Przepis na kremowy sernik nowojorski

Porady 5.11.2022

Sernik nowojorski – skąd się wziął?

Sernik nowojorski nie jest ciastem z długą tradycją, choć nowojorczycy cały czas są święcie przekonani, że to właśnie Nowy Jork jest ojczyzną serników. Ten deser najprawdopodobniej powstał w roku 1929, choć mieszkańcy miasta spierają się o tę datę. Do jego wykonania posłużył najprawdopodobniej przepis Arnolda Reubena, niemieckiego emigranta. Jak to zwykle bywa ze smakami wprost z USA, przybywają one z różnych zakątków świata, by swój ostateczny kształt nabrać właśnie w Stanach. Z czego powstaje tradycyjny, kremowy sernik nowojorski?
 

Czytaj także:

 

Prawdziwy sernik nowojorski – z czego się składa?

Prawdziwy sernik nowojorski powstaje tylko z kilku składników, choć obecnie trochę się to zmienia. W oryginalnym przepisie znajdował się wyłącznie ser, jajka, cukier i śmietana. Co interesujące, ser używany do tego ciasta to najczęściej serek Philadelphia, który w Stanach obecny jest już od 1872 roku. U nas także jest on dostępny, choć prawdopodobnie taki przysmak niemało by Cię kosztował. 

Co jeszcze kryje w sobie sernik nowojorski? Czym się różni od innych? Zawsze, ale to zawsze jest on okrągły. Inny kształt nie przejdzie, dlatego do jego upieczenia niezbędna będzie tortownica. Jakie jeszcze akcesoria do pieczenia będą potrzebne? Przyda Ci się miarkamiska, a także duża łyżka, za pomocą której nałożysz masę serową i wyrównasz ją, by była idealnie gładka. Dodatkowo pomocna będzie kratka do studzenia, gdyż ciasto nie może znajdować się w piekarniku po upieczeniu. Blacha do pieczenia, jak już wspomnieliśmy, musi być okrągła. Zaopatrz się też w malakser do zmiksowania ciasteczek na spód.
 

Czytaj także:

 

Sernik nowojorski – przepis

Jak zrobić sernik nowojorski? Przepis na to ciasto nie jest skomplikowany i nie powinien sprawić Ci trudności. Do wykonania spodu musisz mieć wyłącznie herbatniki i masło, natomiast do samej masy serowej potrzeba Ci twarogu, kwaśnej śmietany, jajek i cukru pudru oraz ziaren z laski wanilii

Tylko tyle potrzeba, by zrobić sernik nowojorski. Oryginalny przepis oczywiście uwzględnia serki Philadelphia, jednak Ty możesz skorzystać ze zwykłego twarogu. Oryginalny przepis na sernik nowojorski możesz zresztą również trochę zmienić, na przykład kładąc na sernik czekoladę czy też krem z mascarpone. O tym jednak za chwilę. Najpierw zajmijmy się samym sernikiem. 

Rozkrusz herbatniki (150 gramów) i dodaj 50 gramów miękkiego masła. Wymieszaj, by powstał spód. Możesz ułożyć go w tortownicy na papierze do pieczenia. W misce wymieszaj kilogram dobrego twarogu, 6 jajek, opakowanie kwaśnej śmietany i 130 gramów cukru pudru, a także ziarna z laski wanilii lub ekstrakt wanilii. Zmiksuj całość dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły. 

Czas na pieczenie – zawsze w kąpieli wodnej. Wrzącą wodę wlej do formy, która znajduje się w piekarniku i rozgrzej urządzenie do 180 stopni C. Sernik wstaw do piekarnika na poziom wyżej od formy z wrzątkiem. Piecz przez 10 minut, a później zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 80 minut.

Czytaj także:

 

Sernik nowojorski z białą czekoladą i mascarpone

Sernik nowojorski z białą czekoladą to połączenie idealne. Wystarczy, że przygotujesz polewę z białej czekolady i śmietany kremówki, by deser był jeszcze smaczniejszy

A może kolejna wariacja? Co powiesz na sernik nowojorski z mascarpone? Przepis na sernik nowojorski z mascarpone nie różni się znacznie od tego tradycyjnego. Wystarczy, że dodasz mniej twarogu i opakowanie mascarpone. Sernik będzie jeszcze bardziej kremowy.

Czytaj także:

 

Sernik nowojorski – wariacje

Sernik nowojorski z karmelem czy truskawkami to częsta wariacja na temat tego tradycyjnego przepisu. Możesz przygotować też sernik nowojorski z kajmakiem lub białą czekoladą, jak radziliśmy wyżej. Najpierw jednak posmakuj tego tradycyjnego i zobacz, co warto do niego dodać. Czy lepiej smakować Ci będzie sernik nowojorski z truskawkami, czy może z toffi?

Na jakikolwiek przepis się zdecydujesz, jesteśmy pewni, że sernik nowojorski zachwyci Cię tak samo, jak nas.