Niesamowicie apetyczny sernik z mango. Ten przepis podbije Twoje serce!

Porady 29.04.2023

Przepis na sernik z mango – zadbaj o jako艣膰 produkt贸w

Sernik z mango to przepis na udany podwieczorek – idealnie kremowy, puszysty i s艂odki deser uprzyjemni ka偶de popo艂udnie. Jak w przypadku ka偶dego sernika, nie ma jasno okre艣lonej receptury na sernik mango, a ka偶dy cukiernik robi go wed艂ug w艂asnych proporcji. Sernik z mango sta艂 si臋 niezwykle popularny w ostatnich latach, gdy powr贸ci艂a moda na serniki o niekonwencjonalnych po艂膮czeniach smakowych. 

Do przyrz膮dzenia tego znakomitego ciasta potrzebne s膮 sk艂adniki najlepszej jako艣ci, poniewa偶 to od nich zale偶ny jest smak Twojego sernika. Je艣li zale偶y Ci na kremowym i puszystym serniku, koniecznie wybierz do pieczenia wysokiej jako艣ci t艂usty lub p贸艂t艂usty twar贸g i zmiel go na g艂adk膮 mas臋. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 sera na sernik z wiaderka, ale ten z kolei cz臋sto nie jest najwy偶szej jako艣ci. 

Najlepsze do sernik贸w s膮 jaja z wolnego wybiegu, kt贸re zawieraj膮 najwi臋cej substancji od偶ywczych, a ich smak zdecydowanie r贸偶ni si臋 od tych sklepowych tr贸jek. Zwr贸膰 uwag臋 tak偶e na jako艣膰 mango u偶ywanego do sernika – powinno by膰 ono dojrza艂e na tyle, by bez problemu sk贸rka odchodzi艂a od mi膮偶szu. Je艣li nie mo偶esz znale藕膰 w sklepie dojrza艂ego owocu mango, lepiej skorzystaj z pulpy (zamkni臋tego w puszce pur茅e z owocu). 

Sernik z mango mo偶na nie tylko wypieka膰 na blaszce do pieczenia, ale r贸wnie偶 przygotowa膰 na zimno. Wersja na zimno z pewno艣ci膮 przypadnie do gustu mniejszym domownikom. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak zrobi膰 wersj臋 na ch艂odno, koniecznie przeczytaj kolejny akapit.

Sernik z mango na zimno – sk艂adniki i przygotowanie

Sernik z mango na zimno znakomicie sprawdzi si臋 latem. Orze藕wiaj膮cy, owocowy deser przygotowuje si臋 dos艂ownie w kilka chwil. Sernik na zimno z mango najlepiej smakuje z galaretk膮, ale r贸wnie smaczny wychodzi z dodatkiem serka mascarpone. Zastanawiasz si臋, jak przygotowa膰 sernik na zimno z mango i mascarpone? Spieszymy z odpowiedzi膮! Podajemy nasz przepis na pyszny, s艂odki sernik z mango i mascarpone, kt贸ry pokochaj膮 wszyscy domownicy!

Sk艂adniki:

  • 250 g p贸艂t艂ustego twarogu, 
  • 330 g 艣mietany krem贸wki 30%,
  • 80 g cukru,
  • 2 mango,
  • 15 g 偶elatyny,
  • 230 g mascarpone,
  • 45 g galaretki mango,
  • 60 g biszkopt贸w,
  • 10 g mas艂a.

Akcesoria:

  • papier do pieczenia,
  • miarka kuchenna,
  • tortownica,
  • n贸偶,
  • mikser.

Przygotowanie:

Dno tortownicy posmaruj mas艂em, wy艂贸偶 papierem do pieczenia, a nast臋pnie ob艂贸偶 biszkoptami. Do misy miksera wrzu膰 twar贸g, wsyp cukier, dodaj mascarpone i zmiksuj na g艂adko. Mango obierz, oddziel od pestki i pokr贸j. Jedno zblenduj na pur茅e, a drugie dostaw do dekoracji. Pur茅e dodaj do masy serowej. W szklance rozpu艣膰 偶elatyn臋 z wod膮 (80 ml). Po wystudzeniu dodaj j膮 do masy serowej i wymieszaj. Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij i dodaj do masy serowej, a nast臋pnie ca艂o艣膰 wy艂贸偶 na biszkopty i wyr贸wnaj. 

Mango pokr贸j w plastry i udekoruj nim mas臋. Rozpu艣膰 galaretk臋 w gor膮cej wodzie (200 ml) i odstaw na 20 minut. Po up艂ywie wyznaczonego czasu polej galaretk膮 wierzch ciasta i schowaj je do lod贸wki na kilka godzin.

Sernik z mango pieczony – klasyczne ciasto z egzotycznym owocem

Pieczony sernik z mango to znakomity deser na szczeg贸lne okazje. Pieczony puszysty, owocowy, s艂odki sernik z pulp膮 mango przygotowuje si臋 niezwykle szybko. Zr贸b go razem z nami! 

Sk艂adniki:

  • 1 kg sera na sernik,
  • 30 g m膮czki ziemniaczanej,
  • 4 jaja,
  • 270 ml mleka zag臋szczonego,
  • 200 g 艣mietany 18%,
  • 600 g pulpy z mango,
  • szczypta soli,
  • 200 g owsianych ciastek,
  • 80 g roztopionego mas艂a.

Akcesoria:

  • tortownica,
  • kratka do studzenia,
  • mikser,
  • papier do pieczenia.

Przygotowanie:

Roztopione mas艂o po艂膮cz z pokruszonymi na miazg臋 ciasteczkami i prze艂贸偶 mas臋 na sp贸d tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni C na 5 minut i wyci膮gnij do ostygni臋cia. Zmiksuj twar贸g, a nast臋pnie dodaj po jednym jajku. Stopniowo dodawaj m膮k臋 ziemniaczan膮 i s贸l, miksuj膮c wszystko na wolnych obrotach. Dodaj 艣mietan臋, a nast臋pnie delikatnie wlej mleko skondensowane. Na sam koniec wlej pulp臋 z mango. Miksuj przez 2 minuty, a nast臋pnie gotow膮 mas臋 prze艂贸偶 na sp贸d. Piecz w piekarniku przez 60-75 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez godzin臋, a nast臋pnie uchyl drzwiczki i pozostaw go do ca艂kowitego wystygni臋cia. Gotowe ciasto ozd贸b jak chcesz, np. bit膮 艣mietan膮 i suszonymi kwiatkami b艂awatka.

Jak zrobi膰 sernik z mango? Czy pulpa jest lepsza od 艣wie偶ego owocu?

Nie ma jasno okre艣lonej receptury na najlepszy sernik z pulp膮 mango, dlatego gor膮co zach臋camy do eksperymentowania z jego smakiem i dodatkami. Sernik z musem mango robi si臋 nieco szybciej od wersji ze 艣wie偶ym mango, a smakuje r贸wnie dobrze. Pr贸buj, baw si臋 i opracuj sw贸j w艂asny przepis na to, jak zrobi膰 sernik z mango.

Czytaj tak偶e:

Co zrobi膰, 偶eby sernik nie opad艂 i by艂 puszysty?

Przepis na sernik na zimno z galaretk膮

Przepis na pyszny sernik z kajmakiem

Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik

Jak zrobi膰 pyszny sernik z malinami? 3 przepisy

Sernik z dyni — jesienna fit alternatywa dla kalorycznego orygina艂u! 

Sernik z gruszkami – przepis, kt贸ry zawsze wychodzi!

Jak przygotowa膰 sernik z brzoskwiniami?

Kratka do studzenia ciast – warto j膮 mie膰! 

Przepis na ob艂臋dnie pyszny tort mango marakuja