Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik

Porady 14.10.2022

Sernik pistacjowy – trend cukierniczy ostatnich lat

Sernik pistacjowy to ciasto, które zawsze szybko sprzedaje się w piekarniach, cukierniach i kawiarniach. Ten słodko-słony smak ma wielu fanów, którzy wręcz polują na wypieki z pistacjami. Orzechy te sadzone były już w starożytności i od wieków cenione są za swoje prozdrowotne właściwości. Jedzenie pistacji wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega cukrzycy, a także obniża poziom cholesterolu.

Nie powinna zatem dziwić popularność pistacji. Ich właściwości oraz charakterystyczny smak cenione są przez cukierników oraz szefów kuchni. Przygotowywanie słodkości na bazie pistacji nie jest najprostsze, ale smak i aromat, jaki wnoszą do wypieków są warte trudów. Chcesz dowiedzieć się jak przygotować pyszny sernik z pistacjami? Już spieszymy z poradą!
 

Lekki sernik z musem pistacjowym

Zebraliśmy dla Ciebie kilka ciekawych przepisów na serniki z kremem pistacjowym, które przygotujesz z użyciem podstawowych akcesoriów do pieczenia, takich jak miarka, łyżka i okrągła blacha do pieczenia. Pierwszy z nich to niezwykle delikatny, lekki jak chmurka, posypany pistacjami sernik z musem pistacjowym. Jak go przygotować? Najpierw przygotuj następujące składniki:

Na spód:

  • 200 g ciastek zbożowych
  • 30 g roztopionego masła

Na mus:

  • 200 g gotowego kremu pistacjowego
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 15 g żelatyny
  • Garść pistacji

Na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 ml kremówki 36%
  • 3 jaja
  • 180 g cukru
  • 8 ml ekstraktu wanilinowego
  • 30 g mąki

Przygotowanie:

Pokrusz ciastka na drobny pył i wymieszaj z masłem w dużej misce. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy lub okrągłej blachy do pieczenia i wygładź. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C aż do zarumienienia. Następnie przejdź do wymieszania (najlepiej mikserem) masy serowej, rób to delikatnie, by zbyt jej nie napowietrzyć. Gotową masę przelej na spód i upiecz w 150 stopniach C. Po 40 minutach wyciągnij sernik i daj mu wystygnąć. Ostatnim krokiem jest przygotowanie musu. Żelatynę zalej 40 ml wody i odstaw na bok do spęcznienia. Potem przelej do garnka i delikatnie podgrzej. Zmiksuj krem pistacjowy z serkiem, a następnie dodaj do żelatyny łyżkę masy pistacjowej. Wymieszaj całość, a później dodaj pozostałą część masy i zmiksuj. W misce ubij kremówkę i dodaj do masy. Mieszaj aż do uzyskania gęstego musu, a potem wyłóż na chłodny sernik. Schowaj do lodówki na kilka godzin. Podawaj z pokruszonymi pistacjami.
 

Przepis na klasyczny sernik pistacjowy

Lekki jak chmurka sernik z musem jest dla Ciebie zbyt delikatny? Wolisz coś bardziej tradycyjnego? Wypróbuj nasz przepis na sernik pistacjowy w wersji bardziej klasycznej. Podajemy przepis i gwarantujemy, że ten sernik pistacjowy zwali Cię z nóg.

Na spód:

  • 280 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła

Na masę serową:

  • 750 g twarogu na sernik
  • 140 g cukru
  • 20 g mączki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 100 ml śmietanki (najlepiej 18%)
  • Pistacje do dekoracji

Przygotowanie:

Pokrusz herbatniki i wymieszaj z masłem, a następnie rozłóż masę na okrągłą blachę do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C, a na dno połóż miskę napełnioną wrzątkiem. W dużej misce umieść twaróg, cukier oraz mąkę i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj jedno jajko i zamieszaj, potem kolejne i ostatnie. Do drugiej miski wlej śmietankę i pastę pistacjową, wymieszaj. Dodaj całość do masy serowej i połącz. Masę wlej na gotowy, wypieczony spód i piecz w piekarniku w 150 stopniach C przez ok. godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij sernik z piekarnika i ostudź na kratce do studzenia, a następnie posyp pistacjami i wsadź do lodówki. Po kilku godzinach sernik jest gotowy.
 

Sernik pistacjowy na zimno

Przepadasz za sernikami z lodówki? Sernik pistacjowy również możesz przygotować na zimno i to bez pieczenia. Wystarczy, że ubijesz śmietanę kremówkę z cukrem i dodasz do niej nieco żelatyny, a następnie połącz tę masę z kremem pistacjowym i serem twarogowym. Spód możesz przygotować z ciasteczek oreo, herbatników lub ciastek maślanych – wybór zależy od Ciebie. Im więcej dodasz żelatyny, tym bardziej sernik będzie strukturą przypominał ptasie mleczko. Baw się składnikami i spróbuj stworzyć swój własny przepis na sernik pistacjowy na zimno.
 

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy znakomicie komponuje się również z innymi dodatkami – z mascarpone i z białą czekoladą, a także ze świeżymi owocami lub dżemami. W zależności od swoich preferencji każdy z opisanych przez nas przepisów możesz zmodyfikować poprzez dodanie składników do masy lub stworzenie pysznej polewy czekoladowej. Sernik z pastą pistacjową możesz również podać w wersji mini – wystarczy, że zamienisz tortownicę na małe foremki do pieczenia ciast. Mini serniczki oblej sporą ilością polewy z białej czekolady i posyp pokruszonymi pistacjami – taki deser przypadnie do gustu każdemu fanowi słodyczy.

 

Czytaj także:

Przepis na sernik na kruchym spodzie 

Przepis na pyszny sernik z kajmakiem

Przepis na sernik tradycyjny - spróbuj klasyki!

Przepis na sernik na zimno z galaretką 

Jak zrobić pyszny sernik z malinami? 3 przepisy

Sernik z gruszkami – przepis, który zawsze wychodzi!