Przepis na sernik na kruchym spodzie

Porady 17.10.2022

Sernik na kruchym spodzie – ma艂a zmiana, a robi r贸偶nic臋

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej lubianych ciast, o d艂ugiej i zakorzenionej w polskiej kulturze tradycji. Tradycyjny sernik, kt贸ry podawany jest od pokole艅 w polskich domach, piecze si臋 z twarogu, jaj, cukru i odrobiny m膮ki. Klasyczny sernik wypiekany jest bez spodu, przez co masa serowa cz臋sto przywiera do dna blaszki. Takie wilgotne ciasto trudno prze艂o偶y膰 na pater臋 lub talerz.

Tradycyjny przepis mo偶na nieco zmodyfikowa膰, dodaj膮c do masy sp贸d z ciasteczek lub kruchego ciasta. Przygotowuj膮c sernik na kruchym spodzie, dodasz mu nieco chrupko艣ci i ma艣lanego posmaku, a ciasto nieco 艂atwiej b臋dzie podzieli膰 na porcje, pokroi膰 i prze艂o偶y膰 na talerzyk. Wilgotny sernik na kruchym spodzie z pewno艣ci膮 przypadnie do gustu domownikom i szybko zniknie z talerzyk贸w. Polecamy przygotowywa膰 sernik na kruchym spodzie w wersji XXL, taki na du偶膮 blach臋!

Przepis na sernik na kruchym spodzie

Skoro tyle ju偶 napisali艣my na temat smaku i struktury sernika na kruchym spodzie, warto by zdradzi膰 na niego przepis. Do przygotowania wy艣mienitego, wilgotnego sernika na kruchym spodzie z naszego przepisu, przyda Ci si臋 dobrej jako艣ci twar贸g z wiaderka. Taki twar贸g charakteryzuje si臋 g艂adk膮 struktur膮. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 do pieczenia twarogu w kostce, jednak偶e wymaga膰 to b臋dzie nieco wysi艂ku – taki ser trzeba kilkukrotnie zmieli膰 na g艂adko. Sernik na kruchym spodzie z serem z wiaderka nie odbiega smakiem od samodzielnie zmielonego, a proces przygotowywania jest dzi臋ki temu znacznie kr贸tszy. 呕eby p艂ynnie przej艣膰 do pieczenia, wyci膮gnij z kuchennych szafek i szuflad podstawowe akcesoria do pieczenia: litrow膮 miark臋, du偶膮 misk臋 oraz 艂y偶k臋. Spo艣r贸d produkt贸w spo偶ywczych potrzebujesz:

Na sp贸d:

  • 200 g m膮ki pszennej
  • 1 jajo
  • 30 g cukru pudru
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 120 g mas艂a (koniecznie zimnego)

Na serow膮 mas臋:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik z wiaderka
  • 4 du偶e jaja
  • 240 g drobnego cukru
  • Ekstrakt wanilinowy
  • 60 g mas艂a

Przygotowanie:

M膮k臋, proszek do pieczenia oraz cukier puder wsyp do miski. Nast臋pnie przejd藕 do wyrabiania ciasta, krusz膮c sk艂adniki palcami. Gdy powstan膮 z niego ma艂e kawa艂ki, dodaj jajko i zagnie膰, formuj膮c kulk臋. Schowaj je do lod贸wki na ok. 20 minut. Wyci膮gnij ciasto z lod贸wki i wy艂贸偶 nim sp贸d blaszki. Wy艂o偶on膮 ciastem blach臋 do pieczenia w艂贸偶 do lod贸wki na 30 minut, a po up艂ywie wyznaczonego czasu, nak艂uj je widelcem. Kolejnym krokiem jest ubijanie mikserem lub trzepaczk膮 bia艂ek na sztywno. 呕贸艂tka, ser, cukier, 40 g mas艂a i kilka kropel ekstraktu waniliowego wymieszaj w misce. A nast臋pnie delikatnie wt艂aczaj do masy pian臋 z ubitych bia艂ek. Gotow膮 mas臋 przelej na sp贸d z ciasta i wsad藕 do pieca rozgrzanego na 180 stopni C. Piecz przez 1,5 godziny. 呕eby ostudzi膰 sernik, najlepiej jest delikatnie uchyli膰 drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut. Nast臋pnie wy艂o偶y膰 blach臋 na kratk臋 do studzenia i da膰 mu odpocz膮膰 przez godzin臋 lub dwie.

Puszysty sernik na kruchym spodzie z budyniem

Tradycyjny sernik wypiekany przez babcie i ciocie cz臋sto zag臋szczany by艂 budyniem lub kaszk膮 mann膮. Dzi艣 rzadko wzbogaca si臋 przepisy o te sk艂adniki, a szkoda – sernik na kruchym spodzie z budyniem w sk艂adzie staje si臋 jeszcze bardziej puszysty! W jaki spos贸b przygotowa膰 takie cukiernicze cudo? Z ch臋ci膮 podzielimy si臋 przepisem. By upiec szybki, niezwykle puszysty sernik na kruchym spodzie z budyniem, przygotuj podstawowe akcesoria do pieczenia, tortownic臋 o 艣rednicy 26 cm oraz:

Na kruchy sp贸d:

  • 250 g m膮ki
  • 45 g m膮czki ziemniaczanej
  • 175 g mas艂a
  • 2 偶贸艂tka
  • 45 g cukru pudru
  • Cukier wanilinowy

Na mas臋:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 100 g mas艂a
  • 5 jaj
  • 1 budy艅 waniliowy

Przygotowanie:

M膮k臋, m膮czk膮 ziemniaczan膮, cukier puder, mas艂o, 偶贸艂tka, a tak偶e cukier wanilinowy w艂贸偶 do miski i zagnie膰. Uformowan膮 kulk臋 ciasta sch艂od藕 w lod贸wce przez 30 minut, a nast臋pnie rozwa艂kuj i wy艂贸偶 nim tortownic臋, a nast臋pnie schowaj do lod贸wki na 15 minut. Umyj misk臋, a nast臋pnie wytrzyj j膮 dok艂adnie. Ubij bia艂ka na sztywn膮 pian臋. Do czystej miski w艂贸偶 ser, a potem miksuj, dodaj膮c stopniowo 偶贸艂tka, mas艂o, budy艅. Na sam koniec dodaj porcjami ubit膮 pian臋 z bia艂ek i wymieszaj. Wylej mas臋 serow膮 na wyci膮gni臋ty z lod贸wki sp贸d. Ca艂o艣膰 przez godzin臋 piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni C. Podawaj ze 艣wie偶ymi owocami lub cukrem pudrem.

Kremowy sernik na kruchym spodzie

Chcia艂by艣, 偶eby tw贸j sernik by艂 bardziej kremowy? Jest na to kilka sposob贸w! Pierwszy z nich to dodanie do masy serowej podczas wyrabiania ciasta 艣mietany 36%. Sernik ze 艣mietan膮 na kruchym spodzie stanie si臋 bardziej kremowy, ale r贸wnie偶 bardziej kaloryczny.

Drugim sposobem na zrobienie kremowego sernika na kruchym spodzie jest wt艂oczenie do masy serka mascarpone. Takie ciasto b臋dzie ju偶 mocno p艂ynne, a wygl膮dem i smakiem podobne do sernika baskijskiego.

Trzecim sposobem na uzyskanie kremowo艣ci (bardziej w smaku, ni偶 w strukturze) jest dodanie do masy serowej nieco bia艂ej czekolady. Konsystencja sernika z bia艂膮 czekolad膮 na kruchym spodzie b臋dzie bardziej puszysta, ale za to w smaku b臋dzie bardziej kremowy i rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach.

Ile piec sernik na kruchym spodzie?

Ile powinno si臋 piec sernik na kruchym spodzie i w jakiej temperaturze? Na to pytanie trudno jest udzieli膰 jednoznacznej odpowiedzi. Na czas pieczenia maj膮 wp艂yw takie czynniki jak wysoko艣膰 formy i ilo艣膰 masy sernikowej, kt贸ra zosta艂a do niej wlana. Im wi臋cej b臋dzie masy, tym d艂u偶ej nale偶y wypieka膰 sernik. Ciasto warto obserwowa膰 z zewn膮trz – gdy robi si臋 mocno rumiane, to najprawdopodobniej nadszed艂 czas na wy艂膮czenie piekarnika. Optymalna temperatura do wypiekania sernika na kruchym spodzie to 170-180 stopni C.

Czytaj tak偶e:

Przepis na sernik na kruchym spodzie 

Przepis na pyszny sernik z kajmakiem 

Sernik pistacjowy - przepis na zielony sernik 

Przepis na sernik tradycyjny - spr贸buj klasyki!

Przepis na sernik na zimno z galaretk膮 

Jak zrobi膰 pyszny sernik z malinami? 3 przepisy

Sernik z gruszkami – przepis, kt贸ry zawsze wychodzi!