Jak zrobi膰 pyszny sernik z malinami? 3 przepisy

Porady 9.10.2022

Sernik z malinami – klasyczne i pyszne po艂膮czenie

Sernik z malinami lub musem malinowym to jedno z klasycznych po艂膮cze艅, kt贸re cieszy si臋 niezwyk艂膮 popularno艣ci膮 ju偶 wielu lat. Kremowa masa, chrupi膮cy sp贸d i s艂odko-kwa艣ne owoce czyni膮 to sernik z malinami idealnie zbalansowanym ciastem.

Dodanie do sernika malin, nie tylko zmienia jego smak oraz struktur臋, ale dostarcza organizmowi nieco witamin. W owocach tych znajdziesz witamin臋 E, C, B1, B2, B6, a tak偶e kwas foliowy, potas, fosfor, magnez i 偶elazo. Spo偶ywanie malin pozwala uchroni膰 si臋 przed infekcjami, z艂agodzi膰 b贸le miesi膮czkowe, obni偶y膰 ci艣nienie i polepszy膰 metabolizm. Na bazie tych owoc贸w przygotowuje si臋 herbatki, d偶emy, sosy, a tak偶e spor膮 ilo艣膰 wyrob贸w cukierniczych. A skoro ju偶 mowa o magicznych w艂a艣ciwo艣ciach malin wykorzystywanych w cukiernictwie… Zdradzimy Ci przepis, w jaki spos贸b robi si臋 puszysty, lekki jak chmurka sernik z malinami w kolejnych akapitach. Zacznijmy jednak od czego艣 szybkiego, czyli sernika na zimno.

Sernik na zimno z malinami

Sernik z malinami na zimno to spos贸b na pyszny deser, kt贸ry ucieszy wszystkich domownik贸w. 呕eby przygotowa膰 pyszny sernik z malinami bez pieczenia, potrzebne Ci b臋d膮 akcesoria do pieczenia, takie jak okr膮g艂a tortownica, miarka i du偶a miska, rondelek, a tak偶e kilka sk艂adnik贸w:

Sk艂adniki

Do spodu:

  • 0,12 kg biszkopt贸w

Na malinowo-serow膮 mas臋:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 0,75 kg malin
  • 0,2 kg cukru
  • 2 艂y偶ki cukru wanilinowego
  • 20 g 偶elatyny w proszku
  • 0,3 kg s艂odkiej, sch艂odzonej 艣mietanki
  • 80 ml zimnej wody

Przygotowanie:

Wy艂贸偶 tortownice papierem do pieczenia i u艂贸偶 w niej biszkopty, tak aby pokry艂y ca艂e dno. We藕 rondelek i prze艂贸偶 do niego 偶elatyn臋, a nast臋pie zimn膮 wod臋 i wymieszaj. Zostaw do nap臋cznienia. Nast臋pnie zagotuj, by ca艂o艣膰 偶elatyny si臋 rozpu艣ci艂a i odstaw. Do miski dodaj twar贸g, cukier, cukier waniliowy oraz zblendowane maliny. Blenduj na g艂adk膮 mas臋. Ostudzon膮 偶elatyn臋 dodaj do niej troch臋 masy serowej i wymieszaj energicznie, by ca艂o艣膰 si臋 po艂膮czy艂a. Potem dodaj 偶elatyn臋 do reszty masy twarogowej. Nast臋pnym krokiem do przyrz膮dzenia pysznego sernika na zimno z malinami jest ubicie 艣mietany na sztywno i dodawanie jej porcjami do masy serowej. Wymieszaj energicznie. Gdy sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮, wylej mas臋 na sp贸d z biszkopt贸w i wsad藕 do lod贸wki na 2 godziny. Dekoruj 艣wie偶ymi malinami lub tart膮 czekolad膮.

Sernik z malinami pieczony

Pieczony sernik z malinami i ciep艂ym sosem malinowym lub czekoladowym to i艣cie kr贸lewski deser. 艁agodny i kremowy 艣rodek, s艂odko-kwa艣ne maliny i kruchy, ma艣lany sp贸d rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach – taka kompozycja potrafi zawr贸ci膰 w g艂owie. Pyszny sernik z malinami mo偶na zrobi膰 r贸wnie偶 w wersji bez spodu. Jakich akcesori贸w oraz sk艂adnik贸w potrzebujesz do upieczenia mistrzowskiego sernika z malinami – na kruchym spodzie lub bez? Tego dowiesz si臋 z kolejnego akapitu.

Przepis na mistrzowski sernik z malinami

Przygotowali艣my dla Ciebie przepis na prosty sernik z malinami, kt贸ry przygotowuje si臋 niezwykle szybko i sprawnie. 呕eby upiec mistrzowski sernik z malinami, potrzebujesz okr膮g艂ej blachy do pieczenia, 艂y偶ki, no偶a i kilku innych akcesori贸w kuchennych. Nie przed艂u偶amy ju偶 i podajemy przepis, bo na sam膮 my艣l o tym serniku cieknie nam 艣linka!

Sk艂adniki

Sp贸d:

  • 0,25 kg m膮ki pszennej
  • 0,12 kg zimnego mas艂a
  • 2 偶贸艂tka
  • 50 g cukru pudru
  • 20 ml 艣mietany 18%
  • 3 g proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 0,2 kg cukru
  • 50 g mi臋kkiego mas艂a
  • 15 g m膮ki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 0,5 kg malin

Przygotowanie:

Pokr贸j mas艂o w kostk臋, a nast臋pnie dodaj do niego proszek do pieczenia, cukier puder, 艣mietan臋 i 偶贸艂tka. Sk艂adniki posiekaj no偶em, a potem ugnie膰 z nich ciasto. Gotowe ciasto owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wsad藕 do lod贸wki na 20 minut. Nast臋pnie wyci膮gnij je i rozwa艂kuj, a potem prze艂贸偶 na blach臋. Wypiecz w temperaturze 190 stopni a偶 do zarumienienia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Do du偶ej miski w艂贸偶 twar贸g, mas艂o, cukier i 5 偶贸艂tek. Ca艂o艣膰 miksuj ok. 5 minut. Nast臋pnie dodaj m膮czk臋 ziemniaczan膮 oraz maliny i znowu zmiksuj. Ubij bia艂ka na sztywno i dodawaj stopniowo do masy serowej, mieszaj膮c 艂y偶k膮. Gotow膮 mas臋 przelej na blach臋 i rozsmaruj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 10 minut, a nast臋pnie zmniejsz j膮 do 150 stopni i piecz przez 40 minut. Po wypieczeniu wyci膮gnij ciasto i postaw na kratce do studzenia. Podawaj posypany cukrem pudrem.

Sernik z bia艂膮 czekolad膮 i malinami

Je艣li sernik z malinami to dla Ciebie zbyt ma艂o s艂odyczy, spr贸buj przygotowa膰 go z bia艂膮 czekolad膮. Maliny doskonale 艂膮cz膮 si臋 z bia艂膮 czekolad膮. Sernik z mro偶onymi lub 艣wie偶ymi malinami i bia艂膮 czekolad膮 mo偶esz wypiec w mniejszych formach do pieczenia i stworzy膰 z niego mini porcje. Bia艂膮 czekolad臋 mo偶esz doda膰 do masy twarogowej (wcze艣niej je rozpuszczaj膮c w k膮pieli wodnej) albo do polewy. Mo偶esz r贸wnie偶 zmiesza膰 mas臋 twarogow膮 z malinami i odrobin膮 serka mascarpone – sernik wyjdzie wtedy bardzo kremowy.

Czytaj tak偶e:

Przepis na sernik na kruchym spodzie 

Przepis na pyszny sernik z kajmakiem 

Sernik pistacjowy - przepis na zielony sernik 

Przepis na sernik tradycyjny - spr贸buj klasyki! 

Przepis na sernik na zimno z galaretk膮