Jak przygotować sernik z brzoskwiniami?

Porady 2.11.2022

Sernik z brzoskwiniami – jaki powinien być?

Idealny sernik z brzoskwiniami powinien być słodki, delikatny, puszysty i oczywiście prosty do przygotowania. Z nami taki właśnie będzie. Przygotuj się jednak na odrobinę czekania, bo sernik z brzoskwiniami – puszysty i doskonały w smaku – jest ciastem na zimno. Konieczne jest zatem trzymanie go przez jakiś czas w lodówce. Wystarczy godzina lub dwie, jednak jeśli decydujesz się na galaretkę, ten czas wydłuża się nawet do sześciu godzin. Pamiętaj o tym, gdy przygotowujesz ciasto dla gości na specjalną okazję. Ciasto sernik z brzoskwiniami wymaga od Ciebie, na szczęście, niewiele pracy i tylko kilka akcesoriów. 

Czytaj także:

Sernik z brzoskwiniami z wiaderka

Sernik z brzoskwiniami z wiaderka to najłatwiejszy sposób na zrobienie sernika. Twaróg jest już zmielony i gotowy do użycia, a brzoskwinie czekają w puszce. Jednak, by zrobić dobry sernik z brzoskwiniami, musisz mieć nie tylko odpowiednie składniki, ale też akcesoria do pieczenia. Jakie?

  • Miarka – w ten przyrząd warto się uzbroić nie tylko podczas przygotowywania serników. Dokładność w kuchni to podstawa, a w cukiernictwie nie może jej zabraknąć.
  • Miska – a najlepiej cały zestaw, jak te miski nierdzewne z silikonową podstawą Konighoffer, które poleca Ewa Wachowicz. Przygotujesz się na każdą sytuację w kuchni.
  • Łyżka – do wygodnego mieszania i nakładania. Najlepiej silikonowa lub drewniana. W przygotowywaniu masy serowej przyda się też mikser.
  • Blacha do pieczenia – to może być blaszka prostokątna lub tortownica. Wszystko zależy od Ciebie i tego, jak ma wyglądać Twój sernik.

Czytaj także:

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami jest naprawdę prosty. Przygotowanie tego deseru zajmie Ci chwilę. Zacznij od przygotowania masy serowej

Potrzebujesz do tego 750 gramów mielonego sera twarogowego. Włóż go do miski i dodaj 100 gramów cukru, a także wlej 50 mililitrów syropu z brzoskwiń. Możesz oczywiście zrezygnować z tego punktu, jeśli obawiasz się, że deser będzie zbyt słodki. Wlej także sok z połówki cytryny

Zmiksuj całość na gładką masę. Przygotuj żelatynę (6 łyżeczek) lub galaretkę brzoskwiniową. Żelatynę zalej niewielką ilością gorącej wody, natomiast galaretkę około 400 mililitrami wody. Mieszaj do rozpuszczenia. 

Pokrój brzoskwinie w niewielką kostkę. Najpierw zahartuj żelatynę/galaretkę odrobiną masy serowej, a później dolej ją do twarogu. Zmiksuj i dodaj brzoskwinie, a następnie wymieszaj. W tortownicy ułóż biszkopty, a później wylej masę serową. Brzoskwinie, które zostały, możesz pokroić w plasterki i ułożyć na serniku. Ciasto trzymaj w lodówce przez godzinę. Oto sposób na pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis nie był trudny, prawda?

Czytaj także:

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami – co można modyfikować?

Wiesz już doskonale, jak zrobić sernik z brzoskwiniami. Możesz oczywiście zmieniać przepis według swoich potrzeb – zamiast biszkoptów dodać herbatniki lub inne pokruszone ciastka. Możesz zrobić też prosty sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, upieczonym wcześniej, a następnie wyłożonym na kratkę do studzenia.

Prosty sernik z brzoskwiniami – jak ułatwić sobie pracę?

Prosty sernik z brzoskwiniami powinien składać się z niewielkiej ilości składników. Musi być natomiast smaczny, wyjątkowy, mocno brzoskwiniowy. Istnieje na to kilka sposobów. Możesz dodać do niego dużą ilość brzoskwiń, umieszczając je również w samej masie serowej, a nie tylko na wierzchu w formie dekoracji. Możesz też wykorzystać galaretkę brzoskwiniową zamiast żelatyny, dzięki czemu masa pięknie się zetnie i jednocześnie będzie intensywnie smakować brzoskwiniami. Puszysty sernik z brzoskwiniami najlepiej robić na biszkoptach – to proste i nie wymaga dużego nakładu pracy.

Czytaj także:

Niezależnie od tego, jaką wersję sernika z brzoskwiniami przygotujesz, z pewnością będzie to pyszny deser i kolejny mały sukces w kuchni.