Jak zrobi膰 sernik bez spodu?

Porady 9.11.2022

Sernik bez spodu – l偶ejsza wersja tradycyjnego ciasta

Serniki to ciasta, kt贸re wi臋kszo艣膰 z nas kojarzy z dzieci艅stwa i urodzin rodzinnej starszyzny. Puszyste, serowe 艂akocie z solidn膮 dawk膮 rodzynek i pomara艅czy, kt贸re zachwyca艂y go艣ci i by艂y dum膮 ka偶dej gospodyni. Cho膰 przez pewien okres serniki zosta艂y wyparte przez bardziej wsp贸艂czesne formy wypiek贸w, dzi艣 zn贸w wracaj膮 do 艂ask. Popularne s膮 w szczeg贸lno艣ci wersje smakowe – z ciasteczkami, musami, nietypowymi sk艂adnikami takimi jak matcha czy pistacje. Jednak nadal triumfy 艣wi臋c膮 tradycyjne wersje.
 

Czytaj tak偶e:


Serniki s膮 pyszne, a ich smak potrafi skra艣膰 serca sceptyk贸w. Ca艂a magia tkwi w dobrych sk艂adnikach oraz odpowiednim ich przygotowaniu. Wypiekanie sernik贸w wydaje si臋 niezwykle proste, ale nie zawsze tak jest. 

By ciasto by艂o puszyste i nie opad艂o, trzeba po艣wi臋ci膰 mu sporo czasu i uzbroi膰 si臋 w cierpliwo艣膰. Przygotowanie tradycyjnego sernika zwykle zajmuje dwie godziny, ale mo偶na ten proces przyspieszy膰, czyni膮c ciasto nieco l偶ejszym i mniej zapychaj膮cym. Jak? Wystarczy zrezygnowa膰 z wypiekania spodu. 

Taki lekki jak chmurka, puszysty sernik bez spodu smakuje r贸wnie pysznie. Jak zrobi膰 dobry sernik bez spodu, kt贸ry zachwyci swoim smakiem? W kolejnym akapicie zdradzimy Ci tajniki przygotowywania sernika bez spodu, kt贸ry zawsze si臋 udaje.

Czytaj tak偶e:

 

Sernik bez spodu, kt贸ry zawsze si臋 udaje – tajemnice tego wypieku

Sernik to niezwykle uniwersalne ciasto, kt贸re idealnie sprawdzi si臋 na wi臋ksze okazje. Gdy zbli偶a si臋 rodzinna uroczysto艣膰, czy 艣wi臋ta, warto zaserwowa膰 je swoim go艣ciom. Przygotowywanie serowego ciasta bywa czasoch艂onne, dlatego polecamy ci wypr贸bowanie przepisu na sernik bez spodu. 

Podczas wypiekania tego ciasta wa偶ne jest 艣cis艂e przestrzeganie przepisu i odpowiedniego czasu studzenia. W taki spos贸b z 艂atwo艣ci膮 uzyskasz pyszny sernik bez spodu, kt贸ry nie opada. By przygotowa膰 pyszny, lekki sernik bez spodu, kt贸ry zawsze si臋 udaje, potrzebujesz dobrej jako艣ci sk艂adnik贸w spo偶ywczych (swojskiego twarogu i jaj) oraz kilku akcesori贸w do pieczenia

Jakich dok艂adnie akcesori贸w potrzebujesz? Przyda si臋 tortownica lub okr膮g艂a blacha do pieczenia. Wa偶ne jest dostosowanie wielko艣ci blachy do gramatury sk艂adnik贸w – zbyt niski sernik mo偶e si臋 przypali膰, a zbyt wysoki wybuchn膮膰 lub sta膰 si臋 zakalcem. Niezb臋dna oka偶e si臋 r贸wnie偶 miarka do precyzyjnego odmierzania sk艂adnik贸w, a tak偶e du偶a 艂y偶ka i miska

Kluczem do uzyskania pysznego sernika, kt贸ry nie opada, jest odpowiednie wymieszanie oraz napowietrzenie masy serowej, a tak偶e ubicie piany z bia艂ek. Tak przygotowane ciasto jest lekkie, puszyste i szybko wyrasta w piecu. 

Utrzymuj膮c w piekarniku sta艂膮 temperatur臋 i wk艂adaj膮c do niego misk臋 z wod膮, mo偶esz upiec sernik z u偶yciem pary. W taki spos贸b ciasto stanie si臋 bardziej wilgotne i kremowe. 

W ko艅cowym etapie przygotowywania sernika najwa偶niejsze jest jego studzenie– je艣li zbyt szybko otworzysz drzwiczki piekarnika, ciasto opadnie.
 

Czytaj tak偶e:

 

Sernik bez spodu – przepis

Sernik bez spodu z naszego przepisu mo偶esz przygotowa膰 zar贸wno w tortownicy, jak i w prostok膮tnej blaszce. 呕eby zrobi膰 puszysty sernik bez spodu na du偶膮 blach臋, wystarczy zwi臋kszy膰 nieco gramatur臋 sk艂adnik贸w (najlepiej o po艂ow臋). Przepis na prosty sernik bez spodu naszego autorstwa zawiera sk艂adniki na ciasto wypiekane w tortownicy o 艣rednicy 24 cm.
 

Sk艂adniki:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 6 jaj
  • 130 g mas艂a
  • 25 g m膮czki ziemniaczanej
  • 25 g m膮ki pszennej
  • 220 g cukru pudru
  • 5 kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Do miski prze艂贸偶 mas艂o i wsyp cukier, a nast臋pnie utrzyj na g艂adk膮 mas臋. W osobnej misce ubij bia艂ka na sztywno i prze艂贸偶 do ma艣lanej masy. Delikatnie przemieszaj ca艂o艣膰, dodaj 偶贸艂tka i zn贸w wymieszaj. Dodawaj ser porcjami, ci膮gle mieszaj膮c. Na sam koniec wsyp obie m膮ki i skrop ca艂o艣膰 ekstraktem. Mas臋 przelej do tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piecz przez p贸艂 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, a nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 150 stopni C i piecz przez 1,5 godziny. Wystud藕 ciasto, uchylaj膮c delikatnie drzwiczki piekarnika. Sernik mo偶esz wyci膮gn膮膰 z pieca dopiero po up艂ywie 40 minut. Je艣li chcesz mie膰 pewno艣膰, 偶e ciasto nie opadnie – prze艂贸偶 je na kratk臋 do studzenia i pozw贸l mu odpocz膮膰 jeszcze przez 20 minut.
 

Czytaj tak偶e:

 

Jak upiec sernik bez spodu?

Jak d艂ugo i w jakiej temperaturze nale偶y piec sernik bez spodu? Odpowied藕 ta nie jest oczywista. Czas pieczenia nale偶y dostosowa膰 do wielko艣ci oraz wysoko艣ci ciasta. W przepisach przewa偶nie znajdziesz szczeg贸艂owe informacje na temat wielko艣ci formy i czasu wypiekania. Standardowo serniki wypieka si臋 w temperaturze 170-180 stopni C w piekarniku z funkcj膮 grzania od g贸ry i od do艂u. Ile piec sernik bez spodu? Czas wypiekania nie powinien przekracza膰 dw贸ch godzin, bo ciasto stanie si臋 bardziej suche i mniej puszyste. 

 

Sernik bez spodu z budyniem

Chorujesz na nietolerancj臋 glutenu? A mo偶e nie przepadasz za m膮cznym posmakiem w deserach? Przygotuj sernik bez spodu z budyniem zamiast m膮ki pszennej. Budy艅 pozwoli Ci uzyska膰 zwart膮 konsystencj臋, kt贸ra nie rozpadnie si臋 po wypieczeniu. Taki budyniowy sernik bez spodu b臋dzie delikatny w smaku, a po ugryzieniu rozp艂ynie si臋 w ustach.
 

Sernik na zimno bez spodu

Sernik na zimno bez spodu to gratka dla fan贸w ciast w formie pianki. Nie wymaga on pieczenia i d艂ugiego przygotowywania. Jaki jest najlepszy spos贸b na to, by zrobi膰 szybki sernik bez spodu? Wystarczy, 偶e do po艂膮czonej z cukrem i 艣mietan膮 krem贸wk膮 masy serowej dodasz rozpuszczon膮 偶elatyn臋. Tak膮 mas臋 przelej do formy, wstaw do lod贸wki i pozw贸l jej st臋偶e膰. Po d艂u偶szej chwili sernik na zimno jest gotowy!