Przepis na zjawiskowy sernik z ros膮

Sernik z ros膮 – co to jest?
Czym charakteryzuje si臋 ciasto sernik z ros膮? To doskona艂y deser, kt贸ry sk艂ada si臋 z trzech warstw – kruchego spodu, masy serowej oraz bezowej pianki. Na niej z kolei znajduje si臋 charakterystyczna rosa, kt贸ra powstaje w wyniku skraplania si臋 cukru. Efekt zawsze jest zachwycaj膮cy. Sernik z ros膮 wygl膮da spektakularnie, dlatego tak cz臋sto robi si臋 go na wyj膮tkowe okazje, takie jak urodziny czy imieniny.
Czytaj tak偶e:
- Sernik na zimno bez pieczenia – poznaj nasz przepis
- Przepis na sernik kr贸lewski od Tadar.pl
- Sernik wiede艅ski – poznaj przepis
- Jak przygotowa膰 sernik z brzoskwiniami?
Sernik z ros膮 – przepis. Sk艂adniki
Przepis na sernik z ros膮 nie jest bardzo skomplikowany, jednak nale偶y trzyma膰 si臋 go dok艂adnie. Istotnych jest tu kilka element贸w – odrobina t艂uszczu w masie serowej, a tak偶e pieczenie „na raty”. Piank臋 dodaje si臋 bowiem na prawie gotowy sernik. Przepis na sernik z ros膮 z wiaderka nie powinien jednak nastr臋czy膰 Ci 偶adnych problem贸w. Zrobisz go w nieca艂e dwie godziny, wliczaj膮c przygotowania.
Sk艂adniki
Sp贸d:
- 300 gram贸w m膮ki pszennej,
- 150 gram贸w mas艂a,
- dwa 偶贸艂tka i jedno ca艂e jajko,
- 60 gram贸w cukru,
- 艂y偶eczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- kilogram twarogu z wiaderka,
- trzy 偶贸艂tka,
- 450 mililitr贸w mleka,
- 120 gram贸w cukru,
- 50 mililitr贸w oleju,
- 2 budynie 艣mietankowe.
Pianka:
- trzy bia艂ka,
- 50 gram贸w drobnego cukru.
Przepis na szybki sernik z ros膮 to jednak nie wszystko. Musisz mie膰 te偶 odpowiednie akcesoria do pieczenia, takie jak:
- Miarka, za pomoc膮 kt贸rej odmierzysz dok艂adnie wszystkie sk艂adniki.
- Miska, a najlepiej kilka misek, bo niezb臋dne b臋d膮 do ciasta, pianki i masy serowej.
- 艁y偶ka, do 艂atwego nak艂adania masy i pianki.
- Blacha do pieczenia, na przyk艂ad tortownica b膮d藕 blaszka prostok膮tna.
- Kratka do studzenia, by pozwoli膰 ciastu odpocz膮膰.
Przyda Ci si臋 te偶 mikser, by ubi膰 mas臋 serow膮 i oczywi艣cie bez臋.
Maj膮c te wszystkie akcesoria i odpowiednie sk艂adniki, mo偶esz ju偶 robi膰 sernik z ros膮. Przepis podamy Ci my!
Czytaj tak偶e:
- Przepis na kremowy sernik nowojorski
- Przepis na sernik z wiaderka
- Jak zrobi膰 sernik oreo – zobacz przepis
- Jak zrobi膰 sernik bez spodu?
Jak zrobi膰 sernik z ros膮? Instrukcje przygotowania
Jak zrobi膰 sernik z ros膮? Zacznij od spodu. Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w misce (mas艂o musi by膰 zimne i pokrojone), a nast臋pnie zagnie膰 je dok艂adnie. Gdy ciasto jest ju偶 gotowe, zawi艅 je w foli臋 i od艂贸偶 do lod贸wki na 30 minut. Po tym czasie mo偶esz ju偶 je upiec – rozwa艂kuj, a nast臋pnie wy艂贸偶 na blaszk臋 z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut.
W tym czasie zrobisz mas臋 serow膮. W misce umie艣膰 sk艂adniki. Teraz wystarczy wszystko zmiksowa膰.
Bia艂ka, kt贸re zosta艂y po jajkach u偶ytych do spodu i masy, b臋d膮 p贸藕niej potrzebne do zrobienia pianki.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 pyszny sernik z malinami?
- Przepis na sernik tradycyjny – spr贸buj klasyki!
- Przepis na sernik na zimno z galaretk膮
Jak piec sernik z ros膮?
Ile piec sernik z ros膮? Zaczynasz od 15 minut w 180 stopniach dla samego spodu, nast臋pnie, gdy ju偶 wylejesz mas臋 serow膮, zmie艅 temperatur臋 na 170 stopni C i piecz ciasto przez godzin臋. Gdy do ko艅ca pieczenia zostanie 10 minut, ubij wszystkie bia艂ka ze szczypt膮 soli i cukrem. Piank臋 wy艂贸偶 na ciasto i piecz w temperaturze 150 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie koniecznie wyci膮gnij ciasto na kratk臋 do studzenia. Wiesz ju偶, w jakiej temperaturze piec sernik z ros膮.
A kiedy rosa si臋 pojawi? Wystarczy poczeka膰 30-40 minut.
Sernik z ros膮 – przepis na du偶膮 blach臋
Oczywi艣cie mo偶esz troch臋 poeksperymentowa膰 z ciastem, jakim jest sernik z ros膮. Przepis na du偶膮 blach臋 b臋dzie wymaga膰 od Ciebie po prostu zwi臋kszenia ilo艣ci sk艂adnik贸w i skorzystania z wi臋kszej blaszki. Sernik z ros膮 na du偶膮 blach臋 to 艣wietny pomys艂 na imieniny lub urodziny, gdy Twoja rodzina jest naprawd臋 spora.
Czytaj tak偶e:
- Przepis na sernik na kruchym spodzie
- Sernik krakowski – jak go przygotowa膰?
- Przepis na pyszny sernik z kajmakiem
- Sernik pistacjowy – przepis na zielony sernik
Koniecznie sprawd藕 nasz przepis na to fantastyczne ciasto i zr贸b je na specjaln膮 okazj臋 b膮d藕 bez niej. Jest na tyle smaczne, 偶e nie trzeba z nim czeka膰 na urodziny.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej