Jak zrobi膰 pyszny sernik z malinami? 3 przepisy

Sernik z malinami – klasyczne i pyszne po艂膮czenie
Sernik z malinami lub musem malinowym to jedno z klasycznych po艂膮cze艅, kt贸re cieszy si臋 niezwyk艂膮 popularno艣ci膮 ju偶 wielu lat. Kremowa masa, chrupi膮cy sp贸d i s艂odko-kwa艣ne owoce czyni膮 to sernik z malinami idealnie zbalansowanym ciastem.
Dodanie do sernika malin, nie tylko zmienia jego smak oraz struktur臋, ale dostarcza organizmowi nieco witamin. W owocach tych znajdziesz witamin臋 E, C, B1, B2, B6, a tak偶e kwas foliowy, potas, fosfor, magnez i 偶elazo. Spo偶ywanie malin pozwala uchroni膰 si臋 przed infekcjami, z艂agodzi膰 b贸le miesi膮czkowe, obni偶y膰 ci艣nienie i polepszy膰 metabolizm. Na bazie tych owoc贸w przygotowuje si臋 herbatki, d偶emy, sosy, a tak偶e spor膮 ilo艣膰 wyrob贸w cukierniczych. A skoro ju偶 mowa o magicznych w艂a艣ciwo艣ciach malin wykorzystywanych w cukiernictwie… Zdradzimy Ci przepis, w jaki spos贸b robi si臋 puszysty, lekki jak chmurka sernik z malinami w kolejnych akapitach. Zacznijmy jednak od czego艣 szybkiego, czyli sernika na zimno.
Sernik na zimno z malinami
Sernik z malinami na zimno to spos贸b na pyszny deser, kt贸ry ucieszy wszystkich domownik贸w. 呕eby przygotowa膰 pyszny sernik z malinami bez pieczenia, potrzebne Ci b臋d膮 akcesoria do pieczenia, takie jak okr膮g艂a tortownica, miarka i du偶a miska, rondelek, a tak偶e kilka sk艂adnik贸w:
Sk艂adniki
Do spodu:
- 0,12 kg biszkopt贸w
Na malinowo-serow膮 mas臋:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 0,75 kg malin
- 0,2 kg cukru
- 2 艂y偶ki cukru wanilinowego
- 20 g 偶elatyny w proszku
- 0,3 kg s艂odkiej, sch艂odzonej 艣mietanki
- 80 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Wy艂贸偶 tortownice papierem do pieczenia i u艂贸偶 w niej biszkopty, tak aby pokry艂y ca艂e dno. We藕 rondelek i prze艂贸偶 do niego 偶elatyn臋, a nast臋pie zimn膮 wod臋 i wymieszaj. Zostaw do nap臋cznienia. Nast臋pnie zagotuj, by ca艂o艣膰 偶elatyny si臋 rozpu艣ci艂a i odstaw. Do miski dodaj twar贸g, cukier, cukier waniliowy oraz zblendowane maliny. Blenduj na g艂adk膮 mas臋. Ostudzon膮 偶elatyn臋 dodaj do niej troch臋 masy serowej i wymieszaj energicznie, by ca艂o艣膰 si臋 po艂膮czy艂a. Potem dodaj 偶elatyn臋 do reszty masy twarogowej. Nast臋pnym krokiem do przyrz膮dzenia pysznego sernika na zimno z malinami jest ubicie 艣mietany na sztywno i dodawanie jej porcjami do masy serowej. Wymieszaj energicznie. Gdy sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮, wylej mas臋 na sp贸d z biszkopt贸w i wsad藕 do lod贸wki na 2 godziny. Dekoruj 艣wie偶ymi malinami lub tart膮 czekolad膮.
Sernik z malinami pieczony
Pieczony sernik z malinami i ciep艂ym sosem malinowym lub czekoladowym to i艣cie kr贸lewski deser. 艁agodny i kremowy 艣rodek, s艂odko-kwa艣ne maliny i kruchy, ma艣lany sp贸d rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach – taka kompozycja potrafi zawr贸ci膰 w g艂owie. Pyszny sernik z malinami mo偶na zrobi膰 r贸wnie偶 w wersji bez spodu. Jakich akcesori贸w oraz sk艂adnik贸w potrzebujesz do upieczenia mistrzowskiego sernika z malinami – na kruchym spodzie lub bez? Tego dowiesz si臋 z kolejnego akapitu.
Przepis na mistrzowski sernik z malinami
Przygotowali艣my dla Ciebie przepis na prosty sernik z malinami, kt贸ry przygotowuje si臋 niezwykle szybko i sprawnie. 呕eby upiec mistrzowski sernik z malinami, potrzebujesz okr膮g艂ej blachy do pieczenia, 艂y偶ki, no偶a i kilku innych akcesori贸w kuchennych. Nie przed艂u偶amy ju偶 i podajemy przepis, bo na sam膮 my艣l o tym serniku cieknie nam 艣linka!
Sk艂adniki
Sp贸d:
- 0,25 kg m膮ki pszennej
- 0,12 kg zimnego mas艂a
- 2 偶贸艂tka
- 50 g cukru pudru
- 20 ml 艣mietany 18%
- 3 g proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 0,2 kg cukru
- 50 g mi臋kkiego mas艂a
- 15 g m膮ki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 0,5 kg malin
Przygotowanie:
Pokr贸j mas艂o w kostk臋, a nast臋pnie dodaj do niego proszek do pieczenia, cukier puder, 艣mietan臋 i 偶贸艂tka. Sk艂adniki posiekaj no偶em, a potem ugnie膰 z nich ciasto. Gotowe ciasto owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wsad藕 do lod贸wki na 20 minut. Nast臋pnie wyci膮gnij je i rozwa艂kuj, a potem prze艂贸偶 na blach臋. Wypiecz w temperaturze 190 stopni a偶 do zarumienienia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Do du偶ej miski w艂贸偶 twar贸g, mas艂o, cukier i 5 偶贸艂tek. Ca艂o艣膰 miksuj ok. 5 minut. Nast臋pnie dodaj m膮czk臋 ziemniaczan膮 oraz maliny i znowu zmiksuj. Ubij bia艂ka na sztywno i dodawaj stopniowo do masy serowej, mieszaj膮c 艂y偶k膮. Gotow膮 mas臋 przelej na blach臋 i rozsmaruj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 10 minut, a nast臋pnie zmniejsz j膮 do 150 stopni i piecz przez 40 minut. Po wypieczeniu wyci膮gnij ciasto i postaw na kratce do studzenia. Podawaj posypany cukrem pudrem.
Sernik z bia艂膮 czekolad膮 i malinami
Je艣li sernik z malinami to dla Ciebie zbyt ma艂o s艂odyczy, spr贸buj przygotowa膰 go z bia艂膮 czekolad膮. Maliny doskonale 艂膮cz膮 si臋 z bia艂膮 czekolad膮. Sernik z mro偶onymi lub 艣wie偶ymi malinami i bia艂膮 czekolad膮 mo偶esz wypiec w mniejszych formach do pieczenia i stworzy膰 z niego mini porcje. Bia艂膮 czekolad臋 mo偶esz doda膰 do masy twarogowej (wcze艣niej je rozpuszczaj膮c w k膮pieli wodnej) albo do polewy. Mo偶esz r贸wnie偶 zmiesza膰 mas臋 twarogow膮 z malinami i odrobin膮 serka mascarpone – sernik wyjdzie wtedy bardzo kremowy.
Czytaj tak偶e:
Przepis na sernik na kruchym spodzie
Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
Sernik pistacjowy - przepis na zielony sernik
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej