Przepis na sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie – mała zmiana, a robi różnicę
Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej lubianych ciast, o długiej i zakorzenionej w polskiej kulturze tradycji. Tradycyjny sernik, który podawany jest od pokoleń w polskich domach, piecze się z twarogu, jaj, cukru i odrobiny mąki. Klasyczny sernik wypiekany jest bez spodu, przez co masa serowa często przywiera do dna blaszki. Takie wilgotne ciasto trudno przełożyć na paterę lub talerz.
Tradycyjny przepis można nieco zmodyfikować, dodając do masy spód z ciasteczek lub kruchego ciasta. Przygotowując sernik na kruchym spodzie, dodasz mu nieco chrupkości i maślanego posmaku, a ciasto nieco łatwiej będzie podzielić na porcje, pokroić i przełożyć na talerzyk. Wilgotny sernik na kruchym spodzie z pewnością przypadnie do gustu domownikom i szybko zniknie z talerzyków. Polecamy przygotowywać sernik na kruchym spodzie w wersji XXL, taki na dużą blachę!
Przepis na sernik na kruchym spodzie
Skoro tyle już napisaliśmy na temat smaku i struktury sernika na kruchym spodzie, warto by zdradzić na niego przepis. Do przygotowania wyśmienitego, wilgotnego sernika na kruchym spodzie z naszego przepisu, przyda Ci się dobrej jakości twaróg z wiaderka. Taki twaróg charakteryzuje się gładką strukturą. Możesz również użyć do pieczenia twarogu w kostce, jednakże wymagać to będzie nieco wysiłku – taki ser trzeba kilkukrotnie zmielić na gładko. Sernik na kruchym spodzie z serem z wiaderka nie odbiega smakiem od samodzielnie zmielonego, a proces przygotowywania jest dzięki temu znacznie krótszy. Żeby płynnie przejść do pieczenia, wyciągnij z kuchennych szafek i szuflad podstawowe akcesoria do pieczenia: litrową miarkę, dużą miskę oraz łyżkę. Spośród produktów spożywczych potrzebujesz:
Na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła (koniecznie zimnego)
Na serową masę:
- 1 kg sera twarogowego na sernik z wiaderka
- 4 duże jaja
- 240 g drobnego cukru
- Ekstrakt wanilinowy
- 60 g masła
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wsyp do miski. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta, krusząc składniki palcami. Gdy powstaną z niego małe kawałki, dodaj jajko i zagnieć, formując kulkę. Schowaj je do lodówki na ok. 20 minut. Wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód blaszki. Wyłożoną ciastem blachę do pieczenia włóż do lodówki na 30 minut, a po upływie wyznaczonego czasu, nakłuj je widelcem. Kolejnym krokiem jest ubijanie mikserem lub trzepaczką białek na sztywno. Żółtka, ser, cukier, 40 g masła i kilka kropel ekstraktu waniliowego wymieszaj w misce. A następnie delikatnie wtłaczaj do masy pianę z ubitych białek. Gotową masę przelej na spód z ciasta i wsadź do pieca rozgrzanego na 180 stopni C. Piecz przez 1,5 godziny. Żeby ostudzić sernik, najlepiej jest delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut. Następnie wyłożyć blachę na kratkę do studzenia i dać mu odpocząć przez godzinę lub dwie.
Puszysty sernik na kruchym spodzie z budyniem
Tradycyjny sernik wypiekany przez babcie i ciocie często zagęszczany był budyniem lub kaszką manną. Dziś rzadko wzbogaca się przepisy o te składniki, a szkoda – sernik na kruchym spodzie z budyniem w składzie staje się jeszcze bardziej puszysty! W jaki sposób przygotować takie cukiernicze cudo? Z chęcią podzielimy się przepisem. By upiec szybki, niezwykle puszysty sernik na kruchym spodzie z budyniem, przygotuj podstawowe akcesoria do pieczenia, tortownicę o średnicy 26 cm oraz:
Na kruchy spód:
- 250 g mąki
- 45 g mączki ziemniaczanej
- 175 g masła
- 2 żółtka
- 45 g cukru pudru
- Cukier wanilinowy
Na masę:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 100 g masła
- 5 jaj
- 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę, mączką ziemniaczaną, cukier puder, masło, żółtka, a także cukier wanilinowy włóż do miski i zagnieć. Uformowaną kulkę ciasta schłodź w lodówce przez 30 minut, a następnie rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę, a następnie schowaj do lodówki na 15 minut. Umyj miskę, a następnie wytrzyj ją dokładnie. Ubij białka na sztywną pianę. Do czystej miski włóż ser, a potem miksuj, dodając stopniowo żółtka, masło, budyń. Na sam koniec dodaj porcjami ubitą pianę z białek i wymieszaj. Wylej masę serową na wyciągnięty z lodówki spód. Całość przez godzinę piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni C. Podawaj ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem.
Kremowy sernik na kruchym spodzie
Chciałbyś, żeby twój sernik był bardziej kremowy? Jest na to kilka sposobów! Pierwszy z nich to dodanie do masy serowej podczas wyrabiania ciasta śmietany 36%. Sernik ze śmietaną na kruchym spodzie stanie się bardziej kremowy, ale również bardziej kaloryczny.
Drugim sposobem na zrobienie kremowego sernika na kruchym spodzie jest wtłoczenie do masy serka mascarpone. Takie ciasto będzie już mocno płynne, a wyglądem i smakiem podobne do sernika baskijskiego.
Trzecim sposobem na uzyskanie kremowości (bardziej w smaku, niż w strukturze) jest dodanie do masy serowej nieco białej czekolady. Konsystencja sernika z białą czekoladą na kruchym spodzie będzie bardziej puszysta, ale za to w smaku będzie bardziej kremowy i rozpływający się w ustach.
Ile piec sernik na kruchym spodzie?
Ile powinno się piec sernik na kruchym spodzie i w jakiej temperaturze? Na to pytanie trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Na czas pieczenia mają wpływ takie czynniki jak wysokość formy i ilość masy sernikowej, która została do niej wlana. Im więcej będzie masy, tym dłużej należy wypiekać sernik. Ciasto warto obserwować z zewnątrz – gdy robi się mocno rumiane, to najprawdopodobniej nadszedł czas na wyłączenie piekarnika. Optymalna temperatura do wypiekania sernika na kruchym spodzie to 170-180 stopni C.
Czytaj także:
Przepis na sernik na kruchym spodzie
Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
Sernik pistacjowy - przepis na zielony sernik
Przepis na sernik tradycyjny - spróbuj klasyki!
Przepis na sernik na zimno z galaretką
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej