powtórz cały proces. Układaj cienkie warstwy. Na koniec wyłóż trzeci poziom herbatników i szczodrze rozsmakuj na nim masę karmelową, kajmakową lub inną. Obsyp posiekanymi orzechami. Podawaj z dobrą kawą i widelczykami do ciasta. Ciasto bez pieczenia z herbatnikami na pewno skradnie twojej serce.