Przepis na zjawiskowy sernik z ros膮

Porady 1.11.2022

Sernik z ros膮 – co to jest?

Czym charakteryzuje si臋 ciasto sernik z ros膮? To doskona艂y deser, kt贸ry sk艂ada si臋 z trzech warstw – kruchego spodu, masy serowej oraz bezowej pianki. Na niej z kolei znajduje si臋 charakterystyczna rosa, kt贸ra powstaje w wyniku skraplania si臋 cukru. Efekt zawsze jest zachwycaj膮cy. Sernik z ros膮 wygl膮da spektakularnie, dlatego tak cz臋sto robi si臋 go na wyj膮tkowe okazje, takie jak urodziny czy imieniny.

Czytaj tak偶e:

Sernik z ros膮 – przepis. Sk艂adniki

Przepis na sernik z ros膮 nie jest bardzo skomplikowany, jednak nale偶y trzyma膰 si臋 go dok艂adnie. Istotnych jest tu kilka element贸w – odrobina t艂uszczu w masie serowej, a tak偶e pieczenie „na raty”. Piank臋 dodaje si臋 bowiem na prawie gotowy sernik. Przepis na sernik z ros膮 z wiaderka nie powinien jednak nastr臋czy膰 Ci 偶adnych problem贸w. Zrobisz go w nieca艂e dwie godziny, wliczaj膮c przygotowania

Sk艂adniki

Sp贸d:

  • 300 gram贸w m膮ki pszennej, 
  • 150 gram贸w mas艂a, 
  • dwa 偶贸艂tka i jedno ca艂e jajko, 
  • 60 gram贸w cukru,
  • 艂y偶eczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • kilogram twarogu z wiaderka, 
  • trzy 偶贸艂tka, 
  • 450 mililitr贸w mleka, 
  • 120 gram贸w cukru,
  • 50 mililitr贸w oleju,
  • 2 budynie 艣mietankowe.

Pianka:

  • trzy bia艂ka,
  • 50 gram贸w drobnego cukru.

Przepis na szybki sernik z ros膮 to jednak nie wszystko. Musisz mie膰 te偶 odpowiednie akcesoria do pieczenia, takie jak:

  • Miarka, za pomoc膮 kt贸rej odmierzysz dok艂adnie wszystkie sk艂adniki.
  • Miska, a najlepiej kilka misek, bo niezb臋dne b臋d膮 do ciasta, pianki i masy serowej.
  • 艁y偶ka, do 艂atwego nak艂adania masy i pianki.
  • Blacha do pieczenia, na przyk艂ad tortownica b膮d藕 blaszka prostok膮tna.
  • Kratka do studzenia, by pozwoli膰 ciastu odpocz膮膰.

Przyda Ci si臋 te偶 mikser, by ubi膰 mas臋 serow膮 i oczywi艣cie bez臋.

Maj膮c te wszystkie akcesoria i odpowiednie sk艂adniki, mo偶esz ju偶 robi膰 sernik z ros膮. Przepis podamy Ci my!

Czytaj tak偶e:

Jak zrobi膰 sernik z ros膮? Instrukcje przygotowania

Jak zrobi膰 sernik z ros膮? Zacznij od spodu. Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w misce (mas艂o musi by膰 zimne i pokrojone), a nast臋pnie zagnie膰 je dok艂adnie. Gdy ciasto jest ju偶 gotowe, zawi艅 je w foli臋 i od艂贸偶 do lod贸wki na 30 minut. Po tym czasie mo偶esz ju偶 je upiec – rozwa艂kuj, a nast臋pnie wy艂贸偶 na blaszk臋 z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut. 

W tym czasie zrobisz mas臋 serow膮. W misce umie艣膰 sk艂adniki. Teraz wystarczy wszystko zmiksowa膰. 

Bia艂ka, kt贸re zosta艂y po jajkach u偶ytych do spodu i masy, b臋d膮 p贸藕niej potrzebne do zrobienia pianki.

Czytaj tak偶e:

Jak piec sernik z ros膮?

Ile piec sernik z ros膮? Zaczynasz od 15 minut w 180 stopniach dla samego spodu, nast臋pnie, gdy ju偶 wylejesz mas臋 serow膮, zmie艅 temperatur臋 na 170 stopni C i piecz ciasto przez godzin臋. Gdy do ko艅ca pieczenia zostanie 10 minut, ubij wszystkie bia艂ka ze szczypt膮 soli i cukrem. Piank臋 wy艂贸偶 na ciasto i piecz w temperaturze 150 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie koniecznie wyci膮gnij ciasto na kratk臋 do studzenia. Wiesz ju偶, w jakiej temperaturze piec sernik z ros膮. 

A kiedy rosa si臋 pojawi? Wystarczy poczeka膰 30-40 minut.

Sernik z ros膮 – przepis na du偶膮 blach臋

Oczywi艣cie mo偶esz troch臋 poeksperymentowa膰 z ciastem, jakim jest sernik z ros膮. Przepis na du偶膮 blach臋 b臋dzie wymaga膰 od Ciebie po prostu zwi臋kszenia ilo艣ci sk艂adnik贸w i skorzystania z wi臋kszej blaszki. Sernik z ros膮 na du偶膮 blach臋 to 艣wietny pomys艂 na imieniny lub urodziny, gdy Twoja rodzina jest naprawd臋 spora.

Czytaj tak偶e:

Koniecznie sprawd藕 nasz przepis na to fantastyczne ciasto i zr贸b je na specjaln膮 okazj臋 b膮d藕 bez niej. Jest na tyle smaczne, 偶e nie trzeba z nim czeka膰 na urodziny.