Przepis na sernik na zimno z galaretką
Sernik na zimno z galaretką – czego potrzeba?
Sernik na zimno z galaretką to ciasto, które niemalże wszyscy znają z dzieciństwa. Ochoczo przygotowywany przez babcie i ciocie na rodzinne uroczystości, nierzadko kupowany w lokalnych cukierniach chłodny sernik jadało się głównie w ciepłe dni.
Do zrobienia pysznego, kolorowego sernika na zimno z galaretką zazwyczaj używa się sera twarogowego z wiaderka, smakowych galaretek i różnych rodzajów owoców. Przygotowuje się go niezwykle łatwo – wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki, dodać żelatyny, wlać do tortownicy, a potem schłodzić i ciasto gotowe. Czy aby na pewno?
W gruncie rzeczy sernik na zimno z galaretką to nie takie proste w przygotowaniu ciasto. Liczą się tu proporcje, odpowiedni czas ochładzania, a także dobór owoców, które nie mogą zaburzyć procesu tężenia galaretki. Jak przyrządza się sernik na zimno i czego potrzeba do jego przygotowania? Tego dowiesz się w kolejnych akapitach.
Szybki sernik na zimno z galaretką i owcami
Przygotowanie serników na zimno w wersji klasycznej nie jest tak szybkie, jak nam się wydaje. Są jednak sposoby, żeby przyspieszyć nieco tego proces. Szybki sernik na zimno z galaretką i owocami możesz zrobić z jogurtu greckiego! Tak, to nie jest żart. Ten rodzaj jogurtu ma gęstą, galaretowatą konsystencję. W połączeniu z galaretką tężeje w godzinę, no może dwie. Do przygotowania szybkiego sernika na zimno z galaretką i owocami na bazie jogurtu potrzebujesz formę, tortownicę lub blachę do pieczenia, a także kilka podstawowych akcesoriów do pieczenia.
Składniki:
- 0,2 kg biszkoptów
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka wiśniowa
- 0,8 l jogurtu greckiego
- 1 l wody
- 0,4 kg wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Tortownicę lub blachę wyłóż folią aluminiową, a następnie rozłóż na dnie biszkopty. Galaretki cytrynowe rozpuść w 0,6 l ciepłej wody i odstaw do lodówki na 15-20 minut. Gdy galaretka lekko się zetnie, wymieszaj ją w misce z jogurtem. Masą zalej biszkopty, a w środek wsadź wiśnie. Wstaw do lodówki na 25 minut. Ostatnim krokiem jest rozpuszczenie galaretki wiśniowej w pozostałej ciepłej wodzie i umieszczenie również jej w lodówce na 15-20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij tortownice z lodówki, ułóż na wierzchu wiśnie i zalej galaretką. Całość ponownie wstaw do lodówki na godzinę.
Przepis na sernik na zimno z galaretką jak u babci
Jeśli masz ochotę na bardziej tradycyjny sernik na zimno z galaretką, to mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis. Gwarantujemy – smakuje jak ten u babci! Do przygotowania kremowego sernika na zimno z galaretką brzoskwiniową z naszego przepisu potrzebujesz:
- 0,8 l wody
- 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 0,1 kg biszkoptów
- 1 kg twarogu sernikowego
- 0,25 l śmietanki 36%
- 0,12 kg cukru pudru
- Puszkę brzoskwiń
Przygotowanie:
Odmierz miarką pół litra wody i zagotuj ją, a następnie wsyp do niej 1 galaretkę brzoskwiniową. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Wyłóż dno tortownicy biszkoptami. Wlej 0,3 l ciepłej wody do miarki i rozpuść w niej resztę galaretek. Odstaw na bok. Następnie w misce zmiksuj twaróg z cukrem, a potem dodaj stopniowo galaretkę z dwóch opakowań. Połącz schłodzoną śmietankę z masę sernikoweją i zmiksuj. Gotową masę przelej do formy i odstaw do lodówki na 1,5 godziny. Później wyciągnij formę, ułóż na wierzchu sernika brzoskwinie i zalej galaretką. Wsadź ponownie do lodówki.
Jak zrobić sernik na zimno z galaretką? Alternatywne sposoby
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić sernik na zimno z galaretką w nieco inny sposób, to dobrze trafiłeś. Pyszne ciasto na zimno można zrobić nie tylko na bazie sera czy jogurtu greckiego, ale również serka homogenizowanego.
Taki sernik na zimno z galaretką można zrobić na dużą lub małą blachę, a nawet w formie monoporcji. Wystarczy, że podmienisz ser na serek homogenizowany i gotowe! Istnieje jeszcze sposób nieco bardziej archaiczny, w którym galaretkę zastępuje się żelatyną. Z pomocą tego proszku możesz przekształcić wiele soków, purée czy syropów w pyszną, owocową galaretkę.
Jeśli masz ochotę trochę poeksperymentować, zachęcamy do zrobienia sernika na zimno na kruchym spodzie. Pamiętaj, że taki spód musi być całkowicie wystudzony przed wlewaniem do niego masy. Polecamy odstawienie go na godzinę w chłodne miejsce lub przełożenie go na kratkę do studzenia i schowanie do lodówki.
Sernik na zimno z galaretką i owocami – jakie wybrać owoce?
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to najbardziej klasyczne połączenie. Jakimi owocami można przyozdobić sernik na zimno z galaretką, by ciasto mogło stężeć, a jakich lepiej unikać? Podpowiadamy!
Do galaretki najlepiej używać dobrze znanych owoców, takich jak borówki, wiśnie, maliny, brzoskwinie, truskawki, poziomki czy jabłka. Dlaczego? Ponieważ te owoce pozbawione są enzymów proteolitycznych, które rozkładają białka. Do grupy owoców zawierających takie enzymy zalicza się kiwi, papaję, mango i ananasa. Jeśli jednak masz ochotę na galaretkę z tymi owocami, wystarczy, że poddasz je lekkiej obróbce cieplnej. Wtedy nawet z ananasa uzyskasz pyszną galaretkę na swój sernik!
Czytaj także:
Przepis na sernik na kruchym spodzie
Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
Sernik pistacjowy - przepis na zielony sernik
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej