Przepis na zjawiskowy sernik z rosą

Porady 1.11.2022

Sernik z rosą – co to jest?

Czym charakteryzuje się ciasto sernik z rosą? To doskonały deser, który składa się z trzech warstw – kruchego spodu, masy serowej oraz bezowej pianki. Na niej z kolei znajduje się charakterystyczna rosa, która powstaje w wyniku skraplania się cukru. Efekt zawsze jest zachwycający. Sernik z rosą wygląda spektakularnie, dlatego tak często robi się go na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny czy imieniny.

Czytaj także:

Sernik z rosą – przepis. Składniki

Przepis na sernik z rosą nie jest bardzo skomplikowany, jednak należy trzymać się go dokładnie. Istotnych jest tu kilka elementów – odrobina tłuszczu w masie serowej, a także pieczenie „na raty”. Piankę dodaje się bowiem na prawie gotowy sernik. Przepis na sernik z rosą z wiaderka nie powinien jednak nastręczyć Ci żadnych problemów. Zrobisz go w niecałe dwie godziny, wliczając przygotowania

Składniki

Spód:

  • 300 gramów mąki pszennej, 
  • 150 gramów masła, 
  • dwa żółtka i jedno całe jajko, 
  • 60 gramów cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • kilogram twarogu z wiaderka, 
  • trzy żółtka, 
  • 450 mililitrów mleka, 
  • 120 gramów cukru,
  • 50 mililitrów oleju,
  • 2 budynie śmietankowe.

Pianka:

  • trzy białka,
  • 50 gramów drobnego cukru.

Przepis na szybki sernik z rosą to jednak nie wszystko. Musisz mieć też odpowiednie akcesoria do pieczenia, takie jak:

Przyda Ci się też mikser, by ubić masę serową i oczywiście bezę.

Mając te wszystkie akcesoria i odpowiednie składniki, możesz już robić sernik z rosą. Przepis podamy Ci my!

Czytaj także:

Jak zrobić sernik z rosą? Instrukcje przygotowania

Jak zrobić sernik z rosą? Zacznij od spodu. Wszystkie składniki umieść w misce (masło musi być zimne i pokrojone), a następnie zagnieć je dokładnie. Gdy ciasto jest już gotowe, zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie możesz już je upiec – rozwałkuj, a następnie wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut. 

W tym czasie zrobisz masę serową. W misce umieść składniki. Teraz wystarczy wszystko zmiksować. 

Białka, które zostały po jajkach użytych do spodu i masy, będą później potrzebne do zrobienia pianki.

Czytaj także:

Jak piec sernik z rosą?

Ile piec sernik z rosą? Zaczynasz od 15 minut w 180 stopniach dla samego spodu, następnie, gdy już wylejesz masę serową, zmień temperaturę na 170 stopni C i piecz ciasto przez godzinę. Gdy do końca pieczenia zostanie 10 minut, ubij wszystkie białka ze szczyptą soli i cukrem. Piankę wyłóż na ciasto i piecz w temperaturze 150 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie koniecznie wyciągnij ciasto na kratkę do studzenia. Wiesz już, w jakiej temperaturze piec sernik z rosą. 

A kiedy rosa się pojawi? Wystarczy poczekać 30-40 minut.

Sernik z rosą – przepis na dużą blachę

Oczywiście możesz trochę poeksperymentować z ciastem, jakim jest sernik z rosą. Przepis na dużą blachę będzie wymagać od Ciebie po prostu zwiększenia ilości składników i skorzystania z większej blaszki. Sernik z rosą na dużą blachę to świetny pomysł na imieniny lub urodziny, gdy Twoja rodzina jest naprawdę spora.

Czytaj także:

Koniecznie sprawdź nasz przepis na to fantastyczne ciasto i zrób je na specjalną okazję bądź bez niej. Jest na tyle smaczne, że nie trzeba z nim czekać na urodziny.