Niesamowicie apetyczny sernik z mango. Ten przepis podbije Twoje serce!

Porady 29.04.2023

Przepis na sernik z mango – zadbaj o jakość produktów

Sernik z mango to przepis na udany podwieczorek – idealnie kremowy, puszysty i słodki deser uprzyjemni każde popołudnie. Jak w przypadku każdego sernika, nie ma jasno określonej receptury na sernik mango, a każdy cukiernik robi go według własnych proporcji. Sernik z mango stał się niezwykle popularny w ostatnich latach, gdy powróciła moda na serniki o niekonwencjonalnych połączeniach smakowych. 

Do przyrządzenia tego znakomitego ciasta potrzebne są składniki najlepszej jakości, ponieważ to od nich zależny jest smak Twojego sernika. Jeśli zależy Ci na kremowym i puszystym serniku, koniecznie wybierz do pieczenia wysokiej jakości tłusty lub półtłusty twaróg i zmiel go na gładką masę. Możesz również użyć sera na sernik z wiaderka, ale ten z kolei często nie jest najwyższej jakości. 

Najlepsze do serników są jaja z wolnego wybiegu, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich smak zdecydowanie różni się od tych sklepowych trójek. Zwróć uwagę także na jakość mango używanego do sernika – powinno być ono dojrzałe na tyle, by bez problemu skórka odchodziła od miąższu. Jeśli nie możesz znaleźć w sklepie dojrzałego owocu mango, lepiej skorzystaj z pulpy (zamkniętego w puszce purée z owocu). 

Sernik z mango można nie tylko wypiekać na blaszce do pieczenia, ale również przygotować na zimno. Wersja na zimno z pewnością przypadnie do gustu mniejszym domownikom. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić wersję na chłodno, koniecznie przeczytaj kolejny akapit.

Sernik z mango na zimno – składniki i przygotowanie

Sernik z mango na zimno znakomicie sprawdzi się latem. Orzeźwiający, owocowy deser przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Sernik na zimno z mango najlepiej smakuje z galaretką, ale równie smaczny wychodzi z dodatkiem serka mascarpone. Zastanawiasz się, jak przygotować sernik na zimno z mango i mascarpone? Spieszymy z odpowiedzią! Podajemy nasz przepis na pyszny, słodki sernik z mango i mascarpone, który pokochają wszyscy domownicy!

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu, 
  • 330 g śmietany kremówki 30%,
  • 80 g cukru,
  • 2 mango,
  • 15 g żelatyny,
  • 230 g mascarpone,
  • 45 g galaretki mango,
  • 60 g biszkoptów,
  • 10 g masła.

Akcesoria:

  • papier do pieczenia,
  • miarka kuchenna,
  • tortownica,
  • nóż,
  • mikser.

Przygotowanie:

Dno tortownicy posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie obłóż biszkoptami. Do misy miksera wrzuć twaróg, wsyp cukier, dodaj mascarpone i zmiksuj na gładko. Mango obierz, oddziel od pestki i pokrój. Jedno zblenduj na purée, a drugie dostaw do dekoracji. Purée dodaj do masy serowej. W szklance rozpuść żelatynę z wodą (80 ml). Po wystudzeniu dodaj ją do masy serowej i wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij i dodaj do masy serowej, a następnie całość wyłóż na biszkopty i wyrównaj. 

Mango pokrój w plastry i udekoruj nim masę. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie (200 ml) i odstaw na 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu polej galaretką wierzch ciasta i schowaj je do lodówki na kilka godzin.

Sernik z mango pieczony – klasyczne ciasto z egzotycznym owocem

Pieczony sernik z mango to znakomity deser na szczególne okazje. Pieczony puszysty, owocowy, słodki sernik z pulpą mango przygotowuje się niezwykle szybko. Zrób go razem z nami! 

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik,
  • 30 g mączki ziemniaczanej,
  • 4 jaja,
  • 270 ml mleka zagęszczonego,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 600 g pulpy z mango,
  • szczypta soli,
  • 200 g owsianych ciastek,
  • 80 g roztopionego masła.

Akcesoria:

  • tortownica,
  • kratka do studzenia,
  • mikser,
  • papier do pieczenia.

Przygotowanie:

Roztopione masło połącz z pokruszonymi na miazgę ciasteczkami i przełóż masę na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni C na 5 minut i wyciągnij do ostygnięcia. Zmiksuj twaróg, a następnie dodaj po jednym jajku. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i sól, miksując wszystko na wolnych obrotach. Dodaj śmietanę, a następnie delikatnie wlej mleko skondensowane. Na sam koniec wlej pulpę z mango. Miksuj przez 2 minuty, a następnie gotową masę przełóż na spód. Piecz w piekarniku przez 60-75 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez godzinę, a następnie uchyl drzwiczki i pozostaw go do całkowitego wystygnięcia. Gotowe ciasto ozdób jak chcesz, np. bitą śmietaną i suszonymi kwiatkami bławatka.

Jak zrobić sernik z mango? Czy pulpa jest lepsza od świeżego owocu?

Nie ma jasno określonej receptury na najlepszy sernik z pulpą mango, dlatego gorąco zachęcamy do eksperymentowania z jego smakiem i dodatkami. Sernik z musem mango robi się nieco szybciej od wersji ze świeżym mango, a smakuje równie dobrze. Próbuj, baw się i opracuj swój własny przepis na to, jak zrobić sernik z mango.

Czytaj także:

Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty?

Przepis na sernik na zimno z galaretką

Przepis na pyszny sernik z kajmakiem

Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik

Jak zrobić pyszny sernik z malinami? 3 przepisy

Sernik z dyni — jesienna fit alternatywa dla kalorycznego oryginału! 

Sernik z gruszkami – przepis, który zawsze wychodzi!

Jak przygotować sernik z brzoskwiniami?

Kratka do studzenia ciast – warto ją mieć! 

Przepis na obłędnie pyszny tort mango marakuja