Niesamowicie apetyczny sernik z mango. Ten przepis podbije Twoje serce!

Przepis na sernik z mango – zadbaj o jako艣膰 produkt贸w
Sernik z mango to przepis na udany podwieczorek – idealnie kremowy, puszysty i s艂odki deser uprzyjemni ka偶de popo艂udnie. Jak w przypadku ka偶dego sernika, nie ma jasno okre艣lonej receptury na sernik mango, a ka偶dy cukiernik robi go wed艂ug w艂asnych proporcji. Sernik z mango sta艂 si臋 niezwykle popularny w ostatnich latach, gdy powr贸ci艂a moda na serniki o niekonwencjonalnych po艂膮czeniach smakowych.
Do przyrz膮dzenia tego znakomitego ciasta potrzebne s膮 sk艂adniki najlepszej jako艣ci, poniewa偶 to od nich zale偶ny jest smak Twojego sernika. Je艣li zale偶y Ci na kremowym i puszystym serniku, koniecznie wybierz do pieczenia wysokiej jako艣ci t艂usty lub p贸艂t艂usty twar贸g i zmiel go na g艂adk膮 mas臋. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 sera na sernik z wiaderka, ale ten z kolei cz臋sto nie jest najwy偶szej jako艣ci.
Najlepsze do sernik贸w s膮 jaja z wolnego wybiegu, kt贸re zawieraj膮 najwi臋cej substancji od偶ywczych, a ich smak zdecydowanie r贸偶ni si臋 od tych sklepowych tr贸jek. Zwr贸膰 uwag臋 tak偶e na jako艣膰 mango u偶ywanego do sernika – powinno by膰 ono dojrza艂e na tyle, by bez problemu sk贸rka odchodzi艂a od mi膮偶szu. Je艣li nie mo偶esz znale藕膰 w sklepie dojrza艂ego owocu mango, lepiej skorzystaj z pulpy (zamkni臋tego w puszce pur茅e z owocu).
Sernik z mango mo偶na nie tylko wypieka膰 na blaszce do pieczenia, ale r贸wnie偶 przygotowa膰 na zimno. Wersja na zimno z pewno艣ci膮 przypadnie do gustu mniejszym domownikom. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak zrobi膰 wersj臋 na ch艂odno, koniecznie przeczytaj kolejny akapit.
Sernik z mango na zimno – sk艂adniki i przygotowanie
Sernik z mango na zimno znakomicie sprawdzi si臋 latem. Orze藕wiaj膮cy, owocowy deser przygotowuje si臋 dos艂ownie w kilka chwil. Sernik na zimno z mango najlepiej smakuje z galaretk膮, ale r贸wnie smaczny wychodzi z dodatkiem serka mascarpone. Zastanawiasz si臋, jak przygotowa膰 sernik na zimno z mango i mascarpone? Spieszymy z odpowiedzi膮! Podajemy nasz przepis na pyszny, s艂odki sernik z mango i mascarpone, kt贸ry pokochaj膮 wszyscy domownicy!
Sk艂adniki:
- 250 g p贸艂t艂ustego twarogu,
- 330 g 艣mietany krem贸wki 30%,
- 80 g cukru,
- 2 mango,
- 15 g 偶elatyny,
- 230 g mascarpone,
- 45 g galaretki mango,
- 60 g biszkopt贸w,
- 10 g mas艂a.
Akcesoria:
Przygotowanie:
Dno tortownicy posmaruj mas艂em, wy艂贸偶 papierem do pieczenia, a nast臋pnie ob艂贸偶 biszkoptami. Do misy miksera wrzu膰 twar贸g, wsyp cukier, dodaj mascarpone i zmiksuj na g艂adko. Mango obierz, oddziel od pestki i pokr贸j. Jedno zblenduj na pur茅e, a drugie dostaw do dekoracji. Pur茅e dodaj do masy serowej. W szklance rozpu艣膰 偶elatyn臋 z wod膮 (80 ml). Po wystudzeniu dodaj j膮 do masy serowej i wymieszaj. Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij i dodaj do masy serowej, a nast臋pnie ca艂o艣膰 wy艂贸偶 na biszkopty i wyr贸wnaj.
Mango pokr贸j w plastry i udekoruj nim mas臋. Rozpu艣膰 galaretk臋 w gor膮cej wodzie (200 ml) i odstaw na 20 minut. Po up艂ywie wyznaczonego czasu polej galaretk膮 wierzch ciasta i schowaj je do lod贸wki na kilka godzin.
Sernik z mango pieczony – klasyczne ciasto z egzotycznym owocem
Pieczony sernik z mango to znakomity deser na szczeg贸lne okazje. Pieczony puszysty, owocowy, s艂odki sernik z pulp膮 mango przygotowuje si臋 niezwykle szybko. Zr贸b go razem z nami!
Sk艂adniki:
- 1 kg sera na sernik,
- 30 g m膮czki ziemniaczanej,
- 4 jaja,
- 270 ml mleka zag臋szczonego,
- 200 g 艣mietany 18%,
- 600 g pulpy z mango,
- szczypta soli,
- 200 g owsianych ciastek,
- 80 g roztopionego mas艂a.
Akcesoria:
- tortownica,
- kratka do studzenia,
- mikser,
- papier do pieczenia.
Przygotowanie:
Roztopione mas艂o po艂膮cz z pokruszonymi na miazg臋 ciasteczkami i prze艂贸偶 mas臋 na sp贸d tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni C na 5 minut i wyci膮gnij do ostygni臋cia. Zmiksuj twar贸g, a nast臋pnie dodaj po jednym jajku. Stopniowo dodawaj m膮k臋 ziemniaczan膮 i s贸l, miksuj膮c wszystko na wolnych obrotach. Dodaj 艣mietan臋, a nast臋pnie delikatnie wlej mleko skondensowane. Na sam koniec wlej pulp臋 z mango. Miksuj przez 2 minuty, a nast臋pnie gotow膮 mas臋 prze艂贸偶 na sp贸d. Piecz w piekarniku przez 60-75 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez godzin臋, a nast臋pnie uchyl drzwiczki i pozostaw go do ca艂kowitego wystygni臋cia. Gotowe ciasto ozd贸b jak chcesz, np. bit膮 艣mietan膮 i suszonymi kwiatkami b艂awatka.
Jak zrobi膰 sernik z mango? Czy pulpa jest lepsza od 艣wie偶ego owocu?
Nie ma jasno okre艣lonej receptury na najlepszy sernik z pulp膮 mango, dlatego gor膮co zach臋camy do eksperymentowania z jego smakiem i dodatkami. Sernik z musem mango robi si臋 nieco szybciej od wersji ze 艣wie偶ym mango, a smakuje r贸wnie dobrze. Pr贸buj, baw si臋 i opracuj sw贸j w艂asny przepis na to, jak zrobi膰 sernik z mango.
Czytaj tak偶e:
Co zrobi膰, 偶eby sernik nie opad艂 i by艂 puszysty?
Przepis na sernik na zimno z galaretk膮
Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik
Jak zrobi膰 pyszny sernik z malinami? 3 przepisy
Sernik z dyni — jesienna fit alternatywa dla kalorycznego orygina艂u!
Sernik z gruszkami – przepis, kt贸ry zawsze wychodzi!
Jak przygotowa膰 sernik z brzoskwiniami?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej