Przepis na sernik na zimno z galaretk膮

Sernik na zimno z galaretk膮 - czego potrzeba?
Sernik na zimno z galaretk膮 to ciasto, kt贸re niemal偶e wszyscy znaj膮 z dzieci艅stwa. Ochoczo przygotowywany przez babcie i ciocie na rodzinne uroczysto艣ci, nierzadko kupowany w lokalnych cukierniach ch艂odny sernik jada艂o si臋 g艂贸wnie w ciep艂e dni.
Sernik na zimno to idealny deser na letnie dni, kiedy nie chcemy w艂膮cza膰 piekarnika. Ten rodzaj ciasta mo偶na przygotowa膰 w r贸偶nych smakach, dostosowuj膮c galaretk臋 i owoce do w艂asnych upodoba艅. Masa serowa, kt贸ra stanowi podstaw臋 tego deseru, 艂膮czy si臋 z galaretk膮 tworz膮c jednolit膮 mas臋 o kremowej konsystencji.
Do zrobienia pysznego, kolorowego sernika na zimno z galaretk膮 zazwyczaj u偶ywa si臋 sera twarogowego z wiaderka, smakowych galaretek i r贸偶nych rodzaj贸w owoc贸w. Przygotowuje si臋 go niezwykle 艂atwo - wystarczy wymiesza膰 艂y偶膮 wszystkie sk艂adniki, doda膰 偶elatyny, wla膰 do tortownicy, a potem sch艂odzi膰 i ciasto gotowe. Czy aby na pewno?
W gruncie rzeczy sernik na zimno z galaretk膮 to nie takie proste w przygotowaniu ciasto. Licz膮 si臋 tu proporcje, odpowiedni czas och艂adzania, a tak偶e dob贸r owoc贸w, kt贸re nie mog膮 zaburzy膰 procesu t臋偶enia galaretki. Jak przyrz膮dza si臋 sernik na zimno i czego potrzeba do jego przygotowania? Tego dowiesz si臋 w kolejnych akapitach.
Jak rozrobi膰 galaretk臋 do sernika na zimno?
Prawid艂owe przygotowanie galaretki to kluczowy element w tworzeniu sernika na zimno. Galaretk臋 truskawkow膮, jak i galaretki cytrynowe, nale偶y rozpuszcza膰 stopniowo w gor膮cej wodzie, mieszaj膮c do momentu ca艂kowitego rozpuszczenia kryszta艂k贸w. Wa偶ne jest, aby nie wlewa膰 ca艂ej galaretki od razu do masy serowej - nale偶y poczeka膰, a偶 osi膮gnie stan lekkiego st臋偶enia. Masa zrobi si臋 wtedy g臋stsza, ale nadal b臋dzie p艂ynna. Dzi臋ki temu galaretk臋 mo偶na 艂atwo po艂膮czy膰 z pozosta艂ymi sk艂adnikami, unikaj膮c grudkowato艣ci i uzyskuj膮c g艂adk膮 tekstur臋.
Szybki sernik na zimno z galaretk膮 i owcami
Przygotowanie sernik贸w na zimno w wersji klasycznej nie jest tak szybkie, jak nam si臋 wydaje. S膮 jednak sposoby, 偶eby przyspieszy膰 nieco tego proces. Szybki sernik na zimno z galaretk膮 i owocami mo偶esz zrobi膰 z jogurtu greckiego! Tak, to nie jest 偶art. Ten rodzaj jogurtu ma g臋st膮, galaretowat膮 konsystencj臋. W po艂膮czeniu z galaretk膮 t臋偶eje w godzin臋, no mo偶e dwie. Do przygotowania szybkiego sernika na zimno z galaretk膮 i owocami na bazie jogurtu potrzebujesz form臋, tortownic臋 lub blach臋 do pieczenia, a tak偶e kilka podstawowych akcesori贸w do pieczenia.
Sk艂adniki:
- 0,2 kg biszkopt贸w
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka wi艣niowa
- 0,8 l jogurtu greckiego
- 1 l wody
- 0,4 kg wydrylowanych wi艣ni
Przygotowanie:
Tortownic臋 lub blach臋 wy艂贸偶 foli膮 aluminiow膮, a nast臋pnie roz艂贸偶 na dnie biszkopty. Galaretki cytrynowe rozpu艣膰 w 0,6 l ciep艂ej wody i odstaw do lod贸wki na 15-20 minut. Gdy galaretka lekko si臋 zetnie, wymieszaj j膮 w misce z jogurtem. Mas膮 zalej biszkopty, a w 艣rodek wsad藕 wi艣nie. Wstaw do lod贸wki na 25 minut. Ostatnim krokiem jest rozpuszczenie galaretki wi艣niowej w pozosta艂ej ciep艂ej wodzie i umieszczenie r贸wnie偶 jej w lod贸wce na 15-20 minut. Po up艂ywie wyznaczonego czasu wyci膮gnij tortownice z lod贸wki, u艂贸偶 na wierzchu wi艣nie i zalej galaretk膮. Ca艂o艣膰 ponownie wstaw do lod贸wki na godzin臋.
Przepis na sernik na zimno z galaretk膮 jak u babci
Je艣li masz ochot臋 na bardziej tradycyjny sernik na zimno z galaretk膮, to mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis. Gwarantujemy - smakuje jak ten u babci! Do przygotowania kremowego sernika na zimno z galaretk膮 brzoskwiniow膮 z naszego przepisu potrzebujesz:
- 0,8 l wody
- 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 0,1 kg biszkopt贸w
- 1 kg twarogu sernikowego
- 0,25 l 艣mietanki 36%
- 0,12 kg cukru pudru
- Puszk臋 brzoskwi艅
Przygotowanie:
Odmierz miark膮 p贸艂 litra wody i zagotuj j膮, a nast臋pnie wsyp do niej 1 galaretk臋 brzoskwiniow膮. Wymieszaj i odstaw do wystygni臋cia. Wy艂贸偶 dno tortownicy biszkoptami. Wlej 0,3 l ciep艂ej wody do miarki i rozpu艣膰 w niej reszt臋 galaretek. Odstaw na bok. Nast臋pnie w misce zmiksuj twar贸g z cukrem, a potem dodaj stopniowo galaretk臋 z dw贸ch opakowa艅. Po艂膮cz sch艂odzon膮 艣mietank臋 z mas臋 sernikow膮 i zmiksuj. Gotow膮 mas臋 przelej do formy i odstaw do lod贸wki na 1,5 godziny. P贸藕niej wyci膮gnij form臋, u艂贸偶 na wierzchu sernika brzoskwinie i zalej galaretk膮. Wsad藕 ponownie do lod贸wki.
Klasyczny sernik na zimno z truskawkami mo偶e by膰 przygotowany wed艂ug tej samej metody - wystarczy zast膮pi膰 brzoskwinie truskawkami i u偶y膰 galaretki truskawkowej. Czerwone owoce doskonale harmonizuj膮 z delikatn膮 mas膮 serow膮, tworz膮c przepyszny letni deser.
Jak zrobi膰 sernik na zimno z galaretk膮? Alternatywne sposoby
Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak zrobi膰 sernik na zimno z galaretk膮 w nieco inny spos贸b, to dobrze trafi艂e艣. Pyszne ciasto na zimno mo偶na zrobi膰 nie tylko na bazie sera czy jogurtu greckiego, ale r贸wnie偶 serka homogenizowanego.
Taki sernik na zimno z galaretk膮 mo偶na zrobi膰 na du偶膮 lub ma艂膮 blach臋, a nawet w formie monoporcji. Wystarczy, 偶e podmienisz ser na serek homogenizowany i gotowe! Istnieje jeszcze spos贸b nieco bardziej archaiczny, w kt贸rym galaretk臋 zast臋puje si臋 偶elatyn膮. Z pomoc膮 tego proszku mo偶esz przekszta艂ci膰 wiele sok贸w, pur茅e czy syrop贸w w pyszn膮, owocow膮 galaretk臋.
Je艣li masz ochot臋 troch臋 poeksperymentowa膰, zach臋camy do zrobienia sernika na zimno na kruchym spodzie. Pami臋taj, 偶e taki sp贸d musi by膰 ca艂kowicie wystudzony przed wlewaniem do niego masy. Polecamy odstawienie go na godzin臋 w ch艂odne miejsce lub prze艂o偶enie go na kratk臋 do studzenia i schowanie do lod贸wki.
Sernik na zimno z galaretk膮 i owocami - jakie wybra膰 owoce?
Sernik na zimno z truskawkami i galaretk膮 to najbardziej klasyczne po艂膮czenie. Jakimi owocami mo偶na przyozdobi膰 sernik na zimno z galaretk膮, by ciasto mog艂o st臋偶e膰, a jakich lepiej unika膰? Podpowiadamy!
Do galaretki najlepiej u偶ywa膰 dobrze znanych owoc贸w, takich jak bor贸wki, wi艣nie, maliny, brzoskwinie, truskawki, poziomki czy jab艂ka. Dlaczego? Poniewa偶 te owoce pozbawione s膮 enzym贸w proteolitycznych, kt贸re rozk艂adaj膮 bia艂ka. Do grupy owoc贸w zawieraj膮cych takie enzymy zalicza si臋 kiwi, papaj臋, mango i ananasa. Je艣li jednak masz ochot臋 na galaretk臋 z tymi owocami, wystarczy, 偶e poddasz je lekkiej obr贸bce cieplnej. Wtedy nawet z ananasa uzyskasz pyszn膮 galaretk臋 na sw贸j sernik!
Warto pami臋ta膰, 偶e owoce dodawane do sernika na zimno powinny by膰 suche i niezbyt soczyste, aby nie zaburzy膰 procesu t臋偶enia galaretki. Je艣li u偶ywasz mro偶onych owoc贸w, nale偶y je wcze艣niej rozmrozi膰 i ods膮czy膰 z nadmiaru soku. Dzi臋ki temu jednolita masa zachowa odpowiedni膮 konsystencj臋 i sernik b臋dzie idealnie 艣ci臋ty.
Przepis na sernik na kruchym spodzie
Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
Sernik pistacjowy - przepis na zielony sernik
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej