Widelczyki do ciasta – doskonały pomysł na prezent!

Osobno czy w zestawie sztućców? Widelczyki do ciasta
Zwykle w komplecie sztućców nie ma widelczyków do ciasta. Ten element nakrycia dołączany jest bardzo często do dużych zestawów pakowanych w walizkę. Wówczas otrzymujesz widelczyki do ciasta dla 12 osób. Taki wybór dobrze nadaje się np. jako prezent z okazji ślubu lub na parapetówkę. Duży zestaw sztućców – w tym widelczyki do ciasta – ma również tę zaletę, że łatwiej uzupełnisz z nim domową zmywarkę. Jeśli jednak ma to być drobny upominek, poszukaj samych widelczyków. Często możesz kupić je w kompletach dla 6 osób lub pojedynczo i w dowolnej ilości. To naprawdę elegancki prezent do kuchni – zwłaszcza srebrne widelczyki do ciasta z subtelnie tłoczonym wzorem pasującym do reszty zestawu domowych sztućców.
Jak ułożyć widelczyki do ciasta?
Ułożenie sztućców na stole jest ściśle określone przez zasady Savoir Vivre. Widelczyki do ciasta są jednymi z najmniejszych elementów, jakie obejmują te reguły, więc nie ma dla niego miejsca wśród podstawowych sztućców, które umieszcza się po prawej lub lewej stronie talerza. Gdzie zatem powinny leżeć widelczyki do ciasta? Na to pytanie można odpowiedzieć na dwa sposoby. Wiele zależy bowiem od wielkości i miejsca na stole. Przy dużej powierzchni blatu deserowe widelczyki powinny znaleźć się nad talerzem. Zwykle przy takim nakryciu towarzyszy im łyżeczka do herbaty. Co wtedy? Widelczyk powinien być wyżej niż łyżeczka, a jego rączka musi być skierowana w lewą stronę (łyżeczki w prawą). Co jednak, gdy stół jest mały, a zastawa i potrawy nie pozwalają na ułożenie sztućców poziomo nad talerzem? Wówczas widelczyki do ciasta powinny pojawić się dopiero wraz z deserem i po zabraniu talerzy obiadowych oraz innych sztućców.
Widelczyki do ciasta, czy może… łyżeczki?
W wielu domach ciasta, desery lodowe, torty i inne słodkości je się przy pomocy łyżeczek do herbaty. Czy jednak jest to dobra praktyka? Widelczyki do ciasta zostały stworzone z myślą o wygodnym krojeniu i nabieraniu wypieków. Jeśli jednak okazja nie jest oficjalna, to łyżeczki są dobrym rozwiązaniem. Nie masz widelczyków? Nikt raczej nie obrazi się za jedzenie tortu łyżeczką. To przede wszystkim kwestia elegancji i chęci pokazania dobrych manier. Jeśli więc wiesz, że ktoś, komu chcesz kupić taki prezent, dba o tego typu detale i czerpie przyjemność z dokładnego przygotowania zastawy deserowej, komplet widelczyków do ciasta sprawdzi się idealnie. Upewnij się tylko, że będzie pasował do projektu zestawu sztućców dla 6 lub 12 osób.Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej