Przepis na zjawiskowy sernik z rosą
Sernik z rosą – co to jest?
Czym charakteryzuje się ciasto sernik z rosą? To doskonały deser, który składa się z trzech warstw – kruchego spodu, masy serowej oraz bezowej pianki. Na niej z kolei znajduje się charakterystyczna rosa, która powstaje w wyniku skraplania się cukru. Efekt zawsze jest zachwycający. Sernik z rosą wygląda spektakularnie, dlatego tak często robi się go na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny czy imieniny.
Czytaj także:
- Sernik na zimno bez pieczenia – poznaj nasz przepis
- Przepis na sernik królewski od Tadar.pl
- Sernik wiedeński – poznaj przepis
- Jak przygotować sernik z brzoskwiniami?
Sernik z rosą – przepis. Składniki
Przepis na sernik z rosą nie jest bardzo skomplikowany, jednak należy trzymać się go dokładnie. Istotnych jest tu kilka elementów – odrobina tłuszczu w masie serowej, a także pieczenie „na raty”. Piankę dodaje się bowiem na prawie gotowy sernik. Przepis na sernik z rosą z wiaderka nie powinien jednak nastręczyć Ci żadnych problemów. Zrobisz go w niecałe dwie godziny, wliczając przygotowania.
Składniki
Spód:
- 300 gramów mąki pszennej,
- 150 gramów masła,
- dwa żółtka i jedno całe jajko,
- 60 gramów cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- kilogram twarogu z wiaderka,
- trzy żółtka,
- 450 mililitrów mleka,
- 120 gramów cukru,
- 50 mililitrów oleju,
- 2 budynie śmietankowe.
Pianka:
- trzy białka,
- 50 gramów drobnego cukru.
Przepis na szybki sernik z rosą to jednak nie wszystko. Musisz mieć też odpowiednie akcesoria do pieczenia, takie jak:
- Miarka, za pomocą której odmierzysz dokładnie wszystkie składniki.
- Miska, a najlepiej kilka misek, bo niezbędne będą do ciasta, pianki i masy serowej.
- Łyżka, do łatwego nakładania masy i pianki.
- Blacha do pieczenia, na przykład tortownica bądź blaszka prostokątna.
- Kratka do studzenia, by pozwolić ciastu odpocząć.
Przyda Ci się też mikser, by ubić masę serową i oczywiście bezę.
Mając te wszystkie akcesoria i odpowiednie składniki, możesz już robić sernik z rosą. Przepis podamy Ci my!
Czytaj także:
- Przepis na kremowy sernik nowojorski
- Przepis na sernik z wiaderka
- Jak zrobić sernik oreo – zobacz przepis
- Jak zrobić sernik bez spodu?
Jak zrobić sernik z rosą? Instrukcje przygotowania
Jak zrobić sernik z rosą? Zacznij od spodu. Wszystkie składniki umieść w misce (masło musi być zimne i pokrojone), a następnie zagnieć je dokładnie. Gdy ciasto jest już gotowe, zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie możesz już je upiec – rozwałkuj, a następnie wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut.
W tym czasie zrobisz masę serową. W misce umieść składniki. Teraz wystarczy wszystko zmiksować.
Białka, które zostały po jajkach użytych do spodu i masy, będą później potrzebne do zrobienia pianki.
Czytaj także:
- Jak zrobić pyszny sernik z malinami?
- Przepis na sernik tradycyjny – spróbuj klasyki!
- Przepis na sernik na zimno z galaretką
Jak piec sernik z rosą?
Ile piec sernik z rosą? Zaczynasz od 15 minut w 180 stopniach dla samego spodu, następnie, gdy już wylejesz masę serową, zmień temperaturę na 170 stopni C i piecz ciasto przez godzinę. Gdy do końca pieczenia zostanie 10 minut, ubij wszystkie białka ze szczyptą soli i cukrem. Piankę wyłóż na ciasto i piecz w temperaturze 150 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie koniecznie wyciągnij ciasto na kratkę do studzenia. Wiesz już, w jakiej temperaturze piec sernik z rosą.
A kiedy rosa się pojawi? Wystarczy poczekać 30-40 minut.
Sernik z rosą – przepis na dużą blachę
Oczywiście możesz trochę poeksperymentować z ciastem, jakim jest sernik z rosą. Przepis na dużą blachę będzie wymagać od Ciebie po prostu zwiększenia ilości składników i skorzystania z większej blaszki. Sernik z rosą na dużą blachę to świetny pomysł na imieniny lub urodziny, gdy Twoja rodzina jest naprawdę spora.
Czytaj także:
- Przepis na sernik na kruchym spodzie
- Sernik krakowski – jak go przygotować?
- Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
- Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik
Koniecznie sprawdź nasz przepis na to fantastyczne ciasto i zrób je na specjalną okazję bądź bez niej. Jest na tyle smaczne, że nie trzeba z nim czekać na urodziny.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej