Sernik krakowski – jak go przygotować?

Porady 12.11.2022

Sernik krakowski – wypiek, który pokochasz po pierwszym kęsie

Wbrew pozorom sernik krakowski wcale nie pochodzi z Krakowa, a przynajmniej nie tam go wymyślono. Przygotowywane z dużą dozą rodzynek i skórki pomarańczowej serowe ciasto przywędrowało do Polski z Wiednia. Nasi rodacy dodali do sernika wiedeńskiego kruche ciasto na wierzch i oblali je lukrem. Tak przygotowany wariant sernika znalazł swoich największych miłośników w regionie Małopolski, szczególnie w krakowskich domach i kawiarniach. Nic więc dziwnego, że ciasto zyskało nazwę sernik krakowski.

Czytaj także:

 

Sernik krakowski jest prosty w przygotowaniu, choć jego wypiekanie zajmuje nieco więcej czasu. Tradycyjną masę z sera i białek przykrywa się własnoręcznie wyrobionym kruchym ciastem, tworząc z niego wzór kratki. Dobry sernik krakowski wymaga od cukiernika cierpliwości oraz precyzji, a także ścisłego trzymania się receptury. Jak upiec to bajeczne, puszyste ciasto? Jakich składników użyć? Które akcesoria do pieczenia będą Ci potrzebne? Dowiesz się tego z kolejnych akapitów.

Sernik krakowski tradycyjny – czym się charakteryzuje?

Tradycyjny sernik krakowski jest zwarty, a jednocześnie puszysty. Wilgotną masę kroi się z łatwością, dlatego znakomicie sprawdza się jako słodycz na imprezach okolicznościowych. 

Sernik krakowski tradycyjny przygotowuje się z dobrej jakości tłustego twarogu, swojskich jaj, masła, śmietany, mąki ziemniaczanej i pszennej, a także rodzynek, soku z cytryny i skórek z pomarańczy. Im lepsze dobierze się do niego składniki, tym smaczniejsze wyjdzie nam ciasto. W tym wypieku wyjątkowo czuć jakość użytego sera i innych dodatków.

Czytaj także:

 

Kluczem do uzyskania perfekcyjnego sernika krakowskiego są nie tylko składniki, ale również precyzja przygotowywania. Składniki należy dokładnie odmierzać i ściśle trzymać się przepisu, gdyż chwila nieuwagi i niedokładne odwzorowanie przepisu mogą skutkować zakalcem. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą: miarka z podziałką na gramy i mililitry, duża miska, szpatułka lub drewniana łyżka, mikser lub trzepaczka do jajek, a także forma do pieczenia. Szczególnie polecamy do tego prostokątne blachy do pieczenia, ale dobrej jakości tortownica też spełni swoje zadanie.

Sernik krakowski z kratką – sekret lukru 

Sernik krakowski z kratką wygląda rustykalnie i domowo, a dodatek lukru sprawia, że smak twarogu, rodzynek i pomarańczy łączy się w zbalansowaną całość. Przygotowany zgodnie z przepisem domowy sernik krakowski nie różni się w smaku od tego z cukierni, a wypiekany na specjalną rodzinną okazję z pewnością zachwyci wszystkich gości. Kluczem do uzyskania idealnie zbalansowanego smaku jest lukier. 

Czytaj także:

Jak przygotować pyszny lukier na sernik krakowski? Najlepiej jest robić go na parze lub w kąpieli wodnej. Cukier puder z odrobiną soku z cytryny i pomarańczy rozpuść w gorącej wodzie i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Delikatne podgrzewanie miseczki od dołu sprawi, że składniki szybko połączą się w całość, a barwa lukru zmieni się na białą.

Sernik krakowski – przepis 

Skoro znasz już wszystkie tajniki przygotowywania sernika krakowskiego, czas najwyższy przejść do jego wypiekania. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sernik krakowski na dużą blachę, który stanie się gwiazdą każdej uroczystości rodzinnej. Do wypieczenia sernika krakowskiego będziesz potrzebować kilku produktów spożywczych, dużą blachę i odrobinę cierpliwości. 

Składniki na ciasto kruche:

  • 340 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Saszetka cukru wanilinowego
  • 170 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 120 g masła
  • 275 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 5 białek
  • Skórkę z pomarańczy
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g rodzynek

Na lukier:

  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 ml soku z pomarańczy
  • 200 g cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski przełóż mąkę, sól, proszek do pieczenia, oba cukry i pokrojone masło. Zmiksuj mikserem aż do uzyskania kruszonki. Następnie dodaj jajko oraz żółtka i znowu zmiksuj. Z powstałego ciasta uformuj kulę i owiń folią. Ciasto włóż do lodówki na pół godziny. 

W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem pudrem – najpierw połowę i po chwili kolejną połowę. Do żółtek dodaj ser i zmiksuj. Potem dodaj kolejno skórkę, mąkę ziemniaczaną, ciągle miksując. Na sam koniec należy dodać rodzynki. 

W osobnej misce ubij pianę z białek i dodaj ją do serowej masy. Całość zamieszaj delikatnie łyżką. 

Przygotuj formę o wymiarach 30x20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Potem wyciągnij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na stolnicy. Z ciasta odejmij ⅓ i odłóż ją na bok, a resztą wyłóż dno formy. Podziurkuj ciasto widelcem, a następnie przelej na nie masę serową. Uformuj z pozostałego ciasta cienkie paski i ułóż na wierzchu masy, tworząc wzór kratki. Całość przez godzinę piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. 

Gdy sernik już rumieni się w piecu, zajmij się zrobieniem lukru. Podgrzej sok z cytrusów i wymieszaj go w miseczce z cukrem pudrem, tworząc gładką masę. Po upływie godziny uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto w piecu na ok. 20-30 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij sernik na kratkę do studzenia i polej lukrem.

Czytaj także:

Jak zrobić sernik krakowski, żeby nie opadł?

Jak zrobić sernik krakowski, żeby nie opadł? Najważniejsze jest tu dokładne ubicie piany z białek i delikatne wtłoczenie jej w resztę masy oraz odpowiednio długie studzenie w piecu. Jeśli nie masz pewności, czy sernik jest już kompletnie wystudzony, lepiej dołóż kilka minut. Ważne jest również to, żeby kroić go, gdy jest już w temperaturze pokojowej – ciepły sernik będzie się kruszył i trudno będzie przełożyć porcje na talerze gości.