Przepis na pyszny sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem – klasyka w słodszej odsłonie
Sernik uchodzi obecnie za jedno z najbardziej lubianych wypieków – serwuje się go w każdej kawiarni, czy restauracji. Magia sernika i jego delikatnego, kremowego smaku kryje się w kluczowym składniku, czyli serze. Do wypiekania serników, które są lekkie jak chmurka, używa się białego twarogu. Taki ser z kolei mieli się (a w wersji ekspresowej blenduje) na gęstą, jednorodną masę. W zależności od tego, jak lekkie ma być serowe nadzienie, mieli się go grubiej lub drobniej. Im lepszej jakości jest twaróg, tym smaczniejszy rzecz jasna będzie sernik. W skład tego przepysznego deseru wchodzą również białka jaj, mąka (najczęściej pszenna) i cukier na osłodę.
Składniki na sernik dodaje się zwykle wedle uznania, a każda mama i babcia ma swój tajemny przepis na sernik. Osoby, które przepadają za słodkimi ciastami, z pewnością dodają do serników więcej cukru. A co jeśli można dosłodzić sernik w nieco inny sposób? Zdradzimy Ci, jak przygotować pyszny, słodki sernik z kajmakiem, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości.
Ciasto i masę na sernik z kajmakiem robi się niezwykle szybko, prosto i przyjemnie. Zgromadzone przez nas przepisy na sernik z kajmakiem wychodzą w każdym piecu, wystarczy, że będziesz trzymać się naszych wskazówek, które znajdziesz w dalszej części artykułu.
Sernik z masą kajmakową
Sernik z masą kajmakową w środku to ciasto, które zasmakuje nawet największym koneserom słodyczy. Po upieczeniu masy twarogowej uzyskujemy sernik lekki i puszysty jak chmurka, a jeśli zrobisz go z masą kajmakową, dodasz mu nieco więcej charakteru i słodyczy. Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować tradycyjnych akcesoriów do pieczenia, takich jak łyżka i miarka, przyda Ci się również dobrej jakości forma o okrągłym kształcie (np. tortownica), a także nieco produktów spożywczych.
Składniki na masę:
- 500 g sera twarogowego do serników
- 1 puszka kajmaku
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej
Składniki na spód:
- 250 g herbatników (najlepiej sprawdzą się korzenne)
- 100 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Herbatniki rozkrusz i wrzuć do miski, a następnie dodaj do nich masło. Całość wymieszaj i rozłóż na blasze, wyklejając spód. Blachę włóż do lodówki na ok. 20 minut. Kolejnym krokiem jest ucieranie w misce masła z cukrem, tak aby powstała gładka konsystencja. Do masy dodaj jajka, mąkę oraz kajmak i znów wymieszaj. Na sam koniec małymi porcjami wrzucaj ser, jednocześnie mieszając (trzepaczką lub mikserem). Blachę wyciągnij z lodówki i wylej na spód masę sernikową. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Po wypieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do wystygnięcia, by nie opadło. Serwuj z dodatkiem orzechów lub świeżymi owocami dla przełamania słodyczy.
Puszysty sernik z kajmakiem
Masz ochotę na sernik z kajmakiem, który będzie puszysty, kremowy i lekko płynący? Taki rozpływający się w ustach sernik uzyskasz, dodając do masy inny, mniej zwarty rodzaj sera – mascarpone czy zwykły serek śmietankowy na kanapki. Sposób wypiekania takiego ciasta różni się nieco od standardowego, gdyż robi się to z użyciem pary. Wystarczy wsadzić do piekarnika miskę z wodą. Dla bardziej wprawionych w pieczeniu polecamy zrobienie ciasta w kąpieli wodnej. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na kremowy sernik, dzięki któremu Twoje kubki smakowe będą wniebowzięte – znajdziesz go w kolejnym akapicie.
Sernik z kajmakiem – przepis
Nasz przepis na sernik z kajmakiem to gratka dla fanów słodkich ciast – idealnie sprawdza się do kawy i herbaty pitej w jesienne popołudnie. Do przygotowania sernika potrzebujesz:
Składniki na spód:
250 g herbatników maślanych
80 g masła
Składniki na masę:
- 800 g twarogu sernikowego
- 200 g serka mascarpone
- 150 g cukru
- 70 g masła
- 20 g mączki ziemniaczanej
- 3 krople ekstraktu waniliowego
- 5 jajek
- Pół puszki kajmaku
Przygotowanie:
Herbatniki rozgnieć na piasek, wsyp do miski i wymieszaj z masłem. Powstałą masą wyłóż okrągłą blachę do pieczenia i wsadź do lodówki. Rozbij jajka i dodaj do miski żółtka, a następnie wsyp cukier i masło. Całość wymieszaj, a później dodawaj partiami twaróg i mascarpone, cały czas mieszając. Gdy utworzy się jednolita masa, dodaj mączkę ziemniaczaną i znów wymieszaj. Kolejny krok to ubicie białek na sztywno i dodanie do masy. Przełóż masę na blachę i wsadź ją do kąpieli wodnej (lekko zanurz w misce z wodą, tak aby nie dostała się do środka). Wsadź do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zmniejsz temperaturę do 145 stopni C i piecz przez 80 minut. Po wypieczeniu odczekaj 15 minut aż sernik ostygnie, a następnie wyłóż go na kratkę do studzenia i postaw w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut. Gdy ciasto wystygnie, udekoruj jego wierzch masą kajmakową. Możesz dodać również inne dodatki, np. orzechy. Jeśli masz ochotę na sernik z kajmakiem i orzechami, przepis na niego znajdziesz w kolejnym akapicie.
Sernik z kajmakiem i orzechami
Jeśli chciałbyś urozmaicić nieco przepis na sernik z masą kajmakową, wystarczy, że zrobisz go na czekoladowych herbatnikach. Chrupki, maślany spód idealnie łączy się z kremową masą. Smak kajmaku i sera można przełamać również orzechami. Sernik z kajmakiem i orzechami to kompozycja, która zapada w pamięć na długo po jej zjedzeniu. Czego potrzebujesz do wypieczenia pysznego sernika na herbatnikach z masą kajmakową i orzeszkami? Już spieszymy z odpowiedzią!
Składniki:
- 300 g herbatników czekoladowych
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g masła
- 65 g cukru pudru
- 30 0 g serka homogenizowanego
- 25 g agaru
- 300 g orzeszków ziemnych
- Puszkę kajmaku
Przygotowanie:
Zacznij od rozdrobnienia herbatników na pył. Wrzuć je do miski i utrzyj z masłem, tak aby dobrze się połączyły. Gotową masą wyłóż tortownicę i schowaj do lodówki. Następnie zagotuj agar (15 g) z 40 ml wody i mieszaj aż do rozpuszczenia. Zblenduj twaróg z serkiem, cukrem pudrem i agarem. Wyłóż na spód z herbatników i odstaw do lodówki na godzinę. Pokrusz orzeszki i upraż na patelni. Podgrzej kajmak w kąpieli wodnej i wymieszaj z resztą rozpuszczonego agaru. Gotową masę wylej na sernik, posyp orzechami i wsadź do lodówki. Po ok. 2 godzinach ciasto jest gotowe do zjedzenia. Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Przepis na sernik na kruchym spodzie
Sernik pistacjowy - przepis na zielony sernik
Przepis na sernik tradycyjny - spróbuj klasyki!
Przepis na sernik na zimno z galaretką
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej