Przepis na pyszny sernik z kajmakiem

Porady 15.10.2022

Sernik z kajmakiem – klasyka w słodszej odsłonie

Sernik uchodzi obecnie za jedno z najbardziej lubianych wypieków – serwuje się go w każdej kawiarni, czy restauracji. Magia sernika i jego delikatnego, kremowego smaku kryje się w kluczowym składniku, czyli serze. Do wypiekania serników, które są lekkie jak chmurka, używa się białego twarogu. Taki ser z kolei mieli się (a w wersji ekspresowej blenduje) na gęstą, jednorodną masę. W zależności od tego, jak lekkie ma być serowe nadzienie, mieli się go grubiej lub drobniej. Im lepszej jakości jest twaróg, tym smaczniejszy rzecz jasna będzie sernik. W skład tego przepysznego deseru wchodzą również białka jaj, mąka (najczęściej pszenna) i cukier na osłodę.

Składniki na sernik dodaje się zwykle wedle uznania, a każda mama i babcia ma swój tajemny przepis na sernik. Osoby, które przepadają za słodkimi ciastami, z pewnością dodają do serników więcej cukru. A co jeśli można dosłodzić sernik w nieco inny sposób? Zdradzimy Ci, jak przygotować pyszny, słodki sernik z kajmakiem, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości.

Ciasto i masę na sernik z kajmakiem robi się niezwykle szybko, prosto i przyjemnie. Zgromadzone przez nas przepisy na sernik z kajmakiem wychodzą w każdym piecu, wystarczy, że będziesz trzymać się naszych wskazówek, które znajdziesz w dalszej części artykułu.

Sernik z masą kajmakową

Sernik z masą kajmakową w środku to ciasto, które zasmakuje nawet największym koneserom słodyczy. Po upieczeniu masy twarogowej uzyskujemy sernik lekki i puszysty jak chmurka, a jeśli zrobisz go z masą kajmakową, dodasz mu nieco więcej charakteru i słodyczy. Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować tradycyjnych akcesoriów do pieczenia, takich jak łyżka i miarka, przyda Ci się również dobrej jakości forma o okrągłym kształcie (np. tortownica), a także nieco produktów spożywczych.

Składniki na masę:

  • 500 g sera twarogowego do serników
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników (najlepiej sprawdzą się korzenne)
  • 100 g roztopionego masła

Przygotowanie:

Herbatniki rozkrusz i wrzuć do miski, a następnie dodaj do nich masło. Całość wymieszaj i rozłóż na blasze, wyklejając spód. Blachę włóż do lodówki na ok. 20 minut. Kolejnym krokiem jest ucieranie w misce masła z cukrem, tak aby powstała gładka konsystencja. Do masy dodaj jajka, mąkę oraz kajmak i znów wymieszaj. Na sam koniec małymi porcjami wrzucaj ser, jednocześnie mieszając (trzepaczką lub mikserem). Blachę wyciągnij z lodówki i wylej na spód masę sernikową. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Po wypieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do wystygnięcia, by nie opadło. Serwuj z dodatkiem orzechów lub świeżymi owocami dla przełamania słodyczy.

Puszysty sernik z kajmakiem

Masz ochotę na sernik z kajmakiem, który będzie puszysty, kremowy i lekko płynący? Taki rozpływający się w ustach sernik uzyskasz, dodając do masy inny, mniej zwarty rodzaj sera – mascarpone czy zwykły serek śmietankowy na kanapki. Sposób wypiekania takiego ciasta różni się nieco od standardowego, gdyż robi się to z użyciem pary. Wystarczy wsadzić do piekarnika miskę z wodą. Dla bardziej wprawionych w pieczeniu polecamy zrobienie ciasta w kąpieli wodnej. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na kremowy sernik, dzięki któremu Twoje kubki smakowe będą wniebowzięte – znajdziesz go w kolejnym akapicie.

Sernik z kajmakiem – przepis

Nasz przepis na sernik z kajmakiem to gratka dla fanów słodkich ciast – idealnie sprawdza się do kawy i herbaty pitej w jesienne popołudnie. Do przygotowania sernika potrzebujesz:

Składniki na spód:

250 g herbatników maślanych

80 g masła

Składniki na masę:

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g cukru
  • 70 g masła
  • 20 g mączki ziemniaczanej
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • Pół puszki kajmaku

Przygotowanie:

Herbatniki rozgnieć na piasek, wsyp do miski i wymieszaj z masłem. Powstałą masą wyłóż okrągłą blachę do pieczenia i wsadź do lodówki. Rozbij jajka i dodaj do miski żółtka, a następnie wsyp cukier i masło. Całość wymieszaj, a później dodawaj partiami twaróg i mascarpone, cały czas mieszając. Gdy utworzy się jednolita masa, dodaj mączkę ziemniaczaną i znów wymieszaj. Kolejny krok to ubicie białek na sztywno i dodanie do masy. Przełóż masę na blachę i wsadź ją do kąpieli wodnej (lekko zanurz w misce z wodą, tak aby nie dostała się do środka). Wsadź do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zmniejsz temperaturę do 145 stopni C i piecz przez 80 minut. Po wypieczeniu odczekaj 15 minut aż sernik ostygnie, a następnie wyłóż go na kratkę do studzenia i postaw w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut. Gdy ciasto wystygnie, udekoruj jego wierzch masą kajmakową. Możesz dodać również inne dodatki, np. orzechy. Jeśli masz ochotę na sernik z kajmakiem i orzechami, przepis na niego znajdziesz w kolejnym akapicie.

Sernik z kajmakiem i orzechami

Jeśli chciałbyś urozmaicić nieco przepis na sernik z masą kajmakową, wystarczy, że zrobisz go na czekoladowych herbatnikach. Chrupki, maślany spód idealnie łączy się z kremową masą. Smak kajmaku i sera można przełamać również orzechami. Sernik z kajmakiem i orzechami to kompozycja, która zapada w pamięć na długo po jej zjedzeniu. Czego potrzebujesz do wypieczenia pysznego sernika na herbatnikach z masą kajmakową i orzeszkami? Już spieszymy z odpowiedzią!

Składniki:

  • 300 g herbatników czekoladowych
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 30 0 g serka homogenizowanego
  • 25 g agaru
  • 300 g orzeszków ziemnych
  • Puszkę kajmaku

Przygotowanie:

Zacznij od rozdrobnienia herbatników na pył. Wrzuć je do miski i utrzyj z masłem, tak aby dobrze się połączyły. Gotową masą wyłóż tortownicę i schowaj do lodówki. Następnie zagotuj agar (15 g) z 40 ml wody i mieszaj aż do rozpuszczenia. Zblenduj twaróg z serkiem, cukrem pudrem i agarem. Wyłóż na spód z herbatników i odstaw do lodówki na godzinę. Pokrusz orzeszki i upraż na patelni. Podgrzej kajmak w kąpieli wodnej i wymieszaj z resztą rozpuszczonego agaru. Gotową masę wylej na sernik, posyp orzechami i wsadź do lodówki. Po ok. 2 godzinach ciasto jest gotowe do zjedzenia. Życzymy smacznego!

Czytaj także:

Przepis na sernik na kruchym spodzie 

Sernik pistacjowy - przepis na zielony sernik 

Przepis na sernik tradycyjny - spróbuj klasyki!

Przepis na sernik na zimno z galaretką 

Jak zrobić pyszny sernik z malinami? 3 przepisy

Sernik z gruszkami – przepis, który zawsze wychodzi!