Przepis na sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka - szybki spos贸b na pyszne ciasto
Chyba nie ma osoby, kt贸ra nie lubi sernika. To kremowe, rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach ciasto ma olbrzymi膮 rzesz臋 zwolennik贸w. Kluczem do przyrz膮dzenia sernika lekkiego jak chmurka jest odpowiednie napowietrzenie i zmielenie twarogu.
W艂asnor臋czne mielenie twarogu na sernik to niestety do艣膰 czasoch艂onne zaj臋cie i potrzebny jest do tego specjalny sprz臋t, np. m艂ynek, blender lub praska do ziemniak贸w. Niekt贸rzy porywaj膮 si臋 r贸wnie偶 na rozgniatanie twarogu widelcem, ale czas przygotowywania sernika wyd艂u偶a si臋 wtedy o kolejne 30 minut. Je艣li zale偶y Ci na czasie i chcesz w szybki, bezproblemowy spos贸b upiec pyszny, bardzo puszysty sernik, wykorzystaj do tego twar贸g z wiaderka.
Czytaj tak偶e:
- Sernik na zimno bez pieczenia – poznaj nasz przepis
- Przepis na sernik kr贸lewski od Tadar.pl
- Sernik wiede艅ski – poznaj przepis
- Jak przygotowa膰 sernik z brzoskwiniami?
Wypiekanie sernika z serem z wiaderka jest o niebo prostsze, a w smaku nie r贸偶ni si臋 od tego przygotowywanego tradycyjnie. Co poza serem potrzebne jest do upieczenia sernika? Odpowied藕 znajdziesz w kolejnym akapicie.
Puszysty sernik z wiaderka — jak go zrobi膰?
Przygotowanie puszystego sernika z wiaderka, kt贸ry nie opada, bywa wyzwaniem. Trzeba zebra膰 dobrej jako艣ci sk艂adniki, a tak偶e odpowiednie akcesoria do pieczenia, takie jak dostosowana do wielko艣ci ciasta blacha do pieczenia, czy pozwalaj膮ca na 艣cis艂e trzymanie si臋 proporcji miarka. Jak wobec tego przygotowa膰 sernik?
Zacznijmy od samych sk艂adnik贸w. Do przyrz膮dzenia serowego ciasta potrzebujesz m膮k臋, mas艂o i dobrej jako艣ci jaja, a tak偶e t艂usty twar贸g.
Ser w tym cie艣cie gra g艂贸wn膮 rol臋, dlatego powinien by膰 najlepszej jako艣ci. Kupuj膮c ser na sernik z wiaderka, wybieraj ten o zwartej strukturze, starannie odcedzony z nadmiaru wody i serwatki. Rzadszy, bardziej p艂ynny ser mo偶e zamieni膰 sernik w zakalec, kt贸ry szybko uro艣nie i r贸wnie szybko opadnie.
Czytaj tak偶e:
- Przepis na kremowy sernik nowojorski
- Jak zrobi膰 sernik oreo – zobacz przepis
- Jak zrobi膰 sernik bez spodu?
呕eby ser i reszt臋 sk艂adnik贸w zamieni膰 w kremowe, puszyste ciacho, nale偶y zebra膰 kilka akcesori贸w kuchennych. W艣r贸d nich: tortownic臋 lub blach臋 do pieczenia, misk臋 potrzebn膮 do wymieszania masy oraz 艂y偶k臋. Mo偶esz te偶 skorzysta膰 z miksera. Odpowiednie przygotowywanie sernika polega nie tylko na samym pieczeniu, ale r贸wnie偶 ostudzeniu ciasta. Do tego przyda si臋 kratka do studzenia. Wyci膮gni臋cie z pieca zbyt gor膮cego sernika mo偶e skutkowa膰 opadni臋ciem ciasta, dlatego najpierw nale偶y go przestudzi膰, uchylaj膮c drzwiczki pieca.
Je艣li zebra艂e艣 ju偶 wszystkie potrzebne akcesoria oraz sk艂adniki, czas przej艣膰 do samego wypiekania.
Tradycyjny sernik powstaje z wymieszania sera z m膮k膮 oraz ubitym z cukrem bia艂kiem, opcjonalnie z dodatkiem mas艂a. Gotow膮 mas臋 przelewa si臋 do formy i wypieka w piecu w temperaturze ok. 170-180 stopni C. Potem sernik zostawia si臋 do wystudzenia i gotowe.
Brzmi, jakby to by艂a bu艂ka z mas艂em, ale czy jest tak w rzeczywisto艣ci? Przekonaj si臋 sam! W kolejnych akapitach znajdziesz proste i szybkie przepisy na serniki.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 pyszny sernik z malinami?
- Przepis na sernik tradycyjny – spr贸buj klasyki!
- Przepis na sernik na zimno z galaretk膮
- Przepis na sernik z ros膮
Przepis na sernik z wiaderka
Chcesz szybko upiec ciasto, bo nied艂ugo go艣cie zapukaj膮 do Twoich drzwi? Poznaj nasz sprawdzony przepis na sernik z wiaderka. Kremowy, lekki, puszysty jak chmurka sernik z wiaderka z naszego przepisu, kt贸ry zawsze wychodzi, z pewno艣ci膮 zrobi wra偶enie na go艣ciach.
Sk艂adniki:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 120 g mas艂a
- 60 g m膮ki ziemniaczanej
- 5 du偶ych jaj
- 160 g cukru pudru
- 15 g cukru wanilinowego
- Szczypta soli
- 艢wie偶e maliny
Przygotowanie:
Do miski w艂贸偶 ser, jajka, mas艂o i zmiksuj mikserem a偶 do po艂膮czenia w g艂adk膮 mas臋. Dodaj m膮k臋 ziemniaczan膮, cukier, s贸l i cukier wanilinowy. Sk艂adniki ponownie zmiksuj. Wy艂贸偶 tortownic臋 papierem do pieczenia, a nast臋pnie przelej do niej zawarto艣膰 miski. Form臋 w艂贸偶 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut. Po up艂yni臋ciu tego czasu otw贸rz drzwi piekarnika i wystud藕 sernik. Ch艂odne ciasto wyci膮gnij z pieca i podaj go艣ciom z odrobin膮 艣wie偶ych malin.
Czytaj tak偶e:
- Przepis na sernik na kruchym spodzie
- Sernik krakowski – jak go przygotowa膰?
- Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
- Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik
Przepis na sernik z wiaderka na spodzie
Chcia艂by艣 doda膰 do sernika troch臋 krucho艣ci? Wypr贸buj nasz przepis na sernik z twarogiem z wiaderka na kruchym spodzie. Je艣li chcesz zaoszcz臋dzi膰 troch臋 czasu, mo偶esz zrobi膰 sernik z wiaderka na herbatnikach. Taki sp贸d robi si臋 b艂yskawicznie – wystarczy zmieli膰 herbatniki i wymiesza膰 je z mas艂em. Jak go zrobi膰? Ju偶 p臋dzimy z odpowiedzi膮.
Na sp贸d przygotuj:
- 250 g herbatnik贸w
- 100 g roztopionego mas艂a
Na mas臋 serow膮:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 ml 艣mietany 30%
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 80 g cukru pudru
Przygotowanie:
Zmiel ciastka na py艂 i wsyp do miski, a nast臋pnie dodaj mas艂o. Ca艂o艣膰 wymieszaj i prze艂贸偶 do tortownicy na sp贸d wy艂o偶ony papierem do pieczenia. Piecz przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Nast臋pnie przejd藕 do masy sernikowej. Do miski w艂贸偶 twar贸g i wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj jaja i miksuj na ma艂ych obrotach. P贸藕niej dodaj 艣mietank臋 i znowu wymieszaj. Na sam koniec wsyp budy艅.
Powsta艂膮 g艂adk膮 mas臋 prze艂贸偶 do tortownicy. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. godzin臋. Po up艂ywie wyznaczonego czasu otw贸rz drzwi pieca i ostud藕 ciasto. Serwuj z dowoln膮 polew膮 lub lodami waniliowymi.
Sernik z wiaderka bez spodu z polew膮 malinow膮
Masz ochot臋 na lekki, nieco owocowy i szybki sernik z twarogiem z wiaderka? Dobrze trafi艂e艣! Przygotowali艣my dla Ciebie prawdziwy rarytas, czyli przepis na sernik z wiaderka bez spodu z polew膮 malinow膮. U偶ywaj膮c agaru z 艂atwo艣ci膮 przerobisz to danie na wersj臋 na zimno. Do wypieczenia klasycznej wersji tego pysznego deseru potrzebujesz:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 45 g m膮ki ziemniaczanej
- 120 g mas艂a
- 4 jaja
- 250 g cukru
- 艣wie偶e maliny
Przygotowanie:
Ubij jajka ze 150 g cukru, a potem dodaj mas艂o. Ucieraj powoli, a偶 do uzyskania g艂adkiej, puszystej masy. Nast臋pnie dodaj twar贸g i wymieszaj. Gotow膮 mas臋 wylej na sp贸d tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piecz godzin臋 w temperaturze ok. 170 stopni C, a w mi臋dzyczasie przygotuj polew臋 malinow膮. Do miski w艂贸偶 maliny i dodaj reszt臋 cukru. Ca艂o艣膰 zblenduj na g艂adko. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do ostygni臋cia, a nast臋pnie wy艂贸偶 na kratk臋 do studzenia i oblej solidnie polew膮.
Szybki sernik z wiaderka
Szukasz przepisu na szybki i prosty sernik? 艢wietnie si臋 sk艂ada! Mamy dla Ciebie pomys艂 na szybki sernik pieczony. Swoj膮 zwart膮 konsystencj臋 zawdzi臋cza kaszy manny, a pi臋kny aromatyczny zapach sk贸rce startej z cytryny.
Aby zrobi膰 szybki sernik z wiaderka, przygotuj:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 ca艂ych jaj
- 1 szklank臋 cukru
- 5 艂y偶ek kaszy manny
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki mas艂a
- sk贸rk臋 start膮 z cytryny
Przygotowanie:
Przy pomocy miksera rozetrzyj na puch mi臋kkie mas艂o. Stopniowo dodawaj do niego ser z wiaderka - najlepiej po jednej kopiastej 艂y偶ce. W osobnej misce ubij mikserem ca艂e jajka z cukrem. Gotowa masa jajeczna powinna by膰 jasna i aksamitna. W kolejnym kroku dodawaj po jednej 艂y偶ce ubitych jajek do masy serowej. Na koniec dodaj proszek do pieczenia oraz start膮 sk贸rk臋 z cytryny i mieszaj ca艂o艣膰 jeszcze przez chwil臋. Tak przygotowan膮 mas臋 serow膮 przelej do blaszki, w艂贸偶 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzin臋. Mo偶esz piec sernik nieco d艂u偶ej, je偶eli tylko uznasz, 偶e jest to konieczne. Po upieczeniu nie wyci膮gaj od razu sernika z pieca - pozw贸l ciastu ostygn膮膰 w piekarniku.
Dodatkowa wskaz贸wka - je艣li chcesz przyspieszy膰 przygotowanie sernika lub po prostu nie masz sk贸rki z cytryny, mo偶esz zast膮pi膰 j膮 olejkiem cytrynowym.
Pami臋taj, 偶e pyszny sernik to ten idealnie sch艂odzony, dlatego po wystygni臋ciu i przed podaniem w艂贸偶 go do lod贸wki. Niech ch艂odzi si臋 przez przynajmniej 2 godziny.
Pyszny sernik z wiaderka z rodzynkami
Je艣li szukasz przepisu na 艂atwy sernik, mo偶esz skorzysta膰 z naszej propozycji. Wykonanie go nie jest trudne, jednak wymaga nieco cierpliwo艣ci, by mo偶liwe by艂o uzyskanie aksamitnej masy serowej.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej